Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   580 / 840
(#) fifadani hozzászólása Jan 1, 2014 /

Hm a csabeszq féle megoldás, még picit bonyolult. Megpróbálom megoldani, a 2,56V-os referenciát.
(#) pluto válasza fifadani hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Szia!

Csak úgy segítségként olvasd el ezt a leírást. Hátha találsz benne valami használhatót. Ha jól emlékszem valamelyik Elektor-ban volt eredetileg.
(#) csabeszq válasza pluto hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Hát, ebben is van LCD és műveleti erősítő, sőt relé is, csak ez nem programozható SPI-n keresztül, ráadásul bonyolultabb.

Vedd észre, hogy nem úszod meg erősítő nélkül. A trimmeres feszültséghangolással az a bajom, hogy a trimmer állapota nem örökértékű és időnként elmászik. Beállítod, hogy ez 11.8V, működik is vele egy hétig, utána elmegy.

Az én megoldásom sem eget verően bonyolult, 2.56V-os referencia helyett 2.5V-osat használok és van benne egy SPI-n programozható erősítő.

A másik erősítő azért kellett, mert a specifikáció azt írta, hogy stabil referenciát igényel, amit ezzel lehet előállítani.

Ennyi.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) csabeszq válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Mellesleg, az IC-t tönkreteheted, ha nem állítod külső referenciára, de rákötöd a 2.5V-ot a Vref-re.

Először állítod külső refre, utána ADC-zel!
(#) Szabi1 hozzászólása Jan 1, 2014 /

Sziasztok!
Ha van nekem egy egyszerű AM rádióvevőm, ha építenék egy adót is hozzá akkor fel lehetne használni, hogy AZ MCU a vett jelből 3-4 típusú utasítást elemezzen ki.
Tehát ha valamiféle jelet küldenék az adóba akkor az MCU a vett jelre adott utasítást hajtson végre?
Tulajdonképpen egy ATTINY 2313 egy versenyautó motorjait kellene kapcsolgassa, az működik csak kéne hozzá valamiféle adóvevő áramkör.
(#) Seton válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Örömmel olvas az ember ilyen tapasztalat cunamit.
Nem értettem, hogy miért pont MCP602x opamp kell, amikor a Chipcadnél töredék áron is van a célra alkalmas (-nak tűnő) MCP opamp. Az MCP6S2x adatlap válaszolta meg a kérdést.

Nem sikerült kiókumlálnom: Az 1.25V-os nullapont hol jön be a képbe?
(#) csabeszq válasza Seton hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

2.5-voltot osztod ellenállásosztóval és áttolod a műveleti erősítőn.

Ez a PGA (MCP6S26) ref-je. A "nulla" körül erősítesz (ami 1.25V), nem 2.5V körül.

Nem mondom, hogy ideális a megoldás, csak azt, hogy működik és marad. Nyilván olcsóbban is megoldható, de nem érdekel. Fontosabb volt, hogy rendesen menjen és feszültséget mérjen, ne zajt. Bőven elegem volt a sok szemétből, ezért nem kíméltem a pénzt a megoldásra.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) kala1982a hozzászólása Jan 2, 2014 /

Kellene egy audió erősítő fokozat AVR-hez. Bascomban sound-dal egy hangot szólaltatnék meg, de nagyon halk, soros ellenállással pc hangszóró, 0,25 W, próbáltam azzal az alaplapra között , talán piezzó(?) hangszóróval is, ugyan az a helyzet, túl halk. Lenne rá valami bevált néhány tranzisztoros kis erősítő aminek a minősége sem lényeg, szal, csak hangosabban jelezzen mint simán az AVR lába? És ráadásul 5 voltról jár az AVR, léptetőmotorhoz van 12 V-om is, csak az kicsit távolabb lesz az AVR-től. Inkább ha lehet 5V-ról menjen.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy az I2C-n hőt mérek, 5 méteres Ethernet kábelen keresztül működni fog?
(#) zombee válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

H-híd.
(#) kiborg válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Szia!

Egyszerű erősítő: TBA820M, pár kiegészítő kondival és ellenállással teljes értékű erősítőt kapsz, 5V-ről gyönyörűen dolgozik, kb. 0,5W teljesítményig.

I2C: van rá reális esély, hogy működni fog.De próba kell mindenképpen.Az ajánlottól eltérő felhúzó ellenállásokra lesz szükséged(kisebb).

Üdv Kiborg
(#) TavIR-AVR válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Ha csak csipogás: tranzisztor, vagy FET. Nagyon túlzásba sem kell esni: Tranzisztor alkalmazása

I2C: működhet, de:
- i2cdelay=20 sor beírandó (50 kHz-s lesz a busz)
- felhúzóellenállást lecsökkenteni 1k2...1k5 közé.
- hőmérő lábaira/mellé: 100 nF szűrőkondit tegyél. Különben gerjedni fog.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) kala1982a válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

A delay 30 van most, akkor azt átírom, kondenzátor van szinte közvetlenül a szenzor lábán, ellenállást kell lecserélnem, aztán mehet a teszt. Köszönöm. Fet vagy tranzisztor, az oké, csak kellene egy olyan kapcsolás vagy rajz részlet, amin pl egy BC237 vagy hasonló tranzisztorhoz már meg vannak adva az ellenállások, esetleg kondenzátor bemenetére-kimenetére. Összeraktam levegőben egy tranzisztort 3 ellenállással, meg 2 kondenzátorral, de nem lett erősebb
(#) kala1982a válasza zombee hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Létetőmotor unipoláris, ide nem jó a H-híd, bontásból 4 db IRF630A-s Fet volt itthon, így az lett beépítve, azzal nincs gond, a 12V-ot csak az erősítés miatt írtam.
(#) csabeszq válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

A Commodore64-nek tetszett a zenéje (maga korában) és kíváncsi voltam, hogy hogyan erősítette fel belül a SID chip kimenetét. A kapcsolási rajz igencsak megdöbbentett, mert az erősítő logika egy 2N2222 tranzisztor volt.

(#) kala1982a válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Köszi, tudtam hogy láttam valahol már ilyesmit
Szerintem ez akkor meg is van
(#) TavIR-AVR válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Ennyire túl akarod bopnyolítani?
(#) gtk válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Ez nem sokat er. Kell egy bipolaris tranyo, annak kollektoraba hangszoro, emitter korbe egy ellenallas (10..100 ohm)(ezzel allitod be a kollektor aramot - ez erosen tranyo fuggo, de hamar ki lehet kiserletezni) es vele parhuzamosan kondenzator (100uF). Bazisra egy soros ellenallas.Ha szebb jelalak kell, akkor munkapontot kell neki allitani. (kollektor bazis koze egy ellenallas 10k ohm nagysagrend.) Ehhez hasonlo: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) yohnsee hozzászólása Jan 3, 2014 /

Hello újra!

Nem teljesen AVR a témakör amiben kérdezek, de onnan indul a dolog.
A szoftver része: Egyik digitális I/O lábat a belső felhúzó-ellenállással +5V-ra kapcsolok, majd ezt a lábat figyelem, mikor kerül 0V-ra, ekkor indul a program többi része.
A hardver: az említett láb egy optocsatoló kollektorára van kötve. Az optocsatoló emittere földre kötve. Az opto led-jét egy távoli nyomógomb vezérli.
A probléma: naponta 1-2 alkalommal történik, hogy véletlenszerűen elindul a program, amikor senki nem nyomta meg a gombot.
Az a sejtésem, hogy a hosszú vezetéken valahol zajt szed össze a vezeték, ami az optocsatoló led-jét vezérli, és ez az oka a véletlen indításoknak. Azt szeretném megtudni, hogy hardveresen vagy szoftveresen kell/szokták az ilyesmit megszűrni? És mi módon?
(#) TavIR-AVR válasza yohnsee hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Hardware:
- a belső felhúzó kevés. Az A sorozatú AVR-ben 75...120k. Illik ekkor külsőt rakni, 1k5...4k7 közt.
- a az opto LEDje oldaláról nem szedhet zavart/zajt össze, ami villantja a LED-et?
(#) yohnsee válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Köszönöm!

Igen, a külső felhúzót kihagytam
Az optocsatoló led oldalát meg tudom valami módon szűrni zavarok ellen? 14V DC -t kap egy 820 ohm-os előtét ellenálláson keresztül gombnyomásra.
(#) szili83 hozzászólása Jan 5, 2014 /

Előbb utóbb tervem, hogy valami mikrovezérlővel tudjak bánni.
Mi lenne a jó kiindulási alap, azaz otthon egyedül megtanulni. Kellene hozzá valami eszköz is.
e-bay-en van egy csomó board, amiből ki lehetne gondolom indulni. Ott érdemes megvenni valami boardot (pl UNO R3-at), vagy csak valami ISP programozót? A board azért lenne jó, mert el lehetne indulni, s az alapprogramokat tudnám tesztelni. Szóval szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan, s mivel induljak el, köszönöm!
(#) TavIR-AVR válasza szili83 hozzászólására (») Jan 5, 2014 / 1

Két jó kiindulás van:
1, 8 lábbal AVR (itt a HE-n)
2, 60+15 nap alatt Arduino és a TavIR oldal.

Amúgy először olvass, és csak utána gondolkodj a hardware-ban....
(#) szili83 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Köszönöm, fel is iratkoztam! Most sok a tanulni valóm, de ha végzek, akkor majd végigolvasom a maileket, amik jönnek.

De nem érdemes egy ilyen kis boardot megvenni kísérletezni addig is?
(#) zombee válasza szili83 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Breadboard, vezetékek, meg egy programozó. Másra nincs szükséged. Ha lusta vagy akkor Arduino.
(#) szili83 válasza zombee hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Arduino jó programozásra is, ugye? Mert akkor azt veszek kezdésnek kísérletezni.
Azzal LCD kijelzőt is meg lehet hajtani? Pl ilyet
(#) TavIR-AVR válasza szili83 hozzászólására (») Jan 5, 2014 / 1

Arduino önprogramozó (Bootloader van benne, és még a külső programozóval sem zárod ki magadat belőle). vagy az ArduinoISP-t rátöltöd és programozóvá alakul...
(#) csabeszq válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Nagyon sok kényelmi szolgáltatása van az Arduino-nak. Vannak könyvtárak hozzá és az LCD vezérlése max 10 sor. De az infra is ugyanilyen pofon egyszerű.

Egy programozó biztonságosabb. Nem biztosít neked +5V-ot, így nem is tudod rövidrezárni az USB-t az alaplapon. Arduinoval szétzúzhatod a számítógéped USB portját, míg egy AVRISP2-vel nem.

Arduino alatt előre bedrótoznak neked sok dolgot, ami kényelmes, de időnként probléma. Például, hogy a VCC és az AVCC össze van kötve. Ha az USB porton a +5V feszültség nem stabil, hanem ugrál, akkor ez a mérési eredményekben jelentkezni fog.

Az Arduino nagy előnye, hogy létrehoz egy soros portot a számítógépedre és programból beszélgethetsz a panellel. A programozó kizárólag programozásra jó, kommunikációra nem.

Nekem mindkettő van. Arduinoval szoktam összeütni ezt-azt (persze nagyon figyelmesen), a kész megvalósításhoz már programozót használok, ahhoz az Arduino drága.
(#) szili83 válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

És windows 8 alá van program amivel tudok programozni?
(#) csabeszq válasza szili83 hozzászólására (») Jan 6, 2014 / 1

Windows alatt programozásra az AVR Studio-t érdemes használni (ahogy emlékszem ingyen letölthető, az Atmel az IC-kbők csinálja a pénzt).

Sajnos Linux alatt nem megy, bár jó lenne. Az AVR Studio-ban van szimulátor és lépésenként végig lehet követni, hogy mit fog az IC csinálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) szili83 válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Köszönöm!
Akkor kezdő boardnak a Uno R3
Programozónak, ha későbbiekben saját panelt csinálok neki, akkor ISP programozó jó-e.
Illetve néztem egy LCD-t, ezt az R3-ra rá lehet szerkeszteni? LCD

Írtad, hogy az UNO R3-al vigyázni kell, ilyen esetben az USB hub nem véd valamennyit?
Következő: »»   580 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem