Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SAL autós erősítő hiba
 
Témaindító: Marty McFly, idő: Okt 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 16
(#) Kovidivi válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Ennek talán akkor lenne értelme, ha az autós rádió még nagyon régi, találkoztam 6W/csatornással, ez meghajtja a boostert, ami pedig meghajt egy 2ohmos mélyládát. Jól sejtem? Ilyen igény szerintem ma már nem merül fel.
(#) morzsa15 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Hát igen valami ilyesmi lehet de ez már nem egy mai darab!
(#) Tonybacsi válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Hello!

Elképzelhető, hogy ez egy (régi típusú) kimenő transzformátoros erősítő. A kimenő teljesítmény kb. 20-25W /csatorna 4ohm-on . Nem hidalható.

(régen volt nálam egy ilyen javításra, annak épp a kimenő trafója volt zárlatos...letekertük, megszámoltuk, majd visszatekertük...jó lett )
(#) morzsa15 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Szia!

Tudjuk mi ez sal bx 1065 csak az a probléma hogy high jel kell neki én meg pcről akarom üzemeltetni de már elméletileg meg oldódott ha minden jól alakul holnap meg lesznek az alkatrészek és össze teszem
(#) szamóca válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Kövesd végig a vezetősávokat, meg fogsz lepődni.
(#) Tonybacsi válasza szamóca hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
A francba...köszi!
(#) lalee4 hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Tisztelt Fórumozók, és mindenki!

Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy nemrégiben vásároltam egy SAL SAF 2070-es erősítőt.
Akitől megvettem 4000 Ft-ért, adott mellé egy SAL subcsövet is ajándékba.... A tag azt mondta, hogy az erősítőnek végfok baja lehet, szól, de nem adja ki tisztán a mélyet... bár ő nem ért hozzá, de neki ezt mondták....

Miután hazahoztam, dugom rá a 12V-os, 0,8A-es adaptert, semmi.... áthidaltam a Remote csatlakozóra is a pozitív pólust, erre bekapcsol a piros led, és 3 másodperc után csak "remeg a fénye".... Zöldre még sosem váltott át, és ha jól tudom, a remote nélkül is világítania kéne a pirosnak.... de ezt nem teszi...

Az erősítő burkolatát levéve beázási nyomokat fedeztem fel az egész lapon... és azzal is szembesültem, hogy nem én voltam az egyetlen, aki leemelte már a burkolatot, csomó homemade forrasztást találtam a lap alján....

Én egy 12.-osztályos tanuló vagyok, aki informatika szakra íratkozott be suliba, és ennek velejárójaként oktatnak minket elektronikából is, de amiket tanulunk az messze eltér az erősítő szerelgetésétől.... Nagyon szeretnélek megkérni titeket, hogy akinek lehetősége van, segítsen kérem, mert nagyon szeretném megcsinálni az eszközt, bár nem értek kellőképpen hozzá, de forrasztgatni azt tudok még....

Köszönettel: Németh Lajos

U.i. : Olvasgattam én már a fórumot, de igazából kicsit más a problémám a többiekétől, valamint nem vagyok abban sem biztos, hogy ez az adapteres megoldás helytálló-e, de az egyik osztálytársamnál egy hasonló készülék is így muzsikál otthon, csak az 1A-es 12V-os adapterről.
(#) lalee4 hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Természetesen szétszedve laikus szemmel semmiféle égési nyom nem fedezhető benne fel.
(#) pinyó39 válasza lalee4 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Szia!
Első körben szükséged lesz egy normális tápegységre, azt az meg adaptert tartogasd kisebb elektronikákra.
(#) lalee4 hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Milyen tápegységgel próbálkozzak?
(#) csorba janika válasza lalee4 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Szia! Szerintem egy PC táppal megpróbálkozhatsz , fekete test, citromsárga 12V.
( ha ATX-es tápod van kösd össze a 20 pólusú csatin a zöld és a mellette lévő fekete kábelt akkor indulnia kell a tápnak)
Remélem tudtam segíteni!
ÜDV: Csorba János Márk
(#) lalee4 hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Megpróbáltam rátenni számítógép tápegységre.... a tápegységet nem vettem ki a gépből, csak egy síma Molex csatlakozó sárga és fekete kábelét kötöttem rá az erősítőre.... A polaritás rendben volt, a feszültség is...
A számítógép 5 mp után kikapcsolt.... nem is indult többet.... ki kellet húzni a konnektorból a számítógépet, majd utána újra indult....
Megismételve ugyanez a jelenség ismétlődött meg.... miért lehet?
(#) csorba janika válasza lalee4 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Szia! Legjobb lenne ha egy olyan tápról próbálkoznál ami nincs benne számítógépben.
Ha így is letilt a táp, akkor valami nagyobb baj lehet az erősítődben.
kezdetben nézd át a forrasztásokat amiket említettél,majd a bemenő táp oldalban lévő tranzisztorokat ,diódákat stb.
Ha majd később be is indul akkor sem lesz a PC táp alkalmas arra hogy ezt az erősítőt róla üzemeltesd.
ÜDV: Csorba János Márk
(#) Tas84 válasza barany35 hozzászólására (») Feb 20, 2014 / 1
 
Kicsit megkésve, de R20 = 100ohm
(#) Factis hozzászólása Feb 26, 2014 /
 
Sziasztok. Hozzám került egy SAL WRC 500. A koma azt mondta, hogy FET-et cserélt benne, lengette is a papírját, hogy neki van szakképesítése ebből meg ilyenek.. (Nem igazán érdekel, hogy milyen szakképesítése van, HA működik). Na a lényeg a lényeg, állt egy pár hónapot, aztán barátommal rávettük magunkat, hogy na akkor próba. Sikerült is fordított polaritással.. (.. Haragszom is magamra). Kiment a két 25-ös bizti. Kapott próbaként egy 25-öst és egy 15-öst. Na, rákötöttük szépen, hát világított a piros szépen, aztán sercegés. Gyors lerántottuk, nézzük mi a baja. Kiment az egyik FET. Mielőtt azt az egyet kicseréltem, rákötöttem 12V-ra anélkül (Gondolom ezt nem kellett volna) és kiment egy másik is. Na most. Ha most a hibásakat szépen kicserélem, úgy, hogy mind meg legyen, számíthatok-e rá, hogy kilövi az újakat is, vagy ez konkrétan azért lehetett, mert anélkül az egy nélkül indítottam el?. Esetleg a TL494CN-t cseréljem? Mit mérjek, hogy a baromi drága (290Ft/db D) új FET-eket ne vágjam haza?.
(#) Kovidivi válasza Factis hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!
Mérj magadnak valahonnan egy labortápot áramkorláttal, esetleg egy jól méretezett izzót a táppal sorban, és akkor nem kell sűrűn a boltba szaladgálni! Egyébként ha kiszeded az összes FET-et, megméred, hogy zárlatosak-e, a zárlatosakat cserélve eléred a célod. Ha ezután is zárlatos a végfok, kicsit jobban bele kell magad ásni. Fordított tápfeszültség elég nagy károkat szokott okozni.
(#) Factis válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Üdv ! Most kilesznek cserélve a FET-ek, a gate köri ellenállások , meghajtó tranzisztorok .TL494CN és az elkókat is. Már egyszer cseréltem csak FET-et és akkor ez történt : "Most elméletileg az összes FET jó benne, de azt is veszek, meg kicserélem a 494-et és kipróbálom akksiról. Az volt itt konkrétan a probléma, hogy elfelejtettem, hogy az egyik FET-et nem raktam bele, és beindítottam. Ki ment rögtön egy másik. Aztán az összeset helyre raktam, beindítottam a tápot, aztán rá kötöttem a remote-ot. Ekkor felvillant a lámpa, és a 4-5mp után elkezdte nyelni az áramot, amikor kapcsol a táp, és szépen le is terhelte a tápot. Hallottam, hogy lassul a venti, aztán a végén leállt a táp, és kiment ismét az egyik FET. Szóval holnap akkor az lesz, hogy egy akksit veszek igénybe a problémához. Esetleg valamit nézzek még ezeken kívül?" (300w-os PC táp)
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) Kovidivi válasza Factis hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szerinted miért írtam labortápot, vagy izzós áramkorlátozást? Mennyi lehet szerinted egy akksi rövidzárlati árama? Gondold át inkább ezeket. Ha jó irányba indulsz el, akkor nem fog egy FET-ed sem elszállni, és annyiszor próbálkozhatsz az életsztéssel, ahányszor csak akarsz. Én nem raknám be az összes FET-et egyszerre. Sőt, először csak magát a tápot éleszteném, végfokok nélkül. Lehet felesleges, de nem lehet tudni. Persze áramkorlátozással, lépésről lépésre.
(#) Factis válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A végfokot hogy válasszamle a tápról?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Kovidivi válasza Factis hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A kapcs. üzemű táp kondijaitól a végfokok felé menő vezetősávokat megszakítod.
(#) Factis válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
Na az a fejlemény, hogy ha sorosan kapcsolva egy izzóval indítom az erősítőt, akkor megy minden. Szól is, de ugyebár nem lehet nagyon terhelni. Viszont, ha símán izzó nélkül megkapja a feszt, rögtön száll el valamelyik FET. Ha menet közben izzóval használom és szól, és egy pillanatra is átkötöm, akkor rögtön száll el valamelyik FET. Mi lehet a baja?
(#) tomi92 hozzászólása Márc 20, 2014 /
 
Sziasztok!!
Nekem lenne egy nagy kérdéasem hozzátok,van egy Sal boxer BX1065-os erősitőm és ki mentek benne a a 4DB PT36c-icék és nem tudom hogy milyenel lehet hejetesiteni valaki tud nekem segiteni???
ha igen akkor üzenetet hagyatok már számomra.
(#) domi2k9 hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Sziasztok, van egy PRO SAL 2CH erősítőm, ami egyszer csak beadta a derekát zenehallgatás közben, azóta a piros led felvillan majd elalszik, és így (kattog) ergo nem kapcsol be, szétszedtem, és az R30 R31 ellenállások és a velük sorba kötött diódák között feketedett meg a nyák. Multival belemértem, és szerintem itt lesz a hiba, viszont az ellenállás értékeket nem tudtam igazán pontosan megállapítani, esetleg tudna valaki segíteni ? Egyébként ha a túlvezérléssel nyírtam ki akkor nem kellett volna valami védelemnek oldania, most 20A es bizti van benne, ezek szerint 10es kellene ? Valaki ötlet ? Esetleg a hibajelenség utalhat másra ? A többi alkatrész jónak néz ki kívülről nézve.
(#) levaitamas válasza domi2k9 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Gyárilag 20A van benne. Ha várhat egy pár napot megnézem neked az ellenállások értékét. A kattogás a táp tiltására utalhat.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) domi2k9 válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Köszönöm, akkor marad benne a 20as, én is arra tippelek, letilt az elektronika aztán újra próbálkozik az indítással. Köszönöm persze várhat.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) gaben110 hozzászólása Máj 25, 2014 /
 
Sziasztok!
Valaki tudna Sal Pro 900 2 csatornás erősítőhöz kapcsolási rajzot?
Fontos lenne , nem boldogulok vele.
Köszönöm!
(#) kacsa005 hozzászólása Máj 27, 2014 /
 
Üdv!

Remélem tudtok segíteni, van egy sal saf 4050 erősítőm amit ha bekötök akkor pirosan világít és mint ha a tekercs zúgna és a Q7 Q8 melegszik és ennyi ezen kívül mást nem csinál.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
(#) trionaudio válasza kacsa005 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
Azok a tápágban lévő fetek. Próbálkozz cserével. Segíthet. IRFZ44 pl.
(#) gaben110 válasza kacsa005 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
Köszi!
Nekem hála istennek megoldódott a probléma, egy pici kis dióda szállt el ami a segédtápon van, szakadt volt nemadott át áramot így az előerősítő rész nem élt.
Viszont a te erősítődnél próbáld meg azt hogy a nagy réz tekercsnek a kimenő részét ameik a végfok felöli oldalon van kiforrasztod a panelből mind a 3 vagy 5 öt amenyi van és úgy kapcsold áramra, ha akkor zöldrevált akkoir a táp tökéletes, lehetséges hogy az egyik végtrnzisztor zárlatos csak.
(#) kacsa005 válasza gaben110 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Üdv!
Kiforrasztottam a tekersz lábait, így átvált zöldre, hogyan tovább mit ellenőrizzek és hogyan ?
Következő: »»   13 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem