Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   196 / 227
(#) _BiG_ válasza SKY hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

A kevesebb vastag jobb, mert kisebb a bennmaradó légbuborék esélye, ami rontja a szigetelés minőségét.
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Éppen most olvasgatom a BME-s Nagyfeszültségű Technika könyvet, és bizony óriási különbség van a vékony fóliák és a vastag lemezek közt. Egy vékonyabb fóliának nagyságrenddel is nagyobb az átütési szilárdsága, mint egy vastag lemeznek. Ez persze csak az átütési szilárdság, a veszteségnek semmi köze a vastagsághoz, a koronázásnak szintén.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Szia! Ez érdekes, vajon több vékony esetében ezek úgymond összeadódnak? A probléma az, hogy 0,15-ös PE fóliához tudok a legkönnyebben hozzájutni. Praktiker webshopban láttam 0,8-as PET fóliát, de egy 60nF 30KV kondenzátor ebből min. 20EFt lenne. Sík kondenzátor tömböt készítenék mindenképp.
Tudnál egy részletes leírást adni a szekunder gyantázásáról? (Forgatás, száradás...) Érdemes a menetemelkedéssel variálni, hogy a menetek közötti hézagba jobban belemenjen a gyanta?
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Szerintem külön külön kell 1 réteggel megcsinálni, ahogy a gyári nagy kondikat is szokás. A legjobb lenne olajjal kiönteni.
A szekundert le lehet kenni pl epoxyval, de nagyon vigyázni kell ne legyen nagyobb légbuborék, szóval kenni kell és forgatni közben egyenletes sebességgel. Egy vékony réteg kell csak.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Én azért tennék több rétegben a fegyverzetek közé a vékonyabból, mivel a hajlítás, nyúlás, apró sérülések miatt a fólia biztos nem azonos vastagságú mindenhol, így a több réteg úgymond statisztikailag is véd a hibák és inhomogenitás ellen. A régebbi kondiknál nem láttam ebből eredő problémát.
Nem próbálkoztál a feltekerésen kívül más elkészítéssel? Egy téglalap alakú kondenzátort nyilván egyszerűbb lenne oldalról összeszorítani, és még nagyobb áramra lenne képes a fegyverzetek párhuzamosított kivezetése miatt.

Poliészter gyantám van, egy réteg belülre, egy kívülre, majd a tekercselés után is csak egy réteg rá? Arra gondoltam, hogy a szekunder két végénél valamilyen kis tompa végű csavart ragasztanék az első réteg gyanta fölé, amivel egyszerűen lehet csatlakozni a szekunder kivezetésekre. Mennyire jelentene ez problémát?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Én most olajjal kiöntött kondit készítek. Tekercselés előtt nem kell gyantázni csak utána. Csavart semmi esetre sem szabad odarakni. Bár ez függ attól is, mekkora az egésznek a mérete. Nagyobbak esetén nagyon figyelni kell a szekunder térerőeloszlására.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

A honlapod szerint tekercselés előtt is ajánlott lakkozni a PVC csövet. Most egy nagyobbat készítek 160-as csőből.
Én úgy raknám össze a kondenzátort, hogy 4db felfelé álló szögvasból készítek egy tartót, ezek közé lehet pakolni a feldarabolt fólia lemezeket. Amikor minden egymáson van, akkor a két oldalához lehet hajtani az alufólia kivezetéseket, amikkel együtt össze lehet szorítani az egészet két közrefogó vaslemezzel, így az alu-/drót/ kivezetés is megoldva. Amúgy elméletileg egy enyhén gömb felületű lemezzel összepréselve légbuborék sem maradhat benne. Milyen olajat ajánlasz, ami nem kifejezetten nagyfeszhez való, de olcsó?
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Igaz, régebben tettem rá 1 réteget, ha túl karcos volt, de ez nem fontos, csak ha tényleg nagyon sok beütődés van rajta. Trafóolajat használok, igaz vizes, de ez is megteszi a korona ellen.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Ha igaz szintetikus motorolaj is használható?
Melyik szekundert javasolnád: 160-as cső 70cm vagy 200-as 60cm tekerccsel? 0,475-ös huzallal, 1,5-2,5KW teljesítményen. Ne gyantázzam le a csövet tekercselés előtt is?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Minden jól szigetelő folyadék alkalmas. Persze nem árt, ha nem gyullad fel az egész 1 szikrától. Arra kell ügyelni, a fegyverzetek közé csak minimális mennyiség kerüljön, magyarul legyen jó erősen összeszorítva, mert ott melegedni fog a nagyfreki miatt.
2kW-ra 200-as cső az nagyon nagy, én 110-es csövet ajánlok, még ez is rövidebb lesz valószínű mint a szikrahossz. Nálam 110-es, 560mm magas 0,4mm-es huzallal tekert cső ad 2 mot-os meghajtással 1méteres szikrát. 160-as csővel ez jóval alacsonyabb lenne, pedig már itt is eléggé próbára teszi a primerköri védelmet, és geometriát (Link)
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Nagyon jól néz ki ez a kisebbik tekercsed is. Az egyik régebbi leírásod alapján néztem a szükséges átmérőt, aszerint a 150-es a minimum erre a teljesítményre, de ha arra gondolsz az átmérővel a magasság is növekszik. Sajnos a huzalból csak kb. 1,2kg van, de a 160-asra 70cm-re biztos elég, amivel az arány is be lesz tartva nagyjából.
Megkérdezhetem, hogy milyen szikraközt használtál ehhez a tekercshez, mennyi kb. a BPS? 5-6 éve én is építettem egy hasonló tekercset, de 25-30cm -nél nagyobb szikrát nem sikerült elérni, mondjuk a rezonancia probléma is visszavezethető a nem megfelelő szikraköz frekvenciára.
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Van egy ilyen arányosság, amit igazából máig nem értek, hogy számít-e vagy sem, de elnézve több kialakítást, nem igazán lényeges az átmérő:hossz arány. Az csak azért fontos, hogy ne legyen túl nagy a térerő a primer és a tetőkapacitás közti térben. Ellenkező esetben rögtön a primerre fog szikrázni. Láttam 11:1-es arányú tekercset is, igaz az soros meghajtású Bővebben: Link.
A szikraköz Bővebben: Link 1333bps-t tud maximum, de a felénél nemigen kell több, ARSG. A szikraköznek nincs frekvenciája, csak bps. Persze ebből is számolható frekvencia, csak minek. Az, hogy nem produkál nagy szikrát számos más oka lehet.
(#) chopper800 hozzászólása Dec 30, 2013 /

Szerbusztok.
Tegnap sikerült beindítani a mini tesla tekercset. Mivel az előzőnél rengeteget forrasztottam ki és be, ezért késztetem egy újat. És szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített a cél érdekében.
Üdv.
http://www.youtube.com/watch?v=1CY9G-P0DFY
(#) alfa007 válasza chopper800 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Üdv.
Ahogy látom, elsőre elfogadható hatásfokkal működik. Tápnak zselés(v. szavas) akksit, vagy egy 10-12V-s masszív trafó 20-30 ezer µF-s pufferel. Ezek után érdemes más típusú tesla meghajtásokat(kicsit komolyabb)kipróbálni.
(#) chopper800 válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Szerbusz.
Itt még a tetőkapacitáson változtatok szerintem akkor is lesz némi változás. És persze most már jöhetnek más, mondjuk csöves tesla építése. De csak az érinthető verziók.
Üdv.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Hello! Lehetséges, hogy az átmérő-hossz arány azért lehet nagymértékben változó, mivel úgy egyezik meg a huzalhossz a negyed hullámhosszal. Szerintem nagyobb részben számít a hullámhossz figyelembevétele, mint az esetleges 1:5, 1:7 arány...
Viszont kiindulási alapként a teljesítménytől függő átmérő jogos.

Ha betartom a szekundertől való kezdő távolságot, akkor mennyit számít, hogy a primer menetek mennyire vannak egymáshoz közel? Mármint csatolás és szekunder felületi szikrák szempontjából. Ha szigetelve van, akkor tekerhetem olyan szorosan, amennyire csak lehet?
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Az arány sok dolgot meghatároz, igazából a szekundernek minden geometriai paramétere lényeges, az arány csak ezeknek egy általánosabb figyelembevétele.
A primer menetek közt nincs értelme nagy távolságot tartani, mert csak az első pár menet lesz így is csak mágnesesen csatolva a szekunderhez. A primer menetszám pedig függ a meghajtó táp feszültség/áram arányától, és a szikraköztől. Pl. mikrosütőtrafók esetén nagy áram/kis feszültség miatt nagyon nagy primer oldali kondenzátor kell, emiatt kis menetszámú lesz a primer tekercs adott rezonancia frekvencián. Na meg egyben ez illeszti is a kondenzátort a táphoz, ha AC meghajtásról van szó. Mert nyilván egy frekvenciát ki lehet hozni 1nF-os kondival is, meg 100nF-os kondival is, ha a primert arányosan változtatjuk. Szerencsére a primer oldal sima rezgőkörként funkcionál, igaz a szikraközt nem igazán lehet modellezni, de a normál rezgőköri paraméterek megmaradnak, pl ha nagy a primer tekercs, az javítja a jósági tényezőt. Igazából a normál 2 tekercses tesla eldöcög akkor is ha valami nincs jól megválasztva, az impulzusidők a primer oldalon inkább a soros (vagy hívhatnám akár elektromos) meghajtásnál fontosak, de ott nagyon.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Hello! A tartó fadoboz építésénél láttam, hogy a primer közelében nem használtál csavarokat. A kérdésem, hogy mennyire gond, ha van 4-8 csavar a közelében, a külső körívnél? A mágneses tér miatti melegedés, vagy a primer induktivitására való hatás miatt nem kívánatosak ott, vagy talán a kisülések miatt?
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Nem melegszenek nagyon. A primer induktivitásba nem szól nagyon bele ilyen frekvencián. A részleges letörés miatt, meg ha valami oknál fogva oda csap a szikra, akár teljesen más helyen is felgyújthatja a fát. Lehet használni csavart, csak ki kell árnyékolni védőgyűrűvel. Mondjuk a facsavar az tényleg elég gáz, ha mindenképp kell, akkor először bele kell csavarni a helyére, majd kiszedni, és legalább a végén lévő hegyes csúcsot leköszörülni kicsit, és úgy visszahajtani.

A védőgyűrűtől van valamilyen zóna, ahonnan biztos "elvonzza" a szikrát, hogy a dobozba ne csapjon bele? Amennyire láttam képeken elég kiszámíthatatlan a szikra, nem is értem nagyon, hogy tud egyszerre pl. 70cm-es és 150cm-es távra csapni, vagy ez csak a szem lassúsága miatt látszik így? Egyébként a csavarok pont a védőgyűrű alatt találhatók úgy 10cm-el 8db körben a gyűrű alatt.

Ezért probléma a villámvédelem is, nehéz precízen meghatározni a védett zónát. A szikra elég váratlan helyekre is elmehet, érdemes megnézni lassítva ezt a videót, ahol én is csak a mostani feltöltés után lassítva láttam ezeket a ravasz szikrákat: Bővebben: Link (érdemes 0.25-ös sebességgel végignézni, több ilyen problémás szikrát is látni).
Gyakorlatilag teljesen megkerüli a védőgyűrűt, néha még az állványban lejebb lévő kondi kivezetésébe csap. Egyszer volt csak probléma ebből, 1 mot átütött egy ilyen szikra miatt.
Nagyobb tekercseknél a legjobb, ha jó közel van a gyűrű a primerhez, és a képből is látható, hogy csak kicsit szabad megemelni, nálam úgy néz ki túl magasan volt. Az egész állványt pedig vagy fémdobozba tenni, vagy fémhálóval körbekeríteni (esetleg fém rudak).
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Szépen megkerüli a szekunder tekercs körüli térerőt
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Egész jól ment ennek ellenére védő szikraközök nélkül

Egy udvaron mekkora körben képes zavart kelteni, TV-t, rádiót elnyomni? Milyen távolságba célszerű minimum helyezni az elektronikai cuccokat, laptopot stb. a védelmük érdekében? Gondolom a fényképeződ nem volt faraday kalitkában és 3-4 méterről már bátran használod?

Egy biztos, a hálózat felé mindenképpen kell egy jó szűrő! A szűrővel ellátott szabályzódobozzal táplált 4 motos tesla a pincében épp hogy csak zavarta a tv-t (kábeltv), de a szűrés nélküli kis 350W-os soros kialakítás teljesen hazavágta a tv-t, de még a wifit is.
Mikor kint volt, sosem néztem, mekkora a zavar, de azt tudom, hogy a kis SSTC amit csináltam, már 2 méterről kiakasztotta a térerőmérőt, ami van bent az egyetemen. Szóval amíg te teslázol, addig más nem fog se tv-t nézni se rádiózni.
Volt hogy lefagyott a fényképezőm a közelében, a szabályzódobozomban 1 tranzisztor meghalt, de legutóbb egy pár millió forintos kamerával videózták a 2 motos tekercsemet kb 4 méterről, az túlélte
De ettől függetlenül semmi garancia, hogy ha te odamész fotózni, nem fog az első pillanatban tönkremenni a fényképeződ. Mindent távolra kell tenni, és ha nem is ketrecbe tenni, de árnyékolni, lemezzel, vagy hálóval.

Lassan, de biztosan az enyém is készül. Inkább az itthoni cuccok miatt aggódok, amik viszonylag a közelében lennének és amiatt, hogy túl feltűnő lesz a szomszédok körében... A kamerát/mobilt mindenképpen egy vas kalitkába zárnám.

A szomszédoknak meg kell mondani, hogy te az ő általuk hajtógázokkal lerombolt ózonréteget próbálod újra felépíteni, és még hálával is kellene tartozniuk ezért
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Tanultabb szomszédokat meg a termelt nitrogénoxidok kémiai átalakulásával lehetne zsibbasztani, rávilágítva a talaj műtrágyázási lehetőségeire
(#) Collector hozzászólása Jan 17, 2014 /

Ennek a használatát érdemes megfontolni, sok helyen jól jöhet:
Bővebben: Link
(#) chopper800 hozzászólása Jan 17, 2014 /

Szerbusztok.
Szeretnék segítséget kérni az ügyben hogy szeretnék egy másik tekercset építeni (csak tekercs a 12V mini teslához) A jelenlegi L3 60 átmérőn 1400 menet 1.5 mm vastag rézhuzalból az L1 és L2 egy 95mm átmérőjű hengeren van. Arra Gondoltam hogy 50mm átmérőn kb 1700-1800 menet lenne az L3 és az L1 L2 meg egy 80mm átmérőn helyezkedne el vagy kicsit kisebben. Mi a véleményetek?
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Következő: »»   196 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem