Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kivezérlésjelző, de nem LED-ekkel
 
Témaindító: seedz, idő: Nov 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 24
(#) messius hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Tisztelt proli007!
Először is köszönet a kapcsolásért! A leírtaknak megfelelően megépítettem az áramkört ami tökéletesen működik. Az eredetihez képest némi módosítást kellett alkalmaznom: 33K potik helyett 50K-os potikat tettem(ez volt itthon), a diódák pedig 1N4148 típusúak, valamint az R11,R12 előtét ellenállásokat 39K-ra számoltam a műszerem miatt. R13 és D3-at kihagytam mert 12 voltos PC tápról megy az áramkör (az erősítő is). Nagyjelű üzemmódban végfokról használom, de majd kipróbálom a másik üzemet is LINE-ról.
Egy kérdésem lenne a kapcsolásról: A műszer "érzékenységét" szeretném a jelenleginél kicsit aktívabbra állítani. Ezalatt azt értem, hogy a műszer mutatója fel/lemenetelnél gyorsabban mozogjon, hirtelen essen le, ugorjon fel!
Ha jól értelmeztem a rajzot/leírást akkor ezt a : P1, R7, C1 határozza meg(kondi feltöltés/kisütés). (Jelenleg C1 kondi: 10µF/50V)
Mit és mekkora értékre kell módosítani, hogy a kapcsolás működése még stabil maradjon?
Természetesen ez NEM kritika akar lenni, mert a mutató megfelelő "ugrálásának sebessége" teljesen szubjektív dolog!

köszönettel: messius
(#) messius válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Ajánlom mindenkinek e témában:http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/analog_kivezerlesmero.html" target="_blank" >Bővebben: Link

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) didyman válasza messius hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Hohó, egy Unitra magnó kivezérlésjelzője!
(#) proli007 válasza messius hozzászólására (») Feb 15, 2014 / 3
 
Hello! Szívesen.. Jé, nekem is volt (talán van is) ilyen műszerem.
A kondi töltésének és kisütésének idejétől függ a "virgoncsága". A töltés gyors, mert azt a tranyó végzi a kis ellenálláson keresztül. De mivel cserélted a trimmert, a kisütési idő nőt. Ha gyorsítani szeretnéd, cseréld kisebbre a kondit, pld 4,7µF-ra.
Azóta már találtam jobb megoldást a dinamika beállítására, csak azt nem tettem ide már bele. Ugyan is egy ellenállás a kondit exponenciálisan süti ki. Vagy is kezdetben igen gyorsan megy a kisütés, majd egyre lassabban. De ha az ember ezt egy áramgenerátorral végzi, akkor gyakorlatilag lineáris a kisütés. Avagy felül nemesik oly gyorsan, alul viszont ugyan úgy iparkodik. Nem egy nagy kaland, csak két tranyó, meg egy ellenállás kell csatornánként. (Persze az "már négy tranyóval több lenne"..)
De megmutatom a szimulátorban, miről van szó, hátha szimpatikus.
üdv!
(#) messius válasza didyman hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Most már ezt is tudom. Ez a műszer önmagában árválkodott nálam évek óta. Máig..
Van egy régi Pioneer CT-506 is de barbárság lenne abból kivenni műszert, ráadásul működőképes.
(#) messius válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Szimpatikus! A grafikonon látványos a különbség. Sajnos ezt számomra nehéz lenne utólag beletervezni a kapcsolásba mivel a tudásom nem elegendő ehhez. Viszont a kondi/poti cserét megcsinálom. Azt viszont nem értem hogy az 50K-s poti miért befolyásolja ha egyszer az is változtatható 0-50K-ig, tehát ugyanazt be lehet állítani mint a 33K-sal. Vagy a fix értéke számít a mutató "iparkodásának", és a változtatható értéke pedig a jelerősséget állítja?
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Ilyen műszere szerintem mindenkinek lehet otthon.
Alakul az áramkör, lassan rakétaindító funkcióval is fog bírni. Az exponenciális kisütésnek van azért előnye: Fékezi a műszert "lefelé" menet, nem fog annyira "túllendülni" (ahonnét aztán jelentősebb késéssel tud csak elindulni ismét felfelé) vagy koppanni az alsó határolón a mutató, és lent, kis kivezérlésnél amúgy is szerencsésebb a lankásabb meredekség, könnyíti a leolvasást. Összehasonlító videót tudsz esetleg készíteni? A hagyományos csúcsegyenirányítós megoldást is belerakva, szerintem nem csak engem érdekel a hatása a műszer működésére. Persze ha van időd ilyesmi igényekre.
(#) messius válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Kicseréltem a kondikat 4,7u-ra. Így már jobban tetszik a dinamika.
Még egy kérdés felmerült bennem, mégpedig az, hogy a kapcsolási rajzon (végfokon használva) 8 ohmos terhelés van megadva. Mi a helyzet ha 4 ohmos hangszórókat használok, vagy például 16 ohmost?!
Köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza messius hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Hello! Az utóbbi. Hiszen a poti feszültségosztóként működik és az erősítést állítja, ahol az beállított ellenállások aránya a lényeg, viszont a teljes ellenállásával süti ki a kondit. Az meg nem változik. üdv!
(#) proli007 válasza didyman hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Hello! A cikkbe is leírtam, hogy a műszer dinamikus viselkedése egyénre szabott. Kinek-kinek mi tetszik. De ebbe bele szól, maga a műszer is, hiszen annak van beépített csillapítása eleve.
"Összehasonlító videót tudsz esetleg készíteni?" Még fényképező gépem sincs.. De én ezeket az áramköröket csak "kiagyalom", elkészíteni mások szokták, nem én.. De szerintem nem elméleteket kell gyártani, hanem kipróbálni valamit. Nem egy komplikált dolog. üdv!
(#) proli007 válasza messius hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Ez alapvetően feszültséget mér. Vagy is nem az számít hány Ohm-os a hangszóró, hanem hogy mekkora a kimenti feszültsége az erősítőnek. A feszültség és az ellenállás, adja a teljesítményét a végfoknak. Vagy fordítva, a hangszóró ellenállása és a teljesítmény határozza meg a feszültséget. üdv!
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Nem tudnám hova használni, így nincs miért megépítsem-elvakult VFD-s vagyok, kivéve az Akai CS-M3 deprez műszereit. De azoknak ott a magnó saját elektronikája. Csak érdekel, hogy mennyire más egyik, vagy másik megoldás.
(#) messius válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat! Így már értem miért nem mindegy, hogy 33K vagy 50K-s a poti. És a hangszóró impedanciás kérdés is ok.
(#) zotyo03 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Szia.
Hova kell tenni a dll fájlt, hogy működjön?
(#) zotyo03 hozzászólása Feb 26, 2014 /
 
Üdv egy kis segítséget szeretnék kérni
van egy erősítőm (TDA7294-es IC az alapja ) amibe szeretném be építeni a képen szereplő kivezérlés jelzőt a kérdés az lenne hogy a képen látható kapcsolás jó ehhez a kivezérlés jelzőhöz ?
Vagy tudnátok ajánlani nekem egy hozzá való kapcsolást?

Segítségeteket előre is köszönöm
(#) messius válasza zotyo03 hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Üdv!
Szerintem olvasd el proli007 féle leírást:
Bővebben: Link

Először én is hasonló, egyszerűbb kapcsolást akartam csinálni a kivezérlésjelzőmhöz, de miután végigolvastam a fórum és az előbbi cikket, mindenképp az abban lévő kapcsolást javaslom! Szerintem nem bonyolult és jól működik. Nekem egy TDA2030-as IC-s erősítő végfokára van téve az áramkör.

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) zotyo03 válasza messius hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Szia már át olvastam egy párszor de még most is kínai
meg építem és majd lesz valami
(#) melorin hozzászólása Márc 12, 2014 /
 
Proli007 kapcsolását megépítettem.
Van egy pici bökkenő. Ha a tápfeszültséget külön vezetékkel viszem a kapcsoláshoz, és a jelvezetéket is bekötöm, egy halk búgást kapok, földhurok gondolom.
OK, mondom, lekötöm a jelvezetékről az árnyékolást a kivezérlésjelző felőli végén, hogy így már nem lehet hurok, erre mégis.
Egy variáció van, hogy ne búgjon, amikor a jelvezeték árnyékolásán kapja meg csak a testet, nincs külön tápfesz vezeték, csak a +12V.
Ez normális viselkedés? Nem probléma, hogy a jelvezetékhez közelfutó árnyékoláson áram folyik?
(#) proli007 válasza melorin hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Hello! Igen, földhurok akkor van, ha két különböző feszültségű pontot összekötsz és az összekötésen testáramok folynak. Úgy valóban kiküszöbölheted, hogy az elvételi pontról viszed a GND-t az áramkörhöz. De ekkor a + tápfeszt is célszerű az előerősítő tápjáról megtáplálni ahová a jel megérkezik (ha ez megoldható). Az árnyékoláson viszont nem célszerű a tápáramot vezetni. Vagy is ekkor odavezeted egy külön vezetékkel a GND-t arról a pontról amiről a bement táplálkozik, és az árnyékolás egyik felét viszont nem kötöd be. Így nem folyi áram az árnyékoláson. üdv!
(#) david9999999 hozzászólása Ápr 4, 2014 /
 
Sziasztok!
A kezembe akadt egy bontott Philips F4212-ből bontott kivezérlésjelző. Az lenne a kérdésem hogy hogyan kéne működésre bírni. Régi analóg cucc csak két kábel jön ki belőle semmi más.
(#) proli007 válasza david9999999 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /
 
Hello! Pld. így.. üdv!
(#) mate886 hozzászólása Ápr 5, 2014 /
 
Hello. Egy vfd-s kivezérlésjelző belötési rajzára lennék kiváncsi. Az input kábel 7eres.
Képek Mivel 15éves vagyok, és még nem nagyon volt dolgom "hova megy a vezeték" dolgokban, a segítségeteket kérném. Előre is köszönöm. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) szamóca válasza mate886 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Valami ilyesmi, de a ? feszt majd valaki megmondja.

VFD.jpg
    
(#) mate886 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Köszönöm! De lenne egy kérdésem: Pc-be szeretném rakni, ugyebár ott adva van 12, 5, 3,3V. Ezekből hogy tudok 20vdc-t és 3vac-t csinálni?
(#) cupika97 válasza mate886 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
3AC-t nehezen.
(#) kugli96 hozzászólása Ápr 6, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

A képet látható VU méterről lenne szó,és nincs hozzá semmi kapcsolási rajzom/panelem,tudna valaki segíteni?
(#) cupika97 válasza kugli96 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Azthiszem ez a te cikked.
(#) mate886 válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Azt tudom, hogy nehezen... De kapcsolási rajzot várnék elsősorban
(#) Taki84 hozzászólása Ápr 13, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy régi Philips N5151 Mark II deckkem szétszedve. Teljesen jól működik, de amúgy is donornak szántam.
Ennek használnám fel a kivezérlésjelzőit az épülő erősítőmbe és az lenne kérdésem, hogy szerintetek megoldható hogy a gyári elektronikájával működjön, vagy inkább építsek egy újat proli007 cikke alapján.
(#) rmis válasza mate886 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Hi!

NE555 IC talán tud segíteni, de a 3 VAC azért eléggé tág fogalom...négyszögjel ok? Freki?...Biztos, hogy AC lesz az? Mihez kell?
Következő: »»   16 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem