Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Elviekben készen van ,de maradt egy két tisztázatlan dolog.Hány menet legyen az antenna tekercs?vagy amit betettem megfelel?Illetve van egy kis gond a fűtéssel kapcsolatban.Ugye az ECl82-es trafója fűtésként 6,3V-ot adott le de az ecc85-nek 12V kell.Nem tudnátok valamit ajánlani amivel feltornázható ez a feszültség?
Köszönöm.Az antenna tekercs megfelel ahogy a képen van?A vastag és kevesebb menetszámű?
Valószínű, hogy közelebb kell majd tenni a rezgőköri tekercshez, ki kell kísérletezni.
Először próbáld ki antenna tekercs nélkül, ha van a közeledbe adó akkor biztos hogy behozza.Távolabbi adókhoz kell antenna.. Az én rádiómba nincs antennaköri tekercs csak a rezgőköri tekercs és kb 8 adót hoz így be.
Szentesen vagyok koleszos és ott van a Szentesi adótorony is Az csak elég lesz
Akkor nem kell az antennaköri tekercs
Sziasztok! Az ECC85 fűtése kapcsán keresgéltem és az elődje a 12AT7 csővel (ami valóban 2x6.3V fűtésű) találtam egy érdekes kapcsolást. Bővebben: Regen vevő ez is mit a madzagos kollégáé csak egy kicsit máshogy van megoldva. Cserélhető tekercskészlettel 15, 20, 31, 40, 80, 160 méteres valamit a középhullámú adók vételére alkalmas.
A kedvencem ( ecc85 - 12at7 csővel ) Bővebben: FM vevő
Na ezt a cserélhető tekercsest megépítem ez tetszik! Köszi a linket!
Az első nekem is tetszik, szerintem én is meg fogom csinálni.
Ez hasonló mint amit én csináltam. de azért kipróbálom.
Szép hangja van, de ez minden csak nem "Pocket radio". Vagy nagyon közeli adó, vagy Yagi antenna, vagy egy előerősítő kell neki, de akkor az antennára nem lehet ránézni, mert elmegy a vétel. Ilyenkor még a fülhallgató kábel is az antenna részévé válik. Legalább kiderült, hogy az összes trimmerkondim a szemétre való, és használható nagyfr. tranzisztorom is alig van. Azt hiszem marad ennyiben. Házat nem érdemel meg, csak a legerősebb adót veszi jól. De ott, ha jó a műsor, ezen hallgatom, valóban teltebb mély hangjai vannak, mint a rendes rádióknak. Nem érdemes nagyon túl erősíteni sem, mert gerjedés lesz a vége. Az antenna elmozdulásra, ha betorzít, arra nincs gyógyszer. Hurcolászni ott vannak a gyári rádiók.
Csöves URH rádió építésem első fázisa fizikailag elkészült. Elkészítettem a tuner részt. Most akarom majd valahogyan letesztelni és behangolni. Keresek egy régebbi rádiót és megpróbálom annak a kf fokozatára rákötni. A következő rész majd a kf és aránydetektor rész lesz. Addig is pár kép a tunerról. Remélem hamarosan működni is fog.
Ez ugyan az amit én is készítek?(1 oldallal visszább )
Nem, ez annál picit bonyolultabb.
Én ma suliban megkíséreltem a tuner rész elindítását ,de eddig negatívak az eredmények.
Antennát egyenlőre még nem használtam csupán a rezgőköri tekercset.Csak egy apró 125 Hz-es brummot tapasztaltam szkóppal a kimeneten.Nem tudom ,hogyha meglesz rá az ECL82-es végerősítő és egy rendes UHF C-s antenna akkor lesz-e tapasztalható vétel
Szia
A potmétert próbáltad állítani? Mert az oszcillátor lehet hogy nem indul be. Ha beindul akkor sustorgó hangot kell hallani.
Hangszóró nem volt rajta csak a szkóp.A poti a feszültséget állítja be.Én felfűtés után 180V-ra állítottam
Az a poti állítja a feszültséget de nem biztos hogy 180 volt kell a rezgés elindulásához. Saját tapasztalat hogy ha túl sok a feszültség akkor is leáll a rezgés.
Ha teszek rá egy kis 16 ohm-os hangszórót azzal hallható lesz a megfelelő feszültség?
Én egy régi fülhallgatóval próbáltam ki először az impedanciája 50 ohm volt. Lehet hogy nagyon halkan megszólal a 16 ohm-os hangszóróval. Először a potit állítsd ha sustorgó és enyhén recsegő hangot hallasz akkor próbálj állomást keresni. Ha állomás keresés közben elhalgat akkor a potit kell újra állítani.
Ma gyakorlaton átnéztem és találtam egy elkötést.ezt korrigáltam és tettem a kimenetére egy 30 Ohm-os kishagszórót.A hagszórón hallható volt minden féle sistergés ,kerregés.Akárhova állítottam a feszültséget a potiva: 0-200V-ig
Olyan pontot nem találtál ahol megszűnt a hang? Illetve próbáltál közben állomást keresni?
Szentesi QRA esetén 2*34 kW energiával mindkét országos URH gerinc adót venned kéne
Kossuth / Petőfi . Ez alapján olvasható adatokból: freq/power/stationname list Lehetne éppen URH detektorost is csinálni .
URH detektorosra átalakítható az én ecc-s vevőm?
20 V-onként végig mentem az állomáskereső 2*30 pF-al
Nincs még benne véletlenül elkötés? Vagy az ECC85-öt ki tudod valamiben próbálni hogy biztos jó-e? Mert nekem az első összerakáskor is indult egyből.
Még kérdés, hogy jó frekvencián dolgozik-e. Meg kellene próbálni a tekercseket kissé összébb nyomni.
A rezgőköri tekercsed az 5 menet? Mert én ha jól számoltam akkor csak 4 menet van a kapcsolásodban.
Annyi amennyi a képen van:Bővebben: Link
A csőcsere nem segített sajna próbáltam Brimar , RWN, JJ, És tungsram csövekkel is |
Bejelentkezés
Hirdetés |