Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! A Vcc és a +12V nem azonos pontok. Mert a három soros Led-nek kell a 12V, az AVR-nek meg 5V a tápja. De ez csak úgy valósulhat meg, ha a D1 dióda 5,1V-os zéner. Viszont a 100ohm-on ilyenkor kb. 70mA fog folyni, ami teljesen szükségtelen, mert az AVR "morzsákból" is megél. (Elég béna ez a kapcsolás így..)
Nem bonyolult ez, csak el van bénázva. A D1-nél mi van az áramkörben?
Akkor lehet, hogy csak a rajz bonyolult kicsit, itt van róla a video ... Mondjuk eddig csak a LEDig meg az ellenállásig jutottam el, mással nem dolgoztam még... :\ De megpróbálom megcsinálni, mert jól nézne ki
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
A kézi rajz, cseppet érthetőbb, pld. ott a zéner jele. (Szövegben is benne van.) Vagy is tegyél a zéner előtti 100ohm helyére egy 470ohm-ot, és mehet is a 12V-ról az egész.
Ugyebár itt 2x3 LED van ezen... na már most én olyat akarok, hogy 8x3 LED-et rákötni 4x3 ilyet, 4x3 olyat... ez a 4-4 mehet párhuzamosan ugyan oda?
Amíg a BD bírja szuflával, és a bázisáram*béta nem kisebb mint a kollektoráram. De 2x4x3-at el fog vinni, mert az csak 80mA. (Használd a Válsz gombot, mert így ha valaki olvassa, nem tudja kinek tetted fel a kérdéseket, mire vonatkoznak..)
Jól van. Köszi a segítséget, megpróbálkozom vele
![]()
Szerintem forrasz a tetejére egy kis L alakot már ha elfér és azt egy kis csavarral tudod rögzíteni.
kosz a valaszt,meg azt szeretnem kerdezni hogy nelkule bekothetem a trafot?
Hosszas nézelődés után, azt hiszem sikerült megértenem
![]() Jobb alul az 3 kis potméter? Ahol nyíl van azokat mind "+"-ra kell kötni? R7-8-at hogy számoljam ki? PAD-okkal akkor nem kell foglalkozni?
Bekötheted, de nem lesz hővédelme (leéghet). Valamitől (melegedés) megnyekkent!
Sziasztok!Áramkör vagy okos megoldást szeretnék a rajzon látható 12volt negatív kapcsolásának folyamatos megszakítására pulzálására ami állítható legyen.Másodpercenként 4 megszakítástól 1:1 ig.
És, hogy 3-3 LED helyett, lehet-e 2-2-...-2?
Szia. Az AVR programozása menni fog? Van programozód, programoztál már? Mert egy üres AVR-rel még nem fognak a LEDek villogni.
Sziasztok! Tudna-e valaki a abban segíteni,hogy a 2A152J kondenzátor hány mikro farados? Köszönöm!
Nem, nincs... Akkor úgy néz ki ez storno... De nem annyi az egész, hogy 3 kis potival lehet állítani a villogást?
De annyi!
De csak abban az esetben ha a mikrokontroller tudja mit kell csinálnia. Ha nem tanitod meg neki hogy mikor mit kell csinálnia akkor nem fog csinálni semmit.
0.0015uF=1.5nF=1500pF. Amúgy a kondenzátor kérdéseknél lenne a helye. Van segédprogram, ahol erre fényt deríthetsz. A J a tűrés, tán 5%.
- Meg kell ismerni a sematikus rajz kapcsolási elemeinek szimbólumait. (Ha már ilyesmire adtad a fejed.) De igen, az R1-R2-R3 a három trimmer-potenciométer jelölése.
- A nyilak mellé (bár a sas szisztéma szerint idétlenül) oda van írva, hogy "Vcc". vagy is az, a +5V tápfeszültségre megy. Avagy minden Vcc jelű pont a +5V-ot jelöli. - Ugyan úgy kell kiszámolni, mint minden Led-et tartalmazó áramkör előtét ellenállását. Ismerni kel a Led szükséges meghajtó áramát és az ehhez tartozó Led nyitófeszültséget. Mert a Led-ek nyitóáramának összegét levonva megkapjuk az előtét ellenállásra jutó feszültséget. Az átfolyó áram pedig azonos a Led-ek áramával. Így már Ohm törvénye szerint számolható az előtét ellenállás. Vagy is Re=(Utáp-(3*Uled))/Iled - Annyiban kell vele foglalkozni, hogy oda kötöd majd be a tápfeszültséget, meg a többi Led-sort ha lesz. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
Hello! Talán lerajzolhattad vagy elárulhattad volna mi is ez, mi a kapcsolása. mert így senki nem tudja mit kell megbontani és azt hogyan kellene megoldani. Legalább is én nekem fogalmam sincs.
Sziasztok!
Van egy ilyen szikraközöm és arra lennék kíváncsi, hogy ezt hogy kell bekötni, illetve milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Hálózati feszültségen alkalmazható? Esetleg egy tipikus bekötést ha valaki tud küldeni azt megköszönném.
Sziasztok!
Vannak olyan IC-k, amik több fajta logikai kaput tartalmaznak? Valamint hogyan tudnám kikeresni azt az IC-t ami jó lenne nekem? Pl. kell egy olyan ami tartalmaz 4db NAND kaput, ilyet csak úgy találtam, hogy beírtam a Google-ba és kerestem egy olyan képet, amin ilyen volt. Ennek a keresésnek biztos van valami egyszerűbb menete is.
Igen, vannak olyan IC-k.
Tulajdonság alapján keresni pl. ezzel tudod: parametrikus kapu kereső. Azért a google-al keresés sem jelent akkora erőbedobást. Anno volt egy TTL katalógus, aztán egy idő után már a felét tudtuk kívülről, mert rongyosra lapozgattuk. ![]() A 4 NAND kapus IC talán a világ első 7400 típusjelzésű TTL IC-je volt. ![]()
Köszönöm a válaszokat
![]()
Hello!
Egy apró segítségre lenne szükségem nálam okosabbaktól. A kérdés a következő: MIC29302 (csatolt adatlap) feszstab esetén ha fordított polaritást adok rá, a kimenetén mit jelenik meg?
Szia!
Leginkább semmi, mert a védelem nem engedi a fordított polaritású üzemet.
Általában füst, bár az adatlap azt írja védve van a hülyeség ellen
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |