Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   80 / 148
(#) elodke válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

köszi D
(#) bakos13gab válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Szia!

Egy ismerősnek tervezem megépíteni a HFM-1-et. Ez alapján a terv alapján.
A kérdésem az, hogy mivel itt közös a földelés a panelon, érdemes-e két független tápegységet építeni, két külön trafóval hozzá vagy csak a stabilizátor részt érdemes külön megépíteni vagy akár egy stabilizátor kimenetéről is járhat a két oldal? Elsősorban tapasztalat érdekelne.
(#) scooby_ válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 27, 2013 / 1

Szia!
Én azt tapasztaltam / tapasztalom, hogy ilyen kis jelű áramköröknél fölösleges a tápot bonyolítani. Én mindig is egy darab stabil tápról üzemeltettem a két oldalt, hiszen 10mA-nél nem vesz fel többet. Nagy teljesítményű erősítőknél van a különálló tápnak inkább nagyobb szerepe, ahol azért már-már nagyobb áramok folynak és nem sok lehetőség van a tápot stabilan tartani, csak nyersen a pufferrel. Szerk: Mielőtt megépítitek, a NYÁK tervet ellenőrizzétek le szerintem Pioneer panelterve alapján, mert (azt vettem alapul) az tutira működőképes.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) elodke válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Honnan tudok szerezni 32v-os tápot ?
(#) scooby_ válasza elodke hozzászólására (») Nov 28, 2013 / 1

Építeni kell hozzá. Több lehetőség adott: Vagy az eredeti soros áteresztőtranzisztoros tápot, vagy veszel egy LM317-est, vagy egy 12V-os stabkocka GND lábát megspékeled egy 20V-os zénerdiódával, stb. Trafónak 30V-os (boltban szerintem kapsz 2x15V-ost) trafót javaslok, abból lesz 40-42V egyenfeszültséged ami elég a 32V stabilitásához. Esetleg tekercselhetsz is hozzá ha van türelmed.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) mate81881 hozzászólása Dec 5, 2013 /

Sziasztok, Üdvözletem!

Nagy reményekkel fordulok hozzátok, ha jól vettem ki szükségem lenne egy RIAA korrektorra, viszont nekem jack 3,5 ös kimenetű kellene mivel a lemezjátszómat szeretném a 2.1 es hangrendszeremhez kötni. Létezik e ilyen illetve ki tudna nekem építeni, hol tudnék segítséget kapni? Szép estét!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) pont válasza mate81881 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Bővebben: Link Egy RCA-Jack átalakító kábelt veszel hozzá.
(#) mate81881 válasza pont hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Köszönöm ezt már megtaláltam mert linkeltétek már de ezt nem engedhetem meg magamnak sajnos... valami más alternatívát tudtok esetleg? Idős bácsi a pince helységben akinek az élete az elektronika és 5 ezerért megcsinálja?
(#) pont válasza mate81881 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Bővebben: Link Még veszel 1300-ért egy forrasztópákát 1000-ért forrasztóónt és még marad is pénzed
(#) mate81881 hozzászólása Dec 6, 2013 /

Sziasztok mi a különbség a kettő között?

http://bolthely.hu/mikroshop/id/02192_RIAA_korrektor_Stage_Line_SPR-6

http://bbstudio.hu/spd/500947/Behringer-PP400-lemezjatszo-eloerosito
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) Orbán József válasza mate81881 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Szia! Ahogy én kisilabila, az egyik előerősítő, a másik korrektor.
Amit oda is írtak.
(#) scooby_ válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 6, 2013 / 1

Mindkettő RIAA... Lemezjátszó Előerősítőként általában csak RIAA korrektort szoktak érteni. Ritkább esetben MC előerősítőt, de olyankor azt megjelölik.
(#) Orbán József válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 7, 2013 / 2

Lehetséges, azonban inkorrekt megjelölésnek tartom, ha nincs jelölve. Persze ez csak azoknak az, akiknek kicsit több fogalmuk van a dologról, mint egy nagyon átlag embernek.
Azért a leírásában benne van, ha a dobozán nincs is:
Idézet:
„Behringer MicroPHONO PP400 phono előerősítő Specifikációk
- Bemenet típusa: RCA
- Impedancia: kb 47K ohm
- Maximális bemeneti szint @ 1 kHz:-25.5dB
- Output type: RCA és 1/4 "TRS sztereó csatlakozó
- Impedancia: körülbelül 50 ohm
- Maximális teljesítmény szint @ 1 kHz: 11,5 dBV
- Frekvenciaátvitel: RIAA
- THD: 0,06% tip. @ -40 dBu/1kHz
- Nyereség: 35 dB
- Jel-zaj arány: 68 dBu @ 0 dBu, A-súlyozott
- Optimális munka hőmérséklet: 23 ° C
- Bemeneti érzékenység @ 1kHz: 5.3mV
- Hálózati csatlakozás: Külső tápegység, 12 V 150 mA
- Hálózati feszültség USA, Kanada: 120 V, 60 Hz
- Teljesítményfelvétel: Kb. 1,5 W
- Méretek: 1.25 "hx 4 "dx 2.5" w
- Súly: Kb. 0,40 £ (0,180 kg)”

Vásárlási tanács:
Mindegy melyiket veszed, úgyis a másik a jobb.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
(#) Izeg. válasza mate81881 hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

Leginkább a minőség.
A b*****ger úgy ismeretes a szakmában mint a nagyon alja készülékek. Úgy hangban, strapabírósságban, minőségben anyaghasználatban egyaránt. Nem ajánlom semmiképpen sem. Nem hallottam még de ezt ki merem jelenteni eddigi tapasztalataim alapján.
A monacor viszont elég jó termékeket gyárt, legalábbis az IMG Stage Line termékcsoportjából kiindulva. Valamint a Monacor hangszórók is elég jók( ismerősöm ezeket használja hifi hangfalakban, és nagyon szépen szólnak, jó anyagból készülnek)
Úgyhogy akkor inkább talán azt mondanám, hogy jelen esetben talán megéri megépíteni egy bevállt kapcsolást az egyszerűbbek közül. Pl a TL074-es -riaa-t. Sokan dicsérik, túlságosan nem is kényes, egyszerű felépítésű.
Remélem segítettem.
(#) Rappit hozzászólása Dec 20, 2013 /

Sziasztok!
Nemrég vettem egy átalakított YBA Integré erősítő fonó fokozatát, viszont elég nagy rajta a brumm. Tegnap beleraktam egy ónozott dobozba, de még mindìg nagy rajta a brumm, meg ilyen folyamatos sistergés hallható rajta. Ha rávezetem a lejátszó földjét a dobozra(mert az rcak földje is ott van) nem történik semmi, még talán egy picit nagyobb is lesz :/ Van ötletetek
(#) Moszkvai válasza Rappit hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Üdv! Stabilizált tápegységről járatod? Trafó nincs a közelben?
(#) scooby_ válasza Rappit hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Amit Moszkvai írt: Stabilizált tápot igényel, de egyébként minden ilyen baromi nagy erősítéssel bíró kis jelű áramkör. A dobozból ne vedd ki, az árnyékolást is igényli sajnos!
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
(#) Rappit válasza Moszkvai hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Így néz ki teljes egészébe. Mióta írtam a hsz-t csináltam 1-2 dolgot (többek közt eltörtem egy elna silmic ii-t ), levezettem a házról az rca-k földelését és így azt produkálja, hogy amikor nincs rádugva a lemezjátszó akkor brummos viszont ha hozzáérek akkor abbamarad és csak a tenger hangjához hasonlító suhogás hallatszik, ha rávezetem a lemezjátszó földjét akkor is brummos. Ha rádugom a lemezjátszót akkor meg mindenhogyan brummos.
(#) pont válasza Rappit hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Próbáld ki 9v-os elemekkel. Szerintem ekkora táp felesleges.
(#) Rappit válasza pont hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Ez komoly? Szerintem akkor értelmét veszti a sok válogatott alkatrész.

Ha felesleges akkor felesleges, több amperes táp milliamperes-es fogyasztáshoz. A hibát valahogy be kéne határolni. A tápra +-18 van írva, a riaa-ra meg +-15v biztos bírja?

A táp kimenetére +15 0 és -15v van. Próba kedvéért kipróbálom 9vossal. Egyébként ahhoz 2 9V-os elem kéne nem? Vagy az elem +ját a +15v-ra a negatívját meg a 0-ra kössem?

Azon a trafón a zöld sárga az 0v-gnd vagy hálózati föld? Mit lehet mérni a kivezetések közt?
Két 9v-os kell.

Szerintem 0v. A 0 és a +15v között 15v van. A - és a + között 30v

A trafón nincs +-, akkor jó, ha a zöld sárga és fekete közt is 15v körüli váltó van és a zöld sárga és barna közt is 15v váltó fesz van, szóval ha szimmetrikus táp.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) Rappit válasza pont hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Ja én a túloldalon mértem A trafónál mind a 2 ponton ahol írtad 23v szóval szimmetrikus 23v-on
(#) pont válasza Rappit hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Akkor próbáld elemekkel, nem látszik milyen ic van benn. Az adatlapján meg van a min max fesz. Az egyik elem +át a másik - hoz, és ez a pont lesz a o-v, a másik végeket +15, -15-re, a tápegységtől szétválasztott panelon.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) Rappit válasza pont hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Rendben! Az ic egy bb opa2604
(#) scooby_ válasza Rappit hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Annyit tehetsz még, hogy a bemenetet rövidre zárod, és ha úgy is brummos, akkor a tápról szedi össze a zajt. Azt jó lenne tudni, hogy miféle az a táp, és mi a fenének van benne NE5532? Egyszerű stabilizált táp nem áll másból, csak egy egyenirányításból, pufferből hidegítésből, stabilizátorból (7815-7915), kimenetii puffer és kimeneti hidegítés. És ennek így ahogy van működnie kell.
(#) Moszkvai válasza Rappit hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Addig amíg nem építetted dobozba, csak akkor volt brumos, mikor rádugtad a lemezjátszót?
Ha igen, akkor valószínű, hogy a lemezjátszóban valahol össze van kötve a két árnyékolás vagy az egyik árnyékolás a sasszi földeléssel.
Ezt egyszerű multival dióda állásban ellenőrizheted DE A HANGSZEDŐT SZEDD KI ELŐTTE!!
Ha nem akkor a tápegység felé kellene keresgélni.
Ezt viszont szkópon lenne a legegyszerűbb ellenőrizni.
Ha már fém dobozban van akkor azt mindenképp rá kell kötni a nyák GND-jére!
Következő: »»   80 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem