Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2327 / 3959
(#) proli007 válasza Agépész hozzászólására (») Jún 13, 2014 / 1
 
Megkerülni leginkább egy tranyóval lehet, mert nem csak kapcsolni, szabályozni is kell. De valahogy így lehet próbálkozni.
(#) Agépész válasza proli007 hozzászólására (») Jún 13, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm, rengeteget segítettél, gyakorlatilag nincs is vele további dolgom, csak megépíteni. Annyit fogok rajta variálni, hogy 5 Volt-ra számolom át a kikapcsoló jelet, mert az fog rendelkezésre állni az erősítőben, de ez már apróság. Még egyszer köszönöm szépen.
(#) adamka199 hozzászólása Jún 15, 2014 /
 
Sziasztok! Lenne egy régi erősítőm aminek az égőit kicseréltem led-re 680ohm os előtét ellenássál ellátva. Na már most, itt a fórumon is kiderült, hogy az 1 amper-s egyenirányító kocka levágja a biztit, mivel hogy az egyik vezeték gnd-re van kötve. Utána próbáltam az erősítő részének a 40volt körüli váltóját egyenirányítani, de szintén így végzett egy biztivel. Mi lehet a gond? A ledsor elé még kéne nagyobb ellenállás? Illetve tippetek lenne mit csapoljak meg a világításhoz? Kapcsolási rajzom sajnos nincsen. Köszönöm, Üdv!
(#) Csupasz válasza adamka199 hozzászólására (») Jún 15, 2014 / 1
 
Szia
Meg kell nézned, hogy az izzókat nem egyenfeszültségről táplálták-e eredetileg. Ha igen, egyszerű dolgod van, mert az előtétellenállás méretezővel kiszámolhatod, milyen értékű ellenállás kell.
Ha eredetileg váltóval hajtja, akkor keress a tápon egy egyenfeszültséget, mérd meg, és méretezz.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) proli007 válasza adamka199 hozzászólására (») Jún 15, 2014 / 1
 
Hello! Neked ne a Led-el, meg az előtété ellenállással van a gondod, hanem hogy az egyenirányítás után az egyik pontot (gondolom a negatívat) GND-re kötöd. Az egyenirányító és Led-előtétpontjait ne kösd sehova le, akkor nem lehetnek problémáid.
Az erősítő másra is használja a trafót, így annak valamelyik lába már le van kötve a testre. Az izzó, meg vélhetően ehhez a testhez képest kapott váltófeszültséget.
Még egy lehetőség van. A lámpák feszültségét csak egy diódával egyenirányítsd és szűrd a testhez képest. Ekkor a testhez képest lesz meg az egyenfeszültség amiből világíthat a Led.
(#) adamka199 válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Nem, váltóról, aminek egy 3,15 amper-os biztije van, és az égők összesen 2 ampert fogyasztanak el. Ezeket cseréltem ledre. És ezt az ágat egyenirányítottam. Egyik váltó, és a másik pedig a közös gnd-re van kötve.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014

led.jpg
    
(#) adamka199 hozzászólása Jún 15, 2014 /
 
Így gondoltátok?
Led előtt az előtét ellenállás kimaradt.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014

new.jpg
    
(#) proli007 válasza adamka199 hozzászólására (») Jún 15, 2014 / 1
 
Nem egészen..

LED-6Vac.png
    
(#) Resuah hozzászólása Jún 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Tudom, hogy a Gugli a barátunk, de nem tudom, hogy hogy és mit keressek, és ide irányítottak hozzátok.
Szóval létezik olyan "adó-vevő kapcsoló", és mi a neve, ahol az adó 12 voltról üzemel, és ha 12 volt áramot kap, akkor a vevő zár egy áramkört? Hatósugár 2-3 méter elég, de azt stabilan tudja. Bluetooth, infra, rádiós? Nem tűnik egy bonyolult problémának, talán a modellezésben van ilyen.
Ötleteket és hogy merre lépjek tovább előre is köszönöm!
(#) Szirty válasza Resuah hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Helló Resuah!

Rádiós átjelzők
(#) adamka199 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Köszönöm, amint lesz időm, megépítem!
(#) Dpeter hozzászólása Jún 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Elnézést,nem szeretnék sokáig zavarni,csak megtaláltam ezt a fórumot és én PLC programozást szeretnék tanulni.
Akármelyik iskolának nézek a körmére,mindig találok valami negatívumot,de sokszor ütik egymás szavát...
Azt hiszem,jó helyen járok,ha erről szeretnék hiteles információt kapni,ezért az volna a tiszteletteljes kérésem,ajánllanátok nekem néhány sulit,ahova érdemes beiratkozni?
Köszönettel: Peti
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) Bell válasza Dpeter hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
Nem egyszerű egy ilyen döntés meghozatalában segíteni, mert elsősorban Tőled függ, a céljaidtól, a lehetőségeidtől, hogy milyen szinten, mennyi pénzt, mennyi munkát, hány évet tudsz, vagy hajlandó ebbe beleölni. Ha sok pénzt, van profi nyelvismereted, megfelelő előismereteid, kalandvágy, kapcsolatok, akár külföldi lehetőségek is szóba jöhetnek.
Ha ilyenek nincsenek, mérlegelve az adottságokat, egy egészséges kompromisszumot kell kötnöd.
A jónevű, patinás intézmények legtöbbször vonzóbbak, de kisebb helyeken is vannak kiváló szakemberek. Ha bekerülsz valamelyikbe, elsősorban Rajtad áll, hogy mit hozol ki belőle.
Számíts arra, hogy az ügy érdekében eszméletlen mennyiségű olyan ismeretet is el kell sajátítani, aminek első pillantásra - gyakran még a harmadikra is - szinte semmi köze ahhoz, amit tanulni szeretnél. Jó ha 10% -ban fogsz PLC-t programozni, mert előbb jó matematikai- fizkai és egyéb alapokra, néhány programnyelv átfogó ismeretére lesz szükség.
A tempó nem középiskolás. Ahol hajtás van, magas követelmények (egyesek szerint vérengzés) ott lehet sokat tanulni.
(#) zsolt16 hozzászólása Jún 16, 2014 /
 
Sziasztok abban szeretnék segítséget kérni hogy az ilyen kapcsolót hogy kell bekötni? És még annyit hogy ehez kell egy külön transzformátor hogy különböző feszültségű áramot lehessen vele vezetni? Asztali lámpát szeretnék, amit lehet világosítani, sötétíteni.(Kép a mellékletben.)
(#) mikrokapcsolo válasza zsolt16 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
Ezzel magában nem fogod tudni vezérelni a lámpádat. Egy ilyen potméter pár mA-t bír. A BTA16 adatlapjában lévő kapcsolást kell összeállítanod, hogy tudd szabályozni. Egyébként itt a kapcsolások között is van egy feljesítmény szabályzó, azt építsd meg.
(#) zsolt16 hozzászólása Jún 16, 2014 /
 
Egy ilyen buzzert hogyan lehet a legegyszerűbb módon sípoltatni?
(#) mikrokapcsolo válasza zsolt16 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
Na, most ez vagy az a fajta, ami 9-12V-on magától sípol, akkor csak tápot kell adni neki, vagy pedig egy 555-tel felépített áramkör után kell kötni.
(#) yoman917 hozzászólása Jún 17, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy BS170-el szeretném vezérelni a kimenő feszültséget oly módon, hogy egy négyszögjellel kapcsolgatom, és a kitöltési tényezője határozza meg a feszültséget. Eddig semmi baj nincs, de később szeretném a feszültséget digitálisan feldolgozni, ezért összeraktam egy két ellenállásból álló feszültségosztót (12-5V). A kiszámolt ellenállás értékekkel működnie kéne a dolognak, de a négyszögjel nagyon bezavar, főleg, hogy a testet kapcsolgatja. Futott már bele ilyen problémába valaki, és valami megoldást tudtok rá?
(#) Dpeter válasza Bell hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) Bell válasza Dpeter hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Ezzel biztatni szerettelek volna arra, hogy vágj bele, de gondold át a részleteket.
(#) Bell válasza yoman917 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
A négyszögjel akkor is négyszögjel marad, ha ellenállással leosztod.
A kimenetre kötött aluláteresztő szűrő - példál soros RC-tag - alkalmasabb lenne, de az sem szerencsés a digitális adat előállítására, mert vagy hullámos, vagy lassan követi a bemeneti jelet.
Fordítva kellene csinálni. A mikrovezérlő alkalmas arra, hogy digitális adatból PWM jelet álítsonak elő. Így előbb megvan a digitális, mint a PWM.
(#) BMW-M3 hozzászólása Jún 17, 2014 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a lenti képen lévő vezetékek között nem tudja valaki milyen különbség van? Mindhárom egy autó kábelkötegéből való...baloldali ezüstszínű, középső szintén, csak fut a közepében egy szövet szál is, jobb oldali pedig réz.
Én egy mikrovezérlőt tettem a kocsiba és ehhez kellett a középső vezetéket hosszabbítani, de sima rézzel hosszabbítottam....most a jelenség az, hogy valamikor működik az elektronika, de néha meggajdul pár percre, aztán megint jó....lehetséges, hogy a vezeték hosszabbítás miatt nem tökéletes?

IMG_0176.jpg
    
(#) kadarist válasza BMW-M3 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Szia!
A réz vagy az ónozott réz vezeték is tökéletesen vezeti az áramot, a meggajdulás nem a vezeték anyaga miatt történik, hanem inkább a hosszától és az elvezetés helyétől.
(#) BMW-M3 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Akkor az ezüstszínű is réz, csak ónozott? És a szövet a belsejében mire való?
Benzines az autó, elektromos zajok stb közrejátszhat? Az ellen mit lehetne tenni?
(#) kadarist válasza BMW-M3 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Vasat vagy más vezetőt nem használnak, főleg nem autóban. Rövid, célratörő vezetékezést kell alkalmazni és ha kell, akkor árnyékolt jelvezetékekkel.
(#) fobq hozzászólása Jún 17, 2014 /
 
Sziasztok
Ezt az erősítőt szeretném beépíteni egy VW Transporterbe, s az akksiról táplálni. Bemeneti feszültségnek 9...12 VDC van megadva. Töltés közben viszont nekem 13 V fölé menne a feszültség.
Ez okozna problémát? Kell feszültségcsökkentés?
(#) Primary válasza fobq hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Egy stabilizátorral stabilizálod mondjuk 9 V-ra.
(#) granpa válasza fobq hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Inkább 11V-ra, nehogy túlmerítsd az aksit (meg kisebb is a disszipáció; 14.2-re szabályoz egy jó t.sz.).
(#) Gafly válasza fobq hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
A belinkelt képen egy LF351N IC-vel felépített mikrofen előerősító láthat. Az LF351 adatlap szerint +/- 18V-os maximális tápfeszültséget visel el, tehát a +12 V-ot elviseli, emiatt nem kellene a feszültséget csökkenteni. Ugyanakkor az autó zajos környezet, emiatt szűrés céljából szükség lehet stabilizátorra. Javaslom hogy vedd meg, probáld ki. Tönkremenni (ettől) nem fog...
(#) fobq válasza Gafly hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Bocsánat, ezt akartam belinkelni. Már megvan, korábban lett véve. A segédprogramok közti LM317-es kapcsolást még nem próbáltam, nem ismerem. Az jó erre a célra?
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2014
Következő: »»   2327 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem