Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2223 / 3614
(#) szamóca hozzászólása Dec 26, 2013 /

(#) ZSozsóó válasza zenetom hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Szia! A fénysebesség és idő kapcsolatát belátni triviálisan egyszerű! Valójában nem az űrhajtón kívül telik az idő gyorsabban, hanem benn lassabban! A relativitás elmélethez kell nyúlni, meg kell érteni a téridő kérdését! Gondold el egy koordináta rendszerben a dolgot, egyik tengelyen az időben "utazol" a másikban a térben. Tehát ha állsz egy helyben az utcán, akkor "fénysebességgel utazol az időben". Ekkor értelem szerint a térben nem utazhatsz, mert a fénysebesség a korlát, azzal az időben haladsz. Tehát ha vektorosan fogod fel, akkor mondjuk most csak a függőleges tengelyen van sebességed. Mikor teszel egy lépést, akkor egy nagyon nagyon kis sebességgel el kezdesz haladni a térben, tehát mondjuk a vízszintes tengelyen. Ha vektoriálisan képzeled el, akkor most a nagy fénysebességű időben utazásod kicsivel kisebb lesz, a vektorodnak lesz egy téri irányú komponense is, a teljesen függőleges idő irányú vektorod elbillen, lesz vízszintes komponense is. Magyarán az időbeni haladásod lelassul (ha felbontod a vektort idő és tér irányú komponensre). Ha ez nem érthető így ,akkor gondold el azt, hogy haladsz észak felé. Ekkor északi irányban van egy sebesség vektorod. Nyugatiban nyilván nincs. De ha elfordulsz valamilyen irányba pár fokot, nyilván haladsz mondjuk észak- nyugat felé, akkor van egy északi és nyugati vektorod. Ugyanez van itt is. Ha fénysebességgel haladsz, akkor egyszerűen elfogy az időbeni "sebességed". Az a szumma, az osztódik térbeli vagy időbeli komponensre. Csak bele kell gondolni, nem olyan bonyolult, de rágódni kell rajta.
(#) nagym6 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Teleportálásról, ezzel kapcsolatos eredményekről hallani valamit? Ha jól tudom, itt eltűnök, másik galaxisban azonnal megjelenek.
(#) ZSozsóó válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Csak gondolatébresztésnek...Gondoljuk el, hogy itt eltűnsz és az androméda galaxis egyik csillagja körül keringő holdon feltűnsz. Mondjuk van is egy akkora teleszkópunk, hogy a célterületet is lássuk. Belépsz a gépbe..blll.. eltűntél és most nagyon figyelünk a célterületre. Ha ott azonnal(itteni értelemben) feltűntél, akkor uszkve két és fél millió év múlva látom, hogy kilépsz a masinából. Na, most akkor hogy is van ez?

A teleszkópba érkező fény útideje miatt a két és fél millió év? Nem kellene teleszkópon látni engem, valamikor viszajönnék. Esetleg hoznék valami hasznos tudományt az ottani "idegenek" -től.

Nem hozhatsz. A természet irtózatosan ragaszkodik a fénysebességhez. Semmi nem hordozhat nála gyorsabban információt! Így vizsgálják a tudósok is azt, hogy létezik e gyorsabb kölcsönhatás a fénynél. Elvileg kvantummechanikai szinten létezhet (valószínűségi hullámok összeomlása az egész univerzumra kiterjedően), de amire tudomást szerzel az eredményről, pontosan ott vagy, hogy fénysebességgel ért el hozzád az információ. megkerülhetetlen. Ezért nem lehet az sem, hogy időt utazol, ergó teret sem "utazhatsz". A múltba való utazásról Hawking professzor elmélkedett és kísérletileg valószínűsítette is azt, hogy nagy valószínűség szerint a múltba nem lehet utazni (még). Legalábbis azelőtti múltba, míg egy időgépet készítenek. Nagy titokban tartott egy bulit valamikor jópár évvel ezelőtt az otthonában (előre kigondolt kísérlet). Majd jópár évvel később mindenhol közzé tette, hogy várja az időutazókat a bulira. Magyarán a "jövőből" üzent, hogy ő a múltban tartott bulit. Ha létezik időutazás a múltba, és a jövőben már van időgép, semmi akadálya nem lett volna, hogy rengeteg emberrel partizzon egyet. Természetesen senki nem jött...Ez ilyen. Ez nem zárja ki, hogy egy időgép elkészülte után bárki utazzon a múltba addig az időpillanatig vagy esetleg a jövő "lakók" lettek volna viccesek és direkt nem mentek el a partira. hawking professzor kiváló humorérzékű úriember

Akkor a teleportálás nem létezhet, csak elképzelés?
(#) szamóca hozzászólása Dec 26, 2013 /

Bontjátok itt nekem a tér idő kontinuumot!

Sajnos nem vagyok ilyen nagy tudású, hogy erre válaszoljak, de szerintem egyelőre csak fikció. Kvantummechanikai szinten elképzelhető (talán), de ilyen szintű kiterjedt testekre szerintem még jópár évig csak egy fikció lesz. Talán örökre...
(#) ZSozsóó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Idézet:
„Az időutazás problémája zavarba ejtő az emberek számára, akik látják a filmeket, amikben egyesek a jövőbe mennek, és a múltba is. Hát nem az lenne a logikus, hogy ha valaki mehet az egyik irányba, akkor mehet a másikba is? Senki nem utazhat a jövőbe, kivéve kis növekményekkel, legfeljebb órákkal. A jövőbe ugrás egy kitaláció. A múltba lehet utazni, mivel a múltnak nyoma marad az Univerzum szubsztanciájában, szálak, melyek kibonthatók és újraszőhetők, egy kötél, ami a végtelenségbe nyúlik vissza. A múltnak vannak jelzői. Fogási pontok. Ez már megépült, míg a jövő még nem épült meg. Egy kifejezés, amit gyakorta használnak, a tér-idő kontinuum. Ezzel egyszerűen azt lehet kifejezni, hogy az anyag különböző helyen, vagy térben lehet, az idő függvényében, és hogy az anyag nyomot, vagy kontinuumot hagy, az idő folyamán. Egyenlőnek tekinthetitek a tér-idő kontinuumot a mi szál kifejezésünkkel, mely szövődik és kibontódik, amit mi egzaktabbnak látunk, mert a szövésre utal, ami történik.”

Igazság szerint ez egy korlátolt elme szüleménye. a jelen nem olyan dolog ami állandó. Nevezhetjük egy jelen nyilvántartásnak. Ebben benn vagyok most én, meg a számítógép, meg mondjuk a nevezett androméda galaxis holdján a térugró kapu előtt gubbasztó kis zöld emberkék. Teszem én azt felállok a székből és kimegyek a mosdóba. Ha a kis zöld emberkék irányába mozgok vagy az ellenkezőbe, máris egyik esetben a kis zöld emberkék "evolúciójának kezdete" táru lelém, mikor mondjuk mégkisebb kék moszatok voltak, míg a másik esetben a jelen nyilvántartásomba az tartozik, hogy üldöztetésnek van kitéve a térugró kaput kitaláló kis zöld tudós dédunokájának az unokája és ez keseríti meg mindennapját, miközben ős is éppen egy cikket olvas. Érdekes. Van egy jelen, van egy múlt és van egy jövő. Van ezzel probléma? Nincs, mivel ha ezt látni akarom, bele kell nézzek egy teleszkópba és tudomást kell szerezzek róla. Épp annyi idő fog eltelni, hogy ez semmiféle problémába, megfejthetetlen anomáliába, oaradoxonba nem ütközik. Tehát az egész úgy néz ki, hogy az egész univerzumban már megtörtént minden ami megtörtént, csak mindenki másképp látja, a jelen nyilvántartás dinamikusan változik, mintha egy moziban a filmkockák mindenféle sorrendben lejátszódhatnának. Mondjuk Kirk kapitány a Star Trekből ebből semmit nem vesz észre, neki az események nem változnak meg, hogy én összevissza nézem őket...Érdekes dolgok ezek...

Netalántán léteznének ufók "idegenek", akkor valami módszer lenne.
Csak azt kellene tudni, mi igaz az ufókról.
Én nemigen hiszek benne, de amiről nem tudunk, az nem jelentheti azt, hogy az nincs is.

Semmi nem változna, ahogy olyan sincs, amit a filmekben mondanak "ez az anyag nincs a periódusos rendszerben stb"...A berílium berílium itt is és az univerzum peremén is. Ha egy faj ezt másképp hívja, még attól az. Az elemek a nagy olvasztó tégelyben készülnek, egy csillag felrobbanásakor, Az agóniája minél tovább tart, annál nehezebb elemek jönnek létre. Azért ritkák a nehéz elemek, mert kevés csillag fúvódik fel akkorára. egy bizonyos határon túl elképzelhetetlen nehezebb elemek létrejötte. Mondjuk inkább úgy kisebb a valószínűsége. Attól még lehet...Földönkívüliek...Termodinamika főtétele segít ebben is. A dolgok végtelen sokféle képpen lehetnek rendezetlenek ,de csak egyféleképpen rendezettek. Az emberi agy, vagy mondjuk inkább a gondolkozni képes szervezet, intelligens lény elég összetett és rendezett dolog. Annak a nagyobb a valószínűsége, hogy az ilyen ritka. De a nagy számok törvénye miatt, rengeteg csillag, bolygó stb miatt könnyen lehet intelligens élet rajtunk kívül...

Vagy mi valamilyen szempontok szerint rendezettnek látunk valamiket, magunkat is nyilván, de a számunkra rendezetlen "egységek" talán más szemszögből nézve rendezettek. És ezért nem látjuk amiket nem látunk, de mégis valamilyen -más rendszerbeli- egységet képeznek.

Nyilván az hogy rendezett és rendezetlen az viszonyítás kérdése. Ezért érdekes az Entrópia is, ott a magas entrópia a nagyobb rendezetlenséget jelenti. A sivatagban a homokvár elég alacsony entrópiájú dolog, nem nagyon vannak homokvárak a sivatagban. Az idő irányítottságára is valószínű az entrópia a válasz. Azért fújja el a szél a homokvárat, mert a rendezetlenség az úr! De ez csak a megfigyeléseinkre adott válasz. Hiszen nem látunk a semmiből homokvárat épülni, de ellenkező irányba látjuk, hogy elfújja a szél az idő múlásával. Az is érdekes, hogy a rendezetlenség mindig a jelenben alacsony, hiszen a sivatag adott volt (rendezetlen állapot), majd építettünk egy homokvárat a jelenben (rendezett állapot), majd a szél elfújja délutánra (rendezetlen állapot). Mintha ez gördítené az időt mindig a jövő felé és soha a múltba. De a fizikai képletek érdekes módon érvényesek időben előre és hátra is...Ott nincs kitüntetett irány. Ez persze lehet az elmélet hiányossága, tudásunk stb...De hiába vannak földönkívüliek, a fizika törvényei az egész univerzumban érvényesek (nagyon nagy valószínűséggel), ők sem tudnak efölé kerülni. Aztán lehet ez is olyan, mint amit pár száz éve a föld alakjáról gondoltak...

Akkor eljutottunk kb. a tudásunk végére.

Idézet:
„Aztán lehet ez is olyan, mint amit pár száz éve a föld alakjáról gondoltak...”

Igen, akármi is lehet, akármi is jöhet még, tudomány téren is.
Lehet, hogy magasabbrendű lények ugyanúgy figyelnek, használnak minket, mint mi a nálunk "butább" élővilágot, legyet, kutyát, stb.
Mint ahogy az állatok sem tudják, hogy felsőbrendűek "uralják" őket.
(#) Gery78 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Sziasztok!
Most jövök rá, hogy ez az egész időutazós dolog már régóta működik, mégpedig itt nálunk, Magyarországon, hiszen itt működik a Tér idő Ellenőrzési Központ, röviden a TEK Milyen érdekes egybeesés, hogy a TEK is a rendőrség hatáskörébe tartozik, és a Terror Elhárítási Központ az csak egy fedőcég és valójában az Időzsaruk dolgoznak ott.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Szia! ...
(#) nagym6 válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Idézet:
„Időzsaruk dolgoznak ott.”

A közlekedésieknek mindig pont egybeesik a téridő pozíciójuk az én tilos parkolásommal.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
(#) szamóca válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Atyám!
(#) zenetom válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Szia!
Látom jól elindítottam a diskurzust.
Viszont még néha két dolgon szoktam elgondolkozni.
Mi van az univerzumon kívül, és meddig bonthatók a részecskék?
Az utóbbinál ugye van a húr elmélet, amit gyakorlatilag felfogni sem lehet, de attól még annak is lehetnek alkotó elemei, és azoknak is.... Vagy lehet hogy mégse, és akkor a semmi létezik. Kb. ugyanez van az univerzumnál is. Vagyis ami körültte van. Állítólag körülötte nem létezik az idő, így a tér sem.
(#) ZSozsóó válasza zenetom hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Érdekes dolgok ezek, gondolkozz csak rajta, abból soha semmi rossz nem származik! Olyan kérdés ez, mint a színfalak mögé nézni a színi előadás alatt. Van értelme? Vagy megelégszünk a darabbal? Mint az erdő, ahol eldől egy fa, de senki nincs aki hallja, vajh milyen a hangja?
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Az általunk elképzelt, érzékelt anyag nem létezik olyan formában, mint gondoljuk.
Még nem találták, mert mindig eltűnik a kutatók elől, azaz újabb részekre bontódik, ahogy egyre jobban belelátni. Az idő is valami hasonló lehet. Sosem tudjuk meg.
Szerintem.
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Ezért is gondolom, hogy a számunkra rendezetlen, azaz nem értelmezhető rendezettségű állapot is esetleg más rendszereket jelenthet, más valamilyen rendszerek számára.
(#) szitko válasza zenetom hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Szerintem ezek, olyan kérdések, az időutazással együtt, amelyekre még 2-3 ezer évig nem fogjuk tudni a választ. Az emberiség 2-500 éves fizikai, kémiai, technikai, és ipari tudása, még csecsemőnek számít, ezen kérdések megválaszolásához.
Egy példa: kb. 20 évvel ezelőtt találtak egy hegyikristály koponyát. A hegyikristályt az akkori (20 évvel ezelőtti) és a mai eszközökkel sem lehet olyan szintem megmunkálni, amilyen szinten a koponyát megmunkálták. Akkoriban megállapították, hogy a koponya kb. 4 ezer éves. Nemrég láttam egy filmet amiben ezt a koponyát vizsgálták újra, és kiderült, hogy az akkor megállapítás hibás!? volt, és az új vizsgálat szerint a koponya kb 6-7 ezer éves. Tehát 20 év alatt annyit fejlődött a technika, hogy rögtön 2000 évet hozzádobtak egy tárgy születéséhez. Érdekes, pláne az, hogy azt sem tudják, hogy készült.
Vagy pl. ott vannak a piramisok. "Mindenki" azon gondolkodik/tűnődik, hogy hogy és kik építették ezeket az épületeket. Mi van akkor, ha az időutazós formulát nézzük, és azt mondjuk, hogy a piramisokat emberek építették, csak nem a korabeli emberek, hanem időutazó akik visszamentek az időben, hogy felépítsék a piramisokat. Hogy miért épp piramist építettek? A válasz egyszerű, csak meg kell nézni, hogy a mai (2013-as) emberiség után mi fog maradni kb 2000 év múlva. Semmi, még a petpalack is elrohad, de a piramisok állni fognak. Hogy minek építették a piramisokat? Ez már nehezebb kérdés, de szerintem az emberiség megmentése lehet a dologban...
(#) ZSozsóó válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Oké, annyi történik, hogy megfordul a magas és alacsony entrópia jelentése. A lényeg attól még ugyanaz. Nem fog az idő az ellenkező irányba haladni! Sem más fizikai jelenség...
(#) ZSozsóó válasza szitko hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Ha a piramisos elméleted helyes lenne, csak találnánk már valami kicsorbult eszköz maradványt, vagy egyszerűen egy jövő szendvics csomagoló anyagot, elszakadt szkafandert, a kitermelés helyén is csak lennének erre utaló nyomok...Nem mondom, van rejtély a dologban, mert a kövek kitermelése réz eszközökkel eléggé elképzelhetetlen, ahogy a dolgozók nagy számával magyarázni dolgokat is dőreség, mert egy kőhöz egyszerűen ne mfér hozzá egy szinten túl több ember. Tehát ami bizonyos, hogy vagy az írott történelmünk nem oké vagy egyszerűbben volt régebbi civilizáció, aki építette őket, ki tudja miért. Ocham borotvája nevű elmélet, miszerint a dolgokra adható magyarázatok közül általában a legegyszerűbb a helyes. Szóval ha szerinted az a valószínűbb, hogy jöttek a jövőből valakik, valamiért építettek a föld több pontján jópár piramist, ki tudja miért, illetve csak, mert...meg megmentik az emberiséget, nem beszélve az így kialakult paradoxonról, tegyük fel hogy egy haldokló földről jöttek a jövőből, ők idejönnek, megalapozzák a múlttal a megmentést. Oké ,de akkor hogy jöttek vissza, ha a jövőben megmentették magukat. Ez egy ostobaság....Az időbeli utazásról meg tartom ,amit fentebb írtam. A kristálykoponya meg lehet nettó hamisítvány. Még ez is egyszerűbb magyarázat, mint hogy valaki készítette több ezer éve, ki tudja ki, ki tudja miért, csak...mert megtehette. Ha ilyen nagyvonalúan lehetett akkor dobálózni mind az anyaggal, mind a technológiával, miért nincs egy millió kristálykoponya mindenütt, mert egyszerűen csak megtehették...Persze nem vonom kétségbe a dolgot, magam elég nyitottnak tartom, csak egyszerűen valószínűbb és egyszerűbb magyarázatok valahogy mindig hihetőbbek számomra. Fenntartom a tévedés lehetőségét, lehet, hogy ennél misztikusabb a magyarázat.

A rendezett rendszerek a rendezetlen felé alakulnak. Pld. 100db. fehér golyót és 100db. fekete golyót összekeverek, a legrendezetlenebb-összekevertebb állapot jön létre.
De az élet kialakulása és fejlődése idáig a rendezett rendszerek növekedésével terjedésével jöhetett létre. Valami van, ami a valamilyen rendezett rendszerek növekedése felé visz. Most a jelenben tudjuk hogyan, de a kezdetekkor mi lehetett ennek oka.
(#) zenetom válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Egyet értek.
Szerintem a piramisokat csak úgy simán megépítették és kész. Nem tudom miért csodálkoznak rajta annyira, mikor csak jól egymásra rakott kövek. Ráadásul nem csak Egyiptomban vannak, hanem gyakorlatilag az egész Földön megtalálhatóak több ezer éves piramis (vagy aszerű) építmények. Csak Egyiptomban nem nőtte be őket a gaz.

A fiatal univerzumnak egyes elméletek szerint egy hihetetlen rendezett állapotból kellett indulnia. Ez felhúzta az idő kerekét, mint egy órát. Azóta a tendencia ismert.
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Vagy más történt. Pl.: Bővebben: Link
Következő: »»   2223 / 3614
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem