Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Buék + minden jót mindenkinek. Majdnem végig olvastam ezt a fórumot is és most kezdem azt hinni hogy semmit se tudok. Ma már egész más típusú hangszórók vannak forgalomban mint a hetvenes években amikor cserélgettem a hangszórókat a diszkókban. Vannak most ezek az olcsó hangszórók és az a gondolatom támadt hogy mi lenne ha ezeket másképpen fognánk munkára. Vagyis 4 utas hangládát építenék mégpedig mondjuk 1 darab SAL 40100 - azt kb300Hz - ig engedném , utána mnc 302-08 mint mélyközép + valamelyik hasonló kategóriás magas közép(vagy dóm) +egy twitter . Az egészet hajtanám 80 Wattos erősítővel (2 x MJ 802) ami nem nem egy rossz készülék. A kérdés az hogy javul-e az olcsó hangszórók tulajdonsága ha szűkebb frekvencia ( talán ideálisabb ) tartományban vannak munkára fogva ?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Nem vagyok nagy guru, de szerintem nem. Valószínűleg egy 2 utas, esetleg 3 utas rendszert ki lehet hozni az árukból.
Milyen célra kell? Mennyiből? A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Nem fog javulni, a SAL 40100-ból értelmes mélyet nem lehet csinálni, az említett mnc mélyközép borzalom, de néhány mnc dóm egész jó.
Az a magas is nagyon jó szinte bármit lehet hozzáilleszteni és a doboz is különleges.
Nem tudom mit engedhetsz meg magadnak de kb 10000 Ft környékén HiVi hangszórók közül tudsz válogatni. 20 ezertől felfelé már bőségesen találhatsz a nagy gyártók közül is. A kettő között szinte semmi nincs. Bővebben: Link
Szia!
Ezeket kár volt megvenni
Szia! Nos most nemcsak arról volna szó hogy van 1 keret amibe bele kell szabni a értéket hanem arra gondoltam hogy ha a hangszórókat csak a leg otimálisabb frekvencia tartományban használjuk ( ami a feltüntetettnek legtöbbször csak nyolcada vagy még annyi sem ) akkor javulnia kellene . Mondjuk konkrétan a mélyet csak kb 250 Hz szélességben hajtanám , vagyis azon filóztam hogy a frekit ( 35-1800 Hz ) szétszedem minél több hangszóróra akkor kellene hogy hozzon javulást azok az esetekhez képest ahol ugyan ezt a spektrumot csak 2 hangszóróval oldják meg. Szerintem ha lehetne róluk valós grafikont találni akkor arról le lehetne lesni hogy melyik hangszórónak melyik frekvencia tartomány esik jól.
Ha a feltüntetett nyolcadát veszed sávszélességnek hangszóróként, azaz 35-1,8kHz-ig bepakolsz 8db hangszórót egy felületre, túl széles lesz, más más irányból érkeznek a füledbe a különböző frekvenciájú hangok.
Kapsz egy irgalmatlanul nehéz pakkot. Ember legyen a talpán, aki (jól) elkészíti a hangváltót vagy aktív szűrés esetén az erősítőket. Egy szetereo rendszer kiépítése a hangszórók száma alapján igencsak megcsappantja a zsebpénz-tartalékot. (még csak 1800 Hertznél jársz) Szerintem.
Biztos nem lesz jobb sok olcsó hangszóróból, inkább vegyél egy két utashoz jobbakat, aminél már nem kell attól félni, hogy a hangszóró frekvenciatartományát korlátozzuk. Az is okozhat problémát, hogy nem azonos fázisban fog szólni.
Az egész célját nem értem, elköltenél egy csomó pénzt gyenge minőségű hangszórókra, amivel jó eséllyel csak a gond lesz, nehéz összehozni értelmes hangot, ahelyett, hogy egy sokkal egyszerűbb hangsugárzót építenél ugyanennyi vagy kevesebb pénzből, ami szinte biztos, hogy jobban fog szólni.
Elméletileg van valami igazság Hetope felvetésében, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy a gagyi hangszórók kis tartományban is ugyanolyan gagyik, sőt, mivel több tartományra van felosztva a teljes frekvenciasáv, a sokféle hangszóró illesztése rendkívül megnehezíti a dolgot.
Valószínű, hogy súlyos fázisproblémák is felmerülnének, és ahogy itt a kollégák is mondták a hangváltó is nagyon bonyolult lenne, ami kerülendő, úgyhogy célszerű arra törekedni, hogy minél kevesebb hangszóró szerepeljen a rendszerben. Otthonra, Hi-Fi-re 2 vagy magasabb igények esetén 3 utas konstrukció a legalkalmasabb. Extrém alkalmazásokban 4 utas is felmerülhet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyik legkomolyabb rendszer, amit életemben láttam/ hallottam, egy 5 utas Audison-Hertz autóhifi-installáció volt, összesen 4 db 15" méllyel, 4 db 6"-os kickbass-al, és egy 3 utas komponens szettel, 5 db erősítővel és gondolom jónéhány A áramfelvétellel Minőség és hangnyomás tekintetében is elsőrangú volt, igazából hiába is akartam, semmi kivetnivalót nem találtam benne. Mondjuk azért az a rendszer megvalósítása 7 számjegyű összeget kívánt a tulajtól, az biztos...
Ahogy nézem a Fountekkel 44.2Hz az F3 ami nem is rossz, csak az érzékenysége alacsony(87,3dB) a SEAS-hoz (89,5dB). L-padozni meg nem szeretnék, ha nem muszáj.
89dB környékén meg nem találok jót.
Szia !Miért? Érdekelne is az indokod hogy legalább tanuljak belőle.
Sziasztok ! Elnézést kérek mert 1 nullával kevesebbet írtam. Valójában 18khz-re gondoltam.1981-ben az ELRAD special 5.kiadványban leközöltek 1 komplett leírást 4 utas ládáról ahol csak PHILIPS hangszórók voltak berakva mégpedig a következők : AD12250,AD70601,AD02160 és AD01610. Leközölték a grafikont is ahol szépen lehet látni amint a váltók szépen elosztják a frekit éspedig úgy hogy nincsen kiesés sehol de közben szépen fedi az egész sávot. Na most hogy rögtön tisztába legyünk akkoriban a nyugaton talán a legsilányabbnak tartották ezeket a hangszórókat mivel voltak igencsak komoly hangszórók is de azokat olyan drágán árulták hogy azokból csak akkor rendeltünk ha cserélni kellett ! Innen jött az ötlet hogy valószínűen azért készítettek 4 utast hogy megoldhassák ezekkel a hangszórókkal az elfogathatóan működő hangládát de ha nem lehet ugyanezt elérni a mostani olcsó hangszórókkal akkor hát nem és pont.Különben a netten megtalálható a cikk csak én nem vagyok olyan ügyes hogy be tudjam ide rakni a linkeket (lehet hogy ez a korral jár). Nem akartam én vitát nyitni vagy kérőre vonni senki tudását sem tapasztalatát csak nekem úgy tűnt mint egy jó ötlet.
Először én is 3 utasat szerettem volna, de sok utána olvasás után, illetve mérlegelve azt, hogy mi mennyibe kerül, inkább a 2 utas mellett döntöttem.
Az szerintem nagyon jó, ebben a méretben, és egyébként sem nagyon kellene mélyebbre menni. Az a helyzet , a hangszóró motorját manapság maximálisan jóra csinálják , akkor leginkább a lengőrendszer súlyával lehet variálni. Ha növelik a membrán súlyát akkor az érzékenységből veszít ,de javul a mély-átvitel -és vica-versa. Ha valaki villantani akar (a hangszórógyártókra gondolok) akkor valami különlegessel kell előállni pl a motor terén ,vagy valami különleges anyag amitől a membrán eléggé merev lesz. stb De ezek a dolgok drágák.
A nagy PA-hangszórók ezért tudnak érzékenyek lenni, de mély az nem fog jönni egy 98 dB érzékeny hangszóróból az biztos. Van a HiVi W6A azzal is jó lesz a mélyátvitel , de az sem érzékenyebb, csak drágább. Nem lesz könnyű megtalálni a kifizethető típust.
Az is gond, hogy ez a Fountec nincs már Bélának.
Ami jobb hangszórója volt, azok már elkeltek 6-7'-osokból. Még talán a Seas ER18RNX-ből van neki, ami jobbnak tűnik. Ezt 2,5kHz-nél össze lehetne vágni egy 12dB/okt. 27TDF-el. Csak 1dB az eltérés érzékenységben is. Scan Speak-be vannak jók, de arra nem akarok kiadni egy vagyont. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Üdv! Nemrég feladtam Ezt a hozzászólást. Valaki tudna-e segiteni ?
Üdv: Levente
Vagy megméred a hangszórókat, vagy beleteszed valamilyen hasraütésszerű dobozba... Adatok nélkül nem igazán tud segíteni senki...
Sajnos az a helyzet hogy fogalmam sincs hogy mit kell merni.
S ilyen programot honnan kapok?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Nem kell "kapnod". Végig kell olvasni a linkelt cikket, amit andras99 ajánlott. Abban benne van az ARTA linkje ARTA . Rá kell csak kattintani, és a "Dowload" részről le kell tölteni az ARTA Setup180.exe fájlt.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Még pár dolgot fűznék hozzá a projektedhez:
- Sajnos nem ismerem a nyelvet, amin a hozzászólásokat írták, de azt kihámoztam belőle, hogy auto (gépkocsi) hangosításhoz ajánlják. Tehát minőségben, túl sokat ne várj tőle. - A teljesítményét 220W-ban határozták meg. A józanabb fórumozók 35-40W-ot saccolnak rá. (én ránézésre, 30W-ra gondoltam) - Szerintem "komoly" dobozterv ehhez még nem született, mert maga a hangszóró sem néz ki komolyan. Az is gyanús, hogy a műszaki adatlapja "titkos" (... vagy nincs is?). Szerintem, ha csinálsz a mélynek egy 50-60 literes ládát, a középnek 1-2 literest, azzal nagyot nem tévedsz. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Nos én értem a nyelvet de nem tudom miért de én sehol nem olvastam hogy autóba használják. Az autó hangszórók külön helyen vannak. Még egy annyi hogy a közép hangszóró el van szigetleve hátul tehát a rámája zárt hátul . Vagyis annak nem kell külön számolni térfogatot.
W ot soha nem nézem de hallottam ezeket szólni és nem is annyira pocsék hangszórók. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Mi a vélemény a Sony 1-825-607-11 hangszóróról?
Gondolkodom egy multimédiás akármin, 2.1 elrendezéssel. Szerintetek milyen lehet. PC-hez kell, nem csúcsminőséggel (youtube, mp3, laptop hangkártya, esetleg bluetoothon A2DP-vel).
Igen így. Sokkal jobb megoldás lenne az ARTA box megépítése mert azzal már lehet átvitelt is mérni.
Sziasztok!
Van nekem 2 db Visaton Hangszóróm milyen értelmes dobozt lehetne neki építeni.
Most, hogy olvasgattam Rod Elliot egyik cikkjét, az is megfordult a fejemben, hogy ezt a szélessávú Sony-t lehetne használni a 909-essel is, aktívan váltva 350 Hz, akkor kb egyenlő teljesítmény szükséges a kettőhöz, végfokból pedig 4 VF3 lesz.
Szerintem egy jó kétutas még belefér, de már igényes magas fog kelleni.
Mégis hány literes láda kel neki mert valahol olvastam hogy a VAS értéke határozza meg.
Sziasztok! Hordozható hangfalat építek, most találtam egy jónak tűnő hangszóróválasztást. Hangszóró 2000 HA17-582 mély 22 literes b-reflex ládában 100Hz-re hangolva egy AKAI ortodinamikus magassal. Nem tudom ez milyen összeállítás, ez egy low cost project. Azt szeretném hogy úgy "dübörögjön" mint a komolyabb gyári hordozhatóak. A láda lehet kicsit nagy, nem tudom, lehet elég lenne kisebb is, a WINISD ezt dobta!
Nem vagy te kőműves! Mod. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |