Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Mit kéne annak az előfoknak tudnia, mekkorát erősítsen a jelen? A TDA7294 alapkapcsolása 750mV-ról teljesen kivezérelhető.
Nekem a gyakszis tanár mondta hogy olyan előfokot építsek amin a kimenő feszűltség minimum 2V
![]()
Tudok ajánlani. Ennek ugyan csak 1V a legnagyobb kimenőfeszültsége, de számtalan megépítés bizonyítja, hogy elegendő.
Először is az előbb kért paraméterekről írhatnál. Ha ilyennel nem rendelkezel, írd meg mi lesz a jelforrás és megbecsüljük mi a teendő. Ha a tanárod ilyen jól tudja, miért nem ő ajánl konkrét rajzot?
Köszi
![]()
Ha nincs szükséged hangszínszabályzásra, magának a végfoknak a hurokerősítését is növelheted ha főleg a telefonról nem tudod a kellő hangerőt elérni. Az egyik lehetőség a 2-14 lábak közötti (általában 22k) ellenállás növelése 33-47k-ra, a másik pedig a 2-es láb és a test közötti soros ellenállás-kondenzátor 680 ohm-ját 330-470 ohm-ra csökkenteni.
Köszi szépen
![]()
Ez az előfok jó lenne a 7294-hez?
![]()
Részletesen elmondta Reloop, miért nem kell külön előfok, mert 750mV eleve kihajtja, de ha kisebb a jeled, akkor be tudod állítani a végfok erősítését.
Erre most előjössz egy rajzzal...?
Akkor hogy szabájzom a hangerőt? Egyszerűen csak gépről vagy a telórol? És akkor csak rákötöm a jack csatlakozót a bemenetre és kész.?
Köszi
Még annyit hogy hány K-s potit rakjak rá?
Elég tág határok között választhatsz értéket, legyen mondjuk 22k logaritmikus.
ez a ketö közül meik a jo????
A pontos válsz úgy szól, hogy a "Képkivágás" nevű melléklet nem szólal meg, mert állandóan némít. Honnan lehet ilyesmit levadászni? Szörnyű.
Sziasztok! Tervezek építeni egy végfokot, ami 2 darab TDA7294-et tartalmazna (két egyforma végfok lenne).
A kérdésem az lenne, hogy - mivel csak egy transzformátorral rendelkezem - a trafó három kivezetését köthetem párhuzamosan egyszerre mindkét végfokhoz? Teljesítményileg biztosan elegendő, akkora mint egy kisebb méretű hegesztőtrafó (na jó ez túlzás volt ![]() Ha ráköthetem párhuzamosan a két végfokot, akkor közvetlenül a trafó után, vagy az egyenirányítás után tegyem azt? Illetve még egy kérdésem lenne. Belemértem, és a GND-hez képest +/- 32,5V váltóáramot ad le. Az egyenirányítás után kb. 46V. Ezt még elviseli vagy kellene vele kezdenem valamit? Előre köszönöm válaszotokat!
Hát, ez a "trafó három kivezetése párhuzamosan" fogalom nem igazán értelmezhető sajnos. Mint ahogy azt sem értem, hogy "közvetlenül a trafó után", meg "egyenirányítás után"... Egy rajzzal az elképzelésedről kisegítenél minket?
Táp kérdésben ajánlom az alábbi linket: Király Tibor tanácsai. Ezen belül is a végén a táp ajánlást. Ha 2 x 46VDC-d van, az a TDA7294-nek túl magas a tápfeszültség. Inkább a TDA7293-nek, 8 Ohm terheléssel állna jól ez a tápfesz, méghozzá igen tisztességes hűtéssel.
Helló. A tápot igen lehet így is kötni annyi hogy oldalanként legalább 20.000µF puffer ajánlott hozzá hogy tisztán szoljon. Viszont sajons egyenirányítás után nagy lenne a feszültség,így erős hűtést és 16ohm-os terhelést viselne el csak,egyébiránt ferroban! Saját tapasztalat,de 16ohm-on terhelve nálam lassan fél éve megy tökéletesen. Leginkább egy 2x24V-os 300w-os transzformátor lenne ehhez a legjobb,én így már sikerrel építettem meg pár TDA7294-el működő végfokozatot. Remélem tudtam valamennyit segíteni zöldfülű léttemre.
![]()
Az a baj, hogy mindenképp e transzformátor köré szeretném építeni az erősítőmet. Esetleg tudnátok ajánlani valamit, ami el tudná viselni a 46V-ot, és viszonylag elfogadható áron meg tudnám hozzá szerezni az alkatrészeket?
Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni, hogy egy Beag Aet 453 toroidja elégséges 2 X TDA7294 (egyszerű by Reelop) sztereó, vagy egy 7294 híd meghajtásához? Esetleg (aki ismeri) egy Schneider Team 300 R tápja állna (2X35V egyen)rendelkezésre. Köszi
Az aet trafója egy csatornára talán elegendő. Ez a másik is kb csak egy csatornát bírna el főleg ha ki van hajtva. Talán az apt100 trafója alkalmas rá hogy elbírja.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Ezt a próbát pont AET453 trafójával végeztem, mert az volt épp itthon.
Diódával egyetértve 1 db. szimpla TDA7294 táplálásához ajánlom.
Maga az IC +Ut, GND, -Ut kap, de elég hozzá egy szekunder tekercses trafó, mert egy áramköri megoldással "virtuális" GND-t hoz létre. Ezért hívjuk egytáposnak. Link
Értem nagyjából, tehát olyan trafó jó hozzá, aminek a szekunder felén csak 2 vezeték jön ki.
Tehát nem megoldható a pl 2x25V, és a két tekercs végeit összekötve GND létrehozása. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Igen, jól érzékeled a dolgot.
Ezen kívül még nagy előnye a tipikus előfok-végfok összekötéseknél jellemző földhurok kialakulásának esélytelensége, mivel a végfok GND egy "lebegő föld", nem a végfok tápjának földje.
De gondolom hátránya is van, vagy esetleg jobb megoldás ez?
Egyenlőre nem tudok hátrányáról, de nem kizárt, hogy van.
![]() Szerintem rendkívül jó műszaki megoldás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |