Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   57 / 145
(#) scooby_ válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Ez a rajz ECC85-tel nem fog működni! Én is kipróbáltam vele, nem fűti fel. A 8,2Ohmos ellenállásokkal kellene hozzá variálni, esetleg külön fűteni a csövet, ahogy Cirokl ajánlotta.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) V1rusH válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Köszi, hogy megosztottad velem a tapasztalatodat, ez fontos infó! Cirokl-el vátottam pár pü-t és mevitattuk. Mindenképpen külön fűtésű lesz a cső!
(#) Doncso hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Sziasztok. Építgetek egy canampot, sajnos csak nyák terv alapján épül, itt ebben a topicban találtam. Jól működik, nagyon klassz a hangja, jobb mint a sony cd lejátszóé, de van egy kis gond vele. Táp részről brummos a kishaver és nem tudom megszüntetni. A végfokozatának szokásos graetz puffer tápja van ez szimmetrikus, az ic meg 100-100 ohmmal elemelve a +--tól kap 24v-ot. Na ezen szép brummfeszültség jelenik meg szkóppal nézve. Erre kötöttem egy 4700µF kondit, ez jelentősen csökkentette a zajt a fülemnél, de kissé még hallható. Ezek után kiiktattam a 100 ohmokat, ez még egy kis javulást eredményezett, de még mindig nincs teljes csendben. Igazából abba se vagyok biztos, hogy ez egy jól működő nyákterv. Esetleg vetnétek rá egy pillantást? KÉPEK
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Szia! Földhurkod is lehet. Hogyan dobozoltad, képeket tennél föl?
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Ott van a linken. De az nem földhurok.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Na, megtaláltam a topicban a rajzát és a nyák tervét is. Ez alapján épült : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Szia! A táp hullámosság még nem volna baj, mert a szimmetrikus kialakítás miatt kioltás jön létre a nullátmenet közelében. A szimmetria akkor borul ha a trafó szekunderei eltérő feszültségűek és/vagy eltérő belső ellenállásúak (egymás fölé vannak a szekunderek tekerve, és a külsőn hosszabb a drót).
A tápon a hullám 10, vagy 20ms hosszúságú?
A megoldás RC szűrő szokott lenni, a két 4700µF kondi közé 1-1,5 ohm-mal.
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Üss össze egy hasonló kettőstápot és 1m-ről tápláld meg a kapcsolást vele.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Értem. Eredetileg ez egy gyári trafó lenne, rendes szimmetrikus trafó, 2*9v-os. De értem amit mondasz, a tekercselés ezek szerint nem egyforma. R-C szűrőnél a kondi értéke mekkora kellene, hogy legyen? A hullámot holnap tudom már csak meglesni.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Mesterem, nem a trafó szórja meg mágneses térrel, ez inkább valami táp gond lesz, nem árnyékolási gondja van. Azt meg tudnám szüntetni, igazából az a bajom, hogy ilyennel még nem találkoztam eddig, ezért vakarom a fejem.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Úgy értettem, hogy jelenleg 4 db 4700µF van bevetve, az elég. A szkóp megmutatja, hogy egyformán húznak-e a szekunderek, vagy csak asszisztál az egyik.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Ja értem. Na ezt holnap megfigyelem. Annyi történt a trafóval, hogy össze volt sodorva a két középső szál, ezt szétszedtem, és kivezettem a tüskékre, basszus, lehet elengedte volna a forrasztás amikor beerőszakoltam a helyére a lábakat? Mondjuk ez megmagyarázná.
(#) Orbán József hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Ilyen kis alacsony szekunder feszültségű trafóknál találkoztam már párhuzamos szállal tekerttel, ott biztosan egyforma minden szempontból a villany...
Természetesen a kötésnél az egyik tekercsfél kimenetei meg vannak cserélve.
(#) niof hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Sziasztok!

Építettem egy CMoy-t, és olyan problémám van vele, hogy az egyik oldal "bitang" jól szól, a másik viszont jól hallhatóan sokkal gyengébb. Ha az OPA bemeneteit rövidre zárom, a jó oldalon teljes csend van, a halkabb oldalon pedig sistergés (nem brumm). Ötlettelen vagyok, hogy mi lehet, légyszi segítsetek! Itt a layout, itt pedig hogy mi alapján készült el.

Nem OPA2132-t, hanem OPA2134-et használok benne. Az alkatrészek ~egyforma értékűek (mérve), a poti pedig egy ALPS, mérve az is egyformának tűnik. Nézzétek át, hátha nem vettem észre valamit, vagy ha van tippetek, hogy lezárt bemenetnél miért van sistergés, a másik csatornán pedig csönd, akkor a javaslatokat szívesen fogadom!

Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) reloop válasza niof hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Szia! Gyanús, hogy IC hiba. Ha voltál oly előrelátó, hogy foglalatot használtál, bármilyen dual műveleti erősítővel tesztelheted a panelt. (NE5532, TL072...,ha van kéznél)
(#) niof válasza reloop hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Van foglalat, igen. Kipróbáltam másik, ugyan olyan, teljesen új IC-vel, és ugyan az a jelenség.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Dec 3, 2013 1 /
 
Milyen tranyó van benne? Nem az termel némi zajt a tápba? Nekem is táp bajom van a canampal, és ott is csak az egyik oldala problémás.
Szerk: Bocs, elnagyolva írtam, most látom, hogy az egy stab ic.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) niof válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Ok, köszi! Precíziós foglalatban van. Az összes sávot végig ónoztam már, elrontva a szépen sikerült nyákot, mert mivel ugyan az a jelenség régi és új IC-vel is, ezért magam is kontakthibára tippeltem. Csak este semmi humorom nem volt hozzá, hogy tovább játsszak vele. Este ha hazaértem kipróbálom ezt a "görbítést", hátha bejön.
(#) niof válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Igazából nem stabilizátor, hanem virtuális föld.
(#) Doncso válasza niof hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
És tényleg. Lövöldözgetek itt mellé. Inkább hallgatok.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Szia. Megnéztem szkóppal a két szekunder tekercset. Egyforma szinuszt adnak, bár mindkettö csunyán négyszögesedik. Inkább trapézt adnak. Majd az egyen irányitás után, az ic tápját vizsgálva 10msef hosszúságú és 400mV cs-cs fürészre akadtam. Bár inkább háromszög felé hajlik. Érdekes a dolog. Kicsi lenne a trafó?
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Ok. Megvan a baj. Kicsi lesz a trafó. Próbálkoztam mindennel, kivettem a diódákat, megmértem, kondikat kivettem, átcseréltem, mindig ugyanaz maradt. Ha ráteszek még 10.000µF elkót a két 4700-ra, akkor csökken a fűrész, de nem tünik el. Ha kiveszem az egyik 100 ohm 5W-os ellenállást, akkor pont a felére esik vissza a fűrész, ez szerintem egyértelműen a kis trafó ismérve. Ez így ebbe a formába szerintem ennyit tud.
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Idézet:
„. Egyforma szinuszt adnak, bár mindkettö csunyán négyszögesedik. Inkább trapézt adnak.”


Én is múltkor csodálkoztam rá, milyen ronda a hálózat...
Pedig régebben is láttam trafó szekunderen, de azt hittem a trafó túl van gerjesztve, fenét, ez jön ki a "csövön."
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Hát akkor ez gyönyörű. Megjegyzem terhelt állapotban néztem a szekundert. Bár a tényen nem változtat. Néztem én is régebben trafó szekundereket, de emlékeim szerint azért nem volt ilyen csúnyácska. Nembaj, akkor van egy 50Hz-es trapéz generátorom.
(#) smekon hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Sziasztok! Már sokszor tévedtem ide erre az oldalra de mindig csak nézelődtem aztán ennyi. Most viszont megjött a kedvem valamit "barkácsolni" elég kezdő vagyok sőt full kezdő (Jó azért forrasztottam már pákával ). DE Mégis valami olyat szeretnék csinálni aminek utánna haszna van és tudok benne gyönyörködni így jutottam a fejhallgató erősítő topikba Van egy 32 Ohm-os fejhallgatóm pontosan ez igazából ehhez szereném csinálni de azért jó lenne ha másik is kompatibilis lenne.
(#) Doncso válasza smekon hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Én ajánlom neked a canampot, gyönyörűen szól. Van egy SONY CDP-M32-es lejátszóm, ennek a füles kimenetét porig alázta.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Szia! Megrajzoltam szimulátorban, úgy van ahogy mondod.
Az erősebb trafótól nem várnék csodát. A szekundert helyettesítő generátorral soros ellenállás képezte nálam a trafó belső ellenállását, a búgófeszültségre csekély a hatása.
A nyomtatott áramkörön a puffer mező kialakítása viszont nem tetszik az eset fényében. A csillagpont látszólag létezik, de a jelföld előbb van elhozva mintsem a kondenzátorral találkozna a trafótól jövő megcsapolási pont. Ez csudára nem jó!
Így szoktam kialakítani, miután megjárta a puffer lábát újraegyesítem.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Értem amit mondasz. Így lényegébe beköszön a kondinak. Azt meg tudom tenni, hogy elvágom a trafó közösítő lábát, így nem a csillagpont felé fog menni, hanem egyből a kondi lábára, majd a csillagpontba találkoznak. További érdekesség, nem tudom mennyire fontos. Van a két 100ohmos ellenállás, ami elemeli az ic tápját a fő táptól, ezt ha rövidre zárom, tehát egy az egybe azt kapja az ic ami a pufferen van, akkor a kimeneten hallhatóan csökkent a búgás, de az ic tápján megjelent ugyanaz a fűrész mint ugye a tápelkókon van. Nade, ha visszakötöm a 10 ohmokat, vagyis így jön a táp, hogy graetz puffer 100ohm 100µF ic, akkor az ic tápon már nem látható fűrész, sőt teljesen jó, de a kimeneten hallhatóan hangosabb a búgás, és a fő puffereken is nagyobb amlitudójú fűrész van. Gondolom, a 100 ohm 100µF egy R-C lépcsőt képez, ami megszűri a fűrészt, ezt értem, de ha kiiktatom a 100ohmot , akkor miért lesz a fő pufferen kisebb a fűrész? Ezt sem értem teljesen.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Magam is pontosan ezt tenném
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Holnap megnézem mi történik vele. Én egyébként így utólag nem így csináltam volna a tervet. Tettem volna stabot, és máshogy huzaloztam volna. Dehát megint világossá vált számomra, hogy a rest kétszer fárad.
Következő: »»   57 / 145
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem