Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 327
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Ha jól emlékszem, a morzsaporszívód 17W körüli. Ez a névleges 9V feszültségen (mennyi is volt az eredeti akkumulátor?) körülbelül 2 A. Neked, ha LiPo-t akarsz bele olyant kell keresni, ami minimum 2000mAh, és legalább 10C áramot bír. Akkor hosszú életű lehet. A 11V feszültséget valószínűleg bírni fogja a motor, hiszen feltételezhetően csak félperceket fog működni.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) nedudgi válasza pipi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Azért ne becsüld le a "rossz" laptop akkupakkból bontott cellákat. Feltételezhetően kutya bajuk, a legszebb férfikorban vannak, mindössze az elektronika döntött úgy, hogy "elhasználódtak", azaz már ideje újabbat venni. Ennek is megvan a magyarázata, egy számítógépnél más követelmények vannak, mint egy csavarbehajtónál, vagy zseblámpánál. Utóbbiakat legfeljebb újra kell tölteni, de egy laptopnál égő, ha hirtelen elmegy az táp. Nevesebb számítógépgyártók minőségi cellákból rakatják össze az akkupakkot, azok jobban bírják a strapát.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Az utolsò üzeneteket már az csavar behajtóra értettem. Tehàt 9V-OS és van benne 7db 1.3V talàn NiCd aku. Ezt kérdeztem hogy ebbe jó a 11V 2200mA Li-Po?

Ha csavarbehajtó, akkor én előbb kipróbálnám, mit teljesít 2 LiIon cellával. Ha elég a sebessége, akkor maradnék a 2 sorba kötött LiPo-nál. Ha túl kevés neki, akkor jöhet három cella sorbakötve. Én tavalyelőtt újítattam fel egy ajándékba kapott Bosch PSR12 akkupakkját. NiCd-vel. Nem használom rendszeresen, mindössze pár naponként és 5-6 alkalommal kellett tölteni azóta.

A Li-Iont csak próbára írtad? jól értem? ha minden jó akkor Li-Po menjen bele?
Melyik jobb? a 3x3.7V 2.200mA sorba kötve? Vagy egy db 11V 2.200mA? használni?

Igen, csak próbára. Gondolom, van kéznél. A 11V/2200mAh nem más, mint 3 darab 3.7V sorbakötve.

Értettem. Van,holnap ki is próbálom. Inkább egyet használnék ha jó lenne,mert annak a töltését meg is oldanám. De ha három van sorba kötve elég macerás lenne mindig szétkapni aztán egyesével tölteni.
(#) vladcepes hozzászólása Jan 29, 2014 /

Még egy kérdés,de ha hosszabb lenne akkor átmennék vele inkább a megfelelő helyre.
A behajtóban lévő úgymond Ni-Cd vagy Ni-Mh sorba kötött akkukat hogyan tudnám kimérni hogy melyik belőle a jó és melyik az ami esetleg a halott? Mert nem biztos hogy halott az egész nem?
Jól feltöltve lemértem az összeset 10.1V körülire emlékszem. Aztán két nap múlva előveszem a gépet és meg se nyikkan. (bent van-volt mindig a melegbe sosem tároltam kint). Hogy lehet ebből kiszúrni hogy esetleg melyik a rossz.?
(#) gerenk válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Labortápon állíts 1,5 V feszültséget és polaritás helyesen lépj az egyes cellakivezetésekre.
Figyeld a töltőáramokat cellánként, amelyik jelentősen eltér a többitől az cserélendő.
(#) vladcepes válasza gerenk hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Köszönöm! Nincs labortápom, Tápegység modulom van,de gondolom az nem jó ide.
"Lépj az egyes cellakivezetésekre" = vagyis cellánként mérni?
(#) gerenk válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Vizsgálhatod úgy is hogy töltésre kapcsolod a pakkot és méred az egyes cellák feszültségét.
Ha nagyon eltérően magas feszültséget mérsz a cella belső ellenállása megnőtt, vagyis rossz.
Nullát mérve a cella zárlatos.
(#) vladcepes válasza gerenk hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Köszönöm! Akkor kipróbálom így.

Sorba kötött cellák esetén nem érdemes egy-egy cellát cserélni, főleg, ha a balanszeres töltés nem megoldható. Az eredmény mindig az lesz, hogy az akkupakk több-kevesebb cellája nincs teljesen kihasználva. Az összteljesítményt lerontja a leggyengébb láncszem a maga szintjére. Csak azonos állapotú ( tehát új) cellákat érdemes sorba kötni...

Értem.Max ha sikerül kiszúrni a rosszat közülük,akkor a maradékot felhasználnám valami másra ha majd kell.
Ez használna neki? ,vagy félre értelmezem? Bővebben: Link
Aztán ezzel itt be is fejezném mert ez már Ni-Cad.

Nem foglalkoztam ilyesmivel, ilyenekről az én véleményem nem lehet mérvadó.
(#) djsms hozzászólása Feb 3, 2014 /

Bocsánat, egy kicsit offolok
Építettem egy Li-Ion kapacitás mérőt. Egy 10Ohm-os 5W-os ellenállást kapcsolok rá relével terhelésként. Áramot külön nem mérek, csak a cella feszültségét. Az áram pedig R=U/I alapján kerül kiszámításra. 3.5V-ig merítem. Minden mp-ben növelem a "kapacitás" változómat az aktuálisan "mért" áram időarányosan csökkentett értékével. (kapacitas=kapacitas+(aram/3600))
Tudom ez így nem annyira pontos, mint egy áramgenerátor, de egy cella körülbelüli kapacitás meghatározására illetve cellák összehasonlítására alkalmas lehet.
A problémám csak az, hogy egy dupla, elvileg 2x 2200mAh-s cellapakkra kb 770mAh kapacitást tudtam mérni. Elképzelhető, hogy a cellák ennyire rosszak, vagy a mérési és számolási logikámban van a hiba?
A két képből az egyik mérés közbeni állapot a másik a befejezett mérés eredményét mutatja.

(#) KTobi válasza djsms hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Mennyire pontos az ellenállásod, és milyen pontosan számol. Én egyben számolnám és csak utólag osztanám el 3600al, lehet, csak a kiírásért. Nagyon elveszik az alja az osztás miatt (szerintem).
(#) djsms válasza KTobi hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Az ellenállás pontossága ennyire biutosan nem befolyásolja a végeredmény, pusztán pár %-os eltérést okozhat. Kíratási pontatlanságnak nem jártam utána még. Pic ccs-t használok float változóval 4 tizedes pontosságra. Majd legközelebb megnézem az időtartamot is, az már jó kíndulópont lesz. Persze csak becsülni tudom majd a végeredményt, mivel nem konstans az áram. De pont ezt hivatott kompenzálni a pic
(#) djsms hozzászólása Feb 4, 2014 /

Pár cella mérése után kiderült, hogy bizony a híres neves kínai UltraFire 3000mAh cella egy nagy kalap kaka(ópor)
Természetesen a 3000mAh-t sose hittem el, de azért megdöbbentő, hogy még az 1000-et sem éri el...
Szóval a mérőm hellyel-közzel használható
(#) juppi válasza djsms hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Én nem építettem semmilyen műszert, nem csináltam semmilyen mérést.
A kínai ilyen-olyan Fire aksik gagyisága közhely a neten. Lásd pl. Torchy méréseit.

Van egyetlen ún. védett (protected) 2400 mAh-s, amely jó. Ezzel kifújt.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) djsms válasza juppi hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Ez egy nagyon érdekes oldal, köszi a linket!
(#) Melphi hozzászólása Feb 6, 2014 /

Tiszteletem!
Uraim jól sejtem hogy a képen látható töltővel nem tudom tölteni a képen látható elemet, már csak abból kiindulva hogy a töltő li-pol töltő, az elemre meg az van írva hogy: Ni-MH
(#) nedudgi válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Jól sejted.
(#) Melphi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Tölteni töltötte, csak azt furcsálltam hogy soha nem vált már zöldre, és akkor néztem rá.
(#) djsms hozzászólása Feb 7, 2014 /

Lenne még egy kérdésem. Több helyen is olvasgattam meddig lehet/célszerű meríteni az akkukat. Volt ahol 3.5V-ot írtak, de volt olyan hely is, ahol 2.5V-ot említettek. Én biztos ami biztos alapon 3.5V-nál húztam meg a határt, de pl cree ledes lámpa simán 3v alá is merít.
Illetve van egy nagy marék bontott cellám, ami totálisan le van merülve. Érdemes ezekkel küzdeni, vagy teljesen halottak? Egyet próbából feltöltöttem, még nem mértem ki a kapacitását.
(#) gerenk válasza djsms hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Mobil akkuk beépítve tartalmaznak egy védő elektronikát, megakadályozza a túlzott lemerülést
3 V alá, a túltöltést 4,2 V fölé, és korlátozza a max töltőáramot 1,5 A körül lép működésbe.
Teljesen kisütött LI-ION cella már tovább nem használható. Külön vásárolható cellák nem tartalmaznak védő elektronikát csak általában egy belső, rövidzár esetén kioldó biztosítékot, de feltöltve árulják a cellákat.
(#) Barret válasza djsms hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Nekem is van sok bontott cellám! Eddigi tapasztalataim szerint mindegyik feltölthető.
De azok amelyek mély kisülésben voltak,nem tárolják hosszú ideig a töltést! 2-3 hónap alatt maguktól lemerülnek.
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

3V-ig tudtommal mindegyik lemeríthető. Ha rá van írva, akkor tovább is. Másik lehetőség, (amire nincs sok esély), hogy a gyártó és típusszám alapján megkeresed az eredeti adatlapot, és az abban leírtakhoz tartod magad.
(#) Csupasz hozzászólása Feb 9, 2014 /

Sziasztok! Előre is elnézést kérek, de elég bonyolult megfogalmazni, amit kérdezni szeretnék.
Van egy napelemes autókihangosítóm, ami télen kevés.Szeretnék hozzá pluszban készíteni egy szintén napelemes töltőt, amelyben 3000mAó akksi dolgozik.
A napelem feszültségét ráviszem egy schottkyn keresztül egy step-upra, és megvan az 5V, amivel a töltőáramkörrel töltöm az akksit.
Kifelé szintén a 3,7V-ból egy step-up-pal előállítom az 5V töltőfeszültséget,amit viszek a másik akksira.
Megoldható-e, illetve hogy tudom leválasztani őket egymástól, mert ha beteszek egy diódát, akkor az 0,6V-al ejti a feszültséget, és már akkor kicsi a feszültség.
Mit javasoltok?
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

A diódát csaréld le Schottky diódára, egyből 450mV-t nyersz a bolton.
Következő: »»   68 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem