Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
Félreértettél. A hátsó mikrokapcsoló tökéletesen működik. Az elsőre írtam, hogy ha kézzel működtetem, úgy abbamarad a szikrázás, de az elsőnél a kis rúd sem jön ki. Fűtés közben egyáltalán ki kéne annak jönnie? Nem csak HVM használat közben, ami nálunk nincs bekötve?
Ezen a képen rajta van a lényeg. Mivel Te nem használod a HMV részét a kazánnak de a HMV és fűtési választó kapcsolót működtetve megszűnt a hiba, mert a készülék át állt HMV készítésre és jól, ebből következik az, hogy a fűtési mikrokapcsoló a rossz, mert az nem kapcsol és ellenőrzi le, hogy van vízáramlás a szivattyú által. Hiába hallod, hogy kattan és kijön a rudazata de be lehet égve az érintkezője és nem záródik a kontaktusa.
Kimértem a kapcsolót diódavizsgálóval és működik. Ha lehúzom róla az egyik vezetéket, akkor nem kezd el szikráztatni sem, csak a keringető indul el.
Olyan mintha nem engedné átváltani a legnagyobb fokozatú lángra, hanem elalszik. HMV készítésre kapcsolva magasabb lánggal kezd el égni. Kimértem a turbónál lévő mikrokapcsolót, az is működik.
Itt már egyszer megoldódott ez a probléma a szóban forgó mikrokapcsoló cseréjével. Talán most a váltó kapcsoló lesz a hibás, mert azt mondod ha átváltod, akkor működik. Az a kapcsoló (HMV előnykapcsoló) ellenőrzi le, hogy fűtésre vagy HMV-re váltott át a kazán háromutú szelepe. A fekete a közös szál amit a kékhez nyit a barnához pedig zár a mikrokapcsoló. Ha pedig nem használod a HMV részét a kazánnak, akkor ez a mikrokapcsoló nincs is igénybe véve. Nem volna a helyén a működtető rudazat? Az egész szeleptestet egy rugó szorítja a fűtési alaphelyzetbe és innen a HMV vételezéskor mozdítja el annak membránja, működésbe hozva a mikrokapcsolót a tömszelencéből kiálló rudacska.
Nálam nem teljesen így van, mert az igaz, hogy begyújt amíg húzom az HMV mikrokapcsolót, de ahogy elengedem el is alszik a láng és megint begyújt elalszik sorozat következik. Mindhárom mikrokapcsolót kimértem multiméterrel, és jónak mutatja őket. Kipróbáltam, hogy lehúzom a lángőr elektróda vezetékét a panelról, akkor egy próba után kigyullad a piros led, szóval elvileg a lángőr része is jól működik. Kb 8 másodpercig működik a szikráztatás mindkét üzemmódban, de fűtési állapotban 6-7 másodperc után elalszik a láng, HMV-nél persze addig ég, amíg húzom a kapcsolót.
Akkor fussunk neki még egyszer. Amiről szó van az a HMV kapcsolója és annak az alaphelyzetében Neked KI kell, hogy kapcsolva legyen. Tehát amikor Te megnyomod a kapcsolót, átváltasz HMV készítésre, de amikor elengeded nem áll vissza alaphelyzetbe a fűtési áramkörre! Ez a mikrokapcsoló dönti el, hogy maximális teljesítménnyel induljon (HMV-n) vagy fűtési előremenő vízhőfoknak megfelelően modulálja a lángot. Mivel a HMV részt kézzel imitálva működik, majd elengedve leáll, így minden bizonnyal ezzel a kapcsolóval lesz a probléma. A hátsó mikrokapcsoló az a fűtési vízáramlást hivatott ellenőrizni amire azt mondtad, hogy jó. Ettől jobban nem tudom körüljárni ezt témát.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
Mikrokapcsolóról a drótokat levágtam, feketét és a barnát összekötöttem, semmi változás, a hiba továbbra is fennáll.
Még jó, hogy nem mondtam azt, hogy vágd le a vezetéket a kapcsolóról és úgy próbáld meg ellenőrizni a működését. Talán nem így kellene keresni a hibát. Ezek után már csak az maradt, hogy a gázszelep egyik modulátor tekercse hibás vagy a panel. A gázszelepre és a panelra menő csatlakozások rendben vannak? Koszos volna a gázszelep és nem tud alacsony modulációval indulni? Talán kénytelen leszel megvárni egy szakembert, mert innentől kicsit több hozzáértést igényel a probléma megoldása, amit közvetítve nem lehet megoldani a neten keresztül.
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szűkségem egy Westen 240 Fi gázkazánnal kapcsolatban. A hiba a következő: A kazánon a 30-as led villog gázhiányt jelez. Reset után a szivattyú és a turbó elindul és mikor szikráztatni kellene a kazán leáll és újra gázhiányt jelez. Sokszori resetelés után elindul a fűtés. A víz melegítésénél egy resetelés után fűti a vizet, de amint átvált fűtésre újra bedobja a gázhiányt. A szerelő szerint alaplap hibás. Várom válaszotokat!
Szia! Valószínű, hogy a lángőr elektróda okozza a problémát. A felületét kell megtisztítani és a csatlakozásait. Talán meg lehetne próbálni egy fordított dugvilla csatlakozást is, mert csak fázis helyes polaritással üzemel hibátlanul ez a készülék.
A szerelő most csinált rajta takarítást. A kazán 7 éve üzemelt hibátlanul ezzel a polaritással.
A víz melegítésénél általában nem fordul elő a hiba csak a fűtésnél.
...akkor a fűtés oldali mikrokapcsoló (vízhiány kapcsoló) nem működik, vagy azt nem működteti a rudazata (hátul található és piros színű vezetékek csatlakoznak rá). Tehát ha fűtésre kell kapcsolni a kazánnak, akkor annak a rudazatnak ki kell tolódnia és működtetnie kell a mikrokapcsolót.
Üdv . !
Meg tudná valaki mondani , hogy hol tudok beszerezni Westen Quasar 24f-hez tágulási tartályt ? A neten keresgélve konkrétan nem találok -e típushoz alkatrészt. Előre is köszönöm a segítséget !
...másikkal is próbálkozhatsz.
A Szatmári forgalmazza e kiváló terméket.
Sziasztok!
Westen Energy 240i kombi kazán olyan hibát produkál, hogy leállás után a vízhőfok felmegy 100 fokra és lehet hallani, hogy a tartályában rotyog a víz. Fűtés közben 60 fok körül mozog a vízhőfok. Mi okozhatja ezt a problémát? Üdv.
Sziasztok !
A fent említett gázkazán vezérlő paneljén lévő schrack v23148-b0010-a101 12v-os bipoláris relét hol lehetne beszerezni ? Esetleg helyettesítő típus van e valamilyen hozzá. Én csak 24 v-os ban találtam sajnos. Köszi.
Amennyire én tudom, kell egy "utánkeringetés", azaz a szivattyú nem azonnal áll le, hanem késleltetve. Mivel konkrétan ezt a típust (sem) ismerem, csak tippelek: vagy időzítő, vagy kazánhőmérő alapján teszi.
Ezt a relét már mi is többször kerestük, de nem sikerült megtalálni.
A műszerészkollega javasolta, hogy az egész áramkört ültessük egy külön lapra (meg ne kérdezd, hogyan), de azt már olyan mértékű átalakításnak véltem, hogy szervizként nem akartam bevállalni. Egyébként mi volt a hibajelenség, amit a kazán produkált?
Bár a kazánod pontos típusát nem árultad el, de ez a jelenség, amit leírtál, a kazán hőcserélőjének a tragikus mértékű szennyeződésére utal.
A javítás módja a hőcserélők tisztítása. Azért a többes szám, mert két hőcserélő van benne. Már ha az Energy szériáról beszélünk.... És még annyit a tisztításról, hogy azt csak a kazánból kiszerelt állapotban, savazószivattyúval áramoltatott kazántisztító vegyszerrel lehet elvégezni. Az itt is néha elhangzó okosságokat a citromsavról, vízkőoldókról, beleöntésekről, lögybölésekről felejtsd el! Azt, hogy hogyan fogod megtalálni a felkészült szervizest, azt én nem tudom! Talán az ismeretségi körödben végzett tájékozódás alapján....
Áramszünet után nem lehetett a resetelni a kapcsolóval. Mérés közben az egyik mikrókapcsolóra gyanakodtam , mert nagy volt az átmeneti ellenállása zárt állapotban. De ennek cseréje sem segített. Majd kirajzoltam a panelt (nem egyszerű), így jutottam el a reléig. Kiforrasztva sem működik, valszeg beragadt a mechanikája. Sikerült egy másik panelból ideiglenesen kiforrasztott relével kipróbálnia panelt. Úgy minden ok. Időközben egy másik fórumról ma kaptam egy bontott relét. Én is gondolkodtam egy másik áramkörről, amit egy kis segédpanelen helyeznék el. De a kapott relével így egyszerűbb. Azért bosszantó , hogy nem lehet ezt beszerezni , így adott esetben kuka az egész elektronika. Bár mások szerint ritkán megy tönkre a relé .
Köszi.
Köszönöm szépen a segítséget mindkettőtöknek. A kazán típusa Westen Energy 240i, kerítek egy szerelőt és megnézetem vele.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Westen Pulsar 240 i kazánom van és nem kapcsol be a meleg vízre! Fűtésnél semmi gond, rendesen működik a szerelő szerint is, de néha (mint most is) egyszerűen mindent kipróbáltam laikusként és semmi. Egy kádnyi vizet kiengedtem már és csak hideg víz jön ki, a kazán nem kapcsol be. Kérlek valaki segítsen mert mostanában egyre gyakrabban csinálja és "Mörfi-törvénye", hogy mindig akkor, amikor sietnem kellene és nem tudok zuhanyozni, hajat mosni. Így télen nem szívesen mosok hajat hideg vízben. Please help me!!
Szia! Meg kellene nézni a vízszűrőjét és a vízáramlás kapcsolóját (egy helyen vannak). Az érzékelő hallos jeladó, mert három vezetékkel csatlakozik az elektronikához. A benne lévő forgó lapátocskáknak könnyen kell forognia.
Üdv.Nekem ugyan ez a problémám egy Westen Energy 240fi kazánnál.Ha megy a fütés van meleg víz.Ha nem megy nincs meleg víz.
Szia! Ha "I"-s vagy "FI"-s akkor van rajta egy ilyen szerkezet és az nem akar átváltani és működtetni a mikrokapcsolót. Ha kijön a rudazat HMV vételezéskor, akkor a kapcsoló feltehetően nem működik, de ha nem tolódik ki akkor a tömszelencével van probléma (meg van szorulva).
Már egyszer szét szedtem,mert azt mondták,hogy vízköves.Egy pár napig jó is volt,de most már nem jön meleg víz.És hol van pontosan a tömszelence?
A mikrokapcsolót működtető rudazat abban csúszik, és ez gátolja meg a vízszivárgást. ha ebben szorul a rudazat valami okból, akkor nem kapcsol a kapcsoló, nix hot water.
Szia! EZ a típus 12V-os bipoláris a katalógusban benne van a keresett típus is kb. 3000Ft-os áron ....
Sziasztok
Egy WESTEN BOYLER DIGIT 280/60 Fi tipusú készülékkel kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy adott egy vegyes tüzelésű kazán és két puffer tartály amin van két hüvelyes termosztát az egyik 60 foknál kapcsolja az utváltó szelepet hogy csak a kazán felöl engedje a fűtést a gázkazán felöl ne, és ezzel egy időben tiltani kellene hogy a gázkazán ne is fűtsőn. Viszont a benne lévő termosztát kapcsolni tudja a keringető szivatyút. |
Bejelentkezés
Hirdetés |