Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1534 / 2516
(#) zsozso72 válasza Viktor0109 hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Lehet hogy minden rendben van de mivel ez egy komplett készülék része így külön vezérlő jel nélkül nem is fog rendesen működni,nézd át a kapcsolási rajzot méregess és valószínűleg magad rájössz a hiba okára.
(#) elektrorudi válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Szerintem a dolog nem olyan bonyolult, csak a készülék kapcsolási rajza majdhogynem áttekinthetetlen. Az 5. lábra kell egy +10-12V tápot adni, akkor szólnia kellene. Különben csönd van.
A leírt hibajelenség nem utal arra, hogy itt lenne probléma.
A GND-t leválasztani mindenképpen óriási hiba volt, akár jó volt még az IC, akár nem.
99%-ra mondom, hogy az IC hibás. De... az új beszerelése előtt, ellenőrizni kell az összes passzív alkatrészt, ami a környékén van. Az IC halálát okozhatta egy szakadt ellenállás is, vagy egy hibás kondenzátor. Ha ezek nincsenek ellenőrizve, akkor lehet, hogy az új IC is meghal, már az első bekapcsoláskor.
(#) bogumil13 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni egy ONKYO TX-41 erölködöhöz,még pedig az a baj vele hogy egy oldal szól csak az is eszméletlenül torzit hangerötöl függetlenül.Mindegy hogy külsö jelröl vagy a saját rádiorol szól.Végfok hibás lenne?Még annyi hogy bekapcsolás után kb 10 másodpercigig tisztán szól utána kezd torzitani oly modon hogy a szöveget nem lehet érteni,recsegés határán van, tehát élvezhetetlen.
Köszönöm a válaszokat!

Igy már érthetö granpa? Üdv.bogumil!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014
(#) Robi85 hozzászólása Ápr 19, 2014 /

Sziasztok.

Sgitséget szeretnék kérni. Méghozzá az alábbi erősítő kapcsolás élesztésével van a gondom. A párja teljesen rendben üzemel, sikerült is beállítani a nyugalmit ahogyan az kell, de a másik oldal valamiért nem akar jólenni. Bekapcsoláskor a nyugalmi áram egyből 60mA és egyre csak nő, de az az érdekes, hogy a BD139-140 páros nem melegszik semennyit sem mint a jó oldalon. Méregettem feszültséget a jó oldalon és az derült ki, hogy a 2SA1302 bázisára nemjut el a 0.3V. Megmértem a BD140-et is és a jó oldlahoz képest a bázisán kivül mindenhol jó a feszültség. Ugyanabból az alkatrészekből van megépitve mindkét fele. Újak voltak.

Át irtam!Amit nem irtam,hogy 2 hangfal pár köthetö rá ami A,ill B jelölésü ebböl csak az A oldal L része szól torzitva.
Tudsz segiteni mi lehet a hiba?
(#) granpa válasza bogumil13 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Mivel ez a fajta nem az én szakterületem, csak abban segítettem, hogy a kollégák értsék a kérdésed(csak jól feltett kérdésre várhatsz jó választ). Jó, hogy átírtad a kérdést, néhány vessző még hiányzik, de fejlődsz (ha muszáj).
Mérés sokat segíthet a hibás erősítő részen. Valószínűleg hibás alkatrész melegedése okozza a hibát. A végerősítő bemeneténél mérj, mindegyik (a jóknál is) részen.

Köszi a választ!Azért gondolom nem a vesszőkön múlik....
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Szia! Szkóp van kézügyben? Nem gerjed esetleg? A tünetek arra emlékeztetnek. Az MJE340/350 kollektor-bázis közé illesztett párszor 10pF kondik meg tudják állítani.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Nincsen szkópom sajnos. A gerjedés miatt lehet az, hogy a végtranzisztor (2sa1302) nem kap vezérlést a bázisra? Csak a negatív oldalon van a probléma. Kicseréltem már az MJE-ket és a BD-ket is sőt még a véget is, de semmi. Aztán kicseréltem még a TR2-őt is, de semmi változás.

A bázis csak látszólagosan nem kap ilyenkor vezérlést, a 0,3V a feszültséggörbe átlagértéke. A szokatlanul nagy és kezelhetetlen nyugalmi áram arra utal, hogy időnként nyit azért a tranzisztor.

Egyébként megy felfelé folyamatosan, de lassan. Azért furcsállom az egészet mert már nem az első belőle ami elkészül. És mind indult elsőre.

Fogd meg 1-1 kondival a nagyjelű erősítőt, mindjárt tisztábban fogunk látni.

10pF elég akkor próbára a B-C közé az MJE-nél?
(#) gery1212 hozzászólása Ápr 19, 2014 /

Üdv. Került hozzám a napokba egy házilag építet végfok. Na most szétkaptam mivel egyik oldala nem szólt, s kiderült egy ellenállás szét van égve. Háll istenek tükörszimetrikus panelekkel építették igy gyorsa lelestem az értékét. Beleraktam ujjat s újra elfüstülgöt. Maga a végről nem tudok semmit mivel a nyák is házilag készült 2n3442 tranyokkal oldalanként 4db. A hiba egy 470ohmos ellenállás egy Bd139-es tranyonál szál ell. Mi lehet a hiba? Segítséget elöre is köszönöm.

Raktam be két kondit, de semmi változás. A nyugalmi ugyanúgy mászik felfelé.

A 10pF lehet, hogy kevés. A nyugalmi áram növekedése együtt jár valamely tranzisztor melegedésével?
(#) reloop válasza gery1212 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Szia! Vizsgáld át a tranzisztorokat, nem feltétlen kapcsolódik az elégett tranzisztorhoz közvetlenül a hibás darab.

Semmi nem melegszik ez a furcsa. A BD-nek melegedni kellene minimálisan mert kell rályuk borda is.

El nem tudom így látatlanban képzelni, merre talál magának utat a 60mA melegedés nélkül. A ±15V rendben a zenereken?

Igen megvan rendesen a +-15V. Mellékeltem a tervet is hozzá. Bár ebből semmi nem derül ki. Esetleg csináljak fotót a nyákomról?

Tramp V2.pdf

Nézd meg a kimeneti egyenfeszültséget. Ellenőrizd megfelelő N-es ill. P-s tranzisztorokat ültettél-e be. A negatív tápoldal gyengélkedése meddig vezethető vissza? Mekkora feszültség esik az R17-en, R21-en, vesd össze a jó oldallal!
(#) Freunddaddy hozzászólása Ápr 19, 2014 /

Kis segítséget szeretnék kérni egy régi gyári végfok teljesítményének azonosításában. A 2db mono végfok panel hűtőjén van 2-2 db bd242 tranzisztor. Utána néztem, ezekre 40 wattot írnak, ez azt jelenti hogy 40w vagy 80w a teljesítménye csatornánként? Ezen kívül még van a bordán 2-2 db 2sd113 feliratu tranzisztor. Ha tud valaki segíteni írjon email-t: ak47csabakukacfreemail.hu Köszönöm!
(#) CIROKL válasza Freunddaddy hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

40-40 oldalanként .

Nos akkor. Mindenhol a megfelelő tranzisztorok vannak benn. A tápfeszültségem +-48V. R21 után -47.5V van az R17 után pedig -46.3. A jó oldalon ugyanennyit mérek. Annyi változás van még, hogy a BC tranzisztorok helyett 2SA970 és 2SC2240 tranzisztorokat használok.

A kimeneten mérhető egyenfeszültséget még nem említetted.
Az R21-en eső feszültséget az ellenállás két lábán kéne megmérni, így a testhez képest felvett adatok lehet nem elég pontosak, 0,5V-ra jön ki, ami a 10 ohm-on 50mA. Ekkora áramerősség indokolatlan, lehet erre kéne keresgélni.
A nyugalmi áram alatt a 0,68 ohm-on folyót érted (ez lenne a helyes), vagy a teljes erősítő áramfelvételét?
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

A kimeneten 10 és 25mV közt ugrál, de ezt az 5k trimerrel betudom állitani majd szinte 0-ra. A pozitv tápágban mérem az áramot. Holnap akkor újra mérek az ellenálásokon és kiderül úgy mi a helyzet.
(#) bogumil13 válasza bogumil13 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Sziasztok!
Fejhalgatóról mindkét oldal megy,viszont az egyik recsegve torzan szól, a másik az jó.Ha a balance a jó oldalra van állitva,akkor a rossz oldal folyamatosan búg!Ha leveszem teljesen a hangerőt,akkor is búg.
Ha tud valaki segiteni azt meg köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014

Nos méregettem úgy ahogyan írtad és az r21-en -0.223mV-ot mérek az r17-en -1.25V-t. Az emiter ellenállásokon folyamatosan váltózó az érték. 15mV-tól egészen 47mV-ig.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

A bemenet testre van kötve ezen mérés közben? Az emitter-ellenállásokon ingadozó feszültség egyrészt jelzi, hogy kinyit azért mindkét végtranzisztor, és nagyon valószínű, hogy oszcillál az erősítő.
A R21, R17 ellenállásokon mért feszültség így helyes.
Próbáltad már meghallgatni? Persze előtét-ellenállást használva a hangszóró előtt.

Igen a bemenet a gnd-re van huzva. Még hallgatni nem próbáltam, de teszek egy próbát ha gondolod. Mekkora ellenálást tegyek a hangszóró elé?
Következő: »»   1534 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem