Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Tovább csináltam az amatőr gépet. Sikerült szereznem 1.2-es alu lemezt, ebből hajtottam az új sasszit. Ráment egy nap, mire kifúrtam a lukakat, átraktam a merevítő vasakat. A 002-es képen még csak kísérleteztem az alkatrészek helyével, nincs felcsavarva semmi. A többi képen már a helyén van minden, kész a húrozás, valamint át van rakva a tekercs szerelvény a hull váltóval.
Nincs még minden bekötve, csak ami kézenfekvő volt. Holnap keresek valami hasonló 2+1es rajzot, és megpróbálom megszólaltatni.
Az egyencső szerintem jó, 5 percet járattam úgy hogy több cső nem volt a rádióban csak az AZ12-es és úgy nem történt semmi. Megpróbálom akkor a csöveket berakni egyesével. Tényleg ha nincsenek bent a csövek attól még kéne a foglalaton anódfeszt mérni nem?
Többnyire akkor szokott átütni az egyenirányítócső, ha valahol zárlat van. Ha van szűrőellenállás, akkor az előtte levő elkó lehet a ludas (vagy valami elkószált drótvég...), de ha kicsi ez az ellenállás, akkor utána is lehet valahol.
A zárlat lehet időszakos is, egy kondenzátor is lehet néha zárlatos, vagy egy cső.
Visszatettem a végcsövet, bekapcsoltam a csövek felizzottak, az anódfesz felmen250 voltig, utána rohamosan visszaesett 60-50 volt környékére. Amikor először áthúzott az egyencső akkor is a multiméter 40 volt körüli értéket mutatott. Reggel átmértem az ellenállásokat, rendben találtam az értékeket. A csőben sincs zárlat, legalábbis hidegen nincs.
Akkor árammérés kell.
Az elkók lehetnek rosszak. Sőt, a végcső katódköre érdekes még, mert ha ott zárlatos az elkó, akkor nincs előfeszültsége a csőnek és megnő az anódáram, leterhelve a tápot. Ettől a végcső tönkremehet!
Itt van a rajza a rádiónak, hogy ne vaktába lövöldözzünk.
A pufferkondenzátoron mérek feszültséget, de a csőfoglalatokban nem. Árammérés a puffer előtt vagy után kéne?
Fogadd meg Janó bá tanácsát!
Bármelyik kondi szivárgása okozhatja (pl. az anódtekercsen lévő, segédrácshidegítők), ezeket leforrasztva az EBL-től visszafele megtalálható a ludas. Terhelés (hangsz.)rajta van a végfokon? Ha nem, a végcső megszaladhat, a kimenő is bezárlatosodhat! A szűrőelkók biztos, hogy a sasszitól szigetelve vannak, mert ha nem, akkor nincs rácselőfesz. (C!40-en -5,6V)! A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
A puffer szigetelését még nem mértem, mindjárt megmérem. Biktattam egy ampermérőt a egyenirányító és a puffer közé. Csövek nélkül 0,00 amper folyt 10 amperes méréshatárban. A végerősítő csővel ez 0,01 amper volt. Szivárgásvizsgálatra ez jó lesz, mert akkor gyorsan összedobom.
4 ohmos hangszóró van rajta. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Most hirtelen nem tudom átszámolni a mért eredményt. A lényeg, hogy az egyencsőről az elkó felé menő + vezetékbe ampermérőt iktatva végcsővel 80-100 mA-nél többet nem szabad mérni. Ha ennél több van, akkor zárlat van, ha ennél kevesebb, és mégis leesik az egyenfesz, akkor xar az AZ12.
10 mA. De azóta lemértem és a kondenzátor nincs rendesen elszigetelve a sasszitól. Most éppen a szivárgásvizsgálómat készítem.
Az elkó háza és a sasszi között egy ellenállásmérés is megteszi. Ha nem végtelen, akkor szigetelőlap-csere / pótlás.
A szigetelőlap megvan, majd mindjárt megnézem ott mi a helyzet, most épp a többi kondenzátort méregetem a szivárgásmérőmmel. Eddig kettőt néztem meg, az egyik szakadt volt a másik szivárgott. Pont az anódtekercsen lévő szivárog. Kicseréltem egy 1,5 nanos 630 voltos fóliakondenzátorra (egyenlőre amíg nem találok vagy csinálok korhű kinézetűt).
Egy 1 mikrofarados 400 voltos fóljakondenzátor hibás benne. Nekem csak 250 voltos van itthon beépíthetem helyette? A C23-as kondenzátorról van szó.
Ott kb 150 V lehet, építsd be, mérd meg hány volt van rajta, ha több, akkor nem jó.
Köszönöm, akkor megpróbálom. A pufferkondenzátor szigetelését is megoldottam. Olyan lehet hogy a összes kátránnyal lezárt kondenzátor rossz? A puffer rendben van. A kerámia kondenzátorok is jók, de a kátrányosak mind szivárognak.
250 volt felett van, kell szereznem egy 400 voltosat.
Sorosan két darab (fele lesz a kapacitásuk), a próba erejéig?
Sajnos, lehet, hogy az összes "kátrányos helyzetben lévő" rossz, fontos, hogy a C40 is jó legyen, és jól legyen bekötve.
Azt már cseréltem, mert szakadt volt. 47 mikros kondenzátort tettem be helyette. Ha jól gondolom a pozitív lába van a közös fémvázon.
Jól gondolod.
Ha már lézer - bele is lehet égetni .. Akkor nem egykönnyen jön le. De ha autentikusat akarsz, akkor szita, vagy festősablon. Esetleg papír, indigópapír és kézi festés.
Sajnos nemhogy lehet, de igen valószínű. Nekem pár rádióból lassan vödör mennyiségű ilyen kondi jött már ki mert 1-190V között szivárognak 200V-os mérőfeszültségnél.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Üdv mindenkinek. Kész lettem az amatőr rádióval. Az asztalos meghozta a dobozt, most már látom, hogy egy Standard Princ lehetett, amíg ki nem furkálták, át nem alakították. A kapcsolást az Orion 2+1-es- ek ből koppintottam, csak éppen az ötödik gombbal, tengellyel nem tudtam mit kezdeni, mivel ennyi kezelő elem nem kell egy audionhoz. Végül az lett a hál.kapcsoló, meg a hangszín. A gombok Cólás üveg kupakból vannak, régebben írtam erről, a skála számítógépen lett rajzolva, és kinyomtatva.
Időközben praxis kolléga jóvoltából kaptam eredeti EL6-ot is, úgy hogy kikerültek a "csinált" csövek, bár azokkal kicsit jobb volt az egész rádió. A többi a képeken.
Ez is igazán szép lett. Tulajdonképp építettél egy rádiót a dobozhoz, ráadásul igen rövid idő alatt. Gratulálok hozzá. Mindig örömmel és irigykedve nézem a munkáidat.
Ez valami Gyönyörűség!
Mintha egy régi Standard lenne az 1930-as évek elejéről.
Sziasztok!
Úgy néz ki én is véglegesen megfertőződtem. Két éve kezdődött, amikor kaptam egy Terta T 422-t egyenesen a csipketerítő alól. Csak az egyik skálaizzót kellett cserélni benne Azóta gyarapodott a nosztalgia-készlet: R926 Badacsony, Reprom A-104, Elektronika VL-100, Minivizor TA 675, VT Cleopatra és még néhány retro készülék. A legújabb szerzeményem egy Orion AG 604 1958-ból. Elsőként ehhez lenne pár kérdésem, kérésem, mert csak a konyhaasztalon fér el és néha útban van A csak rádió AR 604-hez sok kellemes emlék fűz, ezért szeretném ezt hibátlanra megcsinálni, de nem cél a teljes restaurálás, szép így is. A csöves technikában s/nem vagyok igazán otthon. A rádió működik de néhány nyomógomb törött, amennyiben valakinek lenne ilyen, szívesen megvenném. Valamikor áthangolhatták OIRT normára, most visszacsinálnám, de nem tudom mihez nyúljak. A trafó valami újkori darab Graetz-zel, de látszólag működik ezért nem bánom, ha nincs ellenvetés, maradhat. Bocs, ha hosszú volt és előre is köszönöm a segítséget. Cserébe néhány kép:
Szia! OIRT-CCIR konverter, de eredetileg CCIR normára készült: 87.5-100 MHz-ig. Woblerszkóp segíthet az áthangolásban. A trafón feszültségeket kell mérni, utána derül ki, hogy van-e ellenvetés. A Terta is nagyon szép!
Van még egy érdekesség: a mély hang szabályzásával állítódik a hangerő is, mintha ő lenne a hangerőszabályzó. Gondolom valamelyik kondi a ludas ebben. Azt hittem, hogy a CCIR-re visszaalakítás egyszerűbb, ha már ilyen volt gyárilag. Egyelőre a trafó mérése elmarad, mert szegényke leparancsolódott az asztalról vacsorából kifolyólag. Remélem nagy gáz nincs vele, mert működik szépen a rádió és nem mostanában cserélték.
Mérés helyett képek, + Resprom A-104: A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
Igen, a potival sorba levő kondit kellene cserélni. Akkor már a potit sem árt megtakarítani.
Az a gyanúm, hogy az a hálózati trafó nem az eredeti. A csövek élettartama szempontjából kívánatos lenne az eredeti - EZ80 - al megvalósított anódtáp. A "Kádár ^56-57" könyvben benne vannak az eredeti CCIR-URH alkatrészadatok (.djvu - ide nem mellékelhető). Lehet, hogy tudok adni Neked gombokat egy szétszedett O301 - ből, holnapra kiderül
|
Bejelentkezés
Hirdetés |