Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ha a fojtó üresen lóg, akkor a szekunder kör szakadt.
Ha lezárod egy kondenzátorral, akkor akkor kaptál egy LC aluláteresztőt, amin üresjáratban is tudod szabályozni afeszültséget, kérdés, minek? Ha lezárod a terheléssel, akkor kaptál egy LR aluláteresztő szűrőt, szintén tudod szabályozni a feszültséget, és ennek már van értelme is. Ha raksz egy szekundert a fojtóra, akkor arról egyutas csúcsegyenirányítóval le tudod venni a kimenő feszültséget, mert a holtidő alatt a fojtón is a kimenő feszültség van, viszont ehez is kell folynia áramnak a fojtón.
Rendben kipróbálom. Mikor múltkor ödszeraktam kicsiben nem ment úgy emlékszem gerjedt.
Sőt, ha a fojtó szekunderfeszültségét megintegráljuk, akkor megkapjuk az átfolyó áramot.
Én is ilyen megoldásra gondoltam, csak TL494 -el, mert azt ismerem, már többször használtam, és van itthon bőven.
Szia. Nem tudom az menyire jó ide, mivel itt a fórumon már többször is elhangzott, hogy az nem csúcsértékre szabályoz. Így fenn áll annak a veszélye, hogy túl nagy áramok fognak folyni a nagyfeszültségű oldalon és nem biztos, hogy kibírják az IGBT-k. Én 460-al akarom csinálni az ha jól számoltam magasabb frekvenciát is bír mint az IGBT. Oldalanként 3db azaz 12db lenne benne. Bár ha bele gondolok nagyon sok PC tápba is azt rakják bele mégsem mennek tönkre a tápok. és mehet vele a teljes híd is. Bár mint mondtam ezen a téren kezdő vagyok. Bár szerintem kivitelezhető lenne.
Üdv.: Zoli!
Már több 494-el szerelt PC tápot alakítottam át nagyobb feszültségűre vagy szabályozható feszültségűre, nagyobb teljesítményűre. Az áramkorlát nélkül. Végülis a co gépeknél sincs áramkorlát.
Üdv.:Robi!
Szia. A trafósoknál tényleg nem láttam eddig, de az invertereseknél biztosan van. Végülis elméletileg nem lenne gond, de gyakorlatilag azért kell bele valamekkora áramkorlát, mivel a végtelenségig nem szabad elengedni az áramot. Erre írtam valahol, hogy egy áramváltó meg segédelektronika és belenyúl ugyanúgy a szabályozó körbe, ha túl nagy lenne az áram. Normál esetben nem hiszem hogy előfordulna, de mi van akkor ha valaki mondjuk rak bele 1,2mm alu huzalt és ad neki mondjuk 15-20cm előtolást. Az elektronika tartani próbálja a 35V-ot (kb.), de olyankor már lehet kell neki 200A is esetleg. Azt meg lehet, hogy nem bírnák el a FET-ek. Általában egy ellenállásosztó körön keresztül oldják meg a visszacsatolást és ilyenkor nem ártana egy műveleti erősítő ami megemeli picit a hurok feszültségét mintha meg lenne a kimenő feszültség, és a felhasználó ebből már tudja hogy túlterhelte a gépet mert nem fog elolvadni a huzal és elkezdi emelgetni a pisztolyt a kezében Persze ez csak részletkérdés. De némelyik ember nem ismer lehetetlent
Üdv.: Zoli A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
Idézet: Zárd rövidre a kimenetüket egy darab dróttal, és nézd hogy mi történik. Elárulok egy titkot. Ha a 494 másik hibaerősítőjével meg van csinálva rendesen az áramszabályozás még akkor is tönkre lehet tenni, elég hozzá egy akkus fúró a kimenetre...„Már több 494-el szerelt PC tápot alakítottam át nagyobb feszültségűre vagy szabályozható feszültségűre, nagyobb teljesítményűre. Az áramkorlát nélkül.” Idézet: Ahogy vesszük. Egyrészt valamekkora van, mert van a trafónak belső ellenállása meg szórási induktivitása. Másrészt ha egy 2-3mm átmérőjű huzalon (trafó primer) átkergetsz néhány száz ampert x ms ideig annak ettől semmi baja nem lesz, nem úgy a félvezetőnek.„Végülis a co gépeknél sincs áramkorlát.” A trafó addig terhelhető míg el nem kezd benne elégni a huzal, a félvezető meg addig amíg tönkre nem megy. Utóbbihoz jóval kevesebb időre van szükség.
Szia!
Eddig 1mm-es alu huzallal dolgoztam csak, de annál 22-24v körül már simán kellett 12-14méter/perc, az volt 200A körül ha jól emlékszem. Ráadásul az alut impulzussal szoktuk hegeszteni, ha van rá lehetőség. Szénacélnál 1 mm-es huzallal 32v-on 14méter/perc huzalelőtolással már a 250A környéke megvan... Végülis a kimeneti folytónak is van induktív és kevés ohm -os ellenállása is, és tennék bele árammérő söntöt is. Még így sem viselné el az indításkor keletkező rövidzárlatot?
Rövidre nem zártam még, de 18V-os akus fúró már volt rajta, azt kibírta. Már gondolta arra is, hogy nem 494-el hanem uc3842/3/4-el csinálnám meg, az itt többször említett sorkimenő ferrittel. Van itthon 9 pár U57. 4 pár a trafónak 2-3 pár folytónak, irg4pc40f IGBT, DSEI30-06A és DSEK 60-02 diódák vannak még itthon. Végülis a kimeneti folytónak is van induktív és kevés Ω -os ellenállása is, és tennék bele árammérő söntöt is. Még így sem viselné el az indításkor keletkező rövidzárlatot? Az elektródás és koppintós awi gépeknél is van rövidzárlat ívgyujtáskor. Tudom azok más felépítésűek. Nem akarok eszméletlen nagy áramokat, mert arra van egy 400A-es Esab-om, csak kissebb munkákhoz talán még 120A is elég lenne.
Szia. Biztosan elviselne valamekkora rövidzárlatot, az áramkorlát azért kellene bele, hogy semmikép ne tudd túllépni az IGBT-k maximumát. Én még nem hegesztettem alu huzallal, amit írtam az csak egy lehetőség volt. Én itthon max 0,8mm acél huzalt használok meg ugyanilyen koracélt. De legtöbbször 0,6mm. Az impulzus hegesztést meg lehet oldani egy nagy áramú tirisztorral is. Ahhoz kell egy időzítő is. Madand51 fórumtársunk rakott fel nemrég egy cseh kapcsolás alapján készült invertert, ha jól gondolom abban van valami megoldás a Mig hegesztésre. Sajnos nem találtam a kapcsolási rajzot a fórumon hozzá. Nekiálltam itthon egy kapcsolás megalkotásának Sg3525-el, de még csak készülődök vele.
Üdv.: Zoli.
Szia!
Értem. Jó neked, hogy tervezgetni is tudsz. Nekem nehézkesen menne mert elég hiányos a tudásom az önálló tervezéshez. Remélem valahogy összejön egy életképes inverteres MIG/MAG gép. Arra nem jutott még eszembe értelmes dolog, hogy az előtolót mivel fogom megtáplálni 42V AC kell neki, de csúnya lenne egy inverteres gépbe méretes trafót tenni az előtoló miatt.
Valahogy azt is meg lehet oldani szerintem, bár én eddig nem igen találkoztam ilyen motorral, legtöbbször 24V DC-vel láttam tolómotort. A rajzot én is csak összeszedem utána remélem a fórumtársak segítenek kicsit finomítani rajta
Tiszteletem Uraim!
Megkaptam egyik ismerősömtől egy TELWIN Superior 240CE inverter néhány darabját.Többek között a főtrafót valamint az erősáramu diódákat (a házat meg a hálózati zavarszűrő részt is). Azt látom, hogy a masina három fázisról üzemelt. A kérdésem az lenne, hogy a Maci-ba felhasználhatnám-e a főtrafót, anélkül hogy módosítanék rajta (mármint a trafón). Amit látok az adattábláján: Uo=100V (gondolom ez az üresjárati feszültsége) megmég három darab szekunder oldali feszültség, áramerősség és bekapcsolási idő értéket. Segítségeteket előre is köszönöm!
Szia. Előbb elfelejtettem megkérdezni milyen típusú az a motor, mert a váltóáramú motorok szabályozása nem egyszerű. Ha meg kommutátoros akkor az mehet egyenfeszültségről is.
Szia!
Maga a tolómotor az 42v dc 90w, ha jól emlékszem, de az elektronika ami van hozzá (wel 1-3) az 42v ac-ról megy. Kapcsolja a gáz mágnesszelepét és a főtrafó mágneskapcsolóját (jelenleg a tirisztorok vezérlését) amik szintén 42v ac-ról üzemelnek. Van hozzá egy szép nagy trafós, félig vezérelt egyenirányítós áramforrásom és azt szeretném inverteresre cserélni, mert nagy és nehéz. Kb 200-220A tudhat. Én is több rajzból akartam összelegózni "valamit" minél kevesebb költséggel, vagyis az itthon lévő dolgokból. Ezért is akartam 494-el indulni, PC táphoz hasonló felépítéssel. A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
Konkrétan Esab MEK 4 előtolóról van szó, csak ki van cserélve az elektronika.
Gondolom az áttételi számot csak kell változtatni a magasabb hálózati feszültség miatt, magyarán akkor csak hozzá kell nyúljak.
Nem akarod inkább megjavítani azt a gépet? Az egy 220A-es ipari gép. Tudok segíteni primer és control panel ügyben, ha érdekel...
Szia. Ha már az invertert csinálod ,akkor úgy is új elktronika kerül bele a tolómotorhoz is, legalábbis én igy akarom. Akár 12V-os primer minimumnál is ki lehet hozni a főtrafóból 42V-ot. csak egy külön elektronika kell a motornak. Ami úgyis kellene, csak nekem az 24V-os míg neked 42V-os lenne.
ÜÓdv.: Zoli!
Csak kérdezem, ha CO-hoz áramérzékelés és feszültségfigyelés is kell, akkor pl. UCC28251 nem felelne meg?
Az adatlap szerint, van benne feszültség figyelési lehetőség a szekunder oldalon, áramfigyelés a primer oldalon. Ami nem tetszik benne, hogy a kimeneti áramfelvételt fetekkel szabályozza. Ami egy újabb hűtőborda plusz jópár fet vagy igbt. De ez csak az én véleményem, és mint köztudott én is a kezdők közé tartozom ezen a téren.
Üdv.: Zoli! U.I. Viszont labortáp építésére kiváló megoldás lehet.
Szervusz!
Érdekelne a javítás, csak problémám lenne a hálózati feszültséggel. Nekem itthon bent van az ipari áram de ha elmegyek pl. édesanyámhoz ott már ez nincs meg. Lehetne ezt valahogy orvosolni?
Hol kapni ilyen IC-t és mennyiért? Végigfutottam 6-7 webáruházat de egyiknél sincs. Hobbi szinten olyan áramkörökkel érdemes tervezni amik viszonylag könnyen és olcsón beszerezhetők.
Hát ebből csak 3 fázisú gépet lehet csinálni, de azt tudnod kell hogy ennek a gépnek az új ára 350ezer forint kb. Ha megjavítod és használtan eladod, akkor jobban jársz szerintem. Csak az 1 fázis miatt szétdarabolni egy ilyen drága gépet...
Feszültséget szabályozni az általam használt UCC3808 is tud (de bármelyik másik vezérlő is), csak én nem úgy oldanám meg ha Co-t építenék.
Már leírtam hogy hogyan, tulajdonképpen itt a pufferek feszültségesését kell korrigálni (vagy javítani), ezt oldja meg egyszerűen a feszültségszabályozás (mint bármelyik más, stabil feszültséget igénylő tápban). Csak ez egy hegesztő aminek a huzalt kell leolvasztani és nem egy precíz áramkör, aminek tized vagy századvoltra pontos feszültségre van szüksége, ezért nem építenék bele fesszabályozást, meg az egyéb gerjedési problémák miatt sem. Annak a huzalnak teljesen mindegy hogy menet közben stabil-e a feszültség, vagy éppen ingadozik 2-3V-ot, az a lényeg hogy sokat ne ingadozzon, mert akkor nem lesz elég áram. Illetve az áramszabályozásnak sem szabad túl korán belépni, mert akkor szintén elfogy az áram. Ezért nem tartom jónak ezt a macis próbálkozást erre a feladatra. Olyan kicsi a trafó áttétele, hogy nem lehet normális fesszabályozás, mert ahhoz már akkora áramnak kellene folyni, hogy az áramszabályozás biztosan be fog avatkozni. Tehát kénytelen az egyik szabályozókör a másik ellen dolgozni, aminek az lesz a végeredménye amit már leírtak azok akik a gyakorlatban ezt kipróbálták. De ígérem többet nem beszélek bele, építsen mindenki olyat amilyen neki tetszik. Nekem volt mezei 494-el 2kW-os tápom (a fórumon páran után építették), ahhoz volt csinálva egy olyan trafó hogy szerintem Co-zni is lehetett volna vele ha lett volna a tápnak áramkorlátja. Az 1800W-os műterhelést másodpercek alatt vörösre izzította, minimális feszültségeséssel, fesszabályozás nélkül is.
Most UCC3808-cal próbálkozom de lenne ennél jobb is.
Egyik az UC3875 ebben ténylegesen van külön áram és fesz szabályozás és fázistolós, még az SG3525 is jó lehet mert van benne "Pulse−by−Pulse Shutdown" ami a cseh hidasnál ki is van használva..
Szerintem ilyet ne ígérj, ne tégy, mert csak azokkal tolsz ki akik kíváncsiak a véleményedre.
Egyébként osztom a véleményed: valószínű, hogy nem számottevő a 2-3 voltos ingadozás, nagyobb feszültségen (25-30v), viszont vékony anyagnál kis fesz-áram (15-18v) esetén már lehet, hogy gond lehet, és az üresjárati feszültség sem lehet túl magas co-nál mert amikor először a drót az anyaghoz ér mindjárt fél centis lyuk tátong a lemezen, persze ez is csak vékonyabb anyagoknál jelentkező probléma. Én nagyon szeretnék már látni egy kapcsolást itt, (még ha kézzel rajzolt is) ami elméletileg működőképes!
Szia!
Nem akartam cserélni benne az elektronikát, mert jól működő gyári darab. A főtrafóra semmiképpen nem fogok más elektronikát akasztani, mert a gagyi gyári gépeknél is így spórolnak és nem valami jó. Ívgyujtási próbálkozásoknál darabosan tolják a huzalt. Majd kiszedem és átnézem az elektronikát. Lehet jó lesz neki az egyen is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |