Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1000 / 1387
(#) kirally válasza pjg hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Nekem 3040-esem van, de szerintem a tiédben is lehet állítani.
Xerox irodai nyomtatásban a Nyomtatóbeállítások segédprogramban.
A Printer Maintenance fülön a Density Adjustment.
(#) kirally válasza zombee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Az lehetséges. Annyit tudsz csinálni, hogy oda nem raksz rajzolatot
Gondolom nem akarsz sem fényhengert, sem nyomtatót cserélni.
(#) eroth válasza zombee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Üdv zombee
Nagyon hosszúnak tűnik számomra a 20-50 perc maratás! Ennyi idő alatt nem csoda ha alámar a vezetősávoknak is! Korábban, hasonló problémákkal küszködtem jómagam is, míg egy barátom tanácsára, ki próbáltam a sósav és hidrogén-peroxid keveréket. Elsőre meggyőző volt, mert 20-30 másodperc alatt kész volt a maratás, tökéletes minőségben! Egy hátránya van, hogy csak szabadtérben lehet használni, mert erősen mérgező a gőze! Kint a kertben szoktam csinálni, gondosan ügyelve a huzat irányára, nehogy belélegezzem, de mivel az egész dolog előkészülettel együtt két perc, szerintem bőven megéri a macerát! Ha érdekel valakit, szívesen leírom részletesen.
(#) kirally válasza eroth hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Én is ezt használom, amikor gyorsan kell csinálni. Tényleg szuper az eredmény.
Bár télen macerásabb, mert hideg van, de egy melegvizes tál sokat segít!
Itt az oldalon lévő cikkben van róla írva.
(#) zombee válasza eroth hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

A nevetséges az egészben hogy korábban jó volt, és most meg 20 perc után is alámar a tonernak. Biztos jó lehet a "pezsgős" maratás, de ezt egyelőre hanyagolnám. 17 kiló nátrium-perszulfát figyel a padláson.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) kirally válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Az úgy más.
(#) pjg válasza kirally hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Igen. Kell hozzá egy Remote Control Panel nevű program. Abban állítható, hogy világos, normál, vagy sötét. De csak Paralel porton működik. USB-n nem.
(#) gaspar_zsolt válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Szia zombee,

mindig azonnal nekikezdtél még melegében?
Én úgy tanultam, hogy hagyni kell kihűlni teljesen a panelt, mielőtt nekikezdek a hideg vizes áztatásnak. Esetleg egy próbát megérne.
Üdv
Zs.
(#) kaqkk válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

És melegítsd fel 30-35 fokra a perszulfátot a maratáshoz , de akár a buborékoltatást is megpróbálhatod ..
(#) eyess válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Idézet:
„A NYÁK-ot finom csiszolópapírral készítem elő”
.
Na ez a baj .Sosem szabad csiszolni a nyákot.A hajszál karcok amiket a csiszolópapír okoz azok mentén mindig alá fog marni.
Nem lehet úgy a rajzolatot fel laminálni, hogy a karcok mélyedésébe is bele menjen a rajzolat., és mivel a felületen nem tud a rajzolat rendesen zárni , ezért szépen a marató szer alá is megy.
(#) Kovidivi válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Szia.
A 20percet hogy kell érteni? Indítasz egy stoppert, és mikor lejár, kiveszed a nyákot? Közben szoktad nézegetni, hogy áll? Arra gondolok, hogy már 15perc után kész van, Te meg tovább benne hagyod a folyadékban. Elvileg ilyenkor sem kellene alámarnia, de ha van elég ideje az oldatnak, könnyen megeshet. A felület csiszolása jó, ha nem durva papírral csinálod, tehát a karcok nem mélyek.
(#) Szpisti válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Már többször említettem itt, hogy ezen a problémámon nekem mi segített 100%-osan.
Ugyanígy rücsis alámart felületet kaptam, és ha tovább a maratóban hagytam, már előforfult hogy szakadás is lett a vékonyabb sávoknál.
Megelőzhető a jelenség ha Labeloff 50 nevű címkeeltávolítóval lefújod vékonyan egyenletesen a nyomatot laminálás előtt. Tuti nem fogja átereszteni a marót.
Egyébként eleinte én is 4-5 alkalommal eresztettem át a laminálón, de rájöttem hogy biztosabb az eredmény (és tán jobban megterül a rézen) ha 8-10 alkalommal is átengeded.
Nálam abból sosem voltgond, hogy 240-es vagy annál finomabb csiszolópapírral előkezeltem a lemezt. Vagy csiszolószivaccsal még jobb.
(#) Alkotó válasza dib hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Ha ilyen panelt tudsz a jelenlegi technológiával, akkor semmiképen sem célszerű azon bármit is megváltoztatni.
(#) mikrod hozzászólása Feb 20, 2014 /

Erre van az apróhirdetés!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
(#) Kari55 hozzászólása Feb 20, 2014 /

Szervusztok.

Van még valaki aki kézzel rajzolja az egyszerűbb nyákokat?
Ha igen, milyen módszert/sablont használ az IC-k és az egyéb alkatrészek forrpontjainak megrajzolására?

Én úgy csinálom, hogy egy vonalzóba fúrtam 2.5 - 3 mm-es lyukakat, és az alsó felét kisüllyesztettem, hogy a tus, vagy a filctoll tinta ne kenődjön el.
Most arra gondoltam, hogy IC-k hez is csinálok egy ilyen "sablon"t, hogy mérethelyesek és egyenletesek legyenek a furatok.

Valaki csinált már ilyent, vagy lehet-e kapni ilyen sablont?

Köszönöm.
(#) zombee válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Ilyenről még nem hallottam. Ez valami toner fixáló? Laminálás után nem lehet a NYÁK-ra fújni?
Nekem kicsit drágának tűnik, a P20-al kb. egy kategóriában van. Azt hittem laminálva olcsóbb lesz.
Olcsóbb cucc(pl. nitró, aceton) nem jó?
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
(#) papus51 válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

10eFt a Sprint-Layout program.
(#) Kari55 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Én nem a tervezésre gondoltam, hanem a nyáklapra való átvitelre, a kinyomtatott terv szerint: a nyáklapra rá rögzítem a rajzot, pontozóval kijelölöm a forrpontokat, majd alkoholos filccel megrajzolom, és összekötöm őket.
(#) vicsys válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Szerintem papus azért ajánlotta, mert az 1:1-es nyomtatás után, halálpontos lesz a nyák rajzolat is. Azt, hogy vasalod vagy laminálod esetleg P20-al dolgozol, mát te döntöd el. A lényeg, hogy nem kell kínlódni a rajzolással.
(#) Prendick válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Zsenge ifjúkoromban csináltam így nyákokat. Komplett dip lábsort elég nehéz kézzel szépen kimarni. A kerek lyukakkal nem volt baj, körsablont most is lehet kapni, még jobb is mint a vonalzó, mert kis bütykön áll és nem keni el a tust, mint a vonalzó.
Én azt csináltam, hogy egy ovál lyukat szép precízen kireszeltem a körsablon egyik üres helyére, felpontoztam a panelt, aztán vonalzó mellett csúsztatva a sablont mentek a forrszemek. Elég szép nyákokat lehetett csinálni.

Ha ragaszkodsz a kézi rajzoláshoz, a legelegánsabb megoldás az, ha valamilyen nyáktervezővel csinálsz egy mintát a leggyakoribb foglalatokból és valami hobbicnc-s fiúval kimarattatod egy vékony plexibe. Szerintem járnak errefelé olyanok, akik ezt némi zsebpénz ellenében megcsinálják.
(#) Bucdarov válasza Prendick hozzászólására (») Feb 20, 2014 / 1

Csak halkan kérdezném: Van ennek még értelme? Anno én is így készítettem a nyákjaimat. Mert nem vot más megoldás. (Vagy pengével kaparásztunk, vagy szig-szalagot nyesegettünk. Hozzátéve hogy abban az időben a legkisebb alkatrész is 3 mm-es betűkkel volt feliratozva Aztán jött az ALFASET és megváltoztatta a világot. De most, amikor minimális költséggel lehet egyre kisebb dolgokat gyártani? Szóval, nem lebeszélni akarom a kollégát, de atombiztos kéz nélkül, sasszemmel hatalmasat (szó szerint) lehet alkotni így. Használhatót nem annyira.
(#) Prendick válasza Bucdarov hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Nincs. De olyan sok dolgot művelünk, aminek semmi értelme, mégis kedvet érzünk hozzá, hogy még egy bőven elfér a sorban. Nem kell eldobni a régi jó, marokba illő szerszámot, csupán mert vannak már helyette újak. Ha meg csinálunk valamit, akkor azt tegyük teljes erőbedobással.

Pl. ismerek rézplasztikákat készítő művészt, aki szerintem minden különösebb nehézség nélkül, puszta kézzel és a tűivel simán el tudna készíteni bármilyen nyákot, tetszőleges finomságú lábkiosztással. Annak se lenne persze értelme, de mint produkció jelentene értéket.
Tehát akinek kedve van, az rajzoljon, ha megunja, majd nyomtat, vagy szerez egy lézergravírozót és kiröhöghet minket a vasalásos-nyomtatásos-pancsolásos nyákgyártásunkkal együtt.
Laissez faire.
(#) papus51 válasza Prendick hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Idézet:
„Laissez faire.”

Szerintem is hagyni kell a kollégát hadd csinálja, ha örömet szerez neki.
(#) Kari55 válasza vicsys hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Értem én, hogy miért ajánlotta papus, csak nincs lézer nyomtatóm, és nem szeretnék minden kis nyákhoz, amit kézzel egyszerűbb megrajzolni, menni például az önkormányzatra másolni vagy nyomtatni.

Tehát, csak arra gondoltam, hogy az IC forrpontok egyenlő - szabályos - távolságra legyenek egymástól.
(#) efraim válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Fogsz egy darab univerzális PCB-t-t, odafogatod a vonalzódhoz és azon keresztül csinálsz furatokat. Garantáltan pontos lesz.
(#) Kari55 válasza efraim hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Köszönöm, ez lesz a jó megoldás.
(#) eyess válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Én anno , ezt úgy oldottam meg , hogy mindig szabályos forrpontokat kapjak , hogy csináltam egy úgymond kivágó szerszámot .Többféle méretben 2 - 3 - 4 mm átmérőbe stb.
Ezt úgy kell elképzelni , hogy mondjuk 6 os gömb anyagba belefúrsz mondjuk 4 -es fúróval , és a széleit körbe az átmérőhöz köszörülöd , így lesz éle , és ezzel egy levonó , vagy öntapadós tapétából vágtam ki a köröket .Majd ketté választva ragasztottam fel a nyákra.Ez 100% os megoldás sosem mart alá , és mindig szép kör alakja volt , és egyforma.
Próbálkoztam golyóstoll betétek végeivel is ezek vannak többféle méretben , persze csak ami fém. Pax toll betét stb .Ezekkel csak az volt a baj , hogy egy idő után nem bírták a strapát .Tehát maradt az előző verzió azzal a különbséggel , hogy be lettek edzve a végek.Mai napig is meg vannak
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
(#) Kari55 válasza eyess hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

A forrpontokkal nincs gond, jó a módszer ahogy írtam, csak az IC lábainak egyenletesebb megrajzolásán gondolkodom.
(#) eyess válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Az mit jelent ? a kis körök nekem mindig egyenletesek voltak és egyformák .És használtam ic lábakhoz is .Persze ha nem kör alakút szeretnél arra is van megoldás.
(#) Kari55 válasza eyess hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Azt, hogy a két, három, stb lábu alkatrészek lábait egyenként, a vonalzón kialakított furattal csinálom, és az ic lábainak a forrpontjait pedig egy sablonnal a melléklet szerint.

De ahogy méregettem az IC lábkiosztását, nem biztos, hogy 3mm-es furatokat tudnék egymástól 2,5mm-re készíteni.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014

sablon.png

Következő: »»   1000 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem