Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   124 / 1320
(#) benjami válasza Xenen Mo hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Pedig mindenki tudhatná, hogy a lényeg mindig az apróbetűs részeknél van elrejtve
(#) benjami hozzászólása Jan 8, 2008 /

Itt egy kis excel táblázat az UART és a Timer0 idők számításához, hogy megkíméljük magunkat a számológép használatától. A kék mezőbe kell beírni az adatokat, aztán lehet nézni az eredményeket. Aki akarja az akár ki is egészítheti.
Használjátok egészséggel.
(#) Norberto válasza benjami hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Köszönöm, ez tényleg hasznos segédlet!
(#) miklosch hozzászólása Jan 9, 2008 /

MPLAB-ban ha kiolvasom a PIC-ből a programot, akkor azt hogyan lehet elmenteni, hogy egy másikba be tudjam égetni?
(#) trudnai válasza miklosch hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

File menu / Export.... ha kell kesobb akkor meg Import...

De nem is kell exportalni ha csak egyszer kell ez.

Udv,
Tamas
(#) gulasoft hozzászólása Jan 10, 2008 /

Hali!

Sokan írtatok már lcd kijelzőkről, 16*2-es pl.
Tipust tudnátok mondani?
(#) dpeti válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 10, 2008 /

bemész a boltba és kérsz egyet.
A legtöbb HD44780 kompatibilis
és ezek mindegyikét ugyanúgy kell kezelni

(#) Stakypot hozzászólása Jan 10, 2008 /

Sziasztok

Tudtok nekem pár PIC típust tanácsolni?
A lényeg hogy legalább 2 darab 8 bites, és még egy legalább 4 bites portja legyen...

Vagy esetleg olyan ami USART-os, akkor elég lenne egy 8 bites port is, meg plusz az USART interfész..
Mindenesetre mindkettő érdekelne...
(#) szilva válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 10, 2008 /

Ez elég kevés infó PIC-választáshoz, de ha csak annyit számolok, hogy 8+8+4=20 I/O láb kellene, akkor legalább egy 28 lábúra lesz szükséged. Érdemes általánosan felhasználható típust venni, amiben van mindenféle, azok sokszor még árban is jók. 28 lábúból pl. a 16F886-ot vagy a 18F2321-et tudnám javasolni, mindkettőben van USART is.

Egyébként a Microchip oldalán tudsz mindenféle paraméter szerint szűrni a terméktáblázatból, aztán ezt érdemes összevetni a ChipCAD árlistájával, hogy melyik kapható és mennyiért.
(#) PetAd hozzászólása Jan 10, 2008 /

Hali
Com84es égetővel lehet 16f628A-t égetni?
(#) czinka hozzászólása Jan 10, 2008 /

Sziasztok!
Most használnék grafikus kijelzőt először pic controllerrel, van is két LCD-m az egyik typ. PG320240-d a másik PG240160C-P1 nem találtam a neten programot amiben ezeket használta volna valaki vagy C vagy basic shample érdekelne ezekhez a kijelzőkhöz.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) potyo válasza czinka hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Adatlapot találtál róluk? Abban benne kell lennie, hogy hogyan kell használni.
(#) potyo válasza PetAd hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

(#) gulasoft válasza dpeti hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Ilyet kaptam, ennek 16 lába van, de az ucsó2 valami led, a többi meg úgy nézem stimmel

http://www.elpro.org/Images/html/Punktmatrixmodule/DEM16216SYH-PY.pdf

ez akkor jó jó lesz?
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Igen, a két utolsó a LED-es háttérvilágítás szokott lenni (ha van benne). Az első 14 meg szinte mindegyiknél ugyanaz.

Épp a minap találkoztam olyan modullal (COG, azaz chip-on-glass kivitel; az egész elektronika az üveglapon van, gyakorlatilag egy 3mm-es üveglap, amiből egy 14 eres szalagkábel lóg ki), aminél az első három láb nem a "szokásos" Vss-Vdd-Vo, hanem Vdd-Vo-Vss volt.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Köszi a tippeket, meg a helpet, akkor ez jó lesz, megépítem a hőmérőt, kiegészítem egy szilárdtest relével (az már megy), és menni fog a kapcsolgatás kasán.
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Pontos tipust google nem hozott fel nekem, de ilyesmi a kojelzod?

PG240160C-P1 hasonlithat erre:
-----------------------------------------
http://www.cloverlcd.com/pdf/240160c.pdf
http://www.sz-creation.com/products/img/400000000/s2004102311172651952.pdf

PG320240-d hasonlithat erre:
-------------------------------------
http://www.powertipusa.com/pdf/pg320240d.pdf
- valoszunleg ez, de esetleg ha nem ezeket is nezd meg:
http://www.intelligentdisplay.com/PDFs/AG320240D.pdf
http://www.dragonlcd.com/Module_Spec/GRAPHIC_TYPE_NEW/KG320240AMOD-...del%20(1).pdf

Udv,
Tamas
(ui: kettospotty+zarojel elkezdett mosolyogni, ugyhogy kijavitottam)
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Ezt rosz helyre válaszoltad, ez czinkának kellett nem nekem, de remélem azért megtalálja
(#) Sendi hozzászólása Jan 11, 2008 /

Helló MIndenkinek.

Kezdő PIC-es vagyok, igy lehet hogy buta a kérdésem
A picnek az a2d konverterét használom,a kimeneten 8 vagy 10 biten binárisan megjelenik az értéke.
Hogy tudnám én ezt átkonvertálni, hogy 4 db. 7 szegmenses kijelzőn lássam.
Úgy olvastam, hogy eprom kellene.
Köszönöm.
(#) Norberto válasza Sendi hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

A PIC-ben szoftveresen meg lehet ezt a kérdést oldani! A PIC egyébként tartalmaz belső EEPROM-ot, igazából azt is fel lehetne használni a feladathoz...
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Ooopsz Nem baj, most majd kiderul csak a valaszokat olvassa-e vagy az osszes firkalast
(#) Sendi válasza Norberto hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Helló Norberto

Köszi a válasz, de nem sokra megyek vele,mert még csak most ismerkedek a PIC-el.
Azt hittem van bejáratott útja.,mert epromot azt tudok égetni, és gondoltam, hogy a pic kimeneteit átkódolhatom, vagy van valami rutin.

Köszönettel
(#) potyo válasza Sendi hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Akkor ez egy jó kis feladat tanulni.

Gondolom 5V a referencia. A konverzió eredményét megszorzod 5000-el, majd elosztod 1023-al. Ekkor megkapod a mért feszültséget mV-ban kifejezve. Szorzásra és osztásra vannak kész rutinok a neten, de írhatsz sajátot is!

A kapott számot elosztod 10-el, az osztás maradéka megy a legkisebb helyiértékű kijelzőre. Az újabb 10-el osztás maradéka megy a következő kijelzőre, stb.

Mondjuk biztos van ilyen célra kész rutin is a neten, próbálj keresni google-el. De nem egy nagy ördöngősség összehozni sem.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 12, 2008 /

Megcsináltam a pic16f84a-val működő két hőmérős vicsys által elkövetett áramkörét, és működik is remekül.
Igazából azonban nekem egy olyan kód kéne, ami adott hőmérsékleten a maradék egyszem porta3-on kiad 5V-ot (meghúz egy szilárdtest relét)
Első kanyarban a loop elé beraktam ezt:

BSF PORTA,3
gondoltam had világítson folyamatosan a 2. lábra(porta3)-ra rakott led.
Na most nem világít és nem értem miért nem, pedig a kód fut, mert a kijelzőn mennek az érékek.
Sajnos ezt az ic-t debugolni nem tudom.
A forrásban nagy trükkök nincsenek, azon gondolkodom, hogy mivel próbapanelen van az egész, esetleg rakok rá egy nyagyobb ic-t mondjuk egy 16f877-est, és annak a d portját szabadon lehet piszkálni, de azt a részét még mindíg nem érem miért nem világít a led ezen a porton folyamatosan.
Ahogy a kódot néztem a mainban van egy porta törlés, de loopon belül a subritinokban sincs olyan ahol a porta 4. bitjét bármi is piszkálná.
Ha valaki tudja mi lehet a gond, akkor pls. segítsen
a forrás a kapcsolások, hőtechnika, vicsys hőmérő alatt a beélesítés pontban van.
(#) Norberto válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Idézet:
„Ahogy a kódot néztem a mainban van egy porta törlés, de loopon belül a subritinokban sincs olyan ahol a porta 4. bitjét bármi is piszkálná.”

Az ötlet az jó, fejlődsz

Viszont ha a fő rutinon belül bárhol is változtatva van a teljes A-port regisztere, az kihatással van a PORTA.3-ra is!

Tehát nem elég csak a PORTA.3-at, vagy 4-et vizsgálni, összességében az egész PORTA egyszerre való állítgatása kihatással van az összetevő bitekre. Ez pedig azért van így, mert sokszor a (szoftver-barkácsolást, bit-állítgatásokat támogató) maszkolás helyett direktben állítgatják a teljes PORTA-t...
(#) czinka válasza trudnai hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Szia köszi a választ nem igazán hasonlítanak ezeket a google-vel én is megtaláltam.
De köszönöm hogy válaszoltál.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

A RA3 bemenetnek van konfigolva a forrásban.

1. movlw   0xf8 ; ( b'11111000')
  2.  movwf   TRISA

Ezt írd át F0-ra és próbálkozz újra.
(#) neomur hozzászólása Jan 12, 2008 /

hi
most kezdek foglalkozni a PIC programozással, basic-ben szeretném írni a programokat, vagy esetleg pascalban.
ha valakinek van valamilyen leírása amiből ki tudok indulni, azt szívesen fogadom. (lehetőleg magyar legyen)

előre is köszi a segítséget
(#) watt válasza neomur hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Assemlerrel kezdj! Nem nehéz, és legalább megérted a PIC működését, ami elengedhetetlen a BASIC nyelv esetében is, csak az nem mutatja meg a lényeget.
A másik fontos dolog, hogy a PIC nem PC, azaz nem programozási felület elsősorban! A PIC egy áramkör elsősorban! Olyan, mint ha egy PC-s hangkártyárnak a driverét akarnád megírni Basic-ben!
Tehát először gondosan tanulmányozd az adatlapokat, (pl. kezd a 18F1320-al) és ismerd meg milyen perifériák állnak rendelkezésre a PIC-en belül, valamint milyen a belső felépítése. Ha ez megvan, már nem lesz nehéz a programozás, mivel alig használunk 10-20 parancsot a legtöbb esetben. Ismétlem itt nem a programozási nyelv az ami gondot fog neked, vagy másoknak okozni. Azért nem megy a programozás, mert nem ismeritek a PIC-et!
Példának lást az előző témára adott válaszomat, amiből látszik, hogy gulasoft a lábra(RA3) kiadandó parancsot ismerte, de azt, hogy a lábat be kell állítani kimenetnek, arról megfeledkezett, mivel nem ismeri eléggé a PIC-et. Ezen természetesen lehet változtatni, csak idő és akarat kérdése!
(#) neomur válasza watt hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

az "assemler" alatt az assembly-t érted ugye?
akkor valószínűleg megpróbálkozok azzal. csak akkor most ahhoz is kéne valami, mert ha jól tudom, ott azért a parancsok sokkal másabbak mint a pascal vagy a basic-nél.
Következő: »»   124 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem