Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Teljes csend. Legalábbis én nem hallottam semmiféle zajt!
A hangkártya beállításait kellene jól átnézni. Meg azt ,hogy egyáltalában jó bemenetre van -e rádugva. Mikrofon bemenet nem biztos ,hogy jó lesz.
A kábelt is át kell nézni , nem -e szőrösen van szerelve stb. Meg multiméterrel is végigmérni. Milyen kapcsoló van benne?
Hát igazából laptopom van (Lenovo G550) amin csak egy hangkimenet és egy univerzális line/mikrofon bemenet van. Jelenleg 0dB-re van állítva a bemenet erősítése, így elvileg line bemenetként működik. A mérőkábel elvileg jó, többször átmértem multiméterrel. A kapcsoló egy kétáramkörös tolókapcsoló.
Szerk.: amit még észrevettem, hogy ha nem kalibrálom mérés előtt, sokkal egyenesebb a zöld vonal, hiába nem ott van ahol kéne. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
A mikrofon bemenet biztos, hogy nem jó. Vonalszintű bemenet kell. Amúgy integrált vackokkal nem nagyon lehet ilyesmit normálisan csinálni és a windows 7 is csak ront a helyzeten, ha nincs hardveres ASIO támogatás..
Arra, hogy ezek közül melyiket érdemes választani:
Sony 134 Sony 909 Én is valami olcsó hangsugárzón gondolkodom már egy ideje. Egyelőre csak fejben létezik időhiány miatt. A 909-eshez javasolta shalafi régebben a 637-es magast. Aktív multimédiás dobozka lenne aktív váltással. Mivel 4 ugyanolyan végfok lesz, ezért gondolkodtam hogy fölé egy szélessávút teszek, hogy tudjam váltani őket 350 Hz-nél, hogy zenéhez kb egyenlő teljesítmény keljen.
Én személyszerint nem szeretem a polipropi megmbrános hangszórókat, max szubnak jók. A 134-est ismerem, mértem, hallgatom és jó.
Lehet ,hogy be van kapcsolva a mikrofon erősítése pipa valahol belül? A csúszkákat nem szoktuk 80% fölé tolni. A kábel árnyékolását még egyszer ellenőrizd , ezek az olcsó kínai filléres kábelek eléggé könnyen törnek.
A 134-es meddig tud lemenni értelmes dobozméret mellett?
Van esetleg konkrét megoldásod magassal, hangváltóval? Cikk A fenti cikk alapján gondolkodom azon, hogy 350 Hz-nél váltva kellene használni egy szélessávúval.
Nem tudom Eliot ezt az arányt mi alapján számolta ki. Ez szerintem nagyon műfajfüggő. Egy drámendbéz, meg egy lánygitárral nagyon eltér arányaiban.
Beállítottam a Windowsnál 0dB-re a mikrofon erősítését, a hangkártya driverénél meg csak hangerőt lehet szabályozni, illetve mindenféle zajcsökkentő vackokat, amik természetesen ki vannak kapcsolva. Az az igazság, hogy ez nem is árnyékolt kábel, hanem 3 szimpla ér fut benne! Kalibráláskor a hangkártya kimenetét 36%-ra állítottam, így a bemeneti jel szintje picivel -10dB alatt van. Megpróbálom úgy, hogy a kimenet jelét nagyobbra, a bemenetét kisebbre veszem. Bár ettől az integrált kis vacaktól szerintem ennyi telik. Nem hiszem hogy más lenne benne mint a kb. 500Ft-os USB hangkártyákban amin egy kimenet van ésegy mikrofonbemenet.
Azért szerintem fel lehet állítani egy általános arányt. A dnb sok basszusa eleve így van felvéve, a lánygitár felvételén pedig kevés van. Elvileg ugyanakkora erősítés mellett kellene megfelelően szólnia mindkettőnek.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
A mikrofonbemenet semmiképpen sem jó, ráadásul az is biztos, hogy az mono, mivel sztereó mikrofon bemenet csak a professzionális hangkártyákon van elvétve (E-MU0202-n volt), de az más. Vonalszintű bemenet kell, hogy legyen át kell álítani a rögzítőeszközöknél. Ha hotebook-ról van szó, akkor felejtős.
Primary: Erre már választ adtam 40Hz-ig megy le. Én személyszerint nem szeretem az ilyen aktív hangváltós megoldást, mert az áramkörökben nagyon sok részlet elveszik.
A Sony 607-es szélessávúra ezt a mérést találtam (shalafi, ~2010):
Fs = 134,8 Hz Qms = 8,486 Vas = 0,827 liters Cms = 0,638 mm/N Mms = 2,184 g Rms = 0,218 kg/s Sd = 30,2 sq.cm Qes = 0,921 Re = 5,4 ohms Le = 0,201 mH Z = 6, ohms BL = 3,293 Tm Qts = 0,831 2.83-V SPL = 87,12 dB Ez alapján az unibox egy 10 literes dobozt ajánlott 63 Hz-re hangolva. Én egy max 5 literes dobozra gondoltam, de inkább 3 liter. 16W-os erősítővel. Tudtok abban segíteni, hogy kb hova hangoljam? Mennyire megvalósítható az, hogy olyan 80-90 Hz f3 pontot kapjak?
Nézd meg egy gyári aktív monitor felépítését, keresztezési frekijét. A hangszórók átvitele alapján adják meg a keresztezési frekit, és a meghajtásukra ugyanolyan végeket használnak.
Igen, notebookról van szó... (Lenovo G550, rákereshetsz milyen hangkártya van benne)
Akkor felejtsd el nincs rajta vonalszintű bemenet, mikrofonnal nem lehet ilyet csinálni..
És milyen olcsóbb, külső USB hangkártyát tudnál ajánlani? Mert egy normálisabb 30-40kHUF. Az olcsóbb jelen esetben olyan 5000Ft körül mozog.
Ez ilyen pici szélessávú Bővebben: Link
nem lehet tőle értelmes eredményt várni? Lehet, hogy kipróbálom kíváncsiságból. A 134-el az a bajom, hogy nagy doboz kell neki. 10 liter alatt van értelme foglalkozni vele? Mindenképpen kicsit szeretnék. Ha sok hely lenne, akkor nem lenne gond.
Na, kipróbáltam alaplapi integrált hangkártyával. Az erdemény nem tökéletes (sőt szörnyű ), de legalább ezek szerint a mérőkábel jó. Már csak egy normális hangkártya kell!
Ilyen nincs. az 5000Ft-os külsö kis vackokon is csak mikrofon van szkájpolni. Az E-MU0202-t használtam vettem annó majdnem 20-ért.
Ha az erősítő elviseli a feleakkora impedanciát, akkor egy párhuzamosan kötött izobár elrendezésben elvileg semmi nem változik a térfogatot leszámítva?
Elvileg kétszeresére nő a felvett teljesítmény, viszont ezt elbukjuk az izobár elrendezés miatt.
Közben csináltam egy vázlatot, és rájöttem, hogy az elképzelt esetben nem éri meg az izobár. 909-sel néztem, alapból 16 liter+cső térfogat kellene neki, izobárban pedig 8+cső+zárt rész, alig 2-3 litert lehetne spórolni. Ennél nem éri meg. Sehogy sem lesz ebből kicsi doboz.
Kicsi, olcsó zárt dobozra van ötleted? Egy oldalra jó lenne 2000 forint alatt kijönni. A legjobb egy szélessávú lenne. Zárt, pici dobozzal elég lehetetlen vállalkozásnak tűnik a 90 Hz alatti F3.
Elkezdtem egy adatbázist magamnak, örülök, ha találok 1-1 mérést egy hangszóróról, ami szemet szúrt valamiért. Ha gondoljátok írjátok bele a mérésetek.
Bővebben: Link
Lehet. Nem baj, majd ha tudok venni normális alkatrészeket akkor megépítem még egyszer. Egyébként elég érdekes az a 100 Ohm-os 1% ellenállás, műszer szerint 98 Ohm... Bár a műszer se egy komoly!
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |