Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Te tulajdonképpen a napsugárzást szeretnéd mérni. Rakjál fel egy másik, akármilyen kicsi napelemet, ezt "zárd rövidre" egy kis értékű ellenállással. Ezen az ellenálláson a napsütéssel, a napelem rövidzárási áramával arányos feszültség lesz. A "nagy" napelem áramára ebből lehet következtetni (mindkettőt ugyanolyan intenzitással süti a nap). A kis napelem söntellenállásán keletkező feszültséget már ki tudod értékelni az AVR-rel.
Igen, pont ez volt a problémám.
Már arra is gondoltam hogy keresek egy olyan fogyasztót ami 2 A vesz fel és azt mérem, ha elérte a maximumot akkor átváltana a szivattyúra, amit megintcsak mérnék..., de ez bonyolult. Ez a plusz napelemcella ötlet viszont biztatónak tűnik. Köszönöm a segítséget!
Még egy kérdés.
![]() Az ellenállás 2 vége közötti feszültséget hogyan tudom az AVR-re kapcsolni? Műveleti erősítő?
Ha jól választod meg a napelem feszültségét, meg a söntellenállást, akkor közvetlenül az AVR bemenetére kötheted (megfelelő védelem persze nem árt, hogy a hosszú vezetéken villámláskor összeszedett túlfeszültség ne nyírja ki az AVR-t). Nekem egy napelemes kerti lámpából kiműtött napelem adja a pár voltos feszültséget egy PLC bemenetére, azzal "mérem" a sugárzott energát.
Úgy értem az ellenállásnak 2 kivezetése van ami között a feszültséget mérem, akkor mindkét végét az AVR-re kötöm? Egyiket az ADC-re, másikat a referenciára?
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni ha lehet. Ezt az órát élesztem éppen innen. Bővebben: Link Csak nagyon vibrálnak a kijelzők, valamit ír a fusebitekről de nem tudom, hogy mire állítsam, valaki meg nézné nekem? Köszönöm.
Igen, mindkét végét az AVR-re, az egyiket az ADC-re, de a másikat a földre!
Szerintem alacsony az órajel, belső órajelről megy az AVR ? Próbáld nagyobbra állítani, nem néztem meg a leírást de ha vibrál a kijelző lassú a kiírás ( multiplex).
Sziasztok!
(először is jelezném hogy kezdő vagyok a témában! ![]() az avr egy atmega328p 16mhz-es kristállyal az áramkörben és jelenleg ilyen fusebitekkel: lf:ff hf:d6 ef:5 Köszönöm előre a segítséget! ![]()
* még az előzőeket kiegészítve ezt a hiba üzenetet szoktam az arduino programtól kapni :
avrdude: error: usbtiny_send: usb_control_msg: sending control message failed, win error: Az I/O művelet megszakítva. (Egy folyamat véget ért, vagy egy alkalmazás megszakította az I/O műveletet.) (expected 128, got -116)
Sziasztok!
Működik az óra, a gombokkal be is lehet állítani de nagyon hosszú idő múlva reagál a gombokra, biztos az órajel nem jó, de nekem ez már magas! Ennyi van a leírásban ( e1.. Mikroszámítógépes egység van · AVR mikrokontroller, használja a ATMEGA88-20 működő óra, a beépített RC oszcillátor a 8MHz van. • A Időzítő2 oszcillátor AVR, kristály, amely a forrása oszcilláció az óra, a 32.768KHZ Xtal kell kapcsolódni (is használják, mint XTAL1, XTAL2 tűs) TOSC2 terminál és TOSC1zeknek mennyi a low és high fuse bit??) Meg még ennyi a fordítóval fordítottam de valakinek biztos mond valamit. (A rendszer óra az AVR ATMEGA88, 1/8 előosztóval mert gyárilag engedélyezve, annak érdekében, hogy tiltsa meg, akkor kell átírni a biztosítékot bit az AVR. Változás az alábbiak szerint, hogyan átírni a következő oldalon a "6." És akkor átírják a biztosítékot kicsit. Fuse bit átírni 6. [ FusebitC jobb oldali oszlop] [ : 0 Oszt 8 Clock Enabled Ha rákattint, húzza le a jobb oldali menü, mert [ 1 Clock Divide 8 mozgássérültek és válassza ki a.) Köszönöm ha tud valaki segíteni!
Törölni próbáltad már az IC-t, program égetés nélkül?
Egy Doper megépítésével lehet hogy jobban jártál volna. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
Szia, én úgy tudom AVR studio 4 el nem megy, 6 hoz külső programozóként tudod hozzá adni avrdude én keresztül(ez biztos működik mert én is használtam úgy).
Bár én szívtam ezzel a kínai csodával aztán vettem inkább egy AVR ISP MK2 használtan. De van egy extreme burner avr nevű program az támogatja.
Sziasztok!
Van egy program amihez 32.768 khz szükséges. Ha először a fuse biteket állítottam be, hogyan tudom visszarakni 1MHz belsőre? Nem engedi a studio...
Sziasztok! Sorosporton keresztül szeretnék kommunikálni AVR-el és építettem egy max232cpe ic vel szint illesztőt, ki is próbáltam, a mérőműszer szerint helyesen átalakítja a jeleket, de ha windows alatt hyperterminal-al próbálom, a loopback nem működik... Valaki tudna segíteni? Amúgy megjegyzem a hyperterminal-t az xp cd-ről másoltam le, windows 8.1-em van, ha jelalakítás előtt zárom össze a vezetéket (TXD,RXD ) a loopback működik.
Sziasztok!
Miskolcon tud valaki segíteni nekem ATtiny85 égetésben?
Akkor lehet hogy mégse működik a jelátalakítás, vagy be van kapcsolva a flow control.
Ez utóbbi a leírásod alapján(nyersen működik a loopback) kicsit valószínűtlennek tűnik. Először mérj feszültséget a V+ és V- lábakon (és a föld között), +8V és -7V körül szokott lenni.
8,9V van, amúgy ha simán rövidre zárom az RS232C részt akkor van hogy hülyeséget ír a PC az mitől van?
Elég buta kérdés lesz, de azért mert még nagyon kezdő vagyok. Atmega48 -on a D1 pin -t magasra állítom, majd a kimenetet ráengedem egy tranzisztor bázisára (BC547C). A tranzisztor kimenetére pedig sorosan bekötök egy kis 5V-os elektromotort, de szerencsétlen meg se mozdul
![]() ![]()
Ott rontottad el, hogy se programot, se kapcsolási rajzot nem mellékeltél.
Bocsánat
![]()
Az 5v az a ugyanoda van bekötve mint a vcc. A jel amúgy kijön, ha ledet kötök rá akkor szépen világít. Ha a tranzisztor bázisát az 5v-ra kötöm akkor meg a motor remekül forog. Ha meg így ahogyan a rajzon van akkor csak zümmög a motor és nem moccan meg. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Bővebben: Link Google képkeresés: dc motor AVR. Bázis ellenállás kötelező, ha huzamosabb ideig szeretnéd , hogy működjön.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Szia!
Pár oldallal ezelőtt egy tárcsás telefonhoz való konverterrel kapcsolatban tettem fel kérdést, akkor az órajellel volt a baj, most viszont az a gond, hogy sok hibával működik. Azóta már megépítettem kvarccal és a fuse biteket is beállítottam a képen látható módon. Ezt egy kalkulátorral állítottam be, amit az interneten találtam, viszont az az adott kristályhoz több beállítási lehetőség is tartozott, melyik a legmegfelelőbb? Amúgy a gond az, hogy a DTMF jel, amit generál nem mindig jó, mintha nem mindig ugyanannyit számolna a pulse érintkező felől, ugyanannál a számnál néha más hangot ad ki. Okozhatja ezt a fuse bitek nem megfelelő beállítása?
A „CKDIV8” Elől vedd ki a pipát!
Gondolom, nem szándékosan osztod 8-al az órajelet? Nagyon lelassítja a rendszert. Ezt általában csak tesztelés kór használjuk, hogy jobban követhető legyen, mi történik.
Hogy induláskór menyi órajelig maradjon resetben, és hány milisekundumig várjon a rendszered?
Azzal induláskór a környező perifériák feléledését várhatod meg.
Köszönöm, az volt a gond, hogy pwm-re kellett volna kötni...
![]()
Ha egy Attiny2313 -at 20mhz-en szeretnék járatni, bekötön neki a kristályt, akkor Bővebben: Link ezzel fogom tudni programozni ugye? (12mhz-es kristály van a programozóba, a nagy kérdésem az, hogy ez jelent-e problémát)
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
Sziasztok!
A kérdésem a következő: A program indulásakor a globális megszakítást engedélyezem "sei();', de a program működése során néha le kell tiltanom 'cli();', de hatástalannak bizonyul, azaz továbbra is végrehajtódik a megszakítási rutin. A programban egyenlőre csak egy megszakítást használok (UART), ezért gondoltam, hogy nem az UART megszakítását tiltom, hanem a globálisat. Vázlatosan: Ha beérkezett a megfelelő számú karakter, akkor a karakterek feldolgozásáig tiltom a karakterek fogadását, ezt úgy csináltam, hogy meghívok egy függvényt, amiben nincs más, csak a CLI(), ha végeztem a feldolgozással, akkor sei();. javaslat, hogy mi lehet a gond? üdv. VFR72 |
Bejelentkezés
Hirdetés |