Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az a poén, hogy állítólag ez házi... Nem tudom, hol házi ilyen, de biztos olyan helyen ahol legalább az alapokat tudni kéne. És az is, hogy még mindig itt tartasz. Nem tudom, hanyan mondták neked már, hogy ne azzal akarj fűteni, mert csak tönkreteszed. Egy akkora dobozba elég lenne pár wattos ellenállás, vagy izzó, amiket levegőre terveztek. Azt sem értem, hogy ha FET lehet a kapcsolásban, akkor triak, meg diak miért nem.. De nem is érdekel. Amúgy a feszültség az egyenirányítás miatt nő, ha egyenirányítod, nem attól, hogy több fogyasztót kötsz rá. A vízbe való fűtőszálnál pedig honnan tudod, hogy mekkora kitöltési tényezőnél nem melegszik túl? Ezenkívül eddig azt mondtad semmit se kell fűtenie, de most mégis, de még mindig nem a fűtőszál hőmérsékletét szabályzod, hanem a doboz levegőjét. Szóval biztos összeállt a kép?
Ezt sajnos nem tudhatjuk, amíg ki nem próbálod. Sem a szerkezetét, sem a hőleadását,sem a hőtűrő képességét nem ismeri egyikünk sem. A víz szinte bármennyi hőt felvesz amíg fel nem forr a nagy hőkapacitása miatt. (Szinte a legnagyobb hőkapacitású anyag.) A levegő hőtehetetlensége és hő vezető képessége csak a töredéke. Tehát kísérletezés nélkül senki meg nem mondja neked, hogyan használd a fűtőbetétedet. PVM-el szabályozhatod bonyolult módon, de ez sem más, mint nagyfrekvenciás ki-be kapcsolgatás. A megfelelő frekvenciát és kitöltést ugyanúgy kísérletezned kell. Nem vagy vele előrébb, csak bonyolultabb.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
A teljesítményt adja le.. A hőmérséklet a felülettől, és a környezettől függ. Ezért ég el levegőn, mert kicsi a hőleadó felülete, és nem tud leadni elég teljesítményt, ezért túlmelegszik, és elég.
De ez is csak azért van, mert emberi környezetbe tervezték. Talán a sarkokon kibírná. Mutasd be ott! A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
Hat ezzel megint nem lettem elorebb. Szóval megint megkerdezem hátha tud valaki olyan valaszolni ra aki benne van több éve tud mindent es nem félre beszel."Ha 115voltot raengedek 2.25 ampert vesz fel. Es 250w-os lesz. De ekkor mar a homerseklet is le fog csokkeni vagy ugyan ugy felmelegszik mondjuk 1000 fokra mintha 230v lenne 4.5 amperrel." es mar azt is írtam parszor h diak es Triakom nincs. Aztan pedig valaki azt írja h teljesen mind1 mekkora feszt engedek ra akkor is ugyanúgy fog melegedni. De miért?ha felezem a részt felezodik az aram erosseg es negyedelodik a teljesitmeny. Valaki azt írta engedjék ra 24v-ot mert akkor kb 40-60 fokos lesz. De akkor miert nem eleg a feszt szabályozni? Rendben a kitoltesi tenyezo azzal annyit erek el h lasabban melegszik. Az 50x50 helysegben pedig semmi nincs csak levego. Szoval a kerdesedre helyesen valaszolva levegot akarok vele futeni.valaki aki ért hozza könyörgöm magyarazza el ezeket. Mert mar itt kinlodok 50 hozzaszolas ota . ez alatt 1 olyan választ kaptam ami felig hasznalhato. Az összes többi olyan volt ami az en otletem, vagy mondtam h nem csinalhatom meg igy...
Azért nem kaptál használható hozzászólást, mert egy traktorral akarsz forma 1-es versenyt nyerni... Mindkettőben van erő, de mégsem arra való.
Az a fűtőszál NEM erre való, így ezt nem tudod normálisan megcsinálni. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
Ezt olvastad? Ha igen érted is? Különben hiába irkálunk bármit.
Kaptál sok választ, csak nem akarod elfogadni. Én is leírtam már többször is, más is leírta, hogy felejtsd el! Adtunk megoldásokat is, hogy hogy, mivel, mennyivel, de te akkor is azt akarod és kész, mert neked 1kW kell 1/8m3 levegő felfűtéséhez... Hangsúlyoztuk, hogy hiába csinálsz PWM fokozatot, mert nem tudhatod, hogy ha a külső része x fokos, akkor a fűtőszál ott benne, milyen hőmérsékletű, se azt, hogy mennyi megengedhető, de hiába. Elsőre megmondtam, izzó+termosztát, osz' jóccakát! De tovább megyek... azt is leírtam, hogy tedd vízbe, és használd radiátorként, ha annyira ragaszkodsz hozzá, de te nem csak ahhoz, hanem a levegőn használathoz is ragaszkodsz, sőt szerintem csak azokat a megoldásokat tartod hasznosnak, amik nem veszik figyelembe, hogy elég az az egy fűtőszálad is, és akkor állítgathatod majd ahogy akarod. Azt se tudom, hogy táplálod csak úgy meg bármilyen feszültséggel, és árammal, hisz nem mindegy pl., ha trafón keresztül kap 110V-ot, már nem igen ad le 1kW-ot, de a tekercs is eléghet, ha kicsi az ellenállás. A leglényegesebb, hogy miért nem jó neked az egyszerűbb, és biztos működő megoldás?
Bocsánat, zsolti900 a címzett! Szerintem ne bonyolítsuk tovább ezt a kérdést. Ha ragaszkodsz a PWM-hez, akkor azzal meg kell ismerkedni először, de nem egy olyan fűtőbetét szabályzásával, ami alapból alkalmatlan levegő melegítésére.
Ha mégis használni akarod, leveszed mama vasalójáról a hőfokszabályzót, megnézed melyik a minimális állása, fixen rögzíted, és hajrá! A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
Azért nem jo mert ha pl 300 fokra van szükségem akkor hogy érjék el vele annyit? Nem elegetni akarom 1500 fokon... De ha ennyire ellene vagytok akkor Képzeljétek pl azt h kenyér Pirito futoszal vagy tudom is en h mi nem b ló K kő l le titeket.harmadjara írom... Pwm-et hasznaltam a pl az ma hangszoromhoz.es nem en bonyolitom hanem ti. 1-2 dologra lettem volna kíváncsi csak de mar eleg sok mindent hoztatok szoba megoldas pedig nincs. Pedig szerintetek ti nagyon tudjátok ezt
Tegnap még házi volt, és nem kellett fűteni vele semmit. Ma már levegőt kell fűteni 20-40 fokra, DE a fűtőszál hőmérsékletét akarod szabályozni, DE az se biztos, hogy van fűtőszálad, vagy, hogy csinálsz valamit, mert képzelhetjük kenyérpirító fűtőszálnak is. Azt az alapdolgot nem tudtad egy nap alatt eldönteni, hogy a fűtőszálat akarod fűteni, vagy a levegőt. Most meg már 300 fokra van szükséged. Ne tudd már, hogy ha a külseje 300 fokos akkor nem ég el!
De ha feltételezzük, hogy tudod, DE NEM akkor rákötsz egy 300 fokos bimetált hővédelemnek. De ezen túl még mindig teljesen értelmetlen az 1kW-os vízbe való fűtőszálat használni, ha nem mehet 100%-on. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
Miert egne el 300fokon? Bimetal hovedelemmel nem csak a tápot kapcsolom le?
Köszönöm. Ez egy ilyen no-name erősítő. Szétszedtem,belenéztem,megnéztem az erősítő ic adatlapját,láss csodát 2X25W /4ohm-om. Mekkorát nevettem. A tetejére pedig rá van nyomtatva hogy:100W R.M.S. Power. Nemtudom mi értelme ezzel a szegény embert vakítani. Hála a jó istenek ajándékba kaptam. És mint tudjuk: "Ajándék lónak ne nézd a fogát".
És amikor a bimetáll-hővédelemmel lekapcsolod a tápellátást, akkor a fűtőelemed nem kapcsolódik le?
Szevasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy a D1 "BYV10-40" diódát helyettesíthetem SB160-al? Üdv becsey. Idézet: „Miert egne el 300fokon?” Mert víz melegítésre van kitalálva. Ott sosem melegedhet 100C° fölé a hőmérséklete, még szabályozó hiba esetén sem amíg az összes víz el nem forr róla. De azt hiszem neked felesleges bármit írni, mert nem olvasod, vagy ha igen nem érted esetleg szándékosan kötekszel.
Üdv!
Most hadjuk egy kicsit, hogy mit lehet vele fűteni és mit nem... Azt mondtad, hogy azért nem tudod Triak, Diak párossal megoldani a szabályzását, mert az nincs neked otthon. Kérdem én! A hálózati fesz egyenirányításához van mindened? Az ekkora fesz és a hozzá tartozó áramerősség PWM szabályzásához van megfelelő teljesítményű FET-ed illetve a hozzá tartozó FET meghajtód? Ha nincs, akkor mindenképpen venned kel valamit, ebben az esetben vehetsz már Triak-ot is. De szerintem inkább vegyél a vaterán egy lámpákhoz való fényerőszabályzót és akkor már meg is oldottál mindent. Ha mégis PWM-et akarsz, akkor szerintem az első bekapcsolásnál fog szétrobani a FET, főleg ha ilyen NE555, illetve plazmahangszóró meghajtóval akarod ezt megoldani. A PWM meghajtás nem egy olyan egyszerű dolog!
Persze a szükséges fet, egyenirányító megvan. A kapcsolás pedig ez volt a plazmámhoz:
plazma
Sziasztok még azt szeretném meg kérdezni, hogy az rossz ötlet lenne ha a tranzisztorok bázis ellenállásait trim potikra cserélném és külön be állítanám mindegyiknek a nyugalmi áramát,oly módon, hogy a colektorokat ki forrasztgatom és amper mérővel egyenként mindegyik tranzisztórnál mérném az ampert ?
Sajnos a TL494 nem tudja önmagában meghajtani normálisan a FET-et, nem arra lett tervezve és nem is ez az egyetlen baj vele, amiért neked ebben az alkalmazásban nem lesz jó. Pontosan milyen típusú egyenirányítód és FET-ed van hozzá otthon? De ezzel a részével nem is igazán kellene foglalkozni! Belegondoltál igazán, hogy te a hálózati 230V-ot akarod direktbe egyenirányítani! Ha ott valamit elbaltázol, akkor annak lehet te látod majd a kárát magadon... Ez igazából már a kapcsoló üzemű tápegységek kategória, ami nagyon nem kezdő szint, és megfelelő felszereltég és ismeret nélkül nem érdemes nekiállni. Szerintem mindenképpen maradj a Triak-Diak párosnál (lámpákhoz való fényerőszabályzó), ha mindenképpen szabályozni akarod....
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Esetleg megoldható a kisebb feszről való fűtése? Lehet butaságot írok, de van egy fix ellenállása. Mi van akkor ha pl ezt az ellenállást felezem?
Bocs, de ha felezed az ellenállást (amit nem tudok elképzelni hogy fogsz megtenni), akkor duplázod az átfolyó áramot ( R=U/I) !! Tehát nő a felvett teljesítmény.
A rákapcsolt feszültséget kellene csökkentened.
Pont erről beszéltem! Az ismeretek hiányáról!
I=U/R 230V/53 Ω = 4,34A Mekkora lesz az áramerősség, ha 230V/26.5 Ω = ? Számolj utána! Kisebb feszültségről üzemeltetheted, azért írtam a fényerőszabályzót!
Nincs otthon triak, csak FET, ezért akarja így megoldani.
De mivel? Még egy sorba kötött fűtőszállal? Esetleg sorba kötsz vele egy izzót?
Ennyi erővel egy halogén izzóval is felfűtheted azt a kis dobozt 40-60°C-ra.
Bocs, de simán meg tudja tenni: fog egy ellenállást, és sorba köti vele.
Megnőtt az eredő ellenállás? Meg... Az a tény, hogy az ellenállás - értéktől függően - pár mikroszekundum alatt fog elégni/felrobbanni bekapcsoláskor... , na az már teljesen mellékes Szerk: valamiért nem teszi "off"-ba, de mindegy... A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Elhiszem, hogy nincs otthon neki, de egy NE555-el, vagy TL494-el + egy akármilyen FET-el nem fog tudni normálisan PWM-ben kapcsolgatni 1kW-ot. Az első bekapcsoláskor felrobban a FET, mert nem tudja a két IC közül egyik sem elég gyorsan kinyitni. Bár ezt te szerintem nagyon jól tudod...
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Továbbra is az a véleményem, hogy ez egy meddő vita......
|
Bejelentkezés
Hirdetés |