Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Persze a vellanyt a tekercs előtt venném le.
"Persze a vellanyt a tekercs előtt venném le. " Akkor az áramkörben párhuzamosan egy soros L-C kör lesz, ami nem azt az eredményt fogja adni mint egy puffer, amelyik az áramkörben egyedül párhuzamos elemként szerepel. Ettől függetlenül próbáld ki, lehet hogy jó eredményt fog produkálni. Kíváncsi vagyok rá, hogy fog működni a gép ezzel a megoldással. Hátha a jövőben nekem is ezt a megoldást kell bevetni, annyira sikeres lesz ez a verzió.
Hogy a kondiban mekkora áram folyik, az a kondi belső ellenállásától (ESR) függ elsősorban. Ha kicsi a kapacitás kicsi az áram, ha nagy a kapacitás nagy az áram. Úgy is mondhatnám kicsi ESR nagy áram, nagy ESR kis áram.
Igen majd meglessük, aztán lesz ami lesz, maximum nem rakom bele vagy csinálok egy másikat.
Ha trafó szabályzását elektronikusan akarom megoldani tirisztorokkal a szekunder oldalon, akkor is kell fokozat kapcsolást építeni a primerbe?
Ha jó minőségű szabályzót építesz akkor nem kell fokozatkapcsoló. A tirisztoros szabályzó mellé akkor szoktak fokozatkapcsolót berakni ha a primitív szabályozás miatt a szabályzó átfogási tartománya kicsi. De azt tudni kell hogy a szabályzós gépeknél jobb minőségű fojtó kell,mivel a nulla feszültségű állapot ideje hosszabb a fázishasítás miatt.
És esetleg lenne valami jó szabályzó amit után lehetne építeni, nem kell hogy olcsó legyen, csak érdemes legyen megcsinálni?
Vagy esetleg nem lehet venni valami gyári gépből bontott egysége?
Van itt néhány oldallal visszább egy jó kis áramkör erre a célra, amit egy kolléga vásárolt a sárgáktól baráti áron. Azt írta hogy tökéletesen működik, csak a beállítás nehézkes picit, mivel mindig tekergetni kell. Erre írtam is egy javaslatot ami járható út, bár nem is az a lényeg, hanem az, hogy lehet kapni és nagyon olcsó.
Az kifejezetten primer oldali szabályzó volt. Melphi szekunder oldali szabályzót keres. Ha nem tévedek.
Uhh bocsánat! Akkor elnéztem, nem akartam félrevezetni senkit.
Köszi de én a szekundert akarom szabályozni, nem pedig a primert.
Semmi gond, a jóindulat megvolt. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Egy fázisra ez jó lehet neked. Aránylag egyszerű kapcsolás, egyszerű alkatrészekkel így nem kerül sokba. Építésben tudok segíteni, van hozzá nyáktervem is. Hegeszteni eddig nem próbáltam vele, még nincs összerakva a többi része, de némi műterheléssel pár száz watton szabályoz rendesen.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Köszi de valami bevált dolgot keresek, inkább egy gyári gépéből koppintanák, nem sok kedvem van kísérletezni, már szemezek egy rajzzal a pulsmig 145ével, csak nekem kicsit nagyobb áramra kellene, olyan 180-200A-ra, és nem tudom hogy ebben a tartományban hogy viselkedne.
Ahogy gondolod, ez a kapcsolás kb 1000Ft-nyi alkatrészből összeállítható, vagy még kevesebből, ha a fiók mélyén találsz 2db 555-öt meg a többi gyakori apró alkatrészt. Tekersz hozzá egy kis hulladék lemezes trafóból egy tekercset és kész is. Külön élesztést nem igényel. A plusmig után építésével nem tudom kísérletezett-e már valaki, ha elkészíted azzal is gyarapszik a tapasztalatod.
A Pulsmig 145 gyártását 50db után a Trakis is feladta, aztán fokozatkapcsolós trafó került a dobozba.
És müködöképesek voltak?Mert ha nem akkor nincs értelme az enyémmel tovább kinlódni.
Épp ezért is az általam linkelt kapcsolás mellett szólnak az érvek. De mindenkire rábízom mit épít, senkit sem szeretnék rábeszélni semmire.
Működött az, csak a németek nem találták megbízhatónak és fokozatkapcsolósat akartak, mert az jóval megbízhatóbb.
Szia Pisti! Kérlek nézz át a plazmavágó oldalra. Köszönettel; Tambi
Szeretném kérni a segítségeteket!
A képen látható csatlakozóról sehol nem találok egy beépítési paramétereket tartalmazó leírást, röhej de ez van. Valaki tud segítsen, köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Milyen beépítési paramétereket Szeretnél? Ha a Hatlapfejű csavar M10-es akkor max. 30- 50es. Ehhez ugyanaz a kábelkeresztmetszet csatlakoztatható. A mechanikai méretek adottak. Egyébként a Binzel, honlapján találsz infót róla többet, akárcsak az ellendarabjáról. Holnap a melóhelyen körbenézek, és ha találok, küldök leírást róla.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Minden mechanikai mérete kellene, amit nagyon sehol nem találok, a Binzel oldalán a gyors csatlakozó menü alatt is csak a terhelhetőségi táblázat van méretek nincsenek.
Bővebben: Link Sok féle van forgalomban, más méretekkel, szerintem csak akkor vágd ki a lyukat ha kezedben van a csatlakozó.
Köszönöm, de ez sem kifejezetten a méretekkel foglalkozik ez inkább csak valamit odaírtak hogy ott legyen, kicsit nehéz kihámozni hogy mi micsoda.De inkább megveszem a csatit ahogy írtad.
A lényeg hogy mekkora lyukat kell neki vágni. Nem értem milyen más méretre van szükség ezen kívül?
Ne haragudj,de ennél több nem kell,mint amit neked Phile80 linkelt. Minden fontos adatot tartalmaz. még a kivágás méretét is.
Szép napot mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni co2 trafó ügyben. Van egy 2,5kw-os hipersil magra tekert brutál trafóm, amit nem szeretnék megbontani mert gyári munka. Az alábbi feszültségekkel és átmérőkkel rendelkezik: Szekunder 18v(2x9) 3x1,5mm-es réz profilhuzalból csavarva. 2x27v középkivezetéses 2mm-es réz. Primer 220v 1,5mm-es réz A kérdésem az lenne, milyen amper értékre számíthatok, ha ezt így beépítem? Elsősorban lemezek hegesztésére szeretném alkalmazni. A másik kérdésem, ha Ezt a szabályzót megépítem hozzá, akkor a mágneskapcsoló elé ill. utána rakjam be? Nem tudom mennyi a feléledési ideje és azt sem, hogy alkalmas e a célra? w22-es elektronika lesz benne. A vezérlés kész. Egy hasonlóan nagy hipersilre szeretném a fojtót is(természetesen légréssel) amivel már rendelkezem. Köszönöm a válaszokat előre is. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
Nem fogod megúszni a szekunder áttekerését. A primer még így is necces lesz. A gyári trafók úgy készülnek hogy az adott feladatra legyenek képesek. Egy hegesztő trafó folyamatos túlterhelésben megy, a hűtését is ehhez mérten kell kialakítani. Egy normál trafónál a huzalterhelhetőség trafómérettől függően 3-3,5A/ mm2 egy hegesztőtrafónál ez elmegy 8-10A/mm2-ig. Ennek figyelembevételével állj neki a gépnek. Fojtó céljára hiperszilt használni több mint pazarlás, sőt megkockáztatom, nem is alkalmas hegesztőgépbe fojtónak a szalagmag. oda sima trafólemez kell, hogy minél nagyobb terhelés hatására telítsen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |