Fórum témák
» Több friss téma |
Ha koppintós módszerrel indul, akkor csak olyan baj lehet,hogy a nagyfesz becsatolás nem fázishelyes, azaz a becsatoló trafó impulzusai nem azonos polaritásúak azzal a feszültséggel, amelyikre a nagyfeszt rá akarod ültetni. Egyébként az eredeti kézirajzon jelölve is van a becsatoló trafón a fázisfordítás.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
Sőt itt van még az 50Hz-s szinkron is .
Itt is érdemes lenne fordítva bekötni a trafó primerjét a hálózatra, a hegesztő trafóhoz képest, és úgy megpróbálni. Biztos hogy ilyesmi van a dologban. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
A nagyfesz.(szekunder) becsatolás végeit is forgattam már,majd a primer részét is a tirisztor anód körében.Nyemi álltal felvetett gondolatot is kipróbáltam,szóval fordítva bekötni,söt még az 50Hz szinkron lábat is átettem a trafó másik kivezetésére,ekkor szikrát sem akart dobni.
Most próbálgattam,a két dióda nélkül is szépen fog ívet koppintva,pulzálás is szépen megy.Egyedüli gond a két dióda nélkül ívet fogni,ha a pulzálást nagyobb feszültség eséssel dolgozik,mondjuk 30V ról 25V ra majd vissza,úgy hogy a két diódát csak bennt kell hagynom.
Azért a Hf gyújtásra ha valakinek még van ötlete szivesen kipróbálom,egyszer csak sikerül fényt deríteni a hibára ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
A két diódát mindenképpen benne kell hagyni, mert nem csak az ívgyújtásra, de a varrat minőségére is hatással van. Egyszerűen nem értem,hogy a nagyfesz miért nem gyújtja be a főáram ívét. Lehet hogy a tél folyamán kíváncsiságból megépítem, mert nem hagy nyugodni a dolog.
Elhiheti,hogy éngem se,de már ráuntam.Ha kell a NYÁK terv,valahol megvan Sprint layout-tal terveztem.Csak egy gondolat,mi volna ha a hegesztő trafóról kapná az 50Hz vezérlést, persze igy lehet az egész kapcsolás a heg.traf.kellene hogy kapja a tápot?Vagy ez rossz ötlet?Mert már tényleg mindent megforgattam,és semmi,szerintem nálam nem magában a bekötésekben van a gond.Szikrával se hiszem hogy gond van,nap mint nap hegesztek TIG-el,a gyári sem ad nagyobbat.
Esetedben csak a szinkronnal lehet gond. A szikra nem a megfelelő időpillanatban a legintenzívebb. Akkor kellene neki a legerősebbnek lenni,amikor a feszültség csúcson van.
Invertereknél ez nem gond a magas kapcsolási frekvencia miatt.
Olyan nem lehet , hogy a főtrafó 400 V-os a szinkronizálóé pedig 230 V-os ?
![]()
Üdv mindenki.
Szeretném kérni hozzáértők véleményét ,erről a kapcsolásról.Csak a tirisztor vezérlés érdekel,hogy képes e ebben a formában tartani az AC-hegesztéshez a balanszot.Kapcsolást már régebben megépítettem,de akkor még szkóp hiányában nem láttam mi történik .Előre elnézést ,hogy két oldalban rakom fel,kicsit átláthatatlan így ,de nem vagyok túl jártas képek összevágásában .De azt hiszem a lényeg kivehető.( ha nem,akkor papírra vetem). A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Szerintem ez a kapcsolás esetleg az ívteljesítmény szabályozására képes, de a két félhullám közti balanszot nem látom,hogy lenne képes szabályozni ez a megoldás. Ennél sokkal frappánsabb megoldás a jellemző,bár az is lehet hogy össze kellene vágnom a két képet, és megvilágosodnék. Ha balanszról beszélünk, az azt feltételezi,hogy mindkét irányba el lehet tolni a szinkronhoz képest a gyújtójelet. De ennél a kapcsolásnál én csak azt látom, hogy egyik tirisztor gyújtójelét lehet eltolni, tehát ez nem balansz.
Értem, esetleg egyszerűbb volna egyenirányítani,majd IGBT,vagy FET -ekkel megoldani a balanszot? Volt valahol rajz egy ilyen megoldásról,meg kell keresnem.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Igen, ez volt a Home Made Tig Welder projekt. Nem feltétlenül szükséges ezt a megoldást választani,bár kétségtelen, a szabályozhatósága korrektebb lenne,mint a tirisztoros kivitelűé.
A balansznál viszonylag egyszerű megoldások terjedtek el, jobbára műveleti erősítőkkel megoldható a probléma,de létezik olyan megoldás is,ahol a két fázishasító IC DC szabályzójelét a sztereo erősítőknél elterjedt módon ikerpotival eltolják. De a legegyszerűbb, a szinkronjel referenciafeszültségének eltolása +/- irányba. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Esetleg kapcsolási rajzot tud e fel tenni az emlitett megoldásokról?
Össze kellene szedni őket. Sajnos -mint mindig-időből van a legkevesebb. De talán vasárnap sikerül időt szakítani rá,aztán akkor néhányat keresek.
Üdv mindenkinek!
Az "OUTPUT200A" rajzon a 15v-os betápnál az L1 FB, milyen alkatrész lenne? ![]()
Nem tudom,végig kéne vezetni hova csatlakozik a konektoron keresztül.
Az egy ferritgyűrű a táp zajvédelmére.
Nem tudom hogy a K3-K4 relé helyére milyen típust építesz, de ide érdemes HAMLIN-t tenni. Csak akkora mint egy IC és nagyon megbízható.
A vezérlésé a végfok nélkül, igen, és az a helyzet, hogy úgy néz ki működőképes, bár a logikai IC-k működését, ha akartam, ha nem muszáj volt bevágnom kanyar nélkül, mert nem ment minden simán. Az időzítések kondijai (10-20uf) alul vannak méretezve, kb (100-300uf) között jók, vagy a potikat kell nagyobbra cserélni.
A freki mérője nekem nem működik pedig tuti jó a nyák amit terveztem hozzá, a hibája, hogy, ha megkapja a tápot a kijelző el kezd peregni 0-tól 999-ig, és ezt ismételgeti addig míg kap tápfeszt, ha testre kötöm a bemenetet indítás előtt, akkor nullát mutat, ha indítás után akkor megáll ott ahol éppen tart a felfelé számolásban. Az a baj, hogy ehhez már kevés a tudásom, nem igazán tudom mi lehet a baja, jó volna, ha valaki tudna okosat mondani, csatolom a kapcsolást. Egyébként működik a pulzálás, megy a freki szabályzás, a balansz, a fel-le futás, kapcsolja a Hf gyujtást, és a gáz elő után folyás is működik. ![]() A működés nagy része már teljesen világos (sőt ha álmomból felkeltenek már fejből le tudom rajzolni az egészet) ![]() ![]()
Köszi István!
A relé a fiókból került elő, (kb 30mm magas 40mm hosszú, 10mm széles narancssárga, azt hiszem Omron) van belőle 40-50db, de most, hogy kezdem felfogni a gép működését, igazat adok neked, hogy ide megbízhatóbb kell, és ha menni fog minden, csere lesz, az általad említettre! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Akkor gratulálok.Több mint fél éve már csak aluminiumot hegesztek,lett némi rálátásom a dologra,nekem bőven elég volna, ha csak a balanszot ,gáz elő,után futást lehet állítani,itthoni használatra tökéletesen elég.
Köszi a gratulációt, de úgy gondolom korai még!
Ez a gép állítólag mindent tud amit tudnia kell, aztán, a többi majd kiderül a vallatáson. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Sziasztok.
Sok sikert az építéshez, figyelni fogom hogy haladsz vele. Én is akarok majd építeni egy ilyen gépet csak előbb a CO gépet kell befejezni. Sajnos segitség nélkül nem fog menni mert csak hobbi szinten csinálom az elektronikát, kapcsolási rajzról nem tudok panelt tervezni viszont nagyon jól tudok utánépíteni mások munkája alapján, így minden segitséget szivesen fogadok.
Kérdezz nyugodtan, segítek amiben tudok!
Én is kértem nem kevés segítséget, mert nem vagyok műszerész, és egymagam nem jutottam volna el eddig. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |