Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2344 / 4005
(#) proli007 válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 11, 2014 / 1

Hello! Ez a kapcsolás, így teljesen értelmetlen! Az alsó Fet-nél nincs gond, de a felső "forráskövetőként" működik. Vagy is a Source feszültsége nem lehetne nagyobb semmi képen, mint a vezérlő feszültség, vagy is 3,3V. De ebből még lejön a Fet nyitásához szükséges GS feszültség, ami 1..2V. Avagy hiába a Drain 12V-on, kimeneti feszültség csak 1..2V lesz maximum. Írták, hogy P csatornás Fet kell, amihez még egy meghajtó tranyóra is szükség lesz.
(#) Karesz85 válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 11, 2014 / 1

Mekkora áramot kell kapcsolnia? uln2003 nem lenne egyszerűbb Bővebben: Link
(#) Stynson hozzászólása Júl 11, 2014 /

Sziasztok!

Van egy hálózatról működő DC-t előállító dugasztápom (8-9 V)
5V-ra lenne szükségem, és találtam is itthon egy 7805-ös regulátort.
A kérdés az lenne, hogy szükségesek a lábaira a kondenzátorok, amik a kapcsolásában vannak ilyenkor is?
Illetve ha igen mekkorák kellenek, mert interneten rengeteg különböző értéket találtam, mitől függ melyik a jobb, vagy mindegy?
(#) kadarist válasza Stynson hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Szia!
A 100nF-os kondikat kapcsold rá, mást nem muszáj rákötni.
(#) laszlopapagaj válasza Karesz85 hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Igen, úgy látom, ez is jó lenne. De az uln2003 csak a szegmensek kapcsolására jó(közös anódos kijelzőnél). Akkor a megoldás a P csatornás FET 'felülre'.
Egyébként 30mA kapcsolására kell.
(LD-S230-G-C adatlap ITT)

Most már csak 1 kérdésre kéne tudnom a válasz. Honnan szerzek olyan p csatornás FET-et, ami 3.3V-ra már kinyit. Ti tudtok ilyen. Most a hestore-on pl nem nagyon találtam. Vagy válasszak bipoláris pnp tranzisztort, mondjuk BD136-ot?
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
(#) laszlopapagaj válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Akkor válaszolok is egyből, mert kipróbáltam szimulátorral, és élesben is. Működik.
Köszönöm a segítséget mindenkitől!

László
(#) SKY hozzászólása Júl 12, 2014 /

Sziasztok!
Valaki megtudná válaszolni, hogy az alábbi integrátoros háromszögjel generátor kapcsolásnak miért ilyen zavaros a lefutó éle LM324 használata esetén? Móricka rajzzal megpróbáltam ábrázolni, hogy miről is lenne szó.
Esetleg lenne javaslat olyan 4-es OPA-ra ebbe az alkalmazásba, ami viszonylag gyakori és a kimenete szintén 0-ig lemegy az LM324 helyett?
Válaszotokat köszönöm!
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Szia!
Milyen szkóppal nézted?
(#) SKY válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Szia! GOULD OS300, de nem hiszem, hogy a szkóppal lenne baj, mivel a kapcsolás tökéletes TL074-el, csak azzal nem tudom elérni, hogy 0-tól induljon a fűrészjel, a panel meg már kész van kapcsolásostúl...
(#) SKY válasza SKY hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Az értékek egyébként a következőek: R=22K, C=100nF, Rf~68K, R1~47K nagyságrendű.
A háromszögjelnek pedig ~0,2 és 4,8V közötti értékűnek kellene lennie.
(#) szucsip válasza SKY hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Üdv!

Meg kéne nézni, hogy az 1. számú OPA kimenetén milyen a jel!
A Vcc/2 -t pedig érdemes lenne kondenzátorral simítani, hátha segít.

Egyéb: a TL074 -nek jóval nagyobb a tápzaj elnyomása (Supply voltage rejection ratio) --> próbáld szűrni jobban a tápfeszültséget is, kerámia kondenzátorokkal. A műv. erősítő Vcc lábához minél közelebb.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
(#) Peet19 hozzászólása Júl 12, 2014 /

Sziasztok!
Egy önindukciós nagyfeszültséget szeretnék előállítani amihez csináltam egy tervet, és a kérdésem az lenne hogy ha a primer tekercsen folyó áramot megszakítom egy tranzisztorral, akkor a primer tekercsben létrejövő önindukciós feszültséget ami ellenkező irányú áramot indít meg, egy diódával rövidre zárhatom-e.
A primer tekercsen a feszültség kb: 11.2 - 11.9V között alakul majd, és 2.1 - 2.8A áram folyik majd keresztül rajta. A tranyó emitter bázis felőli része most nem érdekes azért nem is rajzoltam meg, a lényeg hogy ekkora feszültségen ekkora áramot fog kapcsolgatni és nem szeretném ha a primer önindukciója tönkre tenné.
A rajzon látható módon megvédhetem?
Jó egyáltalán az elképzelésem?
Egy olyan diódát választottam ami 1000V és 5A -es. Elég ekkora?

Köszi a segítséget!

szikra1.png

(#) SKY válasza szucsip hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

A négyszög kimenet zavartalan, kb 2-3uS lehet a felfutási ideje.
A féltápfeszt feszültségkövetőn keresztül kapja és ha annak a kimenetére teszek 100nF-et, akkor még zavarosabb lesz a jel, mintha kettő lenne egymás alatt 0,5V-al eltolva és közöttük csak zavar van.
(#) szucsip válasza SKY hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Milyen kettő egymás alatt?
A feszültségkövetőt javaslom lecserélni 2db kis értékű ellenállás + 1db kondenzátor párosra.
(#) szucsip válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Igen, megvédheted vele a tranzisztort. Viszont az 1000V és 5A azt sejteti, hogy nem gyorsdiódáról van szó. A dióda miatt viszont nem fog ívet húzni a szekunder kapocspár.
(#) Peet19 válasza szucsip hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Ezt nem értem. Miért nem jön létre az önindukció a szekunder tekercsben?
A kikapcsolás pillanatában a primer körben ugyanúgy fluxusváltozás jön létre akkor is, ha egy diódán keresztül rövidre zárom. Vagy nem jól gondolom?
Ha így nem jó akkor mit tanácsolsz hogy szikra is legyen a szekunder oldalon és a tranyót is megvédjem a primer önindukciójától?
Esetleg ez a dióda jó lenne? RHRP 1560

Ha esetleg diódával nem lehet megoldani akkor egy ilyen kondi az emitter és a kollektor közé megvédené a tranyót?
(#) ThompsoN hozzászólása Júl 12, 2014 /

Sziasztok.

Adott néhány motor, amit egy PC tápról hajtanék. 2 fokozat szükséges, amihez pont ideális lenne a tápegység 5 vagy 12V-os ága. Természetesen menet közben állíthatónak kell lennie. A föld ugye közös, így arra gondoltam, hogy tennék a motor és az 5V közé egy, illetve a motor és a 12V közé is egy p csatornás MOSFET-et, amiket optocsatolóval kapcsolnék be (azért opto, mert az van itthon). Az egészet egy AVR vezérelné. (PWM kilőve, mert a motor megáll tőle, sajnos.) Így a motor éppen akkora feszültséget kapna, amekkora megfelelő a fokozatnak. Szerintetek mennyire biztonságos ez a megoldás így?

Mellékletben csatolok egy kapcsolási rajzot.

os8ra1.jpg

Azért nem jön létre az ív (az indukált feszültség még létrejön), mert a primer oldalon korlátozod a feszültséget (mondjuk 0,7V -ra). A feszültségek az áttételek arányában alakulnak. Például ha primer 10 menet, szekunder 100menet, akkor ha primeren 0,7V-nál nem megy fentebb a feszültség, akkor a szekunderen sem mehet 7V fölé. (Nsz/Np*Up)
(A tekercsek közötti csatolási tényezőt most nem vesszük figyelembe )

A kondenzátoros ötlet az jó, de a feszültségtűrésének nem kell olyan nagynak lennie. Ellenben a kapacitása nyugodtan lehetne 10-100nF. A másik dolog: az 1db dióda helyett tehetnél be egy zener diódát úgy, hogy a katódot kötöd a kollektorra, az anódot pedig egy másik, általános dióda anódjára. Ezen másik (általános vagy esetleg schottky) dióda katódját pedig a tápra.

A zener feszültségét úgy kell megválasztani, hogy a TÁPFESZ+ZENER feszültség legalább néhány volttal alatta maradjon a tranzisztor maximális C-E feszültségek.

A szekunder oldalra is érdemes lenne diódát tenned, hasonlóan úgy, mint a TV-kben szokott volt lenni. Így végső soron egy flyback tápot kapsz, ami a kimeneti zárlatot jól tolerálja.
(#) szucsip válasza ThompsoN hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Üdv!

Ha tudod garantálni, hogy az optocsatoló tranzisztora teljesen kinyit, akkor még rendben is lehetne a dolog. Viszont érdemes lenne védeni a FET-eket, ha menet közben kapcsolod át a motor áramforrását.
(#) ThompsoN válasza szucsip hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Egy-egy fordítottan bekötött egyenirányító dióda jó lenne védelemnek? Arról hogyan győződhetek meg, hogy az opto tranzisztora teljesen nyitott?
(#) szucsip válasza ThompsoN hozzászólására (») Júl 12, 2014 / 1

Igen, egy dióda is jó lehet. A nyitásról pedig úgy bizonyosodhatsz meg, hogy leméred, vagy megnézed a mikrokontroller és az optocsatoló adatlapjait. Mondjuk én a helyedben az 5V -os ágnál N-csatornás FET-et használnék, amit a 12V -os feszültséggel nyitnék ki úgy, hogy az egyik opto kollektorát tenném a 12V-ra, az emitterét pedig a FET gate-jére. Természetesen az opto emittere és a föld közé tennék egy pár kOhm lehúzó ellenállást, már csak a szivárgási áram miatt. Így kellően nagy lehet a G-S feszültség ahhoz,hogy teljesen nyisson a FET -is.

Köszi, értem most már.
Közben gondolkoztam és arra gondoltam hogy zener diódákkal is meg lehetne oldani talán.
A tranzisztor 10A / 800V -os lenne. Amikor bekapcsol akkor CE áram 2.6A a kapocsfeszültség közel 12V. Amikor kikapcsol akkor a primer tekercs önindukciója (sajna nem tudom kiszámolni mert nem tudom a tekercs induktivitását), de arra gondoltam hogy ha a kollektort és az emittert összekötném egy vagy több sorba kötött zener diódával aminek a letörési feszültsége összesen pl, 400 - 500V, akkor ha a primer önindukciója a tranzisztor kikapcsolásának pillanatában eléri a 400V ot, akkor kinyita a zener dióda (vagy diódák), és a GND -re húznák ezt a nagyfeszültséget kikerülve a tranzisztort.
Ez szerinted így megoldható?
Ha igen akkor a szekunder tekercsben létrejön a több kV -os nagyfeszültség? (lesz szikra ?

Próbáld ki

De legalább a transzformátor áttételét kéne tudni
(#) ThompsoN válasza szucsip hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Értem, köszönöm a segítséget.

Ez egy sima 12V -os gyújtó trafó ami egy motorban volt. Sajna fogalmam sincs erről pedig már próbáltam utána nézni a szerkezetének, de lehet szétbombázok egyet és megszámolom .

Amúgy köszi a segítséget, de most komolyan szerinted ahogy leírtam az a zener diódás megoldás a kollektor emitter közé jó megoldás?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, és még annyit hogy ha darlingtonba kötném a nagyteljesítményű tranzisztort akkor az első kis tranzisztort egy sima diódával meg tudnám védeni hogy visszafelé ne kapjon áramot?
(#) 20sz Jófiú válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Ne szedd szét, felesleges. Nagyon nagy áttétele van. Nemrég mértem meg egy 6V-os motor gyújtótrafó szekunderét, 20H ami igen csak soknak számít.

Milyen áramkörrel fogod meghajtani a tranzisztort?
(#) proli007 válasza ThompsoN hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Hello! Ez így semmiképen nem jó. Nem vetted figyelembe, hogy a Fet-ben egy parazita dióda van. Amikor a 12V-os kapcsoló bekapcsol, a Fet-en keresztül a 12V visszamegy az 5V-os tápra és megemeli annak is a feszültségét. Tehát minimum az 5V-os kapcsolóval sorba, egy dióda kell.
(#) Peet19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Egyenlőre még csak tervezek, de a táppal párhuzamosan rakok egy kapcsolót. A pozitív ágra egy 2.4k ellenállást gondoltam ami után egy darlingba kötött tranzisztor bázisára megy. Erre egy C547B -t választottam, ennek elég jó a bétája 370 körüli. Ennek az emitterét a nagy tranzisztor bázisára, a kollektorukat meg összekötöm. A nagy tranyó emittere a gnd-n van és egyenlőre még ott tartok hogy ha bekapcsolom a mauális kapcsolót, akkor a kis tranyó bázisa kap kb: 3mA áramot de ez kinyitja a nagy tranyót teljesen ami ha vezet a tekercsen átfolyik 2.6A áram. Aztán kikapcsolom ami fluxusváltozást idéz elő és a szekunder oldalon nagyfeszültség indukálódok, és itt szeretnék egy kis szikrát látni .
A primer tekercs önindukciós feszültségét a kikapcsolás pillanatában 400V körül le akarom törni zenerekkel a nagy tranyónál, de ha darlingba kötöm akkor már bonyolítja a helyzetet, mert 400V ig kapja a kis tranyó is ami nem fogja elbírni, de szerintem egy sima diódával sorba kötve meg tudom védeni.
Még gondolkozok rajta egy kicsit. De ha van ötlet akkor szívesen fogadom.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Hello! Miért nem nézel meg egy tranyós gyújtás rajzát hogy oldják ott meg? Már is van ötlet.
Következő: »»   2344 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem