Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2285 / 3998
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Hello! A Vcc és a +12V nem azonos pontok. Mert a három soros Led-nek kell a 12V, az AVR-nek meg 5V a tápja. De ez csak úgy valósulhat meg, ha a D1 dióda 5,1V-os zéner. Viszont a 100ohm-on ilyenkor kb. 70mA fog folyni, ami teljesen szükségtelen, mert az AVR "morzsákból" is megél. (Elég béna ez a kapcsolás így..)
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Tényleg elég béna, nem is tűnt fel, elsőre, hogy két táp van. Lehetett volna VCC1, és VCC2, de praktikusabb lett volna ha csak egy tápra lenne szüksége.
Vagy a +5 V -nak miért nincs PAD -je. (a következetesség ugyebár)
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
(#) kistusik hozzászólása Ápr 14, 2014 /

Kicsit bonyolult lett nekem... Azt hittem egyszerűbb lesz
(#) proli007 válasza kistusik hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Nem bonyolult ez, csak el van bénázva. A D1-nél mi van az áramkörben?

Akkor lehet, hogy csak a rajz bonyolult kicsit, itt van róla a video ... Mondjuk eddig csak a LEDig meg az ellenállásig jutottam el, mással nem dolgoztam még... :\ De megpróbálom megcsinálni, mert jól nézne ki
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014

A kézi rajz, cseppet érthetőbb, pld. ott a zéner jele. (Szövegben is benne van.) Vagy is tegyél a zéner előtti 100ohm helyére egy 470ohm-ot, és mehet is a 12V-ról az egész.

Ugyebár itt 2x3 LED van ezen... na már most én olyat akarok, hogy 8x3 LED-et rákötni 4x3 ilyet, 4x3 olyat... ez a 4-4 mehet párhuzamosan ugyan oda?

Amíg a BD bírja szuflával, és a bázisáram*béta nem kisebb mint a kollektoráram. De 2x4x3-at el fog vinni, mert az csak 80mA. (Használd a Válsz gombot, mert így ha valaki olvassa, nem tudja kinek tetted fel a kérdéseket, mire vonatkoznak..)
(#) kistusik válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Jól van. Köszi a segítséget, megpróbálkozom vele
(#) pcb12 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szerintem forrasz a tetejére egy kis L alakot már ha elfér és azt egy kis csavarral tudod rögzíteni.
(#) norbimester válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

kosz a valaszt,meg azt szeretnem kerdezni hogy nelkule bekothetem a trafot?

Hosszas nézelődés után, azt hiszem sikerült megértenem De azért még egy pár kérdés, hogy biztos legyek benne...
Jobb alul az 3 kis potméter?
Ahol nyíl van azokat mind "+"-ra kell kötni?
R7-8-at hogy számoljam ki?
PAD-okkal akkor nem kell foglalkozni?
(#) granpa válasza norbimester hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Bekötheted, de nem lesz hővédelme (leéghet). Valamitől (melegedés) megnyekkent!
(#) jafobaby901 hozzászólása Ápr 14, 2014 /

Sziasztok!Áramkör vagy okos megoldást szeretnék a rajzon látható 12volt negatív kapcsolásának folyamatos megszakítására pulzálására ami állítható legyen.Másodpercenként 4 megszakítástól 1:1 ig.

kapcs.jpg

És, hogy 3-3 LED helyett, lehet-e 2-2-...-2?
(#) Kovidivi válasza kistusik hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Szia. Az AVR programozása menni fog? Van programozód, programoztál már? Mert egy üres AVR-rel még nem fognak a LEDek villogni.
(#) etm hozzászólása Ápr 15, 2014 /

Sziasztok! Tudna-e valaki a abban segíteni,hogy a 2A152J kondenzátor hány mikro farados? Köszönöm!
(#) kistusik válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Nem, nincs... Akkor úgy néz ki ez storno... De nem annyi az egész, hogy 3 kis potival lehet állítani a villogást?
(#) NyariG válasza kistusik hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

De annyi!
De csak abban az esetben ha a mikrokontroller tudja mit kell csinálnia.
Ha nem tanitod meg neki hogy mikor mit kell csinálnia akkor nem fog csinálni semmit.
(#) granpa válasza etm hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

0.0015uF=1.5nF=1500pF. Amúgy a kondenzátor kérdéseknél lenne a helye. Van segédprogram, ahol erre fényt deríthetsz. A J a tűrés, tán 5%.
(#) proli007 válasza kistusik hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

- Meg kell ismerni a sematikus rajz kapcsolási elemeinek szimbólumait. (Ha már ilyesmire adtad a fejed.) De igen, az R1-R2-R3 a három trimmer-potenciométer jelölése.
- A nyilak mellé (bár a sas szisztéma szerint idétlenül) oda van írva, hogy "Vcc". vagy is az, a +5V tápfeszültségre megy. Avagy minden Vcc jelű pont a +5V-ot jelöli.
- Ugyan úgy kell kiszámolni, mint minden Led-et tartalmazó áramkör előtét ellenállását. Ismerni kel a Led szükséges meghajtó áramát és az ehhez tartozó Led nyitófeszültséget. Mert a Led-ek nyitóáramának összegét levonva megkapjuk az előtét ellenállásra jutó feszültséget. Az átfolyó áram pedig azonos a Led-ek áramával. Így már Ohm törvénye szerint számolható az előtét ellenállás. Vagy is Re=(Utáp-(3*Uled))/Iled
- Annyiban kell vele foglalkozni, hogy oda kötöd majd be a tápfeszültséget, meg a többi Led-sort ha lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
(#) proli007 válasza jafobaby901 hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Hello! Talán lerajzolhattad vagy elárulhattad volna mi is ez, mi a kapcsolása. mert így senki nem tudja mit kell megbontani és azt hogyan kellene megoldani. Legalább is én nekem fogalmam sincs.
(#) ODU hozzászólása Ápr 15, 2014 /

Sziasztok!

Van egy ilyen szikraközöm és arra lennék kíváncsi, hogy ezt hogy kell bekötni, illetve milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Hálózati feszültségen alkalmazható? Esetleg egy tipikus bekötést ha valaki tud küldeni azt megköszönném.
(#) whitedrago hozzászólása Ápr 15, 2014 /

Sziasztok!
Vannak olyan IC-k, amik több fajta logikai kaput tartalmaznak?
Valamint hogyan tudnám kikeresni azt az IC-t ami jó lenne nekem? Pl. kell egy olyan ami tartalmaz 4db NAND kaput, ilyet csak úgy találtam, hogy beírtam a Google-ba és kerestem egy olyan képet, amin ilyen volt. Ennek a keresésnek biztos van valami egyszerűbb menete is.
(#) vicsys válasza whitedrago hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

(#) lukacsp válasza whitedrago hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Igen, vannak olyan IC-k.
Tulajdonság alapján keresni pl. ezzel tudod: parametrikus kapu kereső.

Azért a google-al keresés sem jelent akkora erőbedobást. Anno volt egy TTL katalógus, aztán egy idő után már a felét tudtuk kívülről, mert rongyosra lapozgattuk.

A 4 NAND kapus IC talán a világ első 7400 típusjelzésű TTL IC-je volt.
(#) whitedrago válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Köszönöm a válaszokat
(#) Droot hozzászólása Ápr 16, 2014 /

Hello!

Egy apró segítségre lenne szükségem nálam okosabbaktól.
A kérdés a következő: MIC29302 (csatolt adatlap) feszstab esetén ha fordított polaritást adok rá, a kimenetén mit jelenik meg?

mic29150.pdf

(#) kadarist válasza Droot hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Szia!
Leginkább semmi, mert a védelem nem engedi a fordított polaritású üzemet.
(#) qvasz2 válasza Droot hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Általában füst, bár az adatlap azt írja védve van a hülyeség ellen
Következő: »»   2285 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem