Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2202 / 3962
(#) Gyimate válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Arra tudok gondolni, hogy a két relé már túlzottan beterheli a tápot. Anno kitaláltam egy megoldást, erre a problémára, a relével sorosan köss be egy 100µF körüli kondenzátort, a kondenzátorral párhuzamosan a relé behúzó tekercsének az ellenállásával megegyező ellenállást. Ezt megteheted mindkét relével. A dolog lényege, hogy amíg a kondi fel nem töltődik, addig rövidzárként működik, és a relé tekercsére rájut a teljes tápfesz, ahogy a kondenzátor feltöltődött szakadásként fog viselkedni és az áram ezek után az ellenálláson keresztül fog folyni. A relék behúzásához ugyanis nagyobb feszültség kell, viszont a tartásához már bőven elegendő a névleges feszültség fele.
(#) havranarpi válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Szerintem elég lesz a bal oldali koppanásgátló relére mert a jobb oldali 1000 évente egyszer lesz használva
(#) Gyimate válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Éppenséggel nem olyan drága az a kondenzátor és az ellenállás, de ahogy gondolod, minden esetre egy próbát megér, a helyzeten nem tud rontani. Mára már eléggé kimerültem, ha nem menne holnap segítek.
(#) havranarpi válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Rendben van hozzá minden csak akkor sokat kellene kötögetni alul , próbálnék spórolni az elrondítással.
(#) Gyimate válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Az is egy megoldás lehet, ha szerzel egy nagyobb teljesítményű transzformátort, mert az a 1,8VA nagyon kevés, azon sem csodálkoznák, ha a relé behúzása után már nem lenne meg a +-15V sem. Két relé behúzva tartásához mindenképpen kevés. Az lenne az igazi, ha szereznél egy 10VA körüli trafót, akkor nem kellenének az átkötések.
(#) havranarpi válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
A 15V-ok megvannak, az egyik relé behúz ha próbálom a másikat akkor az csak rezeg.Ezek a 100 µF-os kondi és 1,1K Ohm os ellenállással történtek
(#) Gyimate válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Még azt megtehetnéd, hogy akkor mérsz egy feszültséget, amikor a lágyindító relé már behúzott, arra lennék kíváncsi, hogy mekkora a feszültség a relék pufferkondiján. Szerintem annyira leterheli a lágyindító reléje a rendszert, hogy már nincs elég feszültség a másik relé behúzására.
(#) kokimy hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Szerintetek lehet olyan kapcsolást csinálni, vagy esetleg nincs valakinek rá valami példája ami 1,5-3V-ból csinál akkora feszültséget, ami 5-10e V-ot állít elő?
Kb 2-3cm-es ívet húzzon. És valami nagyon kis tekercs kelljen hozzá, mert kis helyre kellene, hogy elférjen.
Köszönöm!
(#) szamfpj hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Sziasztok, megépítettem nagy nehezen a mellékelt kapcsolást, de úgy tűnik valamiért nem úgy működik, ahogy kellene. A polaritás-váltásokat szépen megcsinálja (tehát az 555-ös időzítő része és a relé kiválóan működik), azonban a két elektródán mért áram értéke durván többszöröse a tervben szereplő 1mA-nek (átlagban 20-25 mA).

Mi lehet a megoldás a problémára, hogyan (melyik alkatrész változtatásával) csökkenthető az áram a kívánt 1mA-es értékre, vagy legalább a közelébe? Már próbálkoztam az R1-es jelölésű ellenállás növelésével, de nem sikerült mérhető változást (csökkenést) elérnem...

Köszönöm szépen a segítségeteket előre is!
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014

01aramkor.gif
    
(#) nedudgi válasza szamfpj hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Elsőre: a rajzon nem látszik, hogy a ZD51 diódával sorba lenne kötve valami áramkorlátozó ellenállás. A D2 szerepét sem igazán értem.
(#) reloop válasza szamfpj hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Szia! Ha R1 változtatására nem reagál akkor hibás valamelyik tranzisztor, vagy nem helyesen építetted meg.
(#) szamfpj válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Szia,

a diódához az a "mese" tartozik, hogy tranziens szupresszorként elvileg stabilizálja az egyenetlenségeket a feszültség terén 68 volton, a másik pedig 15 voltra maximalizálja a bemenő értéket. Ezek értékre rendben is vannak...
(#) bandi777 válasza szamfpj hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Hali!
Szerintem túl kicsi az áramgenerátorban a 10k-s ellenállás. A bc556b adatlapjából én kb. 300-as Hfe-t néztem ki így gyorsan. Ezek szerint a bázisáramnak 1mA/300-nak kéne lennie. Ráhagyással mondjuk
legyen 10uA. Ohm törvény pedig megmondja, hogy 60V-ra nekünk itt 6Mohm kell. És keresünk pl. az E24 sorban egy szimpatikus értéket, mondjuk 5M6, vagy 6M2.
Sok sikert és jó munkát!
(#) szamfpj válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Szia,

a tranzisztorokat még mielőtt Hozzátok fordultam teszteltem, hFE mérésre és feszültség alatti nyitás-zárásra rendesen reagáltak. Cseréltem is őket, de nem változott a helyzet...
(#) reloop válasza bandi777 hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Szia! A pozitívabb BC556 vígan kisöntöli azt a 6mA-t. Naponta van ilyen áramgenerátor a kezemben, a rajzban nem látok hibát.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) reloop válasza szamfpj hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Totózhatnék mi nincs a helyén, tudnál inkább képet feltenni?
(#) proli007 válasza bandi777 hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Hello! A 10kohm valóban feleslegesen kicsi, a 60V táp mellett. De nem is 6Mohm-ra van szükség. Mert nem vetted figyelembe, hogy a "felesleges bázisáramot, a másik tranyó kollektora elszívja. Tehát ez nem lenne akadálya a jó működésnek.. üdv!
(#) Collider hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!
Mi a teendő, ha valaminek 3.3 volt kell, de én gombelemről szeretném táplálni?
(#) bandi777 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Egyetértek veled. Viszont a 10k az szerintem ágyúval lőtt veréb. Elméletben működnie kéne, viszont gyakorlatban mégsem így van, felvetettem, nekem egy próbát megérne.
üdv!
(#) Csupasz válasza Collider hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Ha a gombelem árama elég, step up konverter.
(#) bandi777 válasza Collider hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Nem tudom mi a pontos célod (gomdolom a kis méret), de két vagy három sorbakötött gombelem ha nem megfelelő, akkor létezik 3,6V-os is, amiből egy ellenállással, és igény szerint még egy zenerrel lehet csinálni 3.3V-ot.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) Collider válasza bandi777 hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Bluetooth modulnak kéne, de rájöttem, hogy túl sokat zabál. Ha jól értelmezem a dolgokat, egy 1000mAh-s elemet is egy 8mAh fogyasztású modul kb. 5-6 nap alatt elhasznál.
(#) bandi777 válasza Collider hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Vagy van Li-ion gomb-akku is. Egy 110mAh-s olyan 600-700Ft körül van, de kiműthető régi alaplapból. Ez persze csak kb. 12 óráig bírja, de ha megoldható a rendszeres töltés, akkor nem egy drága beruházás.
(#) Collider válasza bandi777 hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Nem oldható meg, amúgy megtaláltam már a jó modult 5 dollárért (HC-05), de most alvó módost kell keresnem. Aki véletlenül tud olcsót, kérem, jelezze.
(#) Melphi hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Valaki tudna abban segíteni, szeretném megmérni hogy egy ferritgyűrű mikor megy telítődésben, esetleg valakinek lenne mérési leírása, vagy valami tananyag evvel kapcsolatban?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) szamfpj válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
A kész áramkörről nem, mert most nincs nálam, de a paneltervet azt csatolom, hátha ott van a kutyus elhantolva és elsiklottam felette... Köszi!

Panelterv.lay
    
(#) bandi777 válasza Melphi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Hali! Tekersz rá x menetet, majd pl. egy labortáp feszét négyszögjelesíted mondjuk 555-el és rákapcsolod a tekercsre. Majd elkezded növelni szép finoman a négyszögjel feszültségét, mindeközben méred az áramfelvételt, és ahol a lineáristól kezd elszakadni az IU fv. ott ment telítésbe. Ezek után már csak matekolni kell, hogy mennyi volt a mért effektív áramnál a tekercs csúcsárama.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) reloop válasza szamfpj hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Eddig még hibátlan az áramgenerátor. A valóságban is BC556-tal van szerelve? Ennek teljesen rendben kéne így lenni.
(#) Melphi válasza bandi777 hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Köszönöm.
(#) szamfpj válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Igen. (Bár kínomban kipróbáltam BC212-vel is (csak ez a PNP típus volt itthon a fiókban), de annál is 30-32 mA lett a végeredmény).
Következő: »»   2202 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem