Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   106 / 137
(#) reloop válasza Huginn hozzászólására (») Márc 3, 2014 / 1
 
Üdv a fedélzeten!
Íme.
Táplálás.
Számítások.
(#) Huginn válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Köszönöm a gyors választ!
A kapcsolás valamivel bonyolultabb annál, hogy próbanyákon 10 perc alatt összedobjam, így most 2-3 hétre ezt a témát félreteszem (alkatrészem sincs elég ehhez).
(#) melorin válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A C8 2,2µF nem kevés a kimenetre?
(#) reloop válasza melorin hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A rajzon az "m" prefixum a Farad ezredrészét jelöli, értsd 2200uF=2,2mF
(#) saba válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
A visszacsatolást miért nem a kimenetről vetted? R3 miért olyan nagy értékű?
(#) reloop válasza saba hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Szia! Az átfogó visszacsatolása hiánya nem ördögtől való, megment a tranzisztoros erősítőkre oly jellemző tranziens hibáktól. Az A-osztályú buffer nem sokat ront a jelen, hibrid erősítőkben kedvelt ez a megoldás.
Az R3 a MOSFET kapacitásával egy aluláterszetőt szűrőt képez, szerintem kárt nem okoz, a rajz készítője biztos így látta/találtra jónak.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) hegman hozzászólása Márc 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, keresek germánium tranzisztorhoz erősítő kapcsolást. Van 5pár gyárilag válogatott OC26-om, valami nemesebb célra használnám mint, hogy a fiókban álljon. Arra gondoltam jó lenne valamilyen „A” osztályú erősítőt építeni belőle.
Köszönöm
(#) Huginn hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Bár jómagam ettől a témától végül már messzire vetődtem, azért támadt egy ötletem az ilyesmit építők felé: szokás ugye ezeket úgy építeni, hogy szobahőmérsékleten ~15 perc használat után érje el a végfok az üzemi hőmérsékletét. Olvastam itt melegített olajba történő elhelyezést is, ami azért kissé már meredek szvsz... Egyszerűbb megoldás lehet 2 peltier elemmel és 1-1 vezérlő áramkörrel - egyszerűbben pedig csak 1-1 termosztáttal - megtoldani a bordát. Az egyik peltier az esetleges fűtésre (gyorsabb bemelegedést eredményez), a másik pedig mint túlmelegedés elleni védelem szolgálna (nyáron elkelhet). A fűtést az ideális hőmérséklet alá belőni (pl. 60°C), a hűtést pedig az ideális hőmérséklet fölé ugyanennyivel (pl. 70°C).
(#) kokanyk hozzászólása Márc 26, 2014 /
 
Sziasztok. Sokat olvastam a topikban erről a fajta erősítőről és egy másik topikban a csöves erősítőről! Sokan mondják hogy 5-10-15-25-30 Wattos erősítő milyen nagy teljesítmény képvisel mint a csöves mint a félvezetős! Többen mondták hogy a csöves dinamikusabb, erőteljesebb, melegebben szól. Viszont azt valójában nem értem hogy értik. Nekem van egy 100 Wattos 8-16 Ohm-os erősítőm ( házi mozi nagyon kicsit módosítással ) pontosan nem tudom hogy névleges, vagy zenei teljesítmény de elméletileg névleges. Azt tudom hogy mekkorát szól a mostani hangfalakkal! Ehhez képest milyen hangerőre számíthatok egy 20 Wattos A-osztályú, illetve egy ugyan csak 20 Wattos csöves erősítőtől?
(#) reloop válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Szia! A házimozi erősítőn feltüntetett teljesítményadatok sajnos nem tudjuk milyen mérési eljárással lettek megállapítva. Szobai körülmények között egy alacsony torzítású erősítőből 10W-os már tekintélyesen tud szólni. Mindezt jelentősen felülbírálhatja a hangsugárzó érzékenysége.
Akár félvezetős A-osztályút, akár csöves erősítőt építesz, a nagyobb teljesítményért hatványozottan nagyobb bekerülési költségre számíthatsz.
(#) kokanyk válasza reloop hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Igen azt mindjárt gondoltam. Nekem oldalanként 2db ilyen van sorba kötve, vagy is pontosabban lesz ( mert a doboz még nem lett hozzá meg építve ). És ehhez szeretnék olyan erősítőt ami nagyon szépen tisztán torzítás mentesen szól, és a hangszórót 90-100% között le tudja hajtani. Egy ilyen A-osztályú vagy egy csöves erősítő esetében milyen költségekre számíthatok? ( erről nem találok adatokat )
(#) keszeg01 válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Jó estét.
A költségek változatosak ha van othon vagy tudsz szerezni esetleg bontani alkatrészt akkor náhány ezer de fölfele a csillagos ég !
(#) kokanyk válasza keszeg01 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Van jó pár dolog itthon. De vég tranyók , meg végcsövek még nincsenek. De rajta vagyok tápról nem is beszélve. Van sokféle tápom itthon, de ami ilyen erősítőhez kel az még nem nagyon van. Tudom a táp része szinte a legdrágább. De csa a feltételezés kedvéért, nincs itthon semmi hozzá való mindent meg kell venni. Mi lenne kb. a legalja miből normális erősítőt tudok építeni az adott hangszórókhoz? Nagyon kiváncsi lennék.
(#) FordPrefect válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Csak a szükséges teljesítményhez akarok hozzászólni. A freki jelleggörbe alapján a hangszóró átlagos érzékenysége 82 dB körüli. Igencsak gyengécske. Az adatlap alapján 88 db/m/W, ez már jó lehet, [b]de melyik az igaz?[/b] Az a 6 dB különbség ugyanis igencsak nagy különbséget jelent. Az alacsony 0,8T légrésindukció, és a silány 3,9 Tm BL-érték miatt valószínűleg, az első, 82 dB az igaz, azaz igen rossz a hangszóró hatásfoka. Ehhez 10 W kevés lehet átlagos lakószobában.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) kokanyk válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Akkor hogy 90-100% között le tudjam hajtani. Akkor egy 30 vagy 60 Wattos erősítőt kellene tervezni, vagy venni.? Melyik lenne jobb? Mert van aki azt mondja hogy 50%-al kisebb erősítő kell. Van aki meg azt állítja hogy ha a névleges teljesítményhez igazítom az a jó. Jelen esetben 60 Watt.
(#) keszeg01 válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Jó estét.
Először is el kell dönteni mekkora teljesítmény kell aztán kell keresni egy szimpatikus kapcsolást és lehet keresni hozzá alkatrészeket így már lehet kalkulálni.
Nekem a 10w-os JLH kb 10000 ft-ból kijött de a dobozra még lehetne költeni .
Például becsatoló kondit lehet venni 75 ft-ért/db de akár 10000 ft-ért is , az ár érték arányba most a siemens olalykondit dicsérik az 1000ft/db áron szokot lenni az aukciós oldalakon, az orosz olalykondi ami kicsit marad ell 200ft-tól .
És még nagyon sokk minden kell hozzá tehát elég nehéz megbecsülni a végösszeget.
(#) keszeg01 válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Meg kell halgatni egy kölcsön erősítőt vagy elmenni egy találkozóra ahol van több féle tipusú és teljesítményű és ki lehet okoskodni mekkora kell.
Nekem ithon bőven elég a 10w-t most Jamo pr120a van .
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) kokanyk válasza keszeg01 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Üdv! Mint ahogy írtam nekem Két ilyen hangszóró van sorba kötve egy magas sugárzóval. És ezt szeretném 90-100% közötti teljesítménnyel le hajtani. Így a teljesítmény adott. Minőségben viszonylag szót szeretnék, nem a legolcsóbbat.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) steelbird válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Sorban van kötve??
Azt nagyon elkötötted.
Magas sugárzóval nem kötünk sorba mélyközepet!
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) zimi1991 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 29, 2014 1 /
 
Szerintem úgy értette, hogy a mély-közepek vannak sorba kötve
Egyébként igenis lehet magasat mély-középpel sorba kötni megfelelő váltóval...
(#) zimi1991 válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
90-100% között akarod kihajtani a sugárzóidat akkor nem A osztályú erősítő való neked hanem AB pl quad 405
Milyen zenei stílust képviselsz?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) szamóca válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Egy gyakorlati megvalósult példát tudsz erre mutatni?
(#) zimi1991 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 29, 2014 1 /
 
Sorba kötöd a magasat a mély-középpel és a magassal párhuzamosan kötöd a tekercset a méllyel pedig a magas kondenzátorát kötöd párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) kokanyk válasza steelbird hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
A magas az különvan párhuzamossan kötve, kondival! A 2db méjközép meg légmagos tekercsel sorosan kötve!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) kokanyk válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 29, 2014 1 /
 
Mindent meg hallgatok. De amiért jó erősítőt szeretnék az azért van mert filmet szoktam nézzni. És idáig ami voltaknerösítöim jól szóltak, de nem az igazi a fülemnek. 5 db mono blokkot szeretnékncsinálni. Meg a mélynek is egy másikat külön. A zenei hangzásával meg vagyok elégedve. De filmeknél nekem valami hiányzik! Azért is szeretnék akkora teljesítményt mert ugya a filmek halkabbak, mert több bemme a mély az effekteknél. És ehhez viszont el engedhetetlen az extra teljesítmény! Zenére a mostani cuccom bőven elegendő! Max 50% ig tudom ki használni. És így is szó szerint az egész utca halja! ( nem vicc )
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) zimi1991 válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Filmeknél mit hiányolsz konkrétan?
Egyébként érdekes ez mert én is pont ebbe voltam bajban, hogy ami filmezéshez tetszett az zenére nem igazán és fordítva.
Éppen én is most építek 5 csatornás végfokot, de nem ajánlom az A osztály.
Nagyon sok az a hő meg fogyasztás, nyáron így is elég elviselni a sztereót.
Éppen olyan után kutakodok, hogy változtatható hogy A osztályban üzemel vagy épp ha kedvem szottyan B-be, de eddig nem sok sikerrel.
(#) zsozso72 válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Szia! Ha közbe szólhatok igaz hogy erősítő és erősítő között óriási különbség van így nem kimondottan készítünk A-osztályosból házimozi erősítőt mert felesleges.Arra nagyon jó hatásfokú D-H osztályú erősítők vannak igazán jó hatásfokkal.Ha azok kicsit bonyolultak lennének építsd meg egyszerű AB-osztály erősítőből.Nagyon sok igen jó hangú IC is létezik.Én személy szerint vennék 5 db LM 3886-os IC-t és szub-nak építenék egy ST151-et és nem verném magam felesleges költségekbe sem.
(#) kokanyk válasza zsozso72 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Szia! A sub nak az nagyon kicsi lenne! jelenleg egy 200 Watt 4 Ohm RMS teljesítményű végfokkal hajtom. És kevésnek bizonyul!
(#) zsozso72 válasza kokanyk hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Amit most írni fogok nem fog tetszeni de cseréld le a hangszóródat egy olyanra aminek az érzékenysége minimum 95dB de attól inkább nagyobb legyen és nem lesz kevés.Amúgy inkább arra törekedj hogy minél érzékenyebb jobb hangszórókat használj és el sem hiszed milyen relatíve kis teljesítményű erősítővel mekkorát képesek szólni.Nem beszélve arról hogy egy jól megválasztott hangszóró nem kíván egy akkora erősítőt ami elszédíti a villanyórád,vagy ha te olcsóbban kapod a villanyáramot nagyon sok igen jó kapcsolás létezik a te igényeidnek is.
(#) Kovidivi válasza zsozso72 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Fontos megjegyezni: magasabb érzékenység, magasabb alsó határfrekvencia. Tehát ha 40Hz-et szeretnél, akkor meg kell keresni a kompromisszumot. Annak persze nincs értelme, hogy 75dB és 10Hz alsó határfreki...
Következő: »»   106 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem