Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 129
(#) Joci77 válasza Szirty hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

össze szedtem,de nincs benne nagyon semmi (csak próbálkozom)

io.zip

(#) Szirty válasza ipijani hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Üdv ipijani!

Ha CP 342-5 és nem CP 342-5 FO, akkor igen. Ha FO, akkor semmilyen kábellel nem tudod összekötni, mert az FO száloptikás.
A PG DP csatlakozó kiosztását nem tudom, de valószínűleg ugyanaz mint minden egyéb eszközé.

Az összekötését még ebben az esetben sem javaslom, mert a profibusz DP mindkét végét lezáró ellenállással le kell zárni és a PG kábelben nincs lezárás.
Ettől még működhet ilyen kis szakaszon, de végleges megoldásnak nem javasolnám.
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 1, 2013 /

Sziasztok
Szeretnék összekötni Profibuszon egy 2002 előtti 315-2dp cpu-t és egy standard IM 151-1 standard modult de valamiért nem működik a dolog elképzelhető hogy nem kompatibilisek egymással az eszközök?
(#) Szirty válasza Joci77 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Üdv Joci77!

Idézet:
„"össze szedtem,de nincs benne nagyon semmi (csak próbálkozom)"”

Nem is kell több, ez pont elég! Azt akartam látni mit hogyan állítottál be a gombnál.

Azt hiszem meg is van a probléma:
Te a két nyomógombbal a 0.00 IO címet akarod beállítani (Task1:write 1 to tag) és törölni (Task1:write 0 to tag).
Az az oka hogy nem működik, hogy van a PLC-n egy CJ1W-ID211-es bemeneti modul, aminek címe 0000!

Így most ugyanazt a bitet, amit te a gombbal próbálsz 1-be írni a bemenet azonnal felülírja nullával (ha a bemenet inaktív) vagy 1-el (ha aktív). Egy bit nem lehet egyszerre két állapotban!
A bemenetek fizikai állapotának megfelelő értékek minden egyes PLC ciklusban beíródnak a CIO területre, míg az NQ terminál csak egyetlen egyszer írja be a bitet, amikor a gombhoz rendelt task lefut. Ez a te esetedben a megnyomás pillanata (Press esemény).

A megoldás ennek fényében egyszerű: A nyomógombokkal olyan címeket billents át, amik a PLC-ben nincsenek felhasználva mint bemenet és a program sem írja őket!
Ha maradsz a CIO területnél, akkor pl. lehet CIO200.00-tól!
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) Joci77 válasza Szirty hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

köszönöm. ez baba.. gondoltam már én is erre de 1 srác (ö is nyomkodja az omront..) azt mondta hogy lehet egyszerre két helyről is ugyanazt a bitet billenteni. nem akartam én sem elhinni,de azért próbálkoztam valami megoldást találni-
csak az a bajom hogy mitsubishi Q alapok vannak a fejemben gyorsan bele tudok keveredni az egészbe..

Üdv Joci77!

Idézet:
„"gondoltam már én is erre de 1 srác (ö is nyomkodja az omront..) azt mondta hogy lehet egyszerre két helyről is ugyanazt a bitet billenteni."”

Ezzel amit mondott egy baj van: ez fél információ. A fél információ egyik alapvető tulajdonsága, hogy károsabb lehet a hazugságnál!
Természetesen lehet. Már hogy a viharba ne lehetne? Hiszen te is megtetted! és mi lett belőle?

Ha tudod hogyan működik, meg tudod jósolni mi lesz az eredmény, amiből eldöntheted, hogy az kell-e neked vagy valami egészen más. Most itt ebben az esetben egészen más kellett.
Elég messzire vezet a téma, ezért javaslom olvasd el ezt:
Több kimenet (coil) jellegű utasítás egy programban

Teljesen természetes egy programban több helyről írni ugyanazt a bitet, de annak feltételei vannak:
- SET/RESET utasításokkal teszed. Ezek sajátossága, hogy nem írják a bitet CSAK akkor amikor az előttük lévő feltétel teljesül. Ellentétben egy OUT utasítással, ami MINDEN ESETBEN írja a bitet. ha az előtte lévő feltétel teljesül akkor 1-et ír bele, ha nem, akkor 0-át.
- A bitet részeredménynek használja a program, vagyis írja (bárhogy) de mielőtt ismét írná az állapotát felhasználja majd megint ír bele akár valami egészen más jellegű rész eredményt, majd mielőtt újra írná ismét felhasználja. Mindezt szigorúan egy cikluson belül (különben a részeredmény elvész örökre).
- A szóbanforgó bit nem bemenet (itt is akadhat kivétel, de rendszerint ilyesmit nem csinálunk)

Ha ezeket a feltételeket nem tartja be az ember és esetleg még indirekt címzéssel is súlyosbítva van a történet, akkor olyan gigantikusat lehet szívni ezzel a több helyről írt bit témával, hogy öröm nézni!

Szívesen látnám, hogy a "srác" mivel tudná alátámasztani a kijelentését...
(#) Joci77 hozzászólása Dec 1, 2013 /

na végre sikerült ! van komunikáció 1 apró 0-1 játék miatt szívok már 1 hete

Névtelen.jpg

Gratulálok!
Egy szóval sem említetted, hogy nincs kommunikáció a két eszköz között.
Mert ugye az eléggé nyilvánvaló, hogy ha egy HMI eszköz egy gombja be akar billenteni egy bitet a PLC-ben, akkor a két eszköz közötti kommunikáció megléte a legalapvetőbb feltétele a dolognak.
(#) Joci77 hozzászólása Dec 1, 2013 /

sziasztok
HMI megy végre mint a golyó...
még 1 olyan hogy : rövid a HMI és a PLC-t összekötő vezeték RS232C (40cm) mekkora lehet a leghosszabb?

Üdv!

Sebességtől is függ. RS232-re 19.2kbps-en 10 métert szoktak mondani maxnak.
Lehet hogy többel is megy, de nem érdemes nagyon kicentizni.
(#) tornyaid hozzászólása Dec 2, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Egy kérdésem volna hogy ki jártas otthon a PC WORX nevű programban, Phoenix contact - os PLC - hez progrm,
Választ előre is köszönöm Tornyai Dávid,
(#) Mate78 válasza tornyaid hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

szia

egy keveset használtam,talán segíthetek, írd meg mi a kérdésed.
(#) tornyaid válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

hát én most kezdtem vele foglalkozni és meg csak az alapokkal ismerkedem. Első sorban hogy mijen dokumentumot javasol a tanuláshoz.
De ha lehetne akor hosszab időre fel venném önnel a kapcsolatot mivel egy elég nehéz projek áll álőttem. köszönöm előre is
(#) Mate78 válasza tornyaid hozzászólására (») Dec 9, 2013 / 1

Szerintem tegeződjünk!
PCWorx-od van, vagy PCWorx Express?
Mindkettőhöz van magyar nyelvű leírás a Phoenix Contact oldalán.Illetve az adott PLC manualja.
És a PCWorx help-je is elég jó.
Milyen PLC-t kell programozni?

Én ILC150,ILC155-t programoztam,PCWorx-szel illetve WebVisit-et a HMI-hez.Ezekben tudok segíteni.
(#) tornyaid válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

ok ok meg egyeztünk,
PCWorx van teljes licensszel ha jól tudom idővel kapnom kellene egy ILC 191-est, visualizációra is szükségem lesz idővel de elűször az alapokat szeretném meg tanulni.
(#) Mate78 válasza tornyaid hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Értem, akkor hajrá.
Ha van kérdésed, tedd fel.
(#) Magnolia82 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Tisztelt Marko Ramiusz!

Elnézést kérek, hogy csak most reagálok, teljesen véletlenül találtam meg ezt a fórumot, és a könyvek iránti érdeklődést. Sajnálatos módon édesapám 2012. februárjában elhunyt, ezért nem kapott választ a szerzőtől a megkeresésre. A könyveket az AUT-INFO Kft.-nél lehet megvásárolni, például rajtam keresztül.
Amennyiben továbbra is érdeklik a könyvek, kérem küldjön emailt ajtonyi.zsuzsa@gmail.com email címre vagy hívjon a 20/974 1750 telefonszámon, ahol az árakról, a szállításról is bővebb tájékoztatást tudok adni.
Bárki, akit érdekelnek a könyvek, ezen az email címen és telefonszámon érdeklődhet. Igyekszünk minden rendelést mielőbb teljesíteni.

Üdvözlettel: Ajtonyi Zsuzsa
(#) Magnolia82 válasza Magnolia82 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Prof. Dr. Ajtonyi István könyvsorozata az alábbi 6 kötetet tartalmazza:

PLC és SCADA HMI rendszerek I.
PLC és SCADA HMI rendszerek II. és Ipari kommunikációs rendszerek II.
PLC és SCADA HMI rendszerek III.
Ipari kommunikációs rendszerek I.
Ipari kommunikációs rendszerek III.
Ipari kommunikációs rendszerek IV.

Amennyiben érdeklik a könyvek, az ajtonyi.zsuzsa@gmail.com email címen vagy a 06 20 974 1750 telefonszámon érdeklődhet az árakról, kedvezményekről, szállításról.

Üdvözlettel:

Ajtonyi Zsuzsa
(#) Wudoou hozzászólása Dec 10, 2013 /

Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Van egy 6ES7 314-1AE04-0AB0-s CPU-m és érdeklődnék, hogy a TIA PORTAL V11-es verzióban nem találom az eszközök között. Ez azt jelenti, hogy akkor nem is lehet benne programozni, csak a STEP7-ben?
(#) Marko Ramiusz válasza Magnolia82 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Tisztelt, Ajtonyi Zsuzsa!

Természetesen köszönöm válaszát, jobb később, mint soha. A haláleset miatt sajnálatomat fejezem ki, édesapja sok cikkét és könyvét olvastam. A könyvekkel kapcsolatban mindenképpen felveszem Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel: Meszes József
(#) Magnolia82 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Tisztelt Meszes József!

Családom nevében is köszönöm. Várom jelentkezését!

Üdvözlettel: Ajtonyi Zsuzsa
(#) Mcsabi hozzászólása Dec 13, 2013 /

Sziasztok! Programozott már vlki közülletek ilyen kontrollert?
Előre is köszönöm a segítséget
(#) Szirty válasza Mcsabi hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Helló Mcsabi!

Idézet:
„Programozott már vlki közülletek ilyen kontrollert?”

Milyet?
(#) Joci77 hozzászólása Dec 14, 2013 /

üdv Szirty !

olyan segítség kellene hogy rá tudnál nézni a prg. ra mit kutyultam már megint el a beállításoknál
mert ha lehúzom a plc-t a com1-ről a kijelzőm is leáll adat helyett !!!!!! ez látható kijelző kék lampi villog. a progi nem végleges próbálom saját magam fejleszteni persze segítség nincs...

másodlagos probléma az ETN21 es beállítása mert ha sikerül is kapcsolatot teremteni addig oké míg a plc-t ujra nem indítom aztán csak a ledek villognak(100M és a link) de ha az ASDL rojtert reset-elem ismét helyre áll a rend..
köszönöm hogy időt szakítottál rám..

io.zip

(#) Szirty válasza Joci77 hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

Helló Joci77!

Idézet:
„olyan segítség kellene hogy rá tudnál nézni a prg. ra mit kutyultam már megint el a beállításoknál
mert ha lehúzom a plc-t a com1-ről a kijelzőm is leáll adat helyett !”

Tudni kellene pontosan mit hova dugtál be, de erről semmit nem írtál. Mit értesz pl. COM1 alatt? Az világos hogy soros portot, de melyik eszközét? A PC-t? Az NQ terminált, vagy a PLC-t?
Ha a terminálról húzod le a COM1-et és leáll a kapcsolat az nem csoda, mert a terminál beállításai szerint ő a COM1-en keresztül kommunikál a PLC-vel.

Az ETN-ről sem tudok többet mondani. Annyit látok, hogy adtál neki egy IP címet és ennyi.
Fogalmam sincs, hogy a többi eszközhöz hogyan kapcsolódik és egyáltalán milyen eszközök jönnek még szóba a kapcsolódásnál. Pl. hogy az ADSL routernek mi köze a történethez és egyáltalán honnan és mivel akarsz kapcsolódni a PLC-hez? Az internet felől, vagy helyi hálón? Minek mi az IP címe, milyen IP tartományban van? stb, stb.
(#) Joci77 válasza Szirty hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

üdv.!
bocs szerintem egyszerre akartam sokat...

PC összekötve RS232 COM-1 a PLC vel(standard beállítások) monitorozom PLC-t müködik
az Nq Com1 ből a PLC RS232 re csatlakozva müködik. de ha a pc-plc kapcsolatot megszünetetem a hmi is megdöglik

asdl rojter csatlakozik a szviccs-be onnan 1 másik szviccs csatlakozik amiből a pc és plc "Táplálkozik"
(#) Mcsabi válasza Szirty hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Abb protronic 100-at. A melóba találtam egyet és meg szetetném tanulni hogyan lehet pontosan beállitani. Kapcsoltam rá egy Pt100- as ellenállást és 4 - 20mA-es analog jelet. Szépen működött is csak vlmit elállítottam és mostmár nem dolgoz fel semmilyen analog jelet és sehogysem tudom visszaállítani.
(#) Szirty válasza Wudoou hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Helló Wudoou!

Idézet:
„Van egy 6ES7 314-1AE04-0AB0-s CPU-m és érdeklődnék, hogy a TIA PORTAL V11-es verzióban nem találom az eszközök között. Ez azt jelenti, hogy akkor nem is lehet benne programozni, csak a STEP7-ben?”

Igen, azt jelenti.
Ez régi fajta CPU.
Az újabbak MMC kártyás változatok. Ezt ami neked van, csak Step7-el lehet programozni.
(#) Koleus válasza sanya hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia Sanya.
Segítséget/linket az oroszoknál találsz (plcnet.uz.ua). A PL7-2 az XTEL 6.1 csomag része. Sajna ez a csomag csak IBM OS/2 op. rendszeren fut. Bele kellett volna néznem egy TSX47-be, akkor túrtam át a netet. Nagynehezen telepítettem az egészet Virtual PC-ben, de kész kinlódás (legalább is nekem). A végén nem jutottam semmire, mert nem boldogultam a soros port beüzemelésével az OS/2 (nem volt időm komolyabban belemélyedni), meg kellene még kábel +1 spéci modem is. Remélem, neked több szerencséd lesz .
(#) Szirty válasza Koleus hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Helló Koleus!

Idézet:
„Sajna ez a csomag csak IBM OS/2 op. rendszeren fut.”

OS/2 rlz! Én kedveltem nagyon (1994-2004 között használtam windows 95/97/98/ME/2000 helyett).
Az első ami távolról már megütötte a szintjét, az a win 2000. Jó volt, szép volt. Nagy kár, hogy már alig emlékszem konkrét dolgokra belőle :-/

(elnézést)
Következő: »»   62 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem