Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítása akkutöltőnek
Lapozás: OK   13 / 16
(#) sector99 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Szia Mester !

Ha már a témánál tartunk, akkor örömmel vennénk Tőled egy leírást - rajzot - a korrekt bekötésről (életvédelem !) Szerintem sokan megépítettük, csak nem biztos, hogy mindenki abszolút biztonságosan....
Köszi ! üdv.: sector99
(#) proli007 válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Hello!
Ezt tőlem hiába várod. Részben mert nem kimondottan az én asztalom, valamint a PC táp egy készülékbe épített részegység. Ennek érintésvédelmi osztálya I. IP védettsége legfeljebb IP20-as. Ezt én messze nem tartom alkalmasnak egy kültéri alkalmazáshoz. Sokkal megnyugtatóbb egy II. osztályú kialakítás amit leginkább egy mezei biztonsági trafóval lehet elérni, a PC táp trafójánál ezt kialakítani nem lehet. Valamint legalább IP53-as tokozati kialakítás lenne szükséges, de inkább az IP65 kialakítás lenne célszerű. És minden képen a FI relé alkalmazása, tekintettel arra, hogy legyen a töltő bármilyen kialakítású is, általában egy hosszú hosszabbító alkalmazása szükséges kültéri töltés esetén.

Mivel itt életvédelmi célok-szempontok vannak feszegetve, sajnos bármely amatőr készülék ebből a szempontból kritikus. Nem biztosított egy érintésvédelmi besorolása, szabványossági felülvizsgálat majd az ezt követő érintésvédelmi vizsgálat megvalósítása.
Ha magad gyártod magadnak, az a saját problémád. De ha már másnak készíted, akkor baleset esetén büntetőjogilag is felelősségre vonhatnak. Egy gépjárműben elhelyezett akkumulátor külső töltése kritikus, mert a töltő kisfeszültségű pontja érintkezik a kasznival, ami a talajon gyakorlatilag szigetelten áll, az nagy felületű és bárki megérintheti.
Egy gépjárműből kiemelt aksi töltése a garázsban, (elzárható helyen) sokkal biztonságosabb és szekunder oldal érintése is leginkább a két töltőcsipesz érintésekor jön létre.
IP-védettség Érintésvédelmi osztályok Természetesen az igazi irányadók a megfelelő szabványok.
(#) sector99 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Köszönöm ! (Ne szerénykedj, hisz óriási az elméleti - és gyakorlati - tudásod, az elektronika minden területén !..
Különben meg nekem ez a válasz tökéletesen elegendő, hiszen választ kaptam a kérdésemre. Természetesen ilyen készülékeket csak magamnak készítek !
Üdv.: sector99
(#) West hozzászólása Máj 21, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy PC tápegységem amiből el szeretném távolítani a rövidzár/túlterhelés (gondolom ez egy és ugyanaz) védelmet. Merre kéne keresnem, milyen alkatrészekből állhat? Üdv
(#) pucuka válasza West hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Szerintem egy közönséges PC tápban nincs ilyen, legalábbis én még nem láttam. A "védelem" úgy jön létre, hogy a szabályzó áramkör a túlterhelés hatására kiesik a szabályzási tartományból. És ennyi az egész, ezt kivenni nem tudod.
(#) West válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Van egy tápom aminek 16A a teljesítménye 12V-on, azt akárhogy terhelem, nem kapcsol ki (csak nekem kevés amit lead), emez 25A lenne, de töredék terhelés esetén is lekapcsol, így gondolom van valami benne.
(#) proba válasza West hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Ebben a formában lehet az a baja hogy az 5 (3,3) V túlságosan felmenne, (mivel ugyanarról a transzformátorról mennek) így fogja magát és korlátoz. Ha a kisebb feszültségeket elkezded terhelni, lehet 12V-on is többet adna ki. (bár ennyi veszteséggel már lehet transzformátor gazdaságosabb)
(#) HeZ válasza West hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Mi a célod a tápegység védelmének kiiktatásával?
Tippelek: füstgép készítése, alkatrész határérték tesztelés, biztosíték helyettesítése tápegység elégetésével, felhasználó maradandó megbüntetése túlterhelés esetére, felesleges tápok tönkretétele sorozatban, biztosítékok elégetése sorozatban, védelem szükségességének bemutatása az elégő tápegységgel...
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) West válasza HeZ hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
egy autóerősítőt akarok meghajtani vele.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) HeZ válasza West hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Jó ötlet! Milyen autóerősítő funkciót akadályoz a tápegység védelem?
Talán: a 16 amperes tápod kevés, a 25 amperes tápod védelme nem működik helyesen, mert töredék terhelésnél már leszabályoz?
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) pucuka válasza West hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Bővebben: Link
Csak egy kicsit kellene visszaolvasnod, és láthatsz egy tipikus PC tápegység kapcsolást. Azt is láthatod, hogy nincs benne semmi kimeneti áramot figyelő áramkör, csak feszültségre szabályoz. Az egyes tápfeszültségek terhelhetősége a beépített alkatrészek függvénye, ill. az egész táp összteljesítménye. A 12 V -os kimenet jellemzően 10 - 20 A -rel terhelhetők, de akkor a többi feszültséget már nem nagyon terhelheted.
Egyébként mekkora az erősítő aminek kevés a 20 A?
(#) West válasza pucuka hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Hát épp ez az, hogy szerintem nem kap meg 20-at, de szerintem még 5-öt sem. Tehát nem terhelem túl. Egy mélyláda erősítőt szeretnék vele meghajtani. (400W RMS, 1,5kW peak)
(#) pucuka válasza West hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Erre az kevés lesz. Miért nem csinálsz külön tápot neki hálózatról, trafóval?
(#) West válasza pucuka hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Gondoltam már rá, de mindig oda lyukadok ki, hogy annyit nem ér nekem.
(#) gombocartur hozzászólása Máj 29, 2014 /
 
Többen kérték a cseh (máshol szlovák) töltő leírásának magyarra fordítását. Ebben a topikban 2012 novemberében mellékeltem, itt megtalálható talán még nem késő. Minden utánépítőnek sok sikert kivánok.
(#) gombocartur hozzászólása Máj 30, 2014 /
 
Bocs, a linkbe hiba csúszott, felteszem ide, ha sikerül...
(#) DonJoker hozzászólása Júl 9, 2014 /
 
Sziasztok,
Aki megépítette, legyen szíves tegyen fel képet (az IC 3-as lábára történő csatlakozás érdekelne).
Pár éve próbálkoztam vele, nem volt meg a fordítás. ATX PC tápot átalakítottam át, úgy emlékeszem annál nem volt tekercs kiemelés, csak ellenállás csere. Az elektronika is elkészült, egy szünetmentes dobozába pakoltam bele. Nem volt régi akksim, a jóra meg nem mertem rákötni. Valamelyik led hibát jelzett meg talán 10,5 V-ot mértem rajta.
Azóta szegény ott porosodik a pincében... újra érdekel a téma, megcsinálnám, de sajnos nem nagyon értek hozzá.
Köszönöm!
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Hello! " Valamelyik led hibát jelzett meg talán 10,5 V-ot mértem rajta. "
Azért így "madártávlatból, az emlékeid alapján kérdezni valamit"..
Aksi nélkül ez nem működik rendesen. De az aksinak aligha lesz problémája ettől, legfeljebb a töltő könyököl le tőle. Egyébként meg ha az aksival sorba kötöttél volna egy refiizzót, lehet meg is tudtad volna próbálni vele.
A 3-as lábon semmi csoda nincs, ha annak feszültségét felhúzza valami (belül áramgenerátor van) akkor leszabályoz a táp. A kiegészítés is ezt teszi, ha a feszültség vagy az áram eléri a beállított szintet.
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Akkor előszedem, leporolom és ha a szüleimnél leszek, kipróbálom!
(#) csjoki hozzászólása Júl 11, 2014 /
 
Sziasztok!
Az ilyen típusú tápot átlehet alakítani akku töltővé, vagy más egyébb nagy áramú tápra.
Esetleg valakinek van hozzá rajza? UC3844 van benne és segédtápban TOP200JAI.
(#) sector99 válasza csjoki hozzászólására (») Júl 11, 2014 /
 
Csatlakozom a kéréshez, nekem is vannak ilyen tápjaim - hátha lehetne "hasznosítani" őket.
(#) IQNUKU válasza sector99 hozzászólására (») Júl 14, 2014 /
 
Sziasztok!

Az átalakítás nem lehetetlen, de szerintem sokkal bonyolultabb feladat, mint a TL494 IC-s tápok esetén.
Pontosan ilyen típusnak a kapcsolási rajzát nem találtam, csak hasonlókat.
Innen: letölthetsz egy párat.
(#) sector99 válasza IQNUKU hozzászólására (») Júl 14, 2014 /
 
Köszi ! Akkor maradok a 494-es változatnál.
(#) spgabor hozzászólása Szept 4, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy tápot elkezdtem még tavasszal labortápnak átalakítani. Akkor azt félbe hagytam, mert nem tudtal emdönteni mit is akarok belőle kihozni. Most viszont hirtelen kéne egy autó akksi töltő, ezért gondoltam, hogy a félbemaradt projekt befejezem így. Eddig annyi volt meg, hogy kiszórtam belőle a feleslegesnek vélt dolgokat. Volt amit benne hagytam, de azt azért, mert nem találtam fontosnak kivenni. A kiszerelt alkatrészek a fényképezett képen láthatók. Ez után az R46-al párhuzamosan kötve egy 1,2K-s ellenállást kereken 15V-ra sikerült beállítani a kimenő feszt. Amikor megvoltam vele, a második képen szereplő itt a fórumon is közzétett kapcsolást akartam hozzáépíteni az áram korlátozás végett. Viszont közbe-közbe ahogy próbálgattam, sajnos azt tapasztaltam, hogy a kimeneti feszültség terhelésre csökken.
Ha az R20-as ellenállást kiveszem belőle, akkor stabilan tartja a feszt. Viszont így nem tudom hogy kellene megoldanom az áram korlátozását.
Esetleg ebben tudna segíteni valaki? Előre is köszönöm!

Üdv:
spgabor
(#) IQNUKU válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Szia!

Az R50, R53, és a beépített sönt értéke biztosan megegyezik az ajánlott értékekkel? A BD242 jó? Helyes a lábsorrend? Az alkatrészek oda csatlakoznak ahová az elvi rajz mutatja? Nem értem miért kellett az R46 mellé párhuzamosan egy plusz ellenállás. Ha az R50 100 Ohm, és az R53 200 Ohm, akkor "automatikusan" be kellett volna állnia a kimeneten a 15 V közeli feszültségnek. Ha jól csinálod az átalakítást, nem kell oda ellenállás!
Az átalakítás menete ahogy én gondolom az IMAG.. képed alapján:
Az 5 V tápját meg kell szakítani az L4 eltávolításával.
A C16, C17 szintén eltávolítandó.
Az R19 helyére áthelyezni az R20 100R 3W-ot. (Gyanítom, itt tévesztetted el.)
Az R20 helyére előterhelésnek pl. 150 Ohm 3W mehet.
Összekötni a másik rajzon R53 200 Ohmos ellenállással a 12voltos kimenő ágat az 5 V feszültségfigyelő ágával.
A C15 helyett egy magasabb feszültségtűrésű (25- 35 V) Low ESR kondi kell. (Nem kell túl nagy kapacitás, mert az akku sokkal jobban fog szűrni.)
Ilyenkor már tranzisztor és sönt nélkül is kipróbálható a feszültségosztó működése, de csak kicsi terheléssel, mert most nincs semmilyen túláramvédelem!
Ha beáll a 15V közeli feszültség, akkor már csak a tranzisztor és a sönt rajz szerinti beiktatása van hátra.
Nézd át ezek alapján mit tévesztettél el!
Jó munkát!
(#) spgabor válasza IQNUKU hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Szia!

Azért van az R46 mellett egy ellenállás, mert eredetileg állítható feszültségű tápnak szántam és a maximális áramot ott akartam beállítani. Ezért gondoltam az így jó lesz. De akkor kiveszem belőle és marad a két ellenállás.
C17-et is kivetem, csak azt elfelejtettem áthúzni a rajzon. R20 helyére nem raktam előterhelést, azt hagytam a helyén és úgy építettem hozzá a másik rajzon a piros részeket.
21W-os autó izzóval próbáltam, kb 1,5V-os feszültség esést tapasztalva. Bár tegnap már nagyon késő volt, amikor csináltam, így lehet, hogy nem vettem észre hibát.
Amit írtam először is, hogy a felesleg kigyomlálása és a fesz beállítása után ha az R20 a helyén volt, akkor esett a fesz. Amúgy stabilnak tűnt.
Instrukciódnak megfelelően átnézem még egyszer.

Köszi a segítséget.
(#) IQNUKU válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2014 / 1
 
Kifelejtettem: Az R43-at sem kell átkötni a 12 voltra! Hagyni kell az 5 voltos ágon.
Ha az átalakítást jól csináltad, a 100 Ohmos ellenállás eltávolításakor a tápnak le kellene állnia, hiszen a 200 Ohmon keresztül szinte teljes lenne a visszacsatolás mértéke!
Ebből gondolom, hogy ezen a környéken tévesztettél el valamit.
Tehát: Az R20-at cseréld nagyobbra, mert megemelted a kimenet feszültségét. Ezzel más teendőd nincs. A fényképezett kottán R19 47 Ohmot cseréld ki 100 Ohm 3 W-ra. Erre, az 5 V felőli végére kösd a 200 Ohmot és a BD tranyó kollektorát.
Csinálok egy rajzot róla.

Vázlat.GIF
    
(#) spgabor válasza IQNUKU hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Köszi a segítséget. A héten módosítottam a tápot az instrukcióidnak megfelelően. Most 16,6V-ra állt be, ezért ezen még kell csökkentenem kb két voltot. Viszont stabil, aminek nagyon örülök.
Lenne még pár kérdésem. Ha a max 4A-es áramkorlátot emelni szeretném 8-10A-re, akkor a söntellenállás változtatáson kívül az eredeti rajzon lévő kimeneti 6A-es diódát is elvileg cserélnem kell, meg a bd244-et valami nagyobb áram tűrésűre. A sönt maradhat 5W, vagy tegyek bele 10W-at? A táp gyárilag 12V 12A-rel volt terhelhető.
A 14,5V 10A sok lesz neki? Mert akkor kevesebbet emelek az áramkorláton, viszont a 4A-nél többet szeretnék.
(#) IQNUKU válasza spgabor hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Szia!

A tápfeszültséget én az R43 értékének a finom változtatásával állítanám be pontosan.
Köss ideiglenesen, párhuzamosan az ominózus ellenállásra egy potenciométert. Saccra 1 MΩ biztosan megfelel. Állítsd be vele a kívánt kimenőfeszültséget. Mérd meg leválasztva, hol áll a poti értéke. Az ehhez legközelebbi szabvány fix ellenállással kiváltva a potit, meg is oldottad a feszültség beállítását.
- A kérdéses diódát valóban célszerű nagyobb áramúra cserélni. De a tapasztalatom szerint célszerű a feszültségtűrését is nagyobbra választani, mivel megnövelted a kimenőfeszültséget is, így a diódára jutó tranziensek, feszültségtüskék is nagyobbak lesznek. Ezt a 30 - 40 voltos diódák már nem biztos, hogy elviselik.
- A sönt értékét a leírásban vázolt módon kiszámíthatod. Nem biztos, hogy a kapott eredmény egybevág a valósággal, mert nem minden tranzisztor nyit pontosan 600mV-nál.
Ez csak egy hozzávetőleges érték. Bár ezt minden bizonnyal tudod te is.
A sönt terhelését kiszámolhatod a P=U x I képlet segítségével. P= 0,6V x 10 A, ami
6W. Tehát ide jobb választás a 10 W terhelhetőség.
- A táp terhelhetőségéről: Elméletileg el kellene viselnie a 150-160W terhelést is, de a legbiztosabb az, ha figyeled az alkatrészek melegedését, és az alapján döntöd el, mekkora terhelést várhatsz el tőle.
- A BD244 szerintem elég ide. Az R50 100Ω-os ellenállás korlátozni fogja az itt átfolyó áramot.
Ha mégis nagyon melegedne, hűtőbordát kell alkalmaznod.
- A korábbi hozzászólásomban tévesen ezt írtam:Ha az átalakítást jól csináltad, a 100 Ωos ellenállás eltávolításakor a tápnak le kellene állnia, hiszen a 200 Ωon keresztül szinte teljes lenne a visszacsatolás mértéke!
A valóságban nem leállna a táp, hanem picit több mint 5 V-ra állna be a kimenőfeszültség.
Bocsi!
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2014
(#) spgabor válasza IQNUKU hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Szia!

A fesz beállítással nincs gond, úgy szoktam csinálni, ahogy írtad.
A dióda helyére akkor keresek mindenképpen egy másikat. A tranzisztort az adatlapjából néztem és kapcsolási rajzon számolt képlettel számoltam. Viszont a söntöt két párhuzamos ellenállásból fogom csinálni, mert úgy vannak itthon ellenállásaim.
Bár a rajzon csak a diódára írja a bordát, de van egy pár északi híd és egyéb kisebb hűtőbordám, úgyhogy mindkettőre ragasztok vagy csavarozok majd egyet-egyet.

Köszönöm a segítséget!

Üdv:
spgabor
Következő: »»   13 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem