Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   146 / 276
(#) zolibon válasza mpisti hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Köszi a válaszod! Tehát így ebben a formában nem sercegtethető el ezzel a trafóval 1-2mm-es lemez sem? A tescos csodákban 0,8-as primer meg 2mm-es szekunder van két öklömnyi magon és taknyolnak vele ilyesmit. Esetleg valami kompromisszum nem létezik, hogy ne kelljen szétszedni?
Üdv
(#) kissadam válasza zolibon hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Idézet:
„A tescos csodákban 0,8-as primer meg 2mm-es szekunder van két öklömnyi magon és taknyolnak vele ilyesmit.”

Jól mondod taknyolnak..... de nem hegesztenek, ha már csinálsz egy gépet és beleölöd az energiát, akkor csinálj olyat aminek hasznát is veszed majd és örömödet is leled benne, ne olyat amivel csak taknyolni tudsz.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
(#) zolibon hozzászólása Júl 8, 2014 /

Köszi a válaszokat mindenkinek! Valami technológiai tanácsot tudnátok adni még, miként bontsam meg, hogy legkevésbé sérűljön a huzal? Nem vákuumimpregnált, de le van lakkozva(gondolom ecsettel).
(#) zolibon hozzászólása Júl 8, 2014 /

Azt is szeretném megkérdezni, hogy mekkora a legkisebb kapható co2 palack és milyet célszerű venni, mert alkalmanként használnám? Ez a nyomáspróba dolog, hogy zajlik? Gondolok itt arra ha 2 év alatt ürítem ki és közben lejár, akkor nem cserélik ki? Köszi a választ!
(#) mpisti válasza zolibon hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Ha a palackot érvényes nyomáspróbával vetted itthon, akkor bármennyi idő elteltével vissza kell hogy cseréljék. Ez nincs időhöz kötve. Mivel én kevertgázt használok, Co2 gázt csak javítások után szoktam a gépeknél használni, emiatt kb. 5-6 éve cseréltem utolján a palackomat. De ha kifogy, minden további nélkül cserélik. Egy a lényeg, hazai forgalmazótól származzon. Az viszont előfordulhat hogy pl. a Linde nem fog Aga palackot átvenni.
(#) szunyi55 válasza staci123 hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Szia.Nincs még valami ötleted amit még megprobálhatnák mert teljesen elakadtam.
(#) Melphi hozzászólása Júl 9, 2014 /

Tiszteletem!
Szeretném tudni hogy 180A-t 7-8 fokozatban milyen feszültségekre kell osztani hogy kezelhető áramértékeket kapjak? És ebből hogy tudok áramot számolni, gondolom az I=P/U ide kicsit hiányos?
Itt van pár érték amit olvasataim között találtam, melyiket érdemes alapul venni, ezeket csak azért kérdem, mert ez nem tény értékek hanem tapasztalat eredménye.
1. fokozat: 16,2 V
2. fokozat: 17,2 V
3. fokozat: 18,6 V
4. fokozat: 20,0 V
5. fokozat: 21,6 V
6. fokozat: 23,7 V
7. fokozat: 27,7 V

1.. 16,9v
2 19,8v
3 22,6v
4 25,7v
5 29,5v
6 32,8v
7 38,5v
8 43,6v

50A 16,2V
75A 17,3V
100A 18,5V
125A 19,8V
175A 24V
200A 27V

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
(#) mpisti válasza Melphi hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Mindenképpen a 2.verziót kellene figyelembe venni, ha mindenáron ragaszkodsz a 180A íváramhoz. Egyébként -már többször leírtam- az íváram ezeknél az egyszerű gépeknél a huzalátmérőtől,az előtolás sebességétől, és a védőgáztól függ elsősorban. A kiválasztott feszültségfokozattal csak lehetőséget teremtesz ahhoz,hogy a kívánt áram kialakulhasson a hegesztőáramkörben, feltéve ha ezt az áramkör belső ellenállása lehetővé teszi. Pl. ha az áramkör belső ellenállását 0,1 ohmnak vesszük, akkor elvileg a 16,9V 169A áramot hajtana át az áramkörön. De mivel az áramkörben benne van a trafó HKV összes eleme+a fojtó reaktanciája+az összekötő vezetékek, testkábel munkakábel ohmos ellenállása+ a testcsipesz és a kötések átmeneti ellenállása+a villamos ív ellenállása, így már jó,ha a 16,9V 40-45A-t tud az áramkörön áthajtani. Ebből már ki lehet számolni hogy a 43,6V mekkora áramot lesz képes áthajtani az áramkörön. Természetesen ez csak megközelítőleg lesz igaz, mert pl. a trafó HKV adatai a különböző fokozatokban más és más értéket vesznek fel, azaz a bekapcsolt primer menetek csökkenésével ahogy nő a gerjesztés úgy fog csökkenni a z elméleti belső ellenállása a trafónak, ezzel együtt a hegesztőáramkörnek is. A hegesztő huzalkeresztmetszet szintén szerepet játszik, mivel a nagyobb huzalkeresztmetszet nagyobb felületen tud íváramot vezetni, emiatt azonos munkához nagyobb feszültségfokozatot kell használni. A védőgáz szintén befolyásoló tényező, mert pl. ugyanolyan trafófokozatnál a kevert gáz nagyobb íváramot biztosít. A legerősebb fokozatnál viszont már számolni kell azzal, hogy ehhez a primer oldalról igen tetemes lesz az energiaigény. Én 1 fázisú Co gépet nem szoktam 35-36V fölé tekerni, mert ha jó a trafó csatolása akkor a hálózati oldalról ilyen feszültségnél simán felvesz 30-35A-t 1,2mm-es huzalnál.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
(#) Melphi hozzászólása Júl 9, 2014 /

Köszönöm a kielégítő választ,valami még csigázza a fantáziámat, idézem:
Idézet:
„Én 1 fázisú Co gépet nem szoktam 35-36V fölé tekerni”
, ez gondolom a váltófeszültség, ha ezt egyenirányítom az kb 2-3v feszültségesés, és ha ezt még pufferolom az kb 49-50V, ez nem sok egy kicsit, vagy vissza esik a feszültség, ez a része nagyon nem tiszta, kérlek erről is írj egy kis fejtágítás, nagyon hálás lennék?
Örök hálám.
(#) Phile80 válasza Melphi hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Május 8-án leírtam egy 1 fázisú gép mért feszültségeit ebbe a topikba.
(#) mpisti válasza Melphi hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

A 35-36V a váltófeszültség. Pufferolás után ez 1,41x több lesz,de terhelés hatására ez visszaesik az effektív érték alá. Tehát az a csúcsra töltött kondi csak a nullátmenetnél segíti igazán a gépet, de akkor viszont jól dolgozik.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Ide másolom, hogy ne kelljen keresni:

"Így néz ki a gyakorlatban:

Trakis-Hetra gyártmányú MIG 140-es, 1 fázisú CO gép általam mért értékei:
(Üresjárás: Vü - Ívfeszültség: Uí - Áramerősség: I)
1 - Vü:27,8V Uí:13,8V I:57A
2 - Vü:31V Uí:14,6V I:65A
3 - Vü:34,7V Uí:17,5V I:74A
4 - Vü:38V uí:17,3V I:97A
5 - Vü:40,3V Uí:18,4V I:107A
6 - Vü:42,9 Uí:22,8V I:108A (6-os fokozat több huzalelőtolással: Uí:21V I:120A)

0,8-as huzal. A huzalelőtolást úgy válaszottam, ahogy szerintem optimális volt a fokozathoz való hegesztéshez. "

Annyit hozzátennék, hogy más méretű trafóval a mérési eredmények mások lesznek. Én 45-60cm2 közti vaskeresztmetszetet szoktam használni .
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Most nézem hogy az a Vü > Uü akart lenni.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 10, 2014 /

Aki tudja miről van szó úgyis érti.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
(#) Melphi válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 10, 2014 /

Köszönöm, nagyon tetszik a mérés, ha jól látom az üresjárati feszültség már az egyenirányított pufferelt érték, és ha jól számolom ennek a gépnek kb 19V-t a legalacsonyabb feszültséghez tartozó váltakozó feszültség.
Mpisti, köszönöm az okítást, tökéletesen megértettem az áramérték mikénti alakulását a használat függvényében.
(#) zolibon válasza mpisti hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Le szedtem a szekundert. Légyszives segíts már némi tanáccsal, hány voltra tekerjem meg, hogy használható legyen!
A primer az 1,5mm-ből csavarva maradt. Van 18 voltnyi 3x1,5mm fazonhuzalom. és 54 voltnyi 2mm-es kör keresztmetszetű huzalom. Ez utóbbiból több szálason tekerve beletoltható a téglalap huzalba, a kivánt feszültség eléréséhez?
Üdv
(#) mpisti válasza zolibon hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Legalább azt megszámoltad,hogy amit letekertél az hány menet volt tekercsrészenként? Mert abból ki lehetne számolni hogy mekkora a menetfeszültség. Ha nem számoltad meg, akkor kissé nehéz dolgod lesz. Egyébként ha nem többet, mint néhány hozzászólást visszaolvasol megtalálod a feszültségértékeket. Azon is gondolkozz, hogy a különböző feszültségértékekhez tartozó fokozatok miként jönnek létre. Ehhez az elterjedt megoldás a primer fokozatváltás. Lehet a szekunderen is kialakítani, de elég nagy kapcsoló kellene hozzá, ezért jobb a primer fokozatváltás.
(#) Melphi válasza zolibon hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Ha az elöző, és ezt az oldalt végigolvasod akkor választ kapsz az első kérdésedre.
(#) zolibon hozzászólása Júl 11, 2014 /

Elektronikusan akarom megoldani a szabályzást, mert a primert nem szeretném leszedni mert lakkos. Megszámoltam a meneteket, ezért írtam, hogy van 18v-nyi profil huzalom 3x1,5mm, és 54 voltnyi 2-.es körhuzal. Ami utóbbi toldható az előbbihez több sorosan a kiívánt fesz eléréséhez? Erre volnék kíváncsi és arra, hogy hány volt legyen a plafon amit majd szabályzok lefelé?
Hány voltra csavarjam az egyfázisú szekundert, amit majd lefelé szabályzok?

Azt írod, hogy megszámoltad a meneteket. Az Istenért, végre leírnád, hogy -ha megszámoltad- hány menet volt pl. az 54 V-nyi tekercsen?! És tényleg, vedd a fáradságot és olvass vissza legalább 1 oldalt ! Megkapod a választ a kérdéseidre.
(#) zolibon válasza mpisti hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Erre gondolsz? "Szeretném tudni hogy 180A-t 7-8 fokozatban milyen feszültségekre kell osztani hogy kezelhető áramértékeket kapjak? És ebből hogy tudok áramot számolni, gondolom az I=P/U ide kicsit hiányos?
Itt van pár érték amit olvasataim között találtam, melyiket érdemes alapul venni, ezeket csak azért kérdem, mert ez nem tény értékek hanem tapasztalat eredménye.
1. fokozat: 16,2 V
2. fokozat: 17,2 V
3. fokozat: 18,6 V
4. fokozat: 20,0 V
5. fokozat: 21,6 V
6. fokozat: 23,7 V
7. fokozat: 27,7 V

1.. 16,9v
2 19,8v
3 22,6v
4 25,7v
5 29,5v
6 32,8v
7 38,5v
8 43,6v"
A voltonkénti menetszám, 0,6. Ezek alapján kár volt lecsavarni, hisz ez 18,9 voltot adott le váltóárambam, és a 1,5mm-es rézdrótot (MM falvezeték) szétfújta zárlatban, miközben a feszültség 15v-ra csökkent csak

Most olyant fogok írni, amiért bizonyára megneheztelsz, de bevallom, nem zavar. Nagy nehezen megadtad a voltonkénti menetszámot, majd megjegyzed ezért kár volt lecsavarni, mert az 1,5mm2-es (és nem 1,5mm-es)rézdrótot szétfújta, és a feszültség közben csak 15V-ra csökkent. Eszerint te bizonyára jobban ismered a trafók működésének a csinját-binját, hiszen megállapítottad,hogy zárlati állapotban a feszültség "csak"15V-ra esett. Hmmm. Mekkora volt a zárlati kör impedanciája? Ezt bizonyára nem tudtad megmérni. Ugyanis nem 8-10A/mm volt a 3x1,5mm-es huzalod terhelése, hanem kb. 50-60A/mm, ha az 1,5mm2-es rézvezetéket elfújta. Tudod, hétfőn erről írtam neked. Egyébként szerdán este 21.16-kor leírtam mindent, ami a Co trafó számításánál fontos. Szintén szerdán 22.22-kor bemásoltam a Phile80 által korábban végzett mérési eredményeket is. Sőt hétfőn 17.32-kor neked címezve leírtam azt is,hogy milyen A/mm2 összefüggés alapján számítjuk a hegesztőtrafót. Arra kértelek, hogy csak 1 oldalt olvass vissza, hiszen az utolsó oldalon szinte minden fontos dologról szó esett, ami egy Co trafó méretezésénél szóba jöhet. Természetesen az utolsó oldal összes hozzászólását el kellene olvasni, úgy kapsz kerek képet. Ne haragudj, de a kezedet nem tudom fogni tekercselés közben, ha te lusta vagy olvasni, én nem fogok helyetted számolni.
(#) Melphi hozzászólása Júl 11, 2014 /

Sziasztok!
Képzeljétek mit találtam ma a műhelyben, kb 1m2-es alcubar táblát (remélem jól írom), ez vörösréz és alumínium összepréseléséből kapott kb 2mm vastag lemez, ott használják ahol pl: alumínium sínre réz sarut kell fogatni. Ezt csak azért írtam le mert ez nekem is új volt néztem rá mint tyúk a lila kukoricára, szóval létezik ilyen és kapható is, kitudja még az is lehet hogy kerül a készülő gépembe is.

1053.jpg

(#) zolibon válasza mpisti hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Dehogy neheztelek! Köszönöm a segítséget! Átmazsoláztam a régebbi hozzászólásokat.
Üdv
(#) zosza18 válasza Melphi hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Hűűű az igen! De jó Neked, hogy ilyenbe botlottál bele. Én is szívesen elesnék egy táblába itthon, bár nem tudom mire is kellene hirtelen, de a van-tól nem kell félni.
(#) zolibon válasza mpisti hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Még annyi lett volna a kérdésem, ami lényeges számomra, hogy a PIC-es szabályzó kapjon feszültséget állandóan, vagy a mágneskapcsoló kapcsolja rá a cuflát?
(#) mpisti válasza zolibon hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

A szabályzókörnek attól a pillanattól működőképesnek kell lenni amint a berendezés feszültség alá kerül. Tehát Elvileg a főkapcsoló bekapcsolásakor. Vigyázz, a trafó mágneskapcsolója nem főkapcsoló. Az csak a főtrafó ki-be kapcsolgatását végzi. De ha primer oldali szabályozást akarsz csinálni triac-kal,akkor felesleges a mágneskapcsoló, hiszen a gyújtókör tiltásával a főtrafó kikapcsolható.
(#) Melphi hozzászólása Júl 13, 2014 /

Uraim, végigolvastam mind a 147 oldalt és ki is jegyzeteltem, igaz 1 hónapig olvastam, de megérte.
Azt szeretném tanácsolni hogy aki CO gépet épít, az vegye a fáradságot és olvassa el ezt a pár oldalt, nagyon sokat tanulhat!
(#) Tambi válasza mpisti hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Szia Pisti!
Ha nem veszed zaklatásnak, kérlek nézz át a plazmavágó oldalra! Nagyon érdekelne a véleményed.
Köszönettel;

Tambi
(#) GPeti1977 válasza Melphi hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Ha a szekunder oldali fokozat kapcsolást szeretnél akkor a legolcsóbb a banán dugós "fokozat kapcsoló", találtam olcsón 170A-es típust:
Bővebben: 8mm bullet

Ez modellezős csatlakozó de ide is jó lesz.
Következő: »»   146 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem