Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Szia!
Bármelyik táp tud 80V-ig szabályozni megfelelő félvezetőkészletet kiválasztva, a rajzon 1-2 ellenállásértéket megváltoztatva.
Sziasztok!
Azt kerdeznem attol aki mar megepitette, hogy ez a nyakterv megfelel evvel a kapcsolassal? Es ha az R3-at 180Kohm-ra cserelen 34V-os trafo hasznalata mellett, akkor 3A es 40V-os lesz? Es a rajzon levo digitalis meromuszerek helyebe kapcsolhatok analogot is, vagy ahhoz egyeb modositasok szuksegesek?
Rendeltem ebayről két ilyen xl4005-el felépített tápegység panelt. Mindez idáig oké is , 30v egyenfeszre rákötöm tökéletesen működik, rákötöttem egy 12v-os aksit mondom feltöltöm vele írták is hogy arra is való ez a cucc. Erre most látom elkezdett mászkálni a feszültség 2-3v-okig de most meg már teljesen lement nullára akármit köthetek a kimenetre semmi. Ennyit bírt az a gagyi kis kínai sz@r? Vagy a trimmerpoti halhatott meg ? Azthiszem kár volt bedőlni hogy ez képes 30v és 5A szabályozására.. eleinte pedig nem is igen akartam elhinni.
A fájlmelléklet felhasználó kérésre törölve lett. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
Na látod, nem meg mondtam ne adj neki többet mind 24Vot, azt is mondtam, hogy ez nem alkalmas 5A leadni. Ha ezeket az adatokat tudná már mindenki ebből építene labortápot.
Jajj... akkor meg minek hirdetnék 30v-ig szabályozhatónak? De többet tuti nem veszek ilyen kacatokat.
Idézet: „Features n Wide 5V to 32V Input Voltage Range n Output Adjustable from 0.8V to 30V”
Az ic valóban tudhatja ezeket az adatokat, de nem ezzel az elektronikai környezettel , és nem ebben az alkalmazásban. Én már mikor megláttam egyből észrevettem, hogy 150w teljesítményt ígérnek, holott annak a szerencsétlen ic-nek semmi hűtése nincs, és még gyári helye sincs egy utólagos beépítésnek.
Ez olyan mint mikor horgászat közben egy jó csalival megfogom a tapasztalatlan halat.
Elnézést, elfelejtettelek.
Most megcsináltam a képeket. A nézetek vasaláshoz jók, és a furatokat lekicsinyítettem, hogy jobban megvezesse a fúrót. Ha nem erre gondoltál, akkor jelezd. Én nem építettem ilyet, ezért ellenőrizd le, nem vétettem-e véletlenül hibát.
Ez tetszik nekem , ha valaki rábólint hogy jó megépíteném!.
Üdv!
Én megépítettem, nem csalódtam benne. Alkotó kolléga által publikált panelműszerekkel, maximálisan kielégíti az igényeimet. Elsőre indult nem volt semmi gond vele.
Köszönöm szépen, ezzel az XL4005-ös táppal jól befürödtem.. a kettőből egy működik az első 10 perc után tönkrement , pedig csak akkumlátort töltöttem vele 3-400mA-el. A másik jó de kitudja meddig bírja kell egy ilyen stabil kapcsolás. Az előlapját a rossznak fel tudom használni panelműszernek ehhez az áramkörhöz legalább. Holnap neki is állok. Apropó fontos bétára válogatni a 2n3055-öket?
Ha 2N3055, akkor talán ez a panel jobb választás lenne.
Köszi a linket, végülis mindegy még melyik tranyókkal csinálom meg mert még nem rendeltem meg az alkatrészeket te melyik típust javasolnád?
Ebben neked kell dönteni. A terv létezik TO3 tokozáshoz (pl. 2N3055), lapos tranyókhoz, és huzalozott változathoz is.
Értem, még egy kérdésem lenne utána nem offolok, egy áramkorlát led beiktatása milyen módon lenne lehetséges?
A kapcsolásnak része az áramgenerátoros állapotot jelző led. Nincs szükség másikra.
Ha most választasz kapcsolást, akkor legyél körültekintő. Attila86 mérései szerint, ennek a tápnak vannak korlátai. Szerintem ezek a legtöbb amatőrt nem érintik, de lehetnek valóban kritikus felhasználási területek. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
Szia!
A nyakterv tokeletes, es hasonlit is a kapcsolasi rajzhoz. DE... a nyakon -itt meg- nem szerepel az R36 es R37 pozicio szamu 470k ellenallas. Utolag is beepitheto. Idézet: Az R3 csak a feszultseg beallitasban jatszik szerepet. -beallithato a 40v Umax-nak. „...ha az R3-at 180Kohm-ra cserelen 34V-os trafo hasznalata mellett, akkor 3A es 40V-os lesz?...”
En így oldottam meg. Dupla tápról van szó, táponként 3 tranzisztorral. A páros számúak tartoznak az egyik táphoz a páratlanok a másikhoz. Így egyenletesebb a hő eloszlás ha csak az egyiket használom. A borda a doboz hátuljára lesz felszerelve, kettő db ventillátorral NTC-Fan-4 meghajtással. Sajnos az eredeti trafó gyengének bizonyult , egy nagyobb meg már nem fér el, úgyhogy újra kell gondolnom a dobozolást.
Ötletes kivitelezés, áttekinthető előlap. Gratulálok.
Köszönöm!
Mint írtam ez nem a végleges kialakítás. A doboz magasabb lesz, új lesz az előlap, nyomógombos kapcsolókkal. A doboz eredetileg egy régi elkon gázelemző doboza volt. Ennél a mégoldásnál csak a felső részt használtam fel. Az átépített verziónál felhasználom az alsót is. Kb 6-8 centivel magasabb lesz, igy elfér majd benne a nagyobb trafó. Ha kész lesz teszek fel képeket. Köszi mégegyszer a terveket.
Kedves Alkotó!
Régóta van elkészülve egy tápegységem amibe csupán csak a szabályzó elektronika kellene, rátaláltam egy teljes körű elektronikára ami tudhatná a 50-60V 5A-t ami nekem kellene, természetesem beépíteném az előszabályzót is. Kérdésem az lenne hogy elkészülte óta javítottak rajta, vagy esetleg derültek-e ki hibák amit más rajzon közöltél? Kérlek nézd el nekem hogy nem olvasom el ezt a pár száz oldalt, de nem is szeretnék lukra futni, ha pár szóba mondanál valamit azt megköszönném. Köszönettel: Lajos
Már napok óta olvasgatom a fórumot, és nem tudok napirendre térni annyi féle-fajta tápegység van amik jobbnál jobbak, pl itt van Alkotó át rajzolatában 2 táp is ami nem tiszta, az egyik uA723 al még a másik Tl082-vel üzemel, és ha jól értettem mindegyik tudja azokat azokat az értékeket mind a másik, akkor miért van ez így? Légyszíves valaki rakjon rendet a fejembe.
Ami az egyikben a uA723, az a másikban egy TL431. Ezek állítanak elő egy fix értékű feszültséget (referencia), amihez képest "értelmezik" a műveleti erősítők a kimeneti paramétereket (külön az áramot és külön a feszültséget).
Túlzottan sokat vársz el ezektől az analóg áteresztő fokozatos tápoktól. 250-300W hőt nem lehet értelmesen kezelni. Persze azért lehet ügyesen lavírozni a kés élén, de elengedhetetlen a józan ész. Valahol 100-120W környékén van az hőmennyiség, amit még ilyen felépítéssel jól lehet lefedni. (pl. 50V/2A, vagy 30V/3,5A). Ha neked a feladataidhoz indokolt az 50-60V/5-10A, akkor jobb eredményt várhatsz pl. Attila86 kapcsolóüzemű előszabályzóval kiegészített tápegységétől.
Igen csak én úgy tudom a uA723 nem igazán áramkorlátozási célokra mint inkább rövidzárlat kezelésére való, míg a másik kapcsolás amiről egy komoly leírást készítettél alkalmas feszültség, és áramkorlátra is. Ebből kiindulva gondolom a kétféle tápegységet. Szeretnék kérdezni valamit, lehet hogy én tudom rosszul de nem úgy van hogy minél kisebb a bemeneti és a kimeneti feszültség között a különbség annál inkább kisebb az eldiszipált hő, mer minél jobban kinyit a tranzisztor annál kevesebb a hő még nagy teljesítmény mellet is, a toranyó halála a nagy bemeneti feszültség mellet kis feszültség kivétele nagy áramokkal, mert ilyenkor a különbséget kell elfűtenie, de erre van az előszabályzó, nem?
Na hát akkor mégis csak stabilan tudja az a tápegység azt az 50v 5A-t mert ha 60v a megtáplálási feszültség akkor csak 50w kell eldisszidálni?
Ez bizony számszakilag igaz. 20V, 5A-nál gáz lenne (60V betápnál).
Igen, de ha nem lenne az előszabályzó és nekem 5V kellene 5A mellet akkor 270w-el kellene hogy melegítsen.
Ha rövidre zárod, akkor 300W-ot (Uki=0V).
Gondolom rövidzárlat hatására belép a feszültség generátoros üzemmód ezért az Uki 0V.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |