Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Lehet hogy minden rendben van de mivel ez egy komplett készülék része így külön vezérlő jel nélkül nem is fog rendesen működni,nézd át a kapcsolási rajzot méregess és valószínűleg magad rájössz a hiba okára.
Szerintem a dolog nem olyan bonyolult, csak a készülék kapcsolási rajza majdhogynem áttekinthetetlen. Az 5. lábra kell egy +10-12V tápot adni, akkor szólnia kellene. Különben csönd van.
A leírt hibajelenség nem utal arra, hogy itt lenne probléma. A GND-t leválasztani mindenképpen óriási hiba volt, akár jó volt még az IC, akár nem. 99%-ra mondom, hogy az IC hibás. De... az új beszerelése előtt, ellenőrizni kell az összes passzív alkatrészt, ami a környékén van. Az IC halálát okozhatta egy szakadt ellenállás is, vagy egy hibás kondenzátor. Ha ezek nincsenek ellenőrizve, akkor lehet, hogy az új IC is meghal, már az első bekapcsoláskor.
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni egy ONKYO TX-41 erölködöhöz,még pedig az a baj vele hogy egy oldal szól csak az is eszméletlenül torzit hangerötöl függetlenül.Mindegy hogy külsö jelröl vagy a saját rádiorol szól.Végfok hibás lenne?Még annyi hogy bekapcsolás után kb 10 másodpercigig tisztán szól utána kezd torzitani oly modon hogy a szöveget nem lehet érteni,recsegés határán van, tehát élvezhetetlen. Köszönöm a válaszokat! Igy már érthetö granpa? Üdv.bogumil! A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014
Sziasztok.
Sgitséget szeretnék kérni. Méghozzá az alábbi erősítő kapcsolás élesztésével van a gondom. A párja teljesen rendben üzemel, sikerült is beállítani a nyugalmit ahogyan az kell, de a másik oldal valamiért nem akar jólenni. Bekapcsoláskor a nyugalmi áram egyből 60mA és egyre csak nő, de az az érdekes, hogy a BD139-140 páros nem melegszik semennyit sem mint a jó oldalon. Méregettem feszültséget a jó oldalon és az derült ki, hogy a 2SA1302 bázisára nemjut el a 0.3V. Megmértem a BD140-et is és a jó oldlahoz képest a bázisán kivül mindenhol jó a feszültség. Ugyanabból az alkatrészekből van megépitve mindkét fele. Újak voltak.
Át irtam!Amit nem irtam,hogy 2 hangfal pár köthetö rá ami A,ill B jelölésü ebböl csak az A oldal L része szól torzitva.
Tudsz segiteni mi lehet a hiba?
Mivel ez a fajta nem az én szakterületem, csak abban segítettem, hogy a kollégák értsék a kérdésed(csak jól feltett kérdésre várhatsz jó választ). Jó, hogy átírtad a kérdést, néhány vessző még hiányzik, de fejlődsz (ha muszáj).
Mérés sokat segíthet a hibás erősítő részen. Valószínűleg hibás alkatrész melegedése okozza a hibát. A végerősítő bemeneténél mérj, mindegyik (a jóknál is) részen. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014
Köszi a választ!Azért gondolom nem a vesszőkön múlik....
Szia! Szkóp van kézügyben? Nem gerjed esetleg? A tünetek arra emlékeztetnek. Az MJE340/350 kollektor-bázis közé illesztett párszor 10pF kondik meg tudják állítani.
Nincsen szkópom sajnos. A gerjedés miatt lehet az, hogy a végtranzisztor (2sa1302) nem kap vezérlést a bázisra? Csak a negatív oldalon van a probléma. Kicseréltem már az MJE-ket és a BD-ket is sőt még a véget is, de semmi. Aztán kicseréltem még a TR2-őt is, de semmi változás.
A bázis csak látszólagosan nem kap ilyenkor vezérlést, a 0,3V a feszültséggörbe átlagértéke. A szokatlanul nagy és kezelhetetlen nyugalmi áram arra utal, hogy időnként nyit azért a tranzisztor.
Egyébként megy felfelé folyamatosan, de lassan. Azért furcsállom az egészet mert már nem az első belőle ami elkészül. És mind indult elsőre.
Fogd meg 1-1 kondival a nagyjelű erősítőt, mindjárt tisztábban fogunk látni.
10pF elég akkor próbára a B-C közé az MJE-nél?
Üdv. Került hozzám a napokba egy házilag építet végfok. Na most szétkaptam mivel egyik oldala nem szólt, s kiderült egy ellenállás szét van égve. Háll istenek tükörszimetrikus panelekkel építették igy gyorsa lelestem az értékét. Beleraktam ujjat s újra elfüstülgöt. Maga a végről nem tudok semmit mivel a nyák is házilag készült 2n3442 tranyokkal oldalanként 4db. A hiba egy 470ohmos ellenállás egy Bd139-es tranyonál szál ell. Mi lehet a hiba? Segítséget elöre is köszönöm.
Raktam be két kondit, de semmi változás. A nyugalmi ugyanúgy mászik felfelé.
A 10pF lehet, hogy kevés. A nyugalmi áram növekedése együtt jár valamely tranzisztor melegedésével?
Szia! Vizsgáld át a tranzisztorokat, nem feltétlen kapcsolódik az elégett tranzisztorhoz közvetlenül a hibás darab.
Semmi nem melegszik ez a furcsa. A BD-nek melegedni kellene minimálisan mert kell rályuk borda is.
El nem tudom így látatlanban képzelni, merre talál magának utat a 60mA melegedés nélkül. A ±15V rendben a zenereken?
Igen megvan rendesen a +-15V. Mellékeltem a tervet is hozzá. Bár ebből semmi nem derül ki. Esetleg csináljak fotót a nyákomról?
Nézd meg a kimeneti egyenfeszültséget. Ellenőrizd megfelelő N-es ill. P-s tranzisztorokat ültettél-e be. A negatív tápoldal gyengélkedése meddig vezethető vissza? Mekkora feszültség esik az R17-en, R21-en, vesd össze a jó oldallal!
Kis segítséget szeretnék kérni egy régi gyári végfok teljesítményének azonosításában. A 2db mono végfok panel hűtőjén van 2-2 db bd242 tranzisztor. Utána néztem, ezekre 40 wattot írnak, ez azt jelenti hogy 40w vagy 80w a teljesítménye csatornánként? Ezen kívül még van a bordán 2-2 db 2sd113 feliratu tranzisztor. Ha tud valaki segíteni írjon email-t: ak47csabakukacfreemail.hu Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014
40-40 oldalanként .
Nos akkor. Mindenhol a megfelelő tranzisztorok vannak benn. A tápfeszültségem +-48V. R21 után -47.5V van az R17 után pedig -46.3. A jó oldalon ugyanennyit mérek. Annyi változás van még, hogy a BC tranzisztorok helyett 2SA970 és 2SC2240 tranzisztorokat használok.
A kimeneten mérhető egyenfeszültséget még nem említetted.
Az R21-en eső feszültséget az ellenállás két lábán kéne megmérni, így a testhez képest felvett adatok lehet nem elég pontosak, 0,5V-ra jön ki, ami a 10 ohm-on 50mA. Ekkora áramerősség indokolatlan, lehet erre kéne keresgélni. A nyugalmi áram alatt a 0,68 ohm-on folyót érted (ez lenne a helyes), vagy a teljes erősítő áramfelvételét?
A kimeneten 10 és 25mV közt ugrál, de ezt az 5k trimerrel betudom állitani majd szinte 0-ra. A pozitv tápágban mérem az áramot. Holnap akkor újra mérek az ellenálásokon és kiderül úgy mi a helyzet.
Sziasztok!
Fejhalgatóról mindkét oldal megy,viszont az egyik recsegve torzan szól, a másik az jó.Ha a balance a jó oldalra van állitva,akkor a rossz oldal folyamatosan búg!Ha leveszem teljesen a hangerőt,akkor is búg. Ha tud valaki segiteni azt meg köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Nos méregettem úgy ahogyan írtad és az r21-en -0.223mV-ot mérek az r17-en -1.25V-t. Az emiter ellenállásokon folyamatosan váltózó az érték. 15mV-tól egészen 47mV-ig.
A bemenet testre van kötve ezen mérés közben? Az emitter-ellenállásokon ingadozó feszültség egyrészt jelzi, hogy kinyit azért mindkét végtranzisztor, és nagyon valószínű, hogy oszcillál az erősítő.
A R21, R17 ellenállásokon mért feszültség így helyes. Próbáltad már meghallgatni? Persze előtét-ellenállást használva a hangszóró előtt.
Igen a bemenet a gnd-re van huzva. Még hallgatni nem próbáltam, de teszek egy próbát ha gondolod. Mekkora ellenálást tegyek a hangszóró elé?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |