Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   21 / 87
(#) Massawa válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Bármilyen pick-up jo bele. ( audiotechnika, ortofon, shure vagy amit elönybe részesitesz.).
(#) Gyuuka hozzászólása Feb 17, 2014 /

Nincs elképelésem, nem vagyok jártas még a bakelitezésbe, ezért kérek segítséget! Szép hanga legyen! Gondolom hangzásban van különbség gyártó és gyártó között.
(#) pittti válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

A hangminőség megítélése mindig szubjektív - egy bizonyos műszaki színvonal felett.

Befolyásolhatja a választást az is, hogy milyen jellegű zenét hallgatsz vele. Tánczene, beat inkább a japán hangszedőknek kedvez (élénkebb, túlszínezett hangzás) - ha sok komolyzenét vagy jazzt halgatsz akkor inkább valamelyik Ortofon modell (visszafogottabb, mégis transzparensebb hangzás).

Számíthat az ár is, némely esetben kis minőségi különbség igen nagy árváltozással jár!

Depeche mode, Omega, Abba, Beatles, Jazz és némi "disco zene Modern Talking... Igazából minden evő vagyok! Jelenleg egy Pioneer a 656 erősítővel, Radiotehnika xline fs 10.1 el hallgatom. Találtam néhány tűt 3-6e. között, szinte semmi infóval. Találtam Ortofon OM 5E, MM (mozgó mágneses) lemezjátszó pickup, elliptikus tű (8/18um), 20Hz-25kHz, 1,75gr (1,5-2gr), 750R, 450mH, 20°.
Gyártó: Ortofon. Ez 15e.huf. Ez milyen lehet? A (8/18um),750R, 450mH mit takar?

Vagy Audio technica At92ecd?
(#) Massawa válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Valahol eltünt a válaszom.

Tippet nem lehet adni, mert ez inkább személyes izlés és fül kérdése ( na meg a hangszoroké). Valamennyi ( felsorolt) márkás hangszedö jo, hogy melyik fog neked tetszeni azt mi nem tudhatjuk. A japánok is jok, de azokat általában nehezebb beszerezni, hacsak nem jársz arra . Árban is a kb 15k Ft a jo középosztály. Inkább az a kérdés melyiket tudod könnyebben beszerezni.
Az MC tipusok mindig érzékenyebbek lesznek a zajokra (kisebb a jelük) .
Döntened neked kell.
(#) pittti válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

A hallgatott zenéidből ítélve nem fogod értékelni az Ortofon tudását (ezek elsősorban NEM elektronikuz zene hallgatására készültek - itt nem jön ki az a plusz amit tudnak).
Számodra az Audiotechnika jobb vétel lehet.

Nálam itthon két lemezjátszó van - a zenén múlik hogy éppen melyiket használom. A nagy „öreg” egy szíjhajtású Thorens, Ortofon MC20 + T20 párossal - komolyzenében verhetetlen.

A kisebbik Garrard egy Pioneer MC hangszedővel muzsikál - ez elsősorban könnyűzenére jó, zongorát hallgatva már egy kicsit „jobbkezes” amit produkál.

Hozzáteszem, ezekkel a készülékekkel sokszáz hanglemez lett digitalizálva majd CD-re írva (jó - 24 bites a DAC amit használok) az ügyfeleim szerint ezeknek a CD lemezeknek sokkal jobb volt a hangzása mint a gyáriaknak. Nem véletlenül hoznak a mai napig olyan ritkaságokat, régi hanglemezeket amiket nem adtak ki CD-n.
(#) Gyuuka hozzászólása Feb 18, 2014 /

Uff! A Thorenst meghallgatnám, biztos csodálatos hangja lehet! Én kisebb kategóriában utazom, de még ez a pioneer pl 514x is sok örömet nyújt! Pioneer pickup van benne, nem tudom milyen állapotú tűvel. Ezért szeretném cserélni. Annyit még tudok h mozgómágneses. Jól értelmezem a hozzászólásokat hogy mozgómágneses, ill mozgótekercses hangszedő is jó nekem? Valószínű mozgómágneses lesz az új tű is, mivel most is ezzel van szerelve. A lejátszó hangja a tű minőségén múlik? Most arra gondolok hogy egy kiválasztott márkán belül egy magasabb árkategóriát választunk szebb hangzást kapunk? Vagy a lemezjátszó "kategóriája" határokat szab a hangzásban?
(#) Massawa válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

A tü inkább csak a barázdák leolvasásáért felelös. Az ujabbak jobbak elliptikus csiszolásúak. Vannak kupos tük is, de már szerintem elég ritkák. Azaz a tü a mechanikus jelolvasásért felelös, ha kopott ( ami elég ritka) akkor rosszabbul olvas. Sokkal inkább a tü belsö felfüggesztése szokott elfáradni.
A következö dolog a belsö felépités ( mágnes és a tekercsek kivitele). Ezek is jelentösen hozzájárulnak a hangzáshoz, hasonlo eset mint a hangszorok, szinte mindegyik egyforma mégis mindegyik másképp szol.
Nem biztos, hogy a drágább annyival jobban szol, mint amennyivel drágább, de ez már a hit kategoriájába tartozik.
(#) pittti válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Idézet:
„...mozgómágneses, ill mozgótekercses hangszedő is jó nekem?”

Igen, mind a két fajta hangszedő beépíthető a lemezjátszódba. Viszont a jel továbbításánál már van egy igen nagy különbség - a klasszikus MC hangszedők által kiadott igen kis szintű jelet először egy transzformátorra kell kötni, majd ennek a kimenetét a phono bemenetre. Azért írtam hogy „klasszikus”, mert az újabb fejlesztésű MC-k már nagyobb menetszámú tekerccsel, ezáltal nagyobb kimeneti jelszinttel rendelkeznek, itt a transzformátor elhagyható. Az MM hangszedőknél nincs ilyen probéma, mindegyik szabványos jelszinttel és impedanciával rendelkezik.
(#) Massawa válasza pittti hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Mintha azt mondta volna a kolléga, hogy az erösitön van extra MC kapcsolo állás.
(#) mate81881 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Köszi szépen! tornagyakorlat elvégezve és csak egy nagyobb brummot hallok a pick up utáni csupasz forrasztásokról ami 4db gondolom erre gondoltál. Akkor lehet hogy a vezeték pl a karban szakadt meg vagy a gépben vagy a játszóból kijövő lengőkábelben... hát érdekes dolog akkor csak szét kell szedni vagy szedetni valakivel ?!
(#) CHZ válasza mate81881 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Idézet:
„Akkor lehet hogy a vezeték pl a karban szakadt meg vagy a gépben vagy a játszóból kijövő lengőkábelben... hát érdekes dolog akkor csak szét kell szedni vagy szedetni valakivel ?!”

Egyszerűbb ha a vezeték végén lévő csatlakozón (RCA vagy DIN) ellenállást mérsz (L/R), 500 ohm-1200 ohm körül kell mérned, MM hangszedők DC ellenállás kb. ebbe a tartományban van..
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) Massawa válasza mate81881 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Azok a vezetékek, általában lakkszigetelt könnyü licnik, nagyon érzékenyek, a szigetelés a legkisebb karcolásra tönkre megy, és ha valaki figyelmetlenül szerelt, könnyen hozzáér valamihez, és akkor baj van ( ez a vezeték végig megy a karon majd a kardánon le a csatlakozohoz. Ha van müszered akkor mérd ki ahogy a kolléga mondta, ha nincs, akkor maximum megnézheted a kritikus helyeket ahol a vezeték megy, hogy nem-e látni valami bajt. Körömlakkal ( stb) aránylag könnyen javithato, ha tudod, hol a hiba.
(#) mate81881 hozzászólása Feb 21, 2014 /

Rendben köszönöm a sok jó tanácsot lassan neki ülök mert már nagyon zavaró ez a hangzás... inkább nem is hallgatom a lemezeimet de holnap rászánom magam. Ha esetleg nem jutottam semmire akkor tudtok nekem valami szakit ajánlani Budapesten aki elvégzi helyettem a javítást?
(#) elektrorudi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Most, a legnagyobbnak mondott apróhirdetési portálon, 2.400,- on áll a Hungaroton mérőlemeze. Úgy lehet rákeresni, hogy "Mérőlemez".
(#) tutela hozzászólása Feb 22, 2014 /

Tisztelt szakértők!

Segítséget kérnék: kezdő bakelitosként vettem egy ITT 8012 lejátszót.
Két problémám van.
1, Amint áramot kap, elkezd forogni a tányér és a stop gombnál sem áll meg, csak ha áramtalanítva van.
2, A startnál a kart nem a lemez elejére helyezi hanem a tányér elé és előbb fel is emeli mint a lemez vége.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv
(#) Gyuuka hozzászólása Feb 23, 2014 /

Nagy baja nem lehet a lejátszónak, ezek a készülékek viszonylag primitív alkatrészekből vannak felépítve, nem mint egy 7.1 es full digitális alkatrészekből összedobott házimozi erősítő (katyvasz). Az embernek ha van egy kis kézügyessége, türelme sok mindent meg lehet rajta javítani. A kapcsoló valószínű ki van iktatva a rendszerből meghibásodás miatt. Nekem egy elektroműszerész barátom szokta az ilyen "kapcsolókat" a kis mérőműszerével kimérni, és nagy többségben pár perces bütykölés után újra működésre bírni. Ha nem javítható, általában lehet bontott alkatrészt összevadászni a világhálón, vagy végső megoldás valami mással helyettesíteni. A hangszedő kar szerintem túl lett erőltetve, egy újra kalibrálásra lesz szükség! No itt jön a türelem és a kézügyesség, ill a készülék mechanikai felépítésének az ismerete. Ennek hiányában szerencsés esetben lehet beállításokról különböző videókat találni. Az este találtam egy videót egy ITT lemezjátszó tűcsere, hangszedő kalibrálás...
(#) Gyuuka hozzászólása Feb 23, 2014 /

Nem jól mondtam, nem ITT, hanem Akai lejátszó. Így Írtam a googleba: lemezjátszó tű cseréje. Egy 25 perces videó.
(#) Benji94 hozzászólása Feb 23, 2014 /

Üdv Mindenkinek!
Ugyan nem bakelit lemezt forgat, de úgy láttam hogy ide illik leginkább a problémám.
Egy Sony CDP-291 típusú CD-lejátszó boldog tulajdonosa vagyok, körülbelül 1 éve van nálam.
Mostanáig hibátlanul működött, én nagyon meg vagyok elégedve vele.
Azonban, újabban néha nem hajlandó beolvasni a CD-t ( azt írja ki hogy "no disc" ), illetve olyan is előfordult már többször , hogy lejátszás közben elkezd össze-vissza ugrálni a lemezen.
Kérdeztem már egy-két illetőt a témában, úgy vélik hogy lézerfejet kellene cserélni benne, de nem tudom, honnan lehetne ilyet beszerezni. Elég régi egyébként, olyan 15 éves körül lehet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Köszi, megnézem.
(#) tutela válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Köszönöm!
Megnézem a videót és talán megpróbálkozom a beállítással. Üdv
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) Gyuuka hozzászólása Feb 24, 2014 /

Szakmai tanácsot kérek! Megvásároltam első bakelit lemezeimet, a kedves eladó oly gondosan becsomagolta őket, hogy mire megérkeztek csupa görbék lettek. Továbbá eléggé karcosak, koszosak, ujjnyomosak. Erősen serceg, hallgathatatlan. Házilag meg lehet tisztítani valamivel, lehet e olyan állapotba hozni hogy a tűbe ne tegyen kárt? Vagy nyugodtan begyújthatok velük?
(#) Massawa válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Ha girbe görbe, akkor kuka.
Ha koszos probáld meg langyos vizzel, konyhai mososzerrel és puha ecsettel lemosni. A karcokkal stb. nem igen tudsz mit kezdeni. Annyira a tü nem érzékeny, hogy csak igy tönkre menjen, hacsak nem vágott valaki a szalonnájához vörös hagymát is a lemezen.....
(#) CHZ válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Ha mosását választod, csak desztillált víz a megfelelő, sima vízzel még rosszabb lesz...
(#) elektrorudi válasza CHZ hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Desztillált víz + alkohol 30%-os keveréke. Ezt szokták használni. A deszt. víz önmagában ugye, nem oldja a zsíros újjlenyomatokat. A mosogatószer nekem is megfordult a fejemben (nem szó szerint. ), de... először egy olyan lemezen próbáld, amit nem sajnálsz kidobni sikertelenség esetén.
Lemez "visszagörbítő" készülék létezik, de vegyesek a tapasztalatok, és nagyon drágán csinálják. Házilagos módszerrel meg se próbáld (vasaló és társai).
(#) CHZ válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Szia!

Tökéletesen igazad van, én csak a sima víz veszélyére próbáltam felhívni a figyelmet.
Részletes tisztító folyadék összetételére már nem tértem ki, sok megoldás létezik.
(#) rewox hozzászólása Feb 25, 2014 /

Desztillált vizet csak gyógyszertárból, és nem benzinkutaktól és multiktól mert a kettő nem ugyanaz. Ez a figyelmeztetés csak a kezdőknek szól, minden sértés nélkül.
(#) Gyuuka hozzászólása Feb 25, 2014 /

Köszönöm a segítséget! Indulok a gyógyszertárba, este lemezmosás! Némelyik lemeznek mezőgazdasági haszonállat szaga van! Ezek ha beszélni tudnának...! A görbe lemezek már elégtek, nem egy nagy összegbe kerültek, jó volt tanuló pénznek! A következő vásárlásom csak hanglemez boltban lesz, kipróbálás után. Van pár lemezbolt a neten, minőségi besorolt lemezekkel. Ezek a besorolásokban mennyire lehet megbízni?
(#) rewox válasza Gyuuka hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Írtam neked e-mailt, olvastad először avval kezd, és utána desztviz és alkohol és valami terülésjavító keveréke!
Következő: »»   21 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem