Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1013 / 1387
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

hmm. Érdekes gondolat. Kíváncsi leszek, hogy válik be. Néztem a kisebb átmérőjű csőszegecs majdnem 8.-/db, elég drágán mérik.
(#) niedziela válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Amúgy sincs sok értelme, ha nem éli reneszánszát a panel készítés, mert alkatrész lábon lehet forrasztani alul felül, + alkatrészlábbal is át lehet kötni a VIA-at. Csőszegecs útóljára 40 éve volt divat mikor keménypapírból volt a nyák.
(#) p_istvan válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Szervusz!
Hol láttál kis tételben 8 Ft-ért (100 db-ig)
(Van úgy, hogy furatfémezéshez van a nyákterv, de házilag ez nemigen megy, és az alkatrészláb ráadásul nem mindig forrasztható mindkét oldalról.)
(#) Pali79 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Nagyon nem néztem utána, de csak 1000 darabos csomagban láttam, de abból van 0,6-os is.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Igen a conr..d nál én is olyan árban láttam ...
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Én is nézegettem már, és talán ott a legolcsóbb. Arra leszek kíváncsi IC alá is lehet-e viát rakni.
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

1,1mm es furat kell majd a szegecsnek 0,7mm a "lukméret"és 0,2 a szegecs falvastagsága...
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Én főleg SMD-vel dolgozom, ezért inkább a 0,6-os 0,8 furattal érdekelt, mert annak csak 0,1 mm a falvastagsága, és így talán elférne a TQFP tok alatt is. Még kisebb is van, de azt itt nem láttam.
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

A c...os csegecs drága 8 Ft os darabárral ... én más forrást kerestem de csak ebben a méretben találtam ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
(#) pisti89 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Én itt vettem
(#) Electricboy hozzászólása Ápr 16, 2014 /

Sziasztok!
Nemtudom volt e már ilyen kérdés sajnos most nem tudok keresgélni maratnék már.
A kérdés vasalt nyákot mivel érdemes letisztítani maratás előtt, újlenyomatos lett, vagy erre nem érzékeny a vaskloridos marató?
(#) Kari55 válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Csiszolás/súrolás után denaturált szesz, izopropil-alkohol, vagy aceton.
(#) pisti89 válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Az alkohol zsíroldó hatású
(#) eyess válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Meleg szappanos víz.
(#) Kari55 válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Az alkohol másra is jó!
(#) p_istvan válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Kösz, a 0,9-es furatba belemegy?
(#) kirally válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Szerintem arra gondolt, hogy miután felvasalta a rajzolatot, és azután lett ujjnyomos, az számít-e.

Én nem szoktam vele törődni, nem szokott gond lenni vele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
(#) Electricboy válasza kirally hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Igen pontosan erre gondoltam!
Akkor nem foglakozom vele. Köszönöm minden segítő szándékú fórumtársnak.
(#) pisti89 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Hivatalosan ennek a külső átmérője 0,9mm (persze lehet pici eltérés)
Ha 0,9-el fúrsz az szerintem 0,95 lesz ebben az esetben belemegy.
De ha pontosan 0,9 mind a kettő, akkor passzentos lesz szerintem.
Én 1-es fúrót használnám hozzá, úgyis rányitod a szegecs végét.
Egyébként akinek más méretben kell
Nekem is most jött meg nemrég és sajnos csak 0,8 és 1-es fúróim vannak.
(#) blister hozzászólása Ápr 17, 2014 /

Sziasztok!

Első nyákomat szeretném elkészíteni első körben Positiv 20 lakk segítségével. Ezt levilágítás után NaOH vizes oldatával kezeltem, de sajnos a lemezről mindent levitt, az árnyékban maradt részeket is.
Kísérletképpen fújtam a lakkból egy másik fémlemezre, majd infralámpa alatt történő szárítás után UV levilágítás nélkül tettem egy csepp NaOH oldatot a megszárított lakkra. Leoldotta a lakkot teljesen. Normális ez?
(#) sprofan válasza blister hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Szia!
Egyáltalán nem, mindig jó híg oldatot készíts és ha nem kezdi előhívni 1 percen belül akkor kicsit teszel még bele, megint kipróbálod, ha kell még teszel bele és ha látod hogy elkezdni előhívni akkor jó lesz. El is teheted pár hónapig és pár nyákig tökéletesen eláll az előhívó. Egyébként olvasgass kicsit: Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) gulasoft válasza blister hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

A másik lehetőség, hogy csinálsz egy marha töményet, közvetlen mellé raksz két vizes edényt, 1mp-re berakod a marha töménybe, és rögtön utána a vízbe. Ezt addig ismételgeted, amíg szemmel láthatóan már nem történik semmi. Ilyenkor jön a másik még tiszta vizes edény. 1mp tömény, utána a tiszta víz. Ha a víz tiszta marad, kész az előhívás.
Ugye UV-vel világítod, vagy napfénnyel leszorítva üveglappal a nyákot?
(#) nagym6 válasza blister hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Kiindulási alapnak, számszerűsítve:1 liter vízbe 7-10 gramm tömény NAOH kell, víz keménységtől függően. Tehát nagyon kevés kell a vízbe kb. kávéskanálnyi.

Köszönöm a tanácsokat és a cikkeket!
Ha ennyire érzékeny a lúg töménységére, akkor akár használhatnék kálium-/nátrium-karbonátot (K2CO3/Na2CO3) vagy trisót is?
A NaOH oldatot úgy csináltam, hogy 1-2 ml csapvízhez egy spatulányi NaOH-ot adtam, ami talán max. 10 mg lehetett (analitikai mérlegem nincs). Tehát a töménység valszeg megfelelt a nagym6 által ajánlottnak.
Persze tudok hígabbat is csinálni, meg korábban próbálkoztam szódává átalakított szódabikarbónával is (Bővebben: Link), ami csak forrón kezdte ki a lakkot úgy-ahogy. Amit pedig a NaOH művelt a levilágítatlan lakkal hidegen is pár mp alatt az rémisztő volt...
A levilágításra bankjegyvizsgálót használok "blacklight" fénycsővel. Remélem, jó lesz.

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
(#) Szpisti válasza blister hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Nekem a kristályos nátrium hidroxid mellett működött ugyanúgy a kálium hidroxid is. De ezek ugye nem karbonátok.
Már nem emlékszem pontosan, de ezekből kb. 30-35 szem kristályos tabletta formában tettem kb. 2 deci vízbe oldani. De ne vedd receptnek, függ a hőmérséklettől is, és jobb ha magad játszod be a szükséges töménységet ha ilyen vegyszered van.
De sokkal jobban járnál, ha vennél egy üveg TN 140-et(nem egy nagy beruházás), annak állandó a töménysége. Ez utóbbit én a ráírt 9:1 helyett 6:1 arányban higítom langyos vízzel.
Figyelni kell, mert ha elég fényt kapott, egyből szedi lefelé a lakkot intenzíven.

Nekem is van abból a blacklight pénzvizsgálóból, elég gyenge és pici a felülete - rengeteget kell világítani vele. Vegyél egy 4 csöves arcbarnítót és megoldódik a levilágító problémád (ha kell egy keress priviben).
(#) nagym6 válasza blister hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Ha nincs a közelben Szpisti ajánlott TN 140, akkor egy megoldás: Addig kell higítani vízzel, amíg a tökéletesen megvilágított próbát kb. 40 másodperc alatt oldja le. Csinálj valahány -hulladékból- nyákot a próbához. Én így csinálom, és az anyag önmagától évekig jó, csak az előhívások mennyisége korlátoz. De amikor már lassul az előhívás telítődés miatt, pici NAOH hozzáadva, ismét jó lesz.

Megkérdeztem a TN140 gyártóját, mit tartalmaz. Elsőre azt mondták, hogy "nem árulhatják el"
Majd aztán kihúztam belőlük, hogy NaOH-ot mégpedig egy beállított koncentrációban, mert hogy a leoldáshoz a lúgnak egy aránylag szűk koncentráció tartományban kell lennie. A túl tömény mindent visz, ami nem meglepő, merthogy észtereket tartalmaz (Bővebben: Link), amiket a lúg elhidrolizál, így vízoldható lesz.
A Wolf vegyésze szerint a bankjegyvizsgáló nem jó. Inkább a 250 W-os fehér fényt kibocsátó lámpa.
Egyelőre nem találok magyarázatot arra, hogy miért is működne ez a lakk, csak egy sejtésem van.
Az biztos, hogy a lúg töménységének kiemelt szerepe van!

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
(#) efraim válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Ezeket a fúrókat láttad? Én a 20PC MICRO HSS TWIST DRILL BIT SET 0.3mm - 1.6mm BITS -ből vettem 2 készletet minidrillekhez kapott fúrókat kiegészítendő.
(#) blister hozzászólása Ápr 18, 2014 /

Na végül a vasalásos technika működött 100μm-es vörösréz szalagra, amit itt Bővebben: Link vettem. Ugyanitt kaptam 50μm-es 10 cm széles vörösréz szalagot is.
A rajzolatot tartalmazó rézlemezt üveglapra ragasztottam, majd H2O2/HCl elegybe mártottam pár mp-re, majd a nyomtató festéket acetonnal mostam le. Működött.
Gondolom, a maratáshoz salétromsav is jó lenne, amiből régebben volt nekem 65%-os is...

Elolvasva az itt közölt tanácsokat feltűnt, hogy nem esik szó arról, hogy a tisztított nyákot végül milyen vízben (csapvíz?/ioncserélt víz?) kell elöblíteni a fotolakk felvitele előtt. Nálunk elég kemény a víz, úgyhogy a lemezen maradt egy nagyon kevés vízkő. Lehet, hogy ez is zavarja a lakk szétterülését?
(#) Beles hozzászólása Ápr 19, 2014 /

Sziasztok!
Melyik laminálót érdemes megvenni nyák lamináláshoz? Van olyan, amit nem kell átalakítani? Illetve ha át kell, akkor melyiket lehet?
Következő: »»   1013 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem