Fórum témák
» Több friss téma |
A kicsi minden bizonnyal a szokványos csatlakozóval rendelkezik. Hiányzik róla a 15-ös és 16-os láb, de az a normál LCD kijelzőkön a háttérvilágítás, ami itt ugye nem kell.
Igen, én is erre gondoltam, mert csak a táp bekötését ellenőriztem és az ugyan az mint egy sima LCD-nek, de rákötöttem egy olyan dolgot amiben LCD van és a VFD-én csak "krissz krasszok" voltak.
Lehet, hogy ennek a VFD-nek más karakterkészlete van, mint a szokványos LCD-knek, pl. csak japán karaterei vannak és te azt nézed mindenféle ákom-bákomnak. Ezt egy tesztprogrammal (mikrokontrollerbe írt) könnyen ki lehet deríteni, anélkül pedig csak tippelni lehet. Az sincs kizárva, hogy hibás a vezérlő.
A kijelző eredeti környezetében tökéletesen működik.
Csomó oka lehet, hogy egy másik kapcsolásban / programmal miért nem működik rendesen. Kell egy tesztáramkör hozzá hogy kiderítsd, milyen karakterek vannak benne, miket tud stb.
Rendben, értem. Most egyenlőre nem tudom máshogy tesztelni, majd ha haza mentem. Köszönöm a segítséged!
Sziasztok hogy tudnám megnézni hogy a kijelző működik-e?Az istenért sem tudom életre kelteni.Megkapta a 15v-ot,és a fütés a 2.5v ot,de semmi,csak nagyon gyengén a szálak parázslanak benne.
Vezérlőjel is kell neki. Google képkeresőbe beírod az IC típusát, kapni fogsz egy pár alkalmazási példát, onnan már könnyű lesz elindulni.
Szia jelgenerátort kötöttem rá,de nem mutat semmit
Gondolom azért a számoknak világitani kellene,de lehet rosszul tudom
Megoldottam ketté törtem 2 napja kínlódtam vele,ment a szemétbe.
Gratulálok, nem olyan bonyolult szerkezet az a VFD, miért nem próbáltad ki az IC-k nélkül?
![]()
Köszönöm,a részvétet,mindent amit olvastam kipróbáltam de nem ment,csak a fütőszálak parázslottak.
Adsz neki fűtést és a lógó lábakat ujjal taperolva is már világítaniuk kell a szegmenseknek. Ha normáls fűtés mellett izzott a szál, akkor még lukas sem volt, szóval biztos, hogy működött a kijelző... A fűtés0-ját, vagy --át összekötötted a kijelzőt hajtó táp -ával?
Igen,össze volt kötve,de semmi életjelet nem adott magából.egy egyszerű szerkezet megkínozott,de hirtelen felindulásból ez lett belőle.
Eszerint csináltam a próbákat
Üdv mindenkinek. Van egy CP1057GR névre hallgató VFD-m vezérlővel együtt. Az lenne a kérdés, tud-e valaki valami adatlapot róla, mert google nem segít. Vagy valaki felismeri-e a panelt, és meg tudná mondani miben volt pontosan. Elsősorban a működési feszültségei lenne fontos. Egyszer már sikerült életre kelteni, de halvány volt. Az szinte biztos, hogy AC fűtötte. Annó 2V fűtéssel, és+-12V táplálta a vezérlés/szűrő áramköröket ezzel próbálkoztam. A panelen is vannak számok: GCMK-29EHB 81-751-616-21
Kondi kellene az IC lábakra és a kijelzőt natúrban kellett volna először kipróbálni. Most próbáltam én is egyet, labortápon 20V-ot állítottam, a fűtést rákötötttem egy 5V-os stabra és a 20V-ot érintgettem neki a lábaknak, íhy kikerestem melyikek a rácsok és melyik fog kelleni nekem. stab helyett tehetsz soros ellenállást is próbának. Ezután PIC-el vezérelek 4 fetet amik hídban ellenfázisban kapcsolgatnak, így szimetrkiusan hajtva a fűtést és DC-Dc konverterrel csináltam 19V-ot a szegmenseknek. Az egész 5V-ról megy és eszik 540mA-t, ha mindegyik szegmens világít.
Step-UP, Step-Down kalkulátor. MC34063 A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Srácok, kaptam egy kijelzőt, de nem tudom miként, és hogyan tudnék életet lehelni belé.
Csatoltam a képeket. Nem tudom miben volt, de jó lenne belőle órát vagy egyéb mást készíteni. Milyen és mekkora feszültséggel lehetne üzemeltetni? A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Az már meg van, hogy mibe való:
System 7 Williams C8364 Player Slave Display 5762-09463-01 Ez egy flipper kijelző. De még a feszültséget nem tudom...és, egyen vagy váltó kellhet neki? Előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Üdv! Multiméterrel mérd ki, hogy melyik 2 láb a fütőszálaké, ez olyan 10-20ohm kötzi lesz, ide max 5, de inkább 2-3vAC fesz kell. A szegmenseknek kell a többi láb, ide uzemben ajánlott olyan 30-35V DC. Tesztelni jó lesz 12v is. Aztán már rajtad múlik mi lesz belőle... Ja és a multiplexelés. Van amikor egy szegmenshez, vagy digithez egyszerre több helyre kell feszültséget adni. Na az már keményebb dió.
Köszi, ezeket ellenőrzöm.
A többi már a program dolga, azzal biztos nem lesz gond..
Ez egy jó öreg flipper kijelző (plazma). Ha nem szökött el belőle a gáz kell neki vagy 200v egyenáram , mint a nixicsöveknek. Van egy keep alive katódja is ami előfűti a csövet. Nem vfd , nincs benne fűtőszál.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Ha elkészíted hozzá a nagyfesz meghajtó áramköröket (pl. tranzisztoros) ilyet csinálhatsz belőle: Pinball clock
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Szia
Csak nézelödök itt és láttam a te hozzászolásodat ami felkeltette az érdeklödésem és nekiláttam keresgélni, ezt találtam: Bővebben: Link
Kb. ezt a panelt kellene hozzá legyártani (az eredeti williams panelen nagyfesz ic-k vannak azokat nehéz beszerezni már) kijelző meghajtópanel. Az elvi kapcsolási rajzát mellékelem. A kijelzőt meg kell vizsgálni, hogy melyik lába hogy van bekötve ehhez valamelyik flipper kapcsolási rajzát töltsd le a Pinball adatbázis-ból.
És még ennyit találtam...
Sziasztok
Folyamatban van egy VFD óra tervezése IV-11 csövekkel. Nixie-t építettem már nem egyet, de VFD-ből ez lesz az első. Annyi lenne kérdésem, hogy a csövek fűtését hogyan szokták megoldani? Az összes cső fűtését sorba kötik, vagy párhozamosan? Mivel szokás előállítani? Valami step-down áramkörrel,vagy sima ellenállásokkal, vagy pl lm317t-vel? Köszönöm a válaszokat.
Tapasztalataim: Én sorba kötöttem. 6x1,5V=9V. Na ez szerintem túl sok, emiatt egy szabályozható tápegységgel kísérleteztem és nálam a 7V lett tökéletes. Mivel multiplexben hajtottam a csöveket, féltem, hogy kevés lesz a fénye a 30V-tal, de meglepő módon elég a 24...27V is a szép fényerőhöz. Egy kicsit zavart a soros fűtésnél, hogy minimálisan eltér az első és utolsó csövek fényereje (az egyenáramú fűtés miatt), majd a követkő változatomnál H híd kapcsolgatja. Jelenleg egy 7805 van benne, felemelve egy 2,4V-os zenerrel.
Bővebben: Link
Szia.
Köszi a választ,így kezdek kicsit világosabban látni. Gondolkodtam ezen a h-hídon, valami ilyesmi lenne az elv? A fűtés polaritása váltakozna valamekkora frekivel?
Párhuzamosan kapcsolt fűtéssel, 10 Ohm előtét ellenállás minden cső fűtésével sorosan, MC34063 -mal lefépített Step-down táppal használok 6 db IV6 csövet.
Szia.
Épp a vfd-s cikkedet olvasgatom, és pont azt a részt böngészem ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |