Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Ez a kapcsolás, így teljesen értelmetlen! Az alsó Fet-nél nincs gond, de a felső "forráskövetőként" működik. Vagy is a Source feszültsége nem lehetne nagyobb semmi képen, mint a vezérlő feszültség, vagy is 3,3V. De ebből még lejön a Fet nyitásához szükséges GS feszültség, ami 1..2V. Avagy hiába a Drain 12V-on, kimeneti feszültség csak 1..2V lesz maximum. Írták, hogy P csatornás Fet kell, amihez még egy meghajtó tranyóra is szükség lesz.
Mekkora áramot kell kapcsolnia? uln2003 nem lenne egyszerűbb Bővebben: Link
Sziasztok!
Van egy hálózatról működő DC-t előállító dugasztápom (8-9 V) 5V-ra lenne szükségem, és találtam is itthon egy 7805-ös regulátort. A kérdés az lenne, hogy szükségesek a lábaira a kondenzátorok, amik a kapcsolásában vannak ilyenkor is? Illetve ha igen mekkorák kellenek, mert interneten rengeteg különböző értéket találtam, mitől függ melyik a jobb, vagy mindegy?
Szia!
A 100nF-os kondikat kapcsold rá, mást nem muszáj rákötni.
Igen, úgy látom, ez is jó lenne. De az uln2003 csak a szegmensek kapcsolására jó(közös anódos kijelzőnél). Akkor a megoldás a P csatornás FET 'felülre'.
Egyébként 30mA kapcsolására kell. (LD-S230-G-C adatlap ITT) Most már csak 1 kérdésre kéne tudnom a válasz. Honnan szerzek olyan p csatornás FET-et, ami 3.3V-ra már kinyit. Ti tudtok ilyen. Most a hestore-on pl nem nagyon találtam. Vagy válasszak bipoláris pnp tranzisztort, mondjuk BD136-ot? A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Akkor válaszolok is egyből, mert kipróbáltam szimulátorral, és élesben is. Működik.
![]() Köszönöm a segítséget mindenkitől! ![]() László
Sziasztok!
Valaki megtudná válaszolni, hogy az alábbi integrátoros háromszögjel generátor kapcsolásnak miért ilyen zavaros a lefutó éle LM324 használata esetén? Móricka rajzzal megpróbáltam ábrázolni, hogy miről is lenne szó. Esetleg lenne javaslat olyan 4-es OPA-ra ebbe az alkalmazásba, ami viszonylag gyakori és a kimenete szintén 0-ig lemegy az LM324 helyett? Válaszotokat köszönöm!
Szia! GOULD OS300, de nem hiszem, hogy a szkóppal lenne baj, mivel a kapcsolás tökéletes TL074-el, csak azzal nem tudom elérni, hogy 0-tól induljon a fűrészjel, a panel meg már kész van kapcsolásostúl...
Az értékek egyébként a következőek: R=22K, C=100nF, Rf~68K, R1~47K nagyságrendű.
A háromszögjelnek pedig ~0,2 és 4,8V közötti értékűnek kellene lennie.
Üdv!
Meg kéne nézni, hogy az 1. számú OPA kimenetén milyen a jel! A Vcc/2 -t pedig érdemes lenne kondenzátorral simítani, hátha segít. Egyéb: a TL074 -nek jóval nagyobb a tápzaj elnyomása (Supply voltage rejection ratio) --> próbáld szűrni jobban a tápfeszültséget is, kerámia kondenzátorokkal. A műv. erősítő Vcc lábához minél közelebb. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
Sziasztok!
Egy önindukciós nagyfeszültséget szeretnék előállítani amihez csináltam egy tervet, és a kérdésem az lenne hogy ha a primer tekercsen folyó áramot megszakítom egy tranzisztorral, akkor a primer tekercsben létrejövő önindukciós feszültséget ami ellenkező irányú áramot indít meg, egy diódával rövidre zárhatom-e. A primer tekercsen a feszültség kb: 11.2 - 11.9V között alakul majd, és 2.1 - 2.8A áram folyik majd keresztül rajta. A tranyó emitter bázis felőli része most nem érdekes azért nem is rajzoltam meg, a lényeg hogy ekkora feszültségen ekkora áramot fog kapcsolgatni és nem szeretném ha a primer önindukciója tönkre tenné. A rajzon látható módon megvédhetem? Jó egyáltalán az elképzelésem? Egy olyan diódát választottam ami 1000V és 5A -es. Elég ekkora? Köszi a segítséget!
A négyszög kimenet zavartalan, kb 2-3uS lehet a felfutási ideje.
A féltápfeszt feszültségkövetőn keresztül kapja és ha annak a kimenetére teszek 100nF-et, akkor még zavarosabb lesz a jel, mintha kettő lenne egymás alatt 0,5V-al eltolva és közöttük csak zavar van.
Milyen kettő egymás alatt?
![]() A feszültségkövetőt javaslom lecserélni 2db kis értékű ellenállás + 1db kondenzátor párosra.
Igen, megvédheted vele a tranzisztort. Viszont az 1000V és 5A azt sejteti, hogy nem gyorsdiódáról van szó. A dióda miatt viszont nem fog ívet húzni a szekunder kapocspár.
Ezt nem értem. Miért nem jön létre az önindukció a szekunder tekercsben?
A kikapcsolás pillanatában a primer körben ugyanúgy fluxusváltozás jön létre akkor is, ha egy diódán keresztül rövidre zárom. Vagy nem jól gondolom? Ha így nem jó akkor mit tanácsolsz hogy szikra is legyen a szekunder oldalon és a tranyót is megvédjem a primer önindukciójától? Esetleg ez a dióda jó lenne? RHRP 1560
Ha esetleg diódával nem lehet megoldani akkor egy ilyen kondi az emitter és a kollektor közé megvédené a tranyót?
Sziasztok.
Adott néhány motor, amit egy PC tápról hajtanék. 2 fokozat szükséges, amihez pont ideális lenne a tápegység 5 vagy 12V-os ága. Természetesen menet közben állíthatónak kell lennie. A föld ugye közös, így arra gondoltam, hogy tennék a motor és az 5V közé egy, illetve a motor és a 12V közé is egy p csatornás MOSFET-et, amiket optocsatolóval kapcsolnék be (azért opto, mert az van itthon). Az egészet egy AVR vezérelné. (PWM kilőve, mert a motor megáll tőle, sajnos.) Így a motor éppen akkora feszültséget kapna, amekkora megfelelő a fokozatnak. Szerintetek mennyire biztonságos ez a megoldás így? Mellékletben csatolok egy kapcsolási rajzot. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
Azért nem jön létre az ív (az indukált feszültség még létrejön), mert a primer oldalon korlátozod a feszültséget (mondjuk 0,7V -ra). A feszültségek az áttételek arányában alakulnak. Például ha primer 10 menet, szekunder 100menet, akkor ha primeren 0,7V-nál nem megy fentebb a feszültség, akkor a szekunderen sem mehet 7V fölé. (Nsz/Np*Up)
(A tekercsek közötti csatolási tényezőt most nem vesszük figyelembe ) A kondenzátoros ötlet az jó, de a feszültségtűrésének nem kell olyan nagynak lennie. Ellenben a kapacitása nyugodtan lehetne 10-100nF. A másik dolog: az 1db dióda helyett tehetnél be egy zener diódát úgy, hogy a katódot kötöd a kollektorra, az anódot pedig egy másik, általános dióda anódjára. Ezen másik (általános vagy esetleg schottky) dióda katódját pedig a tápra. A zener feszültségét úgy kell megválasztani, hogy a TÁPFESZ+ZENER feszültség legalább néhány volttal alatta maradjon a tranzisztor maximális C-E feszültségek. A szekunder oldalra is érdemes lenne diódát tenned, hasonlóan úgy, mint a TV-kben szokott volt lenni. Így végső soron egy flyback tápot kapsz, ami a kimeneti zárlatot jól tolerálja. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
Üdv!
Ha tudod garantálni, hogy az optocsatoló tranzisztora teljesen kinyit, akkor még rendben is lehetne a dolog. Viszont érdemes lenne védeni a FET-eket, ha menet közben kapcsolod át a motor áramforrását.
Egy-egy fordítottan bekötött egyenirányító dióda jó lenne védelemnek? Arról hogyan győződhetek meg, hogy az opto tranzisztora teljesen nyitott?
Igen, egy dióda is jó lehet. A nyitásról pedig úgy bizonyosodhatsz meg, hogy leméred, vagy megnézed a mikrokontroller és az optocsatoló adatlapjait. Mondjuk én a helyedben az 5V -os ágnál N-csatornás FET-et használnék, amit a 12V -os feszültséggel nyitnék ki úgy, hogy az egyik opto kollektorát tenném a 12V-ra, az emitterét pedig a FET gate-jére. Természetesen az opto emittere és a föld közé tennék egy pár kOhm lehúzó ellenállást, már csak a szivárgási áram miatt. Így kellően nagy lehet a G-S feszültség ahhoz,hogy teljesen nyisson a FET -is.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
Köszi, értem most már.
Közben gondolkoztam és arra gondoltam hogy zener diódákkal is meg lehetne oldani talán. A tranzisztor 10A / 800V -os lenne. Amikor bekapcsol akkor CE áram 2.6A a kapocsfeszültség közel 12V. Amikor kikapcsol akkor a primer tekercs önindukciója (sajna nem tudom kiszámolni mert nem tudom a tekercs induktivitását), de arra gondoltam hogy ha a kollektort és az emittert összekötném egy vagy több sorba kötött zener diódával aminek a letörési feszültsége összesen pl, 400 - 500V, akkor ha a primer önindukciója a tranzisztor kikapcsolásának pillanatában eléri a 400V ot, akkor kinyita a zener dióda (vagy diódák), és a GND -re húznák ezt a nagyfeszültséget kikerülve a tranzisztort. Ez szerinted így megoldható? Ha igen akkor a szekunder tekercsben létrejön a több kV -os nagyfeszültség? (lesz szikra ![]()
Próbáld ki
![]() De legalább a transzformátor áttételét kéne tudni
Ez egy sima 12V -os gyújtó trafó ami egy motorban volt. Sajna fogalmam sincs erről pedig már próbáltam utána nézni a szerkezetének, de lehet szétbombázok egyet és megszámolom
![]() Amúgy köszi a segítséget, de most komolyan szerinted ahogy leírtam az a zener diódás megoldás a kollektor emitter közé jó megoldás? Kíváncsi vagyok a véleményedre, és még annyit hogy ha darlingtonba kötném a nagyteljesítményű tranzisztort akkor az első kis tranzisztort egy sima diódával meg tudnám védeni hogy visszafelé ne kapjon áramot?
Ne szedd szét, felesleges. Nagyon nagy áttétele van. Nemrég mértem meg egy 6V-os motor gyújtótrafó szekunderét, 20H ami igen csak soknak számít.
Milyen áramkörrel fogod meghajtani a tranzisztort?
Hello! Ez így semmiképen nem jó. Nem vetted figyelembe, hogy a Fet-ben egy parazita dióda van. Amikor a 12V-os kapcsoló bekapcsol, a Fet-en keresztül a 12V visszamegy az 5V-os tápra és megemeli annak is a feszültségét. Tehát minimum az 5V-os kapcsolóval sorba, egy dióda kell.
Egyenlőre még csak tervezek, de a táppal párhuzamosan rakok egy kapcsolót. A pozitív ágra egy 2.4k ellenállást gondoltam ami után egy darlingba kötött tranzisztor bázisára megy. Erre egy C547B -t választottam, ennek elég jó a bétája 370 körüli. Ennek az emitterét a nagy tranzisztor bázisára, a kollektorukat meg összekötöm. A nagy tranyó emittere a gnd-n van és egyenlőre még ott tartok hogy ha bekapcsolom a mauális kapcsolót, akkor a kis tranyó bázisa kap kb: 3mA áramot de ez kinyitja a nagy tranyót teljesen ami ha vezet a tekercsen átfolyik 2.6A áram. Aztán kikapcsolom ami fluxusváltozást idéz elő és a szekunder oldalon nagyfeszültség indukálódok, és itt szeretnék egy kis szikrát látni
![]() A primer tekercs önindukciós feszültségét a kikapcsolás pillanatában 400V körül le akarom törni zenerekkel a nagy tranyónál, de ha darlingba kötöm akkor már bonyolítja a helyzetet, mert 400V ig kapja a kis tranyó is ami nem fogja elbírni, de szerintem egy sima diódával sorba kötve meg tudom védeni. Még gondolkozok rajta egy kicsit. De ha van ötlet akkor szívesen fogadom.
Hello! Miért nem nézel meg egy tranyós gyújtás rajzát hogy oldják ott meg? Már is van ötlet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |