Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   75 / 108
(#) tápos válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Az infrakapu reléje mindegy hogy relé vagy optocsatoló, a jelenség ugyanaz!
De akkor hogy oldjam meg hogy jól működjön?
(#) proli007 válasza tápos hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Betetted már a 470ohm-ot, vagy csak beszélgetünk? Nem hiszed el, de valami egyszerű hiba van csak, amin elbuksz.
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Amit mellékelt rajzot az időzítőről, az nem így néz ki. Azon a potin keresztül tölti a kondit.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) proba válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

A tranzisztor fele menő ellenállásnak, akkor is meg kellene akadályozni a zárlatot... (egyébként igaz.)
Ha gyorsan a végére akar jutni, leggyorsabb ha valaki mással rajzoltatja vissza, vagy teljesen szétszedi, és egy másik panelen újra építi. A legnehezebben észrevehető hiba, amit mi követünk el, és a keresésnél megszületik az első téves kiindulópont, ehhez az ember ragaszkodni szokott.Kezd azzal a két panel tápját összekötöd (csak azt) mi történik? Ez után mindkét panel még működik? Következő a nyomógomb két végét helyettesíted a jelfogó érintőjével.( jut eszembe a elfogó jól van bekötve???? , nincs benne semmi meglepetés? ) (két panel között 4 vezeték) Ekkor is működik? Már csak az érintő egyik felének a tápra kötése marad, ami után már egy vezeték elhagyható.Ha a stab IC-t is kipusztítja, akkor a tápokkal/stab ic bekötéssel is van némi gond.(kimenete megkapja a 12V-ot) mindenhova az előírt félvezetőt tettél, nem cserélted össze az emitter kollektort ? (tudom azt írtad külön működnek, de az ördög nem alszik)
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) zosza18 válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Én ezért kértem, hogy fotózza le az áramköröket, de nem értjük egymást úgysejtem mert még most se láttam képet róluk.
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Hello! Azért más a rajz,mert máshogy használja az időzítőt. (Amúgy meg jó lenne így, ha jó lenne.) Egyébiránt ez a BBS rajz is rossz! Mert ha a poti kis ellenállásra van tekerve, a kondi töltőárama leégetheti a poti csúszkát.. De a probléma megoldás szempontjából, nem sok értelme van, hogy így "jól elbeszélgetünk itt egymással". üdv!
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Helló! Igen igazad van, de jó párat összeraktam abból az "időzítő"-ből már és sosem volt vele gond. Én igaz saccolónak hívom csak, mert 10-ből 2-ször van ugyanannyi idejű időzítés, de ilyen diszkrét elemekből álló kapcsolástól nem is kell csodákat várni. A potival sorba kötök mindig egy 10k-s ellenállatot, biztos ami biztos alapon. Ha volna olyan kedves tápos és rakna fel képet az áramkörökről, sokkal könnyebb volna megoldást találni rá, mert így vakon csak találgatunk, de a beszélgetésen kívül nem sok értelme van.
(#) proba válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Rajzot, minek. Úgysem azt építette meg.Ilyen tömeges elhalálozást csak elkötéssel lehet elérni, azt meg ugye nem tudja lerajzolni.
(#) zosza18 válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Jogos a válasz DE!, ha elolvastad volna figyelmesen amit írtam...
Idézet:
„Ha volna olyan kedves tápos és rakna fel képet az áramkörökről, sokkal könnyebb volna megoldást találni rá”
(#) tápos hozzászólása Ápr 7, 2014 /

Hello Mindenkinek!
Igazatok van, elbeszéltünk egymás mellett,DE képeket azért nem tettem még fel, mert sajnos nem sok időm van foglalkozni a munkám miatt az áramkörrel, valamint mivel sokszor meghibásodott, szétszedtem az egész panelt, majd összeraktam az egészet újra panel nélkül! A jelenség mindig ugyanaz, a két áramkör jól működik magába, a kettőt összekötve tönkremegy! Ha ilyen "vezetékes kapcsolásról" teszek fel képet lófa....z se fog látszani!
Valamint mivel kb. 10-szer átnéztem a panelt, és nem találtam sehol hibát, átforrasztgattam a panel kapcsolását, hogy külön-külön működjön az időrelé és az infrakapu is! Ezt a panelt ha lefényképezem és felrakom akkor azt senki nem mondja meg mi van jól és rosszul kötve....
Abban is igazatok van, hogy ez BSS elektronika-i rajz, kicsit eltér attól, amit rajzoltam az elvi kapcsolásról, mert van benne + 1 db ellenállás, de azt hiszem a lényegen nem változtat semmit...
Ha lesz kis időm foglalkozni a dologgal, akkor átrajzolom az "eredeti" nyák rajzot és felteszem a képeket!
Mindenesetre köszönöm a segítséget!
(#) zosza18 válasza tápos hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Várjuk!
(#) Atis41 hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Tiszteletem mindenkinek !

Azzal kapcsolatban érdeklődőm hogy a központi zárvezérlő beépített reléi közvetlenül kapcsolhatnak -e 230 v-os relét vagy hány amperig terhelhetők ?
Válaszokat tanácsokat előre is köszönöm.
(#) Szammer válasza Atis41 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Nem világos a kérdés.
Autós központizár vezérlésről beszélsz, vagy miről?
Mire akakarod és hogy használni?
Nézd meg a relé feliratát és rajta lesz, meddig terhelhető.
Mivel relékimenetről beszélsz, lehet vele (velük) kapcsolni másik relét (reléket).
Hogy a kapcsolt relé mit tud, attól függ, milyet teszel bele.
(Ilyen kevés infoból ennyit tudtam válaszolni.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
(#) zosza18 válasza Atis41 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Szia! Nekem amik vannak benne és láttam is, azok 4-5A-es kapcsolással bírnak, az index villogtatók meg 15-20A-esek. Ha ezeknek a reléknek a kimeneteivel akarsz kapcsolni egy másik 230V-os relét, akkor azt nyugodtan megteheted velük.
(#) proba válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

pontosabban 12-24V -os tekercsű 230V-ot kapcsoló relét. Szerintem az autó iparban olyan reléket használnak, amelyeknek az érintői 125V AC feszültséget tudnak megbízhatóan kapcsolni.
(#) Atis41 válasza Szammer hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Autós központizár vezérlés.
Kapu mozgató motort kapcsolna, a motor lehetne 230 v-os illetve 12-24 v-os.
Az ön tartás illetve a forgás irányváltás miatt kell másik relét kapcsolnia ( itthon 12v-os csak 2 morzés relém van 230 v-os 3 morzés.
Azért nem hozzá férhető az egységben levő alkatrészek értékei mert most még garanciás nem akarom megbontani.
(#) zosza18 válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Én simán rákötöttem már ilyen relére a 230V-os relé tekercsét és mái napig megy. Áramot nem vesz fel sokat, hogy félni kelljen tőle, az érintkezők beégésre meg egy kondi a biztosíték. Ez a gyakorlatban működik.

Lehet, az oldálára azonban 125V szokott írva lenni az autós reléknek. Szerintem is el kellene viselniük, de mióta egy ránézésre méretes , megbízhatónak látszó kétsarkú hálózati kapcsoló, a két oldala között átégett egy garantáltan száraz koszmentes helyen, azóta nem tudom miben higgyek.
Mellékesen ha biztos akarnék lenni benne, hogy a hálózat nem néz vissza az akku sarkon, nem feszegetném ezt a bekötési módot.

Persze igazad lehet, nem vitatom, de én a gyakorlatra vetítve a dolgot, járható útnak mondom ezt a verziót.
(#) zosza18 válasza Atis41 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Ha a motor lehet 12 -24V-os, akkor könnyen lehet hozzá a zár kimeneteiről jelet varázsolni egy Tranzisztoros H-híd-nak és egy áramkorlátnak, amivel kiváltod a relétengert és a beégésekkel kapcsolatos negatív tapasztalatokat.

Mint írtam, szerintem is tudja.Lehet én is bevállalnám (ha zárlatos lesz többet ilyet nem teszem....) A fő ok talán az előző hozzászólás módosítása rejti. A riasztóban ki tudja mivel van összekötve, hol megy a vezeték...

A kivezetésekkel nincsenek problémák, szinte mindig a csatlakozónál közvetlenül helyezik el a reléket erősített fóliával, ezek a tapasztalataim ezekkel a központi záras NYÁK-okkal. Ha Atis41 rak fel egy képet a zárról, akkor meg tutira megmondom.
(#) Atis41 válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Köszönöm szépen a tanácsot de sajnos az elektronikához egyáltalán nem értek.
Viszont relékkel simán megtudom csinálni a vezérlést.
Nekem ennyi a tudásom .
(#) dbase válasza Atis41 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

125 AC felirat nem a terhelést jellemzi, hanem az átütési feszültséget szerintem. Valószínű ennyi a megengedett maximális a távolságok miatt a belsejében.

Azért nem fognám meg az akku sarkot egy akármilyen szerkezetre kötött 230V esetén, hacsak nem látom mérem ki , nincs közösítve sem a + sem a - táppal a relének egyik érintője sem. (akár a relén belül, lehet úgy szokott lenni, de mi van ha nem.)
Ha igazán biztosra akar menni, akkor marad a kisfeszültségű motor, vagy a pótjelfogó. Ha garanciás a kütyü akkor meg szinte teljesen egyértelmű a pót 12V tekercsű jelfogó.
(#) zosza18 válasza proba hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Egyedül az indexeket villogtató relé egyik kivezetése van a pozitívval összekötve a panelon alapból. Azt amúgy se használja semmire, csak a 2 másik nyit-zár relét, amik meg függetlenek a zár tápjától.
(#) proba válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 9, 2014 / 1

Azért így látatlanban elég felelőtlenség bármilyen kisfeszültségű berendezés (még típusszámot sem tudsz) összekötését javasolni a 230V-al egy kezdőnek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
(#) zosza18 válasza proba hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Igen, de ha olvastad volna amit írtam, akkor látnád hogy kértem képet róla!
(#) tápos hozzászólása Ápr 9, 2014 /

Hello!
Itt a kép a kapcsolásról...
(#) proba válasza tápos hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Ha ezt építetted meg...Először is, ha ezt a kapcsolást építetted meg, milyen ellenállást tettél be R3 nak? Ha ez túl kicsire sikerült (min 2-3 kohm) akkor lehet ez oka a BC517 tranzisztor pusztulásának, de a stab ic-t szerintem csak elkötéssel tudod kiirtani ebben a kapcsolásban.Kezdeném azzal, az első jelfogó érintőjét leválasztanám az időzítőről.így mit produkál? (ha nem akarsz halálozást, lehet a tápnak valami áramkorlátot készítenék, pl egy égőt tennék be) Más kérdés, szerintem ebben a formában mindkét jelfogó állandóan húz, csak infra jel esetén esne be, ha túl sokáig világítod, ami nem hiszem hogy cél.
Következő: »»   75 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem