Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   978 / 1385
(#) papus51 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Itt az alapos ismeretek hiánya okozhat félreértéseket.
Az a nagy helyzet, hogy tulajdonképpen az un. rézkloridos maratóban is a sósav az ami a rezet oldatba viszi. Az egy részlet kérdés, hogy a reakcióban a rézklorid is részt vesz. Tekinthetjük ezt akár egyfajta katalizátornak is. A végeredmény, hogy a sósav fogy, meg a réz is, a rézklorid meg gyarapodik. Összegszerűen tehát a sósav rézkloriddá alakítja a rezet. Csupán csak buborékoltatás, vagyis oxigén bevitel szükséges a reakcióhoz.
Mindez működik rézklorid nélkül is.
Úgy hívják, hogy sósav+ hidrogénperoxid, ahol az oxigént a hidrogénperoxid viszi be a rendszerbe.
(#) Prendick válasza Gyula22 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Hát igen, mindenkinek a maga módszere áll kézhez.
Ez tényleg olcsó módszer. Én azért nem szerettem ennek a drágább verziójú (Transparent spray) használatát, mert állandóan sikálni kellett a levilágítón az üveget. Gondolom nem volt türelmem kivárni, hogy rendesen impregnálódjon.

De tetszik az eljárás, hiszen a hobbimunkának épp az lenne a lényege, hogy az eljárások se igényeljék a vásárolt technikákat.
Én, ha a legkisebb esélyt is látnám, megpróbálkoznék akár mikrovezérlőt is gőzölögtetni sziliciumlapra. De lehet, hogy ez már megszállottság.
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Én anno a festék szalagot csináltam igy a mátrix nyomtatókban.És nagyon szépen működött.Mert hogy még mátrix nyomtatóm is van
(#) Prendick válasza papus51 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Na, akkor elölről. Csak hogy a témánál maradjunk (hobbielektronika -> nyákkészítés).
A hidrogén-peroxid drága, egyre nehezebben beszerezhető, maratásnál olyan büdöset csinál, mint a csíkos farkú borz. A rézklorid jóformán ingyen van és mindent meg lehet vele csinálni, amit a többi maratószer tud.

Innen jön a vegyészet:
A rézklorid önmagától is képes rezet marni: CuCl2 + Cu ->Cu2Cl2. Ez nagy töménységnél gyors, de gyorsan elfogy az anyag. Ekkor jön be a képbe a sósav a buborékokkal: Cu2Cl2 + 2HCl + 02 - >2CuCl2 + H2O.
Elvegyészkedhetünk itt amíg a moderátorok ki nem vágnak, de szerintem teljesen felesleges. A rézkloridot nem kell megvédenem, a rézművesek kétharmada használja, az nagyüzemi gyártásban is elég gyakori. Itt meg akinek megtetszett, használja, a többiek meg használjanak, amit szeretnek.
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Idézet:
„A hidrogén-peroxid drága, egyre nehezebben beszerezhető, maratásnál olyan büdöset csinál,”


Miért a sósav talán illatos ?
(#) papus51 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Kedves Prendick!
Én nem akarok veled vitatkozni.
Marass úgy, ahogy neked a legjobban megfelel.
Csak időnként tegyél bele sósavat ahogy itt Bővebben: Link írtad, különben nem fog működni.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) Prendick válasza eyess hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Nem, de itt a csíkos farkúhoz képest annyi csak a szaga, mint az egérpukinak. Egy nagyon kicsi egértől.
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Tulajdonképpen nem is a szag a lényeg hanem a felszabaduló sósav gőz , ami nem tesz jót a tüdőnek .Meg semminek sem .Bár az orrodat lehet hogy tisztítja nem ?
(#) Prendick válasza papus51 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Idézet:
„Én nem akarok veled vitatkozni.”

De mégis megteszed.
(#) Prendick válasza eyess hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Nem tudom, hogy tisztítja-e. 4-5 centiről lehet csak érezni maratás közben és ritkán lógatom annyira az orrom, hogy ennyire lecsüngjön.
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Hm jó válasz .
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) Alkotó válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Számos olyan anyag van, aminek egyáltalán nincs szaga, mégis iszonyú kárt tud tenni az emberben.
Itt mindenki elmondhatja a véleményét, mint ahogy Te is megtetted. De ha valaki mást gondol, azt nem kell ellenségnek tekinteni. Attól mert te minden ismert technológia fölé helyezed a sajátodat, még nem biztos, hogy aki másban hisz az téved.
Add meg mindenkinek a szabad választás jogát, amiben a kortesbeszédet is befolyásolni fogja a döntés előtt állókat.
(#) Prendick válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Kedves Alkotó, tényleg jól olvastad az alább írtakat? Mert tűvé tettem mindent "ellenségekért", de egy szálat sem leltem. Mindenki elmondta a véleményét, volt köztük olyan, ami elmondta, hogy szerinte miért nem jó amit mondok, én elmondtam, hogy szerintem miért az mégis. Voltak akik technikai információkat kértek, megadtam nekik. Most kissé elszaporodott az off, ami miatt a moderátor már biztosan ropogtatja az ujjait akcióra készülve. Vajon miért érezted azt, hogy "helyre kell tenned"? Kiváncsi vagyok rá, akár magánban is. (főleg ott )
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Mondjuk én megnéznék a mart nyákodat , amit ezzel a maratóval csináltál.De lehet más is kíváncsi lenne rá nem ?
(#) Prendick válasza eyess hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Na most megdolgoztattál. Ennyi időmbe került, mire előkotortam egy apró darab elrontott nyákot, amin nem volt még soha alkatrész, így nincs összeónozva. Vacak, az ízlésemhez képest túlmaratott, 1,4x2cm, tsop-8-as lábakkal. Kicsit szemetes is, de nem találtam mást. Remélem látható. Ha mégsem és túlcsordul az érdeklődés a topicban, holnap csinálhatok egy vonalmintás demót, bár nem világos, miért kéne, hiszen senkinek sem akarok eladni se maratót, se panelt, mindössze a kezdőknek ajánlok egy különösen könnyen kezelhető módszert.

Image1.png
    
(#) Prendick válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Természetesen sarkos. Inkább az arányokat kell belőle észrevenni, arra is vonatkozik. Tudom, hogy a peroxidos módszer teljesen jó, a hátrányai nem a képességeiben vannak. Magam is használtam vagy tíz évig. Akkor kerestem másik utat, amikor az ötödik beszerzési forrásom is bedugult és elegem lett belőle, hogy mindig akkor nem volt kéznél, amikor kellett.
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Ránézésre rendben van úgy látszik.
Ez például hány perc volt amíg ilyen lett ?És mondjuk mennyire telítődik a marató több nyák lemez maratásakor.Mert igaz írtad , hogy kicsit ki öntől belőle , hogy a virág jobban legyen tőle .De azért csak telítődik a sok réz miatt , és a beletett időnkénti csak sósav, azzal nem tud mit kezdeni önmagában.
(#) papus51 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Te írtad, hogy időnként sósav kell bele.
Mi a gondod azzal, ha én is egyetértek veled?
(#) Prendick válasza eyess hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Elég híg oldatot használok, így a sebessége nem egy villám. A telítődést jól látni a színén. Barnás a tömény és kék lesz, ha már nem az igazi. Én a zöld töménységet szeretem, mert akkor sem mar alá, ha ottfelejtem. Ez a panel kb. 15-20 perc alatt készült el (több társával egyszerre maratva). Évente kb. 100 panelt maratok, ezeknek a zöme 5*10-es, vagy 10*16-os, jó 50%-ban kétoldalas). Idén kétszer (talán háromszor is) kapott két deci sósavat és kb. 8 Hyperol tablettát alkalmanként. (1-1,5l lehet az egész)

A korábban berakott képlet alapján látni, hogy valójában nem a sósav mar, hanem a rézklorid. A sósav főként azért kell, hogy a rézklorid által felvett plusz réziont, némi oxigénnel, leakassza és újra réz(II)-klorid legyen. Ez megtörténik szabad levegőn is, de hetek alatt. (nálam magas, keskeny edényben van, hogy a kétoldalas nyákokat felállíthassam benne) Tálcába kiöntve pár nap. Az áramoltatás értelemszerűen gyorsítja a marást, a buborékoltatás meg a visszaalakulást.

Nagyobb töménységben még nem próbáltam, rézplasztikás ismerősöm szerint úgy mar, mint a peroxidos oldat. Nincs kizárva, hogy igaza van, szépek a munkái és sokat marat.

Nem azt forszírozom, hogy mindenki térjen át rá, mert vannak maratók, amik sokkal gyorsabbak, vannak olyanok, amik még szebben marnak, de egy amatőr számára komoly segítség lehet, hogy olcsó, akár két évente is le lehet venni a polcról és ugyanolyan lesz, mintha tegnap rakta volna el. Úgy 35 éve maratok nyákokat, nagyon sok mindent kipróbáltam, de ez messze a legkényelmesebb. Természetesen nem ezt használnám, ha húszasával gyártanék naponta, ahhoz lassú és a gyorsítása macerás. De hobbiszint környékén ideális. (Azért írom le ezt már sokadszor, mert kezdtem azt érezni, hogy belecsöppentem valami hitvitába és páran azt hiszik, le akarom cseréltetni velük a naponta használt peroxidjukat, pedig szó sincs róla. Inkább a kezdőket segíteném abban, hogy nekik ne kelljen harminc évig keresgélniük, mire rátalálnak.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) Prendick válasza papus51 hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Semmi a világon.
(#) Prendick válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Idézet:
„"Na az büdös a tömény sósav"”

Na én mostam eleget budit sósavval, gázálarcban (meg anélkül), boldogult hadfi koromban, ismerem a szagát.


A vasklorid túl hamar bedöglik, igazán jól csak melegítve mar és sokkal büdösebb. A peroxid meg eltűnik a flakonból, vagy szétrepeszti, sőt egyszer egy elfelejtett adag nápolyit csinált az elvileg vegyszerálló azúros flakonból. Úgy tört, mint az ostya. És sosem volt otthon egy csepp se, amikor hirtelen kellett. Azért is van még itthon egy rakás Hyperol tablettám, ami alig drágább, mint az arany.
Ilyesmikért kedveltem meg ezt a zöld löttyöt. Különben azt hiszem valahol ebben a topicban van a millió hozzászólás között az eredeti recept is.
(#) papus51 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Akkor még egyszer, részemről utoljára, mert belefáradtam, és végül ez itt nem kémia óra.

A réz a panelről indul és a sósavnál végzi az útját réz(II) kloridként. Ezért nő az oldat töménysége, és ezért kell bele időnként friss sósav.
A folyamatban a réz(II)klorid egy közbenső lépcső, kvázi katalizátorként is felfogható a működése.

Ettől nekem nem ellenszenves. Akinek ez jön be, annak nyilván ez a megfelelő.
(#) szili83 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Ha nem kevered be, akkor annak el kell állnia.
(#) INOX 4 EVER válasza papus51 hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Kedves Papus!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat. Számomra ez tanulságos.
Közben kicsit számolgattam is.
Vegyünk egy 160x100mm-es NYÁK lemezt. Azért ezt a méretet néztem, mert ez a méret van mindkettőből.
a 0,5mm-e NYÁK vastagságot nem veszem figyelembe, mert olyan vékonyat nem láttam lakkozottban.
Szóval egy sima egyoldalas EPOXID NYÁK 160x100 0,8mm vastag bruttó 540Ft. Ezzel szemben ugyan ekkora egyoldalas Foto érzékeny NYÁK CELLULÓZ Bruttó 629Ft , EPOXID 908Ft
Bár nem tudom milyen a cellulóz NYÁK, és mivel rosszabb azt alkalmazni.Mindegy is, vegyük a drágábbat , ami 908Ft. A kettő közötti különbség 368Ft.
Az előhívó folyadékot, és a maratót nem számolom, mert az mindkettőhöz kell, de nézzük mi az ami nem.
Ugye van a P20 amiből 100ml 3319Ft Ez legyen elég mondjuk 20db ekkora NYÁK-ra, ha nem hibázunk, de én csak 10-re számítanék, így darabra lebontva máris megkaptuk a P20 árát ami legyen egy darabra 331Ft. A két NYÁK közti különbség368Ft!
Na ugyebár kell 600-as csiszoló, súrolópor, denaturált szesz vagy hígító, mindegy, hogy papírtörlőt, zsepit, vagy vattapamacsot használunk a simogatáshoz, azt is meg kell venni, szerintem már túl is haladtuk a 368Ft-os különbséget, nem beszélve arról, hogy hosszabb az eljárás a szárítással, villamos energiát használunk, és iszonyatosan büdös.Szóval tekintettel arra, hogy a gyárilag lakkozott NYÁK tökéletes rajzolatot ad, megéri azt venni.
Hozzáteszem, nem tudom mennyibe kerül a DRY fólia, milyen kiszerelésben lehet kapni, de tisztítani, maszatolni, simogatni azt is kell, a laminálás eszközeit még nem is számoltam.
Használtan vásárolva is szerintem az ár ismerete nélkül is kijelenthetem, hogy sok év mire kidolgozza az árkülönbséget.
Köszönöm a segítségeteket!
Már határozottabb az irány
Üdv!
Inox
(#) INOX 4 EVER válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Hát így már mindjárt másabb a leányzó fekvése.
Ennyiért már megéri elrontani az első 10db-ot is ha utána már jól megy akkor nagyon is kifizetődő.Később valószínű ráállok.
Köszi az infót!
Üdv!
Inox
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Egyébként csak megsúgom neked , hogy ugyan azt a maratót állítod elő , mint a sósav hidrogénperoxid kettőse.
Ugyanis a hiperol tabletta oldata hidrogénperoxid lesz.
Tehát hiperol oldat + sósav = Hidrogénperoxid+ sósav , vagyis ugyan az a végeredmény.És hogy most mosószódával hígítod , vagy sima vízzel szerintem az már lényegtelen.
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Ha annyit nem tudsz hogy a mosószóda semlegesíti a savakat legalább ne írd le !
Idézet:
„És hogy most mosószódával hígítod , vagy sima vízzel szerintem az már lényegtelen.”
A mosószódát rézszulfáttal keveri nem sósavval , amikor a sósavat önti bele már egy teljesen más anyagról beszélhetünk... Rá se bagózz ! Te sem érthetsz mindenhez.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Vazze nem én írtam az összetevőiket hanem ő.Olvasd el rendesen ne csak a sorok közti hézagot lásd.

Hogy is kezdte.
Rézgálic , szódabikarbóna,mosó szóda, hiperol tabletta , és időnkénti sósav, és ha gyorsítani akarod egy pár csepp hidrogén peroxid
Ennek a végeredménye ugyan az mint mint a hidrogénperoxid + víz + sósav elegye.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
A végeredmény tényleg az , csak a sorrend nem mindegy ! Ha a sósavat összeöntöd mosószódával sós vizet és széndioxidot kapsz ezt már keverheted bármivel nem lesz réz klorid, de tényleg ha nem jártál kémia órára , olvasd el a receptet
Idézet:
„Úgy emlékszem kb 30dkg rézgálic oldatába öntöttem lassan kb. 20dkg mosószoda oldatot (az is teljesen jó), amíg abbahagyta a habzást (széndioxid). A csapadékot le kell szűrni, kicsit kimosni, aztán sósavval öntözni szintén a habzás végéig. Ezzel kész is van.”
de nekem is ez volt az utolsó hozzászólásom ezügyben , legyen neked igazad
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) Prendick válasza eyess hozzászólására (») Dec 28, 2013 / 1
 
Már nem akartam itt vegyészkedni, de rákényszerítetek. Természetesen nem ugyanaz.
Minden más elképzelés ellenére nem a sósav mar és a H-peroxid mindössze extra oxigént ad a visszaalakításhoz.
A rézklorid (a vaskloridhoz hasonlóan) saját maga marja a rezet. A rézből és a rézkloridból réz-kuproklorid lesz. Cu2Cl2 A reakció mindaddig zajlik, amíg van CuCl2.
A sósav és az oxigén mindössze azért kell, mert a kuplokorid visszalakítható rézkloriddá és vízzé. A hidrogén-peroxid szerepe pedig tényleg csak annyi, hogy gyorsabb oxigént ad, mint a sima levegőztetés. Elhagyható. Gondolom az zavart meg többeket, hogy egyáltalán szóba került a H-peroxid. Évi két kupak kell száz nyákhoz. Aki jobban belegondol, simán rájöhet, hogy se ezzel, se az egytizednyi sósavval ezt nem marathatnám ki. Csak választható extra.

Ha van elég rézkloridod, ugyanúgy marhatsz vele, mint a vaskloriddal. Nem katalizátor, nem segédanyag, hanem maga a maratószer. És remekül regenerálható, amihez kevés sósav, levegő, illetve ha türelmetlen vagy, picike H-peroxid kell.

Most ez tényleg ilyen magasmatek, hogy ki tudja hányadszor kell már leírnom a folyamatot és mégis mindig visszajön a "sósavazás"?
A maratóanyag összetétele egy rész sósav a regeneráláshoz, 9 rész rézklorid a maráshoz és sosem lesz belőle H-peroxidos marató, mert a félévente becsorgatott pár ml peroxid el sem ér a rézig, azonnal összeakad a kuprokloriddal és a sósavval.

Ha nekem nem hisztek, hívjatok profi vegyészt.

Nem akarok senkivel veszekedni, de az olyan megjegyzéseket, mint "Itt az alapos ismeretek hiánya okozhat félreértéseket", a "megsúgom neked", meg hogy tanitgatsz a spanyolviaszról, miszerint a Hyperol tabletta az hidrogén-peroxid, valamiért bántónak érzem. Tán bennem van a hiba. De úgy érzem, teljesen felesleges súgni, elég bő ismeretekkel rendelkezem magam is a területen, ennek már le kellett volna jönnie a leírásaimból.
Következő: »»   978 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem