Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   416 / 782
(#) spgabor válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

OK, köszi a segítséget.
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Még csak annyi, hogy vaterán találtam egy AT-s tápot elég jó áron. 12V 10A-es. Szerintetek ez valós adat. Bár az eladó szerint igen, mert 10A terhelésnél 0,6 volt a fesz esése. De kicsit szkeptikus vagyok vele kapcsolatban.
táp
közben olvasom az ajánlott fórumot..
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) erbe válasza spgabor hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Ez szemre egy "ősi" 386-os táp. Már minden kondi taplószáraz lehet benne, bár akkoriban nem ez volt az első javítási ok. 500-ért bármely bolhapiacon kapsz ATX-et, amiben bőven van tartalék. Ha szerencséd van, akkor nem 10 A-es diódáról veszik le a 18 A-t, hanem 16-osról.
Körülnéztem tegnap a roncsok között, elég merészek a gyártók.
(#) spgabor válasza erbe hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Van itthon több rossz ATX-es tápom is. A legnagyobb 450W-os Codegen. Akkor szerinted jobban megéri azzal foglalkozni, mint ezt megvenni? Bár ahogy olvasom most az ezzel kapcsolatos fórumokat és cikkeket, lehet, hogy tényleg az utóbbi megérősebb, sőt akár egy alap szintű labortáp kivitelezése sem elvetendő és elég jó teljesítményeket lehet belőlük kinyerni.
(#) Chokapick hozzászólása Jan 8, 2014 /

Hello mindenkinek!

Mar jo ideje tarolok itthon nehany elektronikus elotetet. Fenycsovekhez es sima 12V~ szekunderest. Gondoltam majd megjavitom oket,de mar az oruletbe kergetnek. A mellekelt Schwabe elotetnel semmifele lathato egesi nyom nem volt.Ujszeru kinezetu.Eredetileg BUL58D NPN tranzisztorok voltak benne kimenve.Ezeket potoltam MJE13007-el. Diodakat kimertem mindegyik rendben van.Tekercsek kimerve nincs szakadas. SMD diodak kimerve mind jo.Graetz merve,jo. Segitseget kernek toletek,hogy megis mi lehet a bunos!? 12V 50W halogen izzoval teszteltem es semmi. Terheltem 100W-al es semmi. Az uj tranzisztorokat mar kiszedtem meresre,de azok jok maradtak es visszakerultek.
(#) voodoo válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Szia!

Amúgy az MJE-ben gyárilag nincs supressor dióda. Működik az még egyáltalán? Tesztelted, ilyen égővel és olyannal is. Vagyis a kimenetén található feszültség csak nincs benne delej? Azt kéne megnézni, hogy a bemenettől meddig jut el az áram.
(#) erbe válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Előfordul, hogy ezek az előtétek terhelés nélkül el sem indulnak. Nincs visszacsatolás. A báziskörben szokott lenni 1-1 kis értékű ellenállás, 1 Ohm,... Leggyakrabban azok adják meg magukat a tranzisztorok tönkremenetelekor. Elég, ha megnyúlik és már nem indul. 10 Ohm-mal pl. már nem indulnak.
(#) Chokapick válasza voodoo hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Lehet rosszul valasztottam tranzisztort!? Feszultseg beli adatok es teljesitmeny alapjan ezt talaltam hozza legkozelebb.Bemenet utan a graetz hidon mertem 290V egyen feszultseget.Tovabb nem mertem matatni a muszerrel,mert feltem,hogy rovidrezarodik valami.Csak halogen izzoval teszteltem,lenyegeben arra van gyartva az elotet.
(#) Chokapick válasza erbe hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Terheles nelkul nem indul igen ez igy van.Ezert van feltuntetve,hogy: 50-150W tehat minimum 50W-al kell terhelni. Akasztottam ra 100W is,de hiaba. Egyebkent a kimeneti reszen nem lehet feszt. merni csak terheles utan.Ellenallasokat kulon meg nem mertem de mivel az osszes smd igy leszedni nem szeretnem oket.
(#) saba válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Ezt mindenképen kivizsgálnám.
(#) Ge Lee válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Ezek egyszerű önrezgő félhidak. Ha valóban minden alkatrész jó és mégsem indul el, akkor az szokott eredményre vezetni, ha tekersz a meghajtótrafóra még 1-1 menetet.
(#) Koncsar hozzászólása Jan 11, 2014 /

Sziasztok! Szükségem lenne 230V AC ről 5V DC 500-1000mA és utána egy ilyen kéne 12V 500-1000mA . Valakinek lenne ötlete? Nem sima trafósra gondoltam. A Raspberrym és az Arduinomhoz kéne. Vezérlő paneleken szoktam találkozni ilyen táp ellátással. TNY... és társaival. Köszi előre is. Még bogarászgatom a topikot hátha rátalálok valamire. Sok eza 417 oldal. Szánjatok meg egy könnyen megépíthető biztonságos tervvel. Ezt a telefontöltőm nem tudom szétszedni sajnos, mert ripityára törik. Köszi.

IMAG1002.jpg

(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Kimegy a helyi piacra, majd a kipakolós árusoknál vödörszámra töltőket észre vesz. Közbe odamegy, megfelelőt válogat, és kis alkuval darabját 300 Ft-ért elhozza. Sikeres adás-vétel esetén, hazamegy, s kis vasfürészlappal a müanyag tokot keresztbe vágja. Modul mérete kb 3x2 cm, ja és nem 50Hz ! Megéri-e kínlódni?...
(#) Ge Lee válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Venni kell, ebay-en pár száz Ft-nak megfelelő összegért utánad dobják. A TNY a legegyszerűbb, elég jó is, de egyrészt belekerül legalább 1500Ft-ba az alkatrész, másrészt nem nagyon tud ennyit, talán csak a legnagyobb. A trafó 500Ft körül van, a legizmosabb TNY IC 12 vagy 16W-os, de azok szintén 500Ft körül vannak. Jómagam az 5W-osból vásároltam be, az 56Ft mert kifutó tétel. Nézz szét a lomexben, van hozzá minden.
Az adatlapi kapcsolás működik, én annyit változtattam rajta hogy a snubber RC tagja helyett egy szupresszor dióda van benne (kevesebb helyet foglal).
(#) Koncsar válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szia Zsolt! Igen TNY268 a legnagyobb. Pü ment.
(#) Koncsar hozzászólása Jan 11, 2014 /

Sajnos egyik TNYxxx re sem találtam Nyáktervet. Szörnyű!!!

Valóban szörnyű lehet elhelyezni azt a 11db alkatrészt egy fél gyufásdoboznyi méretű nyákon.

Bővebben: Link
Zsolt ez jó lesz?
Ezekszerint nem csinált ezekről a kapcsolásokról még senki Nyáktervet.
Lehet, hogy rázós a kimenet, hiába van rajta Opto.

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Na jó ezt egyenlőre békénhagyom, mert számomra veszélyes. Maradok a trafónál. A súly meg nem számít.
Köszönöm a segítséget.
(#) JZoli válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Nézd meg ezt a cikket! Ebből az IC-ből is van a neked szükséges teljesítményű.

Első ránézésre jónak tűnik. A nyákot hasonlóan kell megcsinálni, mert az IC-nek annyi hűtése lesz, amennyi hőt a fólia ott el tud vezetni. Az enyém is hasonló, csak mint írtam snubber RC tagja helyett egy supressor dióda van benne, ha jól emlékszem 200V-os.
Most komolyan, ha valaki nem csinál meg helyettetek teljesen készre valamit, és nem ír hozzá részletes útmutatót akkor azt nem lehet megcsinálni?
Mitől lenne rázós a kimenet? Az optó 4-5kV-ig szigetel, meg talán a trafó is, de ezt csak a gyártója tudhatja.

Zsolti én kérdeztem, vagy kértem valamit, nem is erőszakoskodtam. Megkérdeztem. Azt sem tudom, hogy mi az a snubber vagy subler RC tag, meg a supressor dióda. Már mielött feltettem az első kérdésem, a TNYxxx nek megnéztem a PDF jeit és a kapcsolásokat benne. Igen és küldtél egy linket egy fotóról, de ami érdekelt volna az élire volt állítva a fotón. Ez tényleg hasznos volt. Helyettem ne csinálj meg semmit, nem is kértem.
Bocsánat, hogy kérdeztem. De azért köszönöm a Pü. ben leírt Lomexes ötleteket.
Üdv: Gyuri

Ha nem máról holnapra kell akkor majd megcsinálom, mert hát azért vásároltam be belőle mert nekem is kelleni fog. Csak éppen ma is reggeltől estig forrasztottam, két perce tettem le a pákát.
Egyébként azt is leírtam, hogy a fotón lévő nyákon semmi más nincs csak az IC, meg a bypass kondi. Azért néz ki úgy mert egy vezérlésből bontottam ki, amin volt még 2 másik IC is meg egy kupac SMD alkatrész, de azok itt nem játszanak (nem az IC-t fűrészeltem le, hanem azt a néhány alkatrészt forrasztottam inkább hozzá). Talán most már érthető.
(#) ferci válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szia!
Minden TNY25..-26....-hez találhatsz pdf-ben tudnivalót és nyákterv applikációt is, csak le kell kicsinyítened, ill. cseppet átdolgozni lay-be vagy amid van.
(#) Koncsar válasza ferci hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szia! Ha ez így lenne, hogy NYÁKterv is lenne, akkor több mint valószinű, hogy megcsinálom, illetve megkérdezem, hogy ez müködhet e? És nem itt könyörgök, hogy nincs e meg valakinek. Azokat amiket a PDF be NYÁKtervet láttam, ott az Optó után törés vonal. Ami számomra azt jelenti, hogy onnan bármit csinálhatsz ami neked kell, vagy folytasd ahogy akarod. Számomra ezért az a része használhatatlan maradt.
Ge Lee nek meg annyit mondanék, hogy Sorry
(#) ferci válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Értelek... de ha a többi részt át tudod "másolni", 1 zenert és egy ellenállást pl. miért nehéz odatenni az optóhoz?? (legegyszerűbb eset..)
(#) Koncsar válasza ferci hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Értelek ... De mivel nem ezt tanultam az iskoláimban, ezért még ha jószándékból be is rajzolod nekem a hiányzó alkatrészeket, akkor sem merem megépíteni. Miért is? Azért mert ez pont olyan, mikor némelyik fórumtárs feltesz egy kapcsolásirajzot, hozzá Nyáktervet és nincsenek a terven lévő alkatrészeken értékek, tipusok megjelőlve. Csak akkor ha már segítettél, akkor be kellett volna még rajzolnod a HV oldalon a dióda hídat is, hogy ne kelljen mindent egyesével megkérdezni.
Legegyszerübb eset Neked, Kedves Ferci. Köszi.
(#) lorylaci válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Vodoo, Ge Lee, én is megmodnom, hgoy ilyennel nem nagyon érdemes *. Márcsak azért már párszáz forintért készen kapod, annyiból az alaktrészköltséged sincs meg, és bajlódni sem érdemes vele.

Ha meg te tényleg bajlódni szeretnél vele, hogy megértsd és megtanuld a dolgokat, akkor vedd a fáradtságot, és olvasd el az adatlapot, az alklamazási segédleteket (application note), és ne olyan dolgok hiányád kifogásold, ami ezek után triviális lenne.

Triviális például:
- HV bemenet az eegyeniránytot DC, elé jön diódahd, zavarszárés, kutyafüleű
- OPTO meghajtása lehet zénerről, lehet referencia IC-ről (TL431), lehet opampról, lehet söntről (áramgenerátor)

Nem kell ezeket az iskolában tanulni, elég az elektornika alapjait, én például VEGYÉSZ vagyok, de mégis tudok sokat olyat, amit csak egy SMPS-re szakosodott villamosmérnök.
(#) Koncsar válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Laci! Szép estét Neked is! Elég, ha egy fórumtárs csesz le. Rendben megpróbálom egyedül, nem kérek több segítséget ezzel a témával kapcsolatban.
Üdv.
(#) ferci válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Nem véletlenül emlegettem, emlegetünk adatlapot, applikációkat.. olvass vissza.
MINDENT megtalálsz, alkatrészértékeket IS, csak olvasnod kéne.
Az az érzésem, hogy nagyon sokan a fórumon nem ezt tanultuk az iskoláinkban, bocs...
A fórumon is megtalálhatsz mindent, csakhát az nem 1 óra, ugyebár.
Nem sértődött stílusban kell reagálni, hanem megszívlelni a beírásokat.
Következő: »»   416 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem