Fórum témák
» Több friss téma |
Igen tudom hogy fizikailag ugyan az a végeredmény, de itt fokozva van a veszély azzal hogy megtévesztő lehet a konnektorban a földelő érintkező, miközben nincs bekötve. Aki mondjuk nem tudja hogy nincs bekötve az nyugodtan belenyom egy földelt készüléket, rossz esetben meg is van a baj.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
A megtévesztés eszembe sem jutott... Jár a pont!
Sziasztok olyan kérdessem lenne hogy ki néztem egy 82mm-es átmerőjű , dobozhelyfúrót. Ebben kérnem ki a véleményeteket hogy menyire jó vagy illetve menyire tud hasznos lenni . A válaszokat előre is köszönöm.
Hali! Abból több fajta van, a gagyitól a megfizethetetlenig,látni kellene!
Sziasztok!
Az ETI gyártmányú termékek (kismegszakítók, áramvédők, stb) mennyire megbízható termékek? Köszönöm
Azok nagyon jók! Nálam beváltak a Milwaukee gépek.
De ha igazi,az akár 16-18 ezer forint is lehet!(SDS+)
Gondolom annyi esze azért volt a szerelőnek hogy a nullázást megcsinálta, mert ez nem derült ki. A 40-50 éve épített és esetleg közben néhányszor felújított (nem elektromos szempontból) épületet senki nem fogja csak azért szétvésni vagy vésetni hogy behúzzon egy plusz szálat.
Sziasztok!
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy a fal gipszelése előtt be kell nedvesíteni a vésett részt? A vésett részben elég sok betonpor maradt, mennyire kell azt kitakarítani? Tegnap vettem modellgipszet, hogy elsimítsak egy klímaszerelés utáni nagy lyukat a falon. Hogy álljak neki ennek az egésznek, még nem csináltam ilyet. Előre is köszi minden segítséget.
Port mindenképpen el kell távolítani, és be is kell nedvesíteni, hogy ne rántsa ki a gipszből a vizet a száraz fal. Ha elég bőven méred a vizet, akkor a port is kimossa a lecsorgó víz.
Mondjuk ha klímaszerelés után vagy, akkor gondolom nem lesz egész szobafestés utána, akkor inkább porszívóval távolítsd el a port, és ablakmosó spriccelővel adagold a vizet a vésett részbe, hogy ne sok víz csorogjon végig a falon.
Mi hamarosan fogjuk glettelni a falat. Nekünk a kőműves falfixet ajánlott, hogy a szemcséket megkösse, ne potyogjon le a glett. Nemrég alkalmam volt tapasztalni, hogy vésés után csak úgy a porra rágipszelve elválik a faltól és száradás után végigreped. A második helyen vízzel benedvesítettem a gipszelt területet, ezt leverni is alig lehet, nem hogy berepedne. Vagyis szerintem mindenképp nedvesítsd be. Vagy falfix de megfelel helyette víz is, csak keverj bele egy kis gipszet is. Ne sűrűre, csak annyira mint a tej. Jól csurogjon de gipszes legyen. Én mind a hármat kipróbáltan, bevált. Én mondjuk ecsettel kentem bele a résbe az anyagot.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Lehet hogy nullázott. Bár ha az lenne akkor fórumtársunk azt írta volna, hogy össze van kötve a nullával a földelés. Mondjuk a nullázás is veszélyes, nem véletlenül nem szabad ma már alkalmazni. Ha valahol nullszakadás történik, akkor megszakad a földelés is. Mint tudjuk nullszakadáskor a nulla vezetőn megjelenik 230 volt valamelyik fogyasztón keresztül. Ha a nulla össze van kötve a védőföldelővel akkor a készülékek fém vázán is megjelenik a 230 volt. Valaki hozzáér és meg is van a baj. Hogy melyik a biztonságosabb azt nehéz megmondani, mert testzárlatnál a nullázás megvéd, de nullszakadásnál meg a nem bekötött védőföld menti meg az életedet. Minden esetekben a szabványok alapján kell dolgozni, külön védőföldelés, munka nulla és fázis(ok). Szerintem megéri szétvésni a házat, ha valakit agyonvág az áram akkor egész életedben ott a lelkiismeret. Ha téged vág agyon akkor meg mindenedet elveszted, hiába spóroltál a villanyszerelésen. Mennyi ember halt már bele abba hogy szabványtalan bekötés miatt agyonvágta az áram. De egyesek nem tanulnak semmiből.
Kedves Elektroncso!
Úgy látom, némileg hiányosak az ismereteid a nullázás mibenlétéről, kialakításáról és a szabványokban foglaltakról. EPH megvan? Mást okoz egy nulla vezető szakadás egy háromfázisú rendszernél és mást egyfázisúnál. Nulla szakadásnál üzemelő! egyfázisú fogyasztókon keresztül kerülhet feszültség a többi berendezés testére, de megfelelő értékű földelés és eph kialakítás esetén nem gondolnám, hogy 50V fölé menne.
Köszi szépen a segítséget, pontosan így csináltam, ahogy leírtad. Kiporszívóztam a lyukat, amennyire csak lehet, és bevizeztem a falat a kenés előtt. Jól bespricceltem vízzel. Csak azzal nem számoltam, hogy a modellgipsz ilyen gyorsan megköt. Egy keverésem tönkre is ment. Kb. úgy éreztem magam mint a Tom és Jerry-ben, amikor kiöntenek valakit betonnal, és egyből megköt és már lehet is kocogtatni, mert olyan kemény. A második adagot már hígabbra kevertem, azzal szép lett a szoba, de az erkély részt már gyurmázni kellett a lyukba. Az nem lett valami világbajnok szépségű, majd megigazítom egy kis csiszolópapírral.
elektroncso: Neked is köszi a segítséget, hát a glett lehet hogy jobb lett volna olyan szempontból, hogy azt tovább lehet masszírozni, nem köt meg olyan gyorsan.
Tudom mit jelent az EPH. A szabványokat nem tudom fejből, csak azt mondom amit eddig tapasztaltam, illetve tanultam.
Vegyünk egy számítógépet mint egyfázisú földelt fogyasztót. A számítógép mellé be van a konnektorba nyomva még egy íróasztali lámpa is. A hálózat nullázott. Este van a lámpa világít, és megy a számítógép. A konnektorhoz vezető KÉT szál drót (PEN, fázis) közül a PEN vezető megszakad. Mondjuk a szobai elosztódobozban "leszakad,, a gerincvezetőről. A világító égőn keresztül feszültség alá kerül a kötésnél megszakadt, ezzel levegőben maradt PEN vezető. Az ember hozzáér a számítógép földel házához, és az megrázza. Ebben a példában az EPH esélytelen, hiszen azt a ház főelosztó szekrényében szokták kialakítani. Egy mosógép esetén, vagy bojlernél még működhet az EPH a csőhálózaton keresztül, de egy PC ritkán van bekötve az EPH hálózatba. Ilyen esetben az áramütés halálos is lehet.
Hát igen ez a fránya fehér gipsz nagyon gyorsan köt. Én nekem ha tudnád mennyi gipsz kötött bele a fangliba gipszelés közben. Én ez miatt a hornyokat majdnem telekentem csemperagasztóval, és csak egy vékony réteget vittem fel fehér gipszből. A szürke gipsz egy kicsit lassabban köt, csak nehéz lefesteni. Villanyszerelők azt szokják alkalmazni.
Nekem is van itthon egy fángli, de nem abban kevertem a gipszet, mert nem akartam, hogy belekössön. Az első adag bele is kötött volna. Inkább fagyisdobozt használtam, annak meg nem árt, ha beleköt.
Én oltott mésszel szoktam tuningolni a gipszet, akkor lassabban köt.
Akkor azért nem kötött olyan gyorsan múltkor a pincében a szürke gipsz. Én is tettem bele meszet, de azért hogy fehérebb legyen és könnyebb legyen lemeszelni. Nem volt otthon fehér gipsz. Amúgy talán a glettanyag is javarészt gipsz és ezek szerint akkor mész. Eddig csak azt tudtam hogy a glettanyag gipsz, csak van valami olyan adalék benne amitől lassabban köt.
Ha nagy a rés amit ki kell tölteni akkor a gipszet nem javaslom. Más tulajdonságai vannak mint a vakolóanyagnak, és az idő előrehaladtával egyre nagyobb az esélye hogy gondot fog okozni (pára, hőtágulás, teherautó forgalom rázza az épületet stb.). Kell venni készre kevert vakolóhabarcsot és azzal megcsinálni. Festés előtt így is úgy is glettelni kell az egészet.
Apámék úgy szokják csinálni, hogy a gégének kimart hornyot nem gipszelik be teljesen, hanem csak megfogassák gipszel a gégét, a többit meg majd behúzza azzal a festő amivel akarja. Mondjuk ez azért is célszerű, mert a festők ki nem állhassák a villanyszerelők által használt szürke gipszet, nagyon nehéz csiszolni, és lefesteni is nehezebb mert szürke.
Attól hogy most már más szabványokkal dolgoznak, még a lakóházak zöme nullázott évtizedek óta. Szabálytalan bekötés miatt biztos sokan meghaltak már, de olyanról még a tágabb környezetemben sem hallottam, hogy valaki a nullázott rendszer miatt vesztette volna életét.
A védőföld pedig pont ugyanakkora eséllyel szakadhat meg mint a nulla.
Tudom hogy ugyan akkora az esély, a mi házunk is nullázott. Bár hamarosan át lesz alakítva, csak apáméknak most sok dolguk van, késő estig és még hétvégén is dolgoznak. Nincs idő rá. Én ezt csak amiatt mondtam mert mindenre gondolni kell, a villany nem játék.
Moderátor. Most kaptam rendszer üzenetet, már megint leírtam emiatt helyett hogy ez miatt. Bocsánat. Amúgy működik szépen az új fejlesztés, jó hogy idézi a hozzászólást, nem jöttem volna rá hogy mi miatt kaptam az üzenetet. Mondjuk én nem azért használom mert ez a divat, hanem itt Csallóközben (vagy legalább is Gútán) így mondják. Átolvasva a cikket amit linkeltek, az egyik hozzászólásban írják hogy ott tűnik fel ahol a családban él nem magyar anyanyelvű de magyarul jól tudó ember. Nálunk a családban ilyen nincs, de a környezetemben van, innen jöhetett. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Ha csak apró, (egy cső ) szerelés van, akkor azt javaslom, gipsz, és a fal síkja alatti 1-2 mm szintre húzva. Az alkalmanként megfogatott változat akkor célszerű, ha utána kőműves jön. A festőnek nem sok anyaga van a nagyobb rések eltüntetésére.
Itthon így csináltuk ahogy tanácsolod, hogy más helyen hogy csinálja az apám azt nem tudom. Mivel ahol eddig voltam neki segíteni ott csak utána kenték fel a vakolatot ezért a megfogatást használták. Apám ismert és elismert villanyszerelő, még a kórházba is őt hívják mindig ha valami baj van, mert Ő ért hozzá. Tőle szoktam ellesni néhány fogást, illetve itt tanulok a fórumon.
Nem volt olyan nagy a lyuk, csak nehezen találtunk ki a fúróval az erkélyre, a sok betonvas miatt. Innen-onnan kellett fúrni és jóval nagyobb lett a lyuk, mint szükséges lett volna, de így sem volt vészes. Kb. 6x7cm körül volt a mérete. 40cm betonon mentünk át. A habarcsra én is gondoltam, de egy ekkora lyukra szerintem elég volt a gipsz. Hát majd az idő eldönti, hogy kell-e majd javítani vagy sem. Ha nagyon ronda lesz, akkor majd Günter Spakl-lal kikapargatom egy kicsit és leglettelem szépre. (Most a fal síkjáig tart a gipsz.) Még egyelőre vizes egy kicsit, hagyom száradni.
Kedves Elektroncso!
Ha a szobai elosztódobozban PEN vezető van az már régen rossz. Ajánlom figyelmedbe a mellékelt ábrát. Nullázás kialakítása továbbá elolvasásra és értelmezésre: Védővezetős érintésvédelem
Én is ezt mondom hogy rossz, én is mellékelek egy ábrát, nehogy elbeszéljünk egymás mellett. Én még a nagyon régi vezetékekről beszélek. Ezekben a hálózatokban nincs ÉV-relé, ez miatt még veszélyesebb. Bocsánat a Móricka rajzért.
Ui.: A nulla vezető kék volt a rajzon, csak valamiért besötétedett. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |