Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   124 / 164
(#) Alkotó válasza mmajka hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Mire godolsz, mikor "fél-hangerőt" említesz? Ha esetleg a poti állását, akkor az semmilyen támpontot nem jelent. A bementi érzékenység lehet eltérő.
(#) mmajka válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Igaz ködösen fogalmaztam elnézést!

Gondolok itt ugyanarra a jelforrásra, előfokra és hangsugárzóra amelyet a "kistestvérnél" használok hónapok óta és ott szépen teszi a dolgát.

Igen tudom, hogy a poti állása nem meghatározó lévén logaritmikusról szó ami nem lineárisan emeli a jelet, tehát fél állásnál közel sem fél hangerőről beszélünk.

Keményebb előfok nélkül lehet tenni valamit?
(#) Alkotó válasza mmajka hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Arra próbáltam rávilágítani, hogy a bemeneti érzékenységből nem tudsz a kimeneti teljesítményre következtetni.
Ha a jelenlegi rendszered nem vezérli ki, akkor be kell iktatni egy feszültség erősítőt a végfok elé.
Még egy adalék, amit elég nehéz elhinni, mégis igaz. Az emberi fül szinte egyáltalán nem tud különbséget tenni hangosság szempontjából (azonos rendszerben) egy 75 W és 150W teljesítményű erősítő között. Éppen ezért a mérések adhatnak biztos támpontot.
(#) reloop válasza mmajka hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Szia! A végfok erősítését a visszacsatolásban lévő ellenállások aránya határozza meg. A Conductor esetén (33+1)/1, a 270W-os változaté (47+1)/1. Ha ezekkel az ellenállás értékekkel szerelted akkor ugyanazon jelnél a 270W-ost egy gondolattal hangosabbnak kéne érzékeld.
A végfok erősítésébe bele lehetne ugyan avatkozni, például az 1k ellenállást felére csökkenteni, de a torzításra és kimeneti DC hibára gyakorolt hatásárt nem tudom megjósolni. Egy körültekintő próbát tehetsz éppen vele, a hangszóró rákötése előtt a kimeneti egyenfeszültséget ellenőrizd, és az 51k ellenállás értékének módosításával korrigáld.
Az előerősítő az ami biztos biztos megoldást jelent. Íme egy.
(#) mmajka válasza reloop hozzászólására (») Júl 27, 2014 /

Pontosan ez az előerősítő pihen a fiókom aljában használatra készen stabil tápra várva amit még lustaságból vagy mert nem volt rá szükség azért nem építettem meg. Viszont még
ott pihennek a 7812 és 7912 es ic k egy rakás kondival szomszédságban.
Ezzel az előfokkal próbáltam: Bővebben: Link
Megépítettem és a conductorral együtt nagyon jól teljesít, viszont itt nemigazán adja az elvártakat hangerőben.

Alkotó fórumtárs szakértelmét álmomban sem merném, akarnám megkérdőjelezni de paraszt logikával élve a 8 Ω 100W os hangsugárzó füstölne ha reális teljesítményen maxig tekerném a potit, viszont most nyugodtan tekerem és még nem is erőlködik a teljesítménytől.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) mmajka válasza reloop hozzászólására (») Júl 27, 2014 /

Esetleg lehet e oka az érzékenység csökkenésnek a silány minőségű csatoló kondenzátor?
Jelenleg elég gyenge jószágokat építettem be, viszont a conductorban 1µF minőséges MKP ket használtam.
(#) reloop válasza mmajka hozzászólására (») Júl 27, 2014 /

A maximumra tekert potenciométer csak abban az esetben hozza a teljes hangerőt, ha a rá érkező jel elég nagy és a végfok elegendőt erősít rajta.
Ha a jelforrás és a potenciométer azonos azzal a mit a Conductorhoz használtál, akkor a végfok erősítését meghatározó 47k és 1k ellenállások lehetnek például fals értékűek. Javaslom mérd meg őket.
A hangerő szempontjából a csatoló kondenzátor valós kapacitása dominál. Ha az kevés, akkor elsőként a mélyeket kezdi vágni, és elég feltűnően cincogva szól.
A csöves előerősítő kényes a kimenetét lezáró ellenállásra, tehát az 50k poti és a végfok bemenetén lévő 47k sem jó a kisebb, jelcsökkenésre lehet számítani.
(#) Ge Lee válasza mmajka hozzászólására (») Júl 27, 2014 /

Egyrészt ezzel a tápfesszel nem nagyon jöhet ki belőle 200-220W-nál több, amit a hangszóród akár lazán el is viselhet egy rövid időre zenével, akár komolyabb torzítás nélkül. Van 40cm-es SAL-om ami ráírva is csak 150-180W, a 430W zenétől semmi baja nem lett, persze csak rövid időre kapott annyit.
A másik, hogy honnan tudod hogy mekkora a kimenő teljesítmény ha meg sem nézted? Ha nincs szkópod, akkor legalább egy régebbi típusú analóg műszert érdemes keríteni azok még mérnek hangfrekit. Lehet hogy alig több csak mint a másik, és azt füllel nem fogod meghallani.
(#) mmajka hozzászólása Júl 27, 2014 /

Kedves fórumtársak!

Ezért szeretem ezt a fórumot, mert ha gondom van három vagy több ember siet segíteni.

A fejlemények:

Volt egy ic csere, meg kapott egy velősebb jelforrást egy régi laptop képében az előfok elé. Na így már szépen adja az elvártat. Na meg hőt is termel szépen, fél óra alatt igencsak felmelegedett a borda na az is igaz, hogy aktív hűtésre gyártott (régi inverteres hegesztőből bontva) és még nem kapott ventilátort.

Köszönök minden tanácsot és segítséget mindenkinek!
(#) Robi85 hozzászólása Aug 20, 2014 /

Üdv.

Éleszteném a 270W-os VF2-őt, de akadtak gondok. 10 Ohm-ok bennt vannak a bizti foglalatban, a tápfesz +-60 V. Mikor ráadom a tápfeszt a panelra eldurran az IC. Mindent a leírás és kapcsolási rajz alapján csináltam. Mitől lehet ez a probléma?
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Szia! Valahol azért csak eltértél a tervtől, különben működne. IC nélkül mekkora feszültség érkezik annak táplábaira. Jó lenne ha lefotóznád.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Íme pár kép róla. IC nélkül nem mértem semmit se még. De akkor kiszedem és megméregetem.

A beültetés jónak néz ki. Az IC-re menő tápot a 3k3 előtét ellenállásokon könnyen tudod ellenőrizni.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Azt elfelejtettem írni, hogy mind a kettő TL431 is zárlatos lett.

A TL431 körüli ellenállások értékét ellenőrizd le, valamint mérd ki a BD139 tranzisztort!
(#) mlajosnorbi válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

A fetek el vannak szigetelve az alulemeztől? Mert a képen úgy látszik mintha összeérne a kettő.
(#) mlajosnorbi válasza mlajosnorbi hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Ja még valami, az a potméter jó irányba van tekerve? Jól van beállítva?
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2014 / 1

Szerintem ott a bibi, hogy az IC tápjában nem 3,3 kOhm -ok vannak.
Ha jól látom, az előtét ellenállások színkódja narancs-narancs-arany. Az pedig 3,3 Ohm.
De lehet, hogy rosszul látom.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Nagyon úgy néz ki. Nem néztem a színkódokat, de itt kell a hibának lennie.
(#) Robi85 válasza mlajosnorbi hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Elvannak igen. Nem ér hozzá az L idomhoz. Kimértem bekötés előtt szakadás vizsgálóval. Sajna még mindig nem volt időm méricskélni, de fura ez a dolog mert minden alkatrész stimmel.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Átnéztem újra az egészet a kapcsolási rajz alapján. Minden a helyén van és minden alaktrész megfelelő értékű. És mégsem jó. A másik panelt is kipróbáltam, de az is ha megkapja a tápfeszt az IC-nek viszlát. Úgyhogy ennyi. Befejeztem ezt az erősítőt. Inkább megépítem a Király Tibor féle 60 V-os verziót. Azok mindig mentek elsőre. Sose volt velük baj.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 31, 2014 / 1

Valóban.

Na működik. Ez az amikor az embernek nem sok kedvem van már foglakozni ilyesmivel és ráadásul mindennap hivogatják, hogy mikor lesz már készen. Egyébként ha egymás fölé rakom a panelokat úgy lesz valami baj velük? Az alsó nem fog túl melegedni? Sajna csak úgy fér be a dobozba.

Elkészült. Elég jól szól. Mekkora lehet a kimenő teljesítménye +-58V-al? Kb 55V-ig esik vissza a tápfeszültség.
(#) fachyga hozzászólása Szept 15, 2014 /

Sziasztok!
Megépítettem a Monster 270W-os verziót.
Tökéletesen megy de át akarom alakítani áram-visszacsatolásosra.
Valaki próbálta már?Hangszerre kellene mert úgy jobban szólna.(Kis Tda2030-assal próbáltam mert arról van rajz)
Mellékeltem az elképzelésem ,nem tudom jó helyre kötöttem-e az R51+C50-et és az értékeire lennék kíváncsi.
Ki mit javasolna elindulni kiindulásnak?
Üdv.

270w CF.gif

(#) reloop válasza fachyga hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szia! Kösd az 51k ll 330nF elé és C50 elhagyható.
Szerk.: R51 helyére 10-100k potit tennék. Az eredeti 47k visszacsatoló növelése fokozza az effektet. Könnyen gerjedéssel találod szemben magad, gondoskodj áramkorlátozásról!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
(#) fachyga válasza reloop hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Köszönöm!Holnap kipróbálom
Ha gerjed(soros égő lesz benn persze) akkor azt szkópon látom?20MHz-s a szkópom.
(#) reloop válasza fachyga hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Lehet még máshogy is kötözni, de ez a felállás kezdésnek gondolom jó lesz.
(#) fachyga válasza reloop hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Ha van még ötleted szívesen kipróbálgatom őket.
Következő: »»   124 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem