Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Sziasztok!
Ez inkább felújítás, de ez az akkutöltő, ha másért nem a kora miatt megérdemelte. Ezt a szebb napokat is megélt ELKIS-ben gyártott akkutöltőt az előző tulaj jól össze kokányolta, majd a padlásán pihent pár évet. Azután hozzám került és nálam is eltöltött még úgy 2-3 évet a polcon. Most úgy gondoltam felújítom és kapott egy automatát is. Most, hogy kész dobozba teszem és visszakerül a polcra. Talán egyszer még meghálálja nekem, hogy kicsit rendbe szedtem. Az előlapi feliratozás még megcsinálom, csak kifogyott a laser nyomtatóm. Bocs a képekért telóval készültek.
Számláló. Minden elkészült órára lép egyet. Rövidesen betelik, bővíteni kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Sziasztok!
Az elmult napokban kreativkodtam egy kicsit, es epitettem egy tirisztoros teljesitmenyszabalyzot. Mivel egyeniranyitja a feszultseget, inkabb rezisztiv fogyasztoknak valo, amik mennek egyenarammal is(pl: izzo, futoszal, vasalo). Van egy regi furogepem, ami egyenarammal is mukodik, es nincs gyari szabalyzoja, ez tokeletes les majd szabalyozni a fordulatszamat. Mar csak be kell kotni, es egy potmetert kell vegyek hozza. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Kapcsolása válogatja, de tud az váltóáramú fogyasztót is árammal ellátni, ha az egyenirányító híd elé teszed a fogyasztót. Azért a fúrógépnél még érhet meglepetés. Próbáld ki, mielőtt véglegesíted. A Graetz híd nem fért volna rá a panelre vagy inkább a hűtőbordára? Kompaktabb lenne.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Hosszu tavom az egyeniranyito es tirisztor tul sok hot termelne nagyobb fogyasztas mellett, ami a hutobordanak mar sok lenne. Beepitem majd dobozba, ott lesz hely mindennek.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Szerintem elég jól sikerült eltalálnom az elválasztó pontok színét.
Sajnos a kamera nem adja vissza ezt a zöldeskék színt... Bugyikék, hol jár az eszed?
Szerintem kicsit erős, zavaró (persze élőben lehet más).
Szép munka, de a fordított polaritás elkerülése érdekében bele lehetett volna tenni egy 24V os relét egy diódával ami fordított polaritás esetén simán kikapcsol a nélkül hogy az aksit rövidre zárná vagy a készülék tönkre menne.
Igazából van benne biztosíték, de a relé jó ötlet.
Látványosan szebb lett mint volt! Ilyenkor talán a jól végzett munka öröme is fizetség
Azért a biztosíték nem mindég olyan biztos! na de te tudod. ha már ilyen szépen megcsináltad megérdemelné még azt a kis törődést.
Talán most már a végleges megoldásnál járok a PLC kimenet sokszorozó (portbővítő) projektemmel. Ez a megoldás egy kimenetet (és egy bemenetet) használ, elvileg bármennyi kimenet vezérlésére. A mellékelt képen egy nyolc kimenetes változat van. És bedobozoltam a TTL, Quartz-os, multiplexel-es frekvenciamérőmet
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Sajnos mostanában nem fog sor kerülni rá, hogy készülékké összeállítsam , megy polcra a többi várólistás kapcsolás közé. Ezek a "fránya" panelek gyorsabban készülnek mint, hogy győzném a dobozolást....
Szia! Pontosan mit is csinál ez a PLC portbővítő? miről kapja a vezérlést? Buszról? Nem teljesen tiszta....
Nem nagy dolog, de ötletnek jó. Egy kis izzó kiégett, kicseréltem piros LED-re.
Ez aztán az stabil bedobozolás! a működéshez gratulálok, de kicsit csunyácska lett.
Ügyes
Azért én húztam volna egy szigetelő csövet az ellenállásra, bár ha a LED lába hozzáér a testhez, még nagy baj nem történik, csak nem fog világítani. Illetve ha váltóramról megy, akkor egy dióda is kellene bele.
Ez nem az inverter.
Ez egy akkumulátortöltő, nemrég kaptam hibásan. Az egyenirányító szakadt volt, és kiégett az izzó. Rendbe hoztam, szépen működik. Egyébként műanyagbúrában van a dolog, nem érhet semmihez. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Ennek a kapcsolásnak két része van. Egy számláló-kiírató egység(74193-74193), és egy vezérlés (555-4017). A vezérlő egység egymás után kapcsolja be-ki a resetet a számlálón, utána a PLC egyik bemenetére jelet ad, hogy kezdheti kiküldeni a kapcsolni kívánt portoknak megfelelő impulzusszámot, és utána jelet ad a számlálónak a "kiíratásra". Például, ha be akarjuk kapcsolni mondjuk a második és harmadik relét(ezek az ic B és C kivezetésére vannak kötve ami ugye decimálisan 6) először a 74193-as ami a számlálást végzi kap egy resetet, utána a plc küld 6 impulzust az "alsó" 74193-asra ezen H lesz B és C, ezután a "felső" 74193 kap egy load jelet, átveszi a szinteket kapcsolja a reléket, megszűnik a load jel, jöhet a következő kör. Vagy ha nyolc relét akarunk bekapcsolni akkor 255-öt küld a Plc. 5000 hz-el küld a PLC, az 555-öst 200ms-ra állítottam, tehát a három periódus, plusz egy 800ms, ennyi idő kell amíg egy kapcsolás létrejön. Nem is az volt már a lényeg, hogy minél kevesebb kivezetés felhasználásával érjek el többszörözést, hanem a korábbi kísérleteimnél bár a hardware működött, túl bonyolult programrész kellett a PLC-re írni a működtetéshez. Ezen hat blokkal tudom megoldani és az ehhez szükséges "órajel" sem a PLC fut az csak kap egy jelet egy bemenetre akkor küldi a jeleket.
Értem. Szóval multiplexer és demultiplexer.
Üdvözletem minden Fórumozónak!
Én ezt építettem, csak egy picit régebben 1988-ban! Pakoltam egy kicsit és előkerült az első saját fejlesztésű mikroszámítógépem és gondoltam megosztom veletek hátha mond valakinek még valamit a processzora. Ez egy 6510-es CPU és akinek rémlik valami, hát igen ez volt a Commodore 64-ben is. Nálam minden a C64-el kezdődött el amikor is az az ötletem támadt, hogy egy ilyen processzorral csináljak egy mikrogépet. Akkoriban még minden perifériát külön IC valósított meg. Hol voltak még akkoriban a mikrovezérlők! A panelt sem számítógépen terveztem hanek kézzel csőtollal rajzoltam napokig. És hogy mi volt benne? - 16 KB RAM (2x6264) - 8K ROM (2764) - 24 port IO (2x8255) - timer, counter (8253) - USART (8251) - 16 karakkteres HP display - 6510 CPU 1MHz órajellel
Nem egészen. Itt minden "kimenet" a kettes számrendszer egy-egy helyi értékén elérhető, a PLC ebből alakít egy decimális számot (impulzussorozatot), az áramkörben egy bináris osztó visszaalakítja binárissá így lehetővé téve, mindig az összes kimenet egyidejű kapcsolását akár ki vagy be.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |