Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fluoreszcens kijelzők (VFD) használata

Témaindító: eSDi, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 51
(#) Bakman válasza szebee hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

A kicsi minden bizonnyal a szokványos csatlakozóval rendelkezik. Hiányzik róla a 15-ös és 16-os láb, de az a normál LCD kijelzőkön a háttérvilágítás, ami itt ugye nem kell.
(#) szebee válasza Bakman hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Igen, én is erre gondoltam, mert csak a táp bekötését ellenőriztem és az ugyan az mint egy sima LCD-nek, de rákötöttem egy olyan dolgot amiben LCD van és a VFD-én csak "krissz krasszok" voltak.
(#) Bakman válasza szebee hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Lehet, hogy ennek a VFD-nek más karakterkészlete van, mint a szokványos LCD-knek, pl. csak japán karaterei vannak és te azt nézed mindenféle ákom-bákomnak. Ezt egy tesztprogrammal (mikrokontrollerbe írt) könnyen ki lehet deríteni, anélkül pedig csak tippelni lehet. Az sincs kizárva, hogy hibás a vezérlő.
(#) szebee válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

A kijelző eredeti környezetében tökéletesen működik.
(#) Bakman válasza szebee hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Csomó oka lehet, hogy egy másik kapcsolásban / programmal miért nem működik rendesen. Kell egy tesztáramkör hozzá hogy kiderítsd, milyen karakterek vannak benne, miket tud stb.
(#) szebee válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Rendben, értem. Most egyenlőre nem tudom máshogy tesztelni, majd ha haza mentem. Köszönöm a segítséged!
(#) blasz hozzászólása Júl 25, 2014 /

Sziasztok hogy tudnám megnézni hogy a kijelző működik-e?Az istenért sem tudom életre kelteni.Megkapta a 15v-ot,és a fütés a 2.5v ot,de semmi,csak nagyon gyengén a szálak parázslanak benne.
(#) Bakman válasza blasz hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Vezérlőjel is kell neki. Google képkeresőbe beírod az IC típusát, kapni fogsz egy pár alkalmazási példát, onnan már könnyű lesz elindulni.
(#) blasz válasza Bakman hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Szia jelgenerátort kötöttem rá,de nem mutat semmit
Gondolom azért a számoknak világitani kellene,de lehet rosszul tudom
(#) blasz válasza blasz hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Megoldottam ketté törtem 2 napja kínlódtam vele,ment a szemétbe.
(#) Buvarruha válasza blasz hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Gratulálok, nem olyan bonyolult szerkezet az a VFD, miért nem próbáltad ki az IC-k nélkül?
(#) blasz válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Köszönöm,a részvétet,mindent amit olvastam kipróbáltam de nem ment,csak a fütőszálak parázslottak.
(#) Buvarruha válasza blasz hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Adsz neki fűtést és a lógó lábakat ujjal taperolva is már világítaniuk kell a szegmenseknek. Ha normáls fűtés mellett izzott a szál, akkor még lukas sem volt, szóval biztos, hogy működött a kijelző... A fűtés0-ját, vagy --át összekötötted a kijelzőt hajtó táp -ával?
(#) blasz válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Igen,össze volt kötve,de semmi életjelet nem adott magából.egy egyszerű szerkezet megkínozott,de hirtelen felindulásból ez lett belőle.
Eszerint csináltam a próbákat
(#) Tiggey hozzászólása Júl 29, 2014 /

Üdv mindenkinek. Van egy CP1057GR névre hallgató VFD-m vezérlővel együtt. Az lenne a kérdés, tud-e valaki valami adatlapot róla, mert google nem segít. Vagy valaki felismeri-e a panelt, és meg tudná mondani miben volt pontosan. Elsősorban a működési feszültségei lenne fontos. Egyszer már sikerült életre kelteni, de halvány volt. Az szinte biztos, hogy AC fűtötte. Annó 2V fűtéssel, és+-12V táplálta a vezérlés/szűrő áramköröket ezzel próbálkoztam. A panelen is vannak számok: GCMK-29EHB 81-751-616-21
(#) Buvarruha válasza blasz hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Kondi kellene az IC lábakra és a kijelzőt natúrban kellett volna először kipróbálni. Most próbáltam én is egyet, labortápon 20V-ot állítottam, a fűtést rákötötttem egy 5V-os stabra és a 20V-ot érintgettem neki a lábaknak, íhy kikerestem melyikek a rácsok és melyik fog kelleni nekem. stab helyett tehetsz soros ellenállást is próbának. Ezután PIC-el vezérelek 4 fetet amik hídban ellenfázisban kapcsolgatnak, így szimetrkiusan hajtva a fűtést és DC-Dc konverterrel csináltam 19V-ot a szegmenseknek. Az egész 5V-ról megy és eszik 540mA-t, ha mindegyik szegmens világít.

Step-UP, Step-Down kalkulátor. MC34063
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014

VFDTest.jpg

(#) don_peter hozzászólása Júl 30, 2014 /

Srácok, kaptam egy kijelzőt, de nem tudom miként, és hogyan tudnék életet lehelni belé.
Csatoltam a képeket.
Nem tudom miben volt, de jó lenne belőle órát vagy egyéb mást készíteni.
Milyen és mekkora feszültséggel lehetne üzemeltetni?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Az már meg van, hogy mibe való:
System 7
Williams C8364 Player Slave Display
5762-09463-01
Ez egy flipper kijelző.
De még a feszültséget nem tudom...és, egyen vagy váltó kellhet neki?
Előre is köszi.
(#) gernerakos válasza don_peter hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Üdv! Multiméterrel mérd ki, hogy melyik 2 láb a fütőszálaké, ez olyan 10-20ohm kötzi lesz, ide max 5, de inkább 2-3vAC fesz kell. A szegmenseknek kell a többi láb, ide uzemben ajánlott olyan 30-35V DC. Tesztelni jó lesz 12v is. Aztán már rajtad múlik mi lesz belőle... Ja és a multiplexelés. Van amikor egy szegmenshez, vagy digithez egyszerre több helyre kell feszültséget adni. Na az már keményebb dió.
(#) don_peter válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Köszi, ezeket ellenőrzöm.
A többi már a program dolga, azzal biztos nem lesz gond..
(#) sooty válasza don_peter hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Ez egy jó öreg flipper kijelző (plazma). Ha nem szökött el belőle a gáz kell neki vagy 200v egyenáram , mint a nixicsöveknek. Van egy keep alive katódja is ami előfűti a csövet. Nem vfd , nincs benne fűtőszál.

Ha elkészíted hozzá a nagyfesz meghajtó áramköröket (pl. tranzisztoros) ilyet csinálhatsz belőle: Pinball clock
(#) Kovabe válasza szebee hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Szia
Csak nézelödök itt és láttam a te hozzászolásodat ami felkeltette az érdeklödésem és nekiláttam keresgélni, ezt találtam: Bővebben: Link

Kb. ezt a panelt kellene hozzá legyártani (az eredeti williams panelen nagyfesz ic-k vannak azokat nehéz beszerezni már) kijelző meghajtópanel. Az elvi kapcsolási rajzát mellékelem. A kijelzőt meg kell vizsgálni, hogy melyik lába hogy van bekötve ehhez valamelyik flipper kapcsolási rajzát töltsd le a Pinball adatbázis-ból.

És még ennyit találtam...
(#) kocsgab002 hozzászólása Aug 1, 2014 /

Sziasztok
Folyamatban van egy VFD óra tervezése IV-11 csövekkel. Nixie-t építettem már nem egyet, de VFD-ből ez lesz az első. Annyi lenne kérdésem, hogy a csövek fűtését hogyan szokták megoldani? Az összes cső fűtését sorba kötik, vagy párhozamosan? Mivel szokás előállítani? Valami step-down áramkörrel,vagy sima ellenállásokkal, vagy pl lm317t-vel?
Köszönöm a válaszokat.
(#) vicsys válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Tapasztalataim: Én sorba kötöttem. 6x1,5V=9V. Na ez szerintem túl sok, emiatt egy szabályozható tápegységgel kísérleteztem és nálam a 7V lett tökéletes. Mivel multiplexben hajtottam a csöveket, féltem, hogy kevés lesz a fénye a 30V-tal, de meglepő módon elég a 24...27V is a szép fényerőhöz. Egy kicsit zavart a soros fűtésnél, hogy minimálisan eltér az első és utolsó csövek fényereje (az egyenáramú fűtés miatt), majd a követkő változatomnál H híd kapcsolgatja. Jelenleg egy 7805 van benne, felemelve egy 2,4V-os zenerrel.
Bővebben: Link
(#) kocsgab002 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Szia.
Köszi a választ,így kezdek kicsit világosabban látni. Gondolkodtam ezen a h-hídon, valami ilyesmi lenne az elv? A fűtés polaritása váltakozna valamekkora frekivel?

image023.jpg

(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Párhuzamosan kapcsolt fűtéssel, 10 Ohm előtét ellenállás minden cső fűtésével sorosan, MC34063 -mal lefépített Step-down táppal használok 6 db IV6 csövet.
(#) kocsgab002 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Szia.
Épp a vfd-s cikkedet olvasgatom, és pont azt a részt böngészem
Következő: »»   34 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem