Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Csöves gitárerősítőt tervezek, és mivel még elég zöldfülű vagyok csöves témában, ezért segítséget kérnék védelem témakörben. Az erősítő egycsatornás, Push-pull üzemű lesz EL84-gyel. Ilyen erősítőnél kimenő trafó elé vagy a hangszóró és a kimenő közé kell rakni a védelmet? Emellett még olyan problémába ütköztem, hogy 5V-os segédtápom van, amire nem igazán találtam semmilyen áramkört (12V és afelett rengeteget találtam). Ha végképp nincs más megoldás, akkor tudok 12 V-ot "csiholni". Köszönök szépen előre is minden segítséget.
Szia! Kimenő trafó után nem kell DC-védelmet használni.
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy ehhez a kapcsoláshoz elegendő-e az 50V-os kondi a 63V-s kondik helyett. köszi
Sziasztok!
Megépítettem az előző hozzászólásomban szereplő védelmet. Táp: +-36V Relé: RE-CO 24V 800 ohm Tranzisztorok: KSP 42 470µF helyett 680 µF lett beépítve. Bekapcsoláskor kell, hogy legyen késleltetés? Kikapcsoláskor 3-5 mp. A klipp ledek folyamatosan világítanak. Hogyan tudnám a relé leoldását kiváltani? Köszönöm
Szia! A bekapcsolási késleltetés biztosítja a koppanásmentes indulást. Kikapcsoláskor azonnal kell oldani a relének, lehet nem kötötted be a 36V-ot előállító trafó szekunderét a "Trafóról" pontra?
A folyamatos clip jelzés a hibás, hibás értékű alkatrészeken kívül a D6, D11 diódák fordított beültetéséből származhat. A LED-ek soros ellenállásait vizsgáld felül, 20mA-nél ne folyjon több rajtuk, szerintem 10mA is elég.
Szia!
Nekem mintha fordítva működne. A bekötéseket megnézem. A trafóról be volt kötve a ~ szekunder feszültség (BEAG AET 453 tápról hajtottam). A melléklet szerint készült a nyák az Alkotós átrajzolat szerint, amit megköszönök neki. Precízen dolgozik ezért építettem az ő munkája nyomán. A javasolt módosításokat kiszámolom. Az volt a problémám, hogy nincs bekapcsolási késleltetés viszont, ahogy írtam kikapcsoláskor 3-5 mp múlva bont a relé. A módosított áramköri elemeket feltüntettem a hozzászólásomban, hátha az lehet a probléma. Esetleg megpróbálok nyák- és alkatrészoldali képeket feltenni. A tranzisztorok bekötésére kínosan ügyeltem. Köszönöm, hogy időt szántál rám. Ha nem boldogulok jelentkezem. Köszi
Hello!
A KSP42 -nek szemből nézve E-B-C a lábkiosztása, a beültetési rajzon pedig szemből nézve C-B-E lábkiosztású tranzisztorok szerepelnek. Erre odafigyeltél? Mindegyik KSP42 -t hátrafelé fordítva, a középső lábukat előre kihajtva kell beültetni.
Szia!
Igen ilyen "nyakatekert" módon vannak beültetve. A minta csak az "elférjen" miatt lett így megoldva. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Ellenőrizted egy tranzisztor vizsgálóval, hogy katalógus szerinti -e a a bekötése annak a KSP -nek?
Az sem lenne meglepő, ha más bekötésű lenne... Pár napja mutatott egy BC212 -es katalógust Dióda fórumtársunk, azt hiszem, pont itt kapható, és nem a szokványos CBE bekötésű. Manapság már semmi sem biztos... a távol-keleti tesók meg úgy gyártják a félvezetőiket, amilyen kedvük van, meg azt írnak a tokra, amiből épp kereslet van... Mod: Pont azt a BC212 -t linkelte be automatikusan a beírt tipusra a fórum, amiről szó van. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Nézd át tételesen! Ha nincs erősítőre kötve, a B, J bementek legalább egyikét csatlakoztasd a testhez, hogy a C3 kisütött állapotban várja az indítást.
Tégy voltmérőt C2-re! Bekapcsoláskor méltóságteljesen fut fel rajta a feszültség 1/4 pozitív tápig. Ha egyből felugrik C2, R7 közül legalább az egyik nem stimmel. Ha szép a felfutás és azonnal kattan a relé akkor T1 zárlatos, vagy rossz bekötésű. Ez megmagyarázná azt is, hogy a táp lemerültével old csak a relé.
Köszönöm az értékes tanácsokat. Holnap délután tudok majd foglalkozni vele.
Beszámolok az eredményekről. Köszi
A Clipp áramköri részletet is átnézheted a következőek szerint, csak az egyik oldali pozíciószámokat használom.
A T5-nek komoly bétával kell rendelkezni, mert a bázisára R12, 15 felől érkező 0,5mA-ből 0,3mA R13-on elfolyik. Ha nem képes 100x erősítésre, nem lesz a D8 LED kisöntölve. Amennyiben R13-on 0,6V-ot mérsz még az is megeshet, hogy az E C mégsem úgy van ahogy gondoltad. Szerk.: R5 helyén két párhuzamos 1k-t jelöltél, erősen megviselné a LED-et, 2x4k7 kíméletesebb lenne. A többi LED előtét is túlzóan nagy áramot eredményez. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Sziasztok!
A védelem részét megoldottam. A relé egy forrasztási hiba miatt működött hibásan. B illetve J pontokra +Ut-t, -Ut-t kötve a relé leold. A relé bekapcsolása után a sárga led halványan világít. Nem tudom ez üzemszerű-e. A klipp áramkörrel nem boldogultam. R12-R19-t kikötöttem mert nagyon melegedett (eredetiben úgy láttam nem szerepel). A piros ledek azután is világítottak, hogy T5-T6 BC 182B-re lett cserélve (béta 425). Eddig jutottam. Mellékelem az eredeti rajzot. A kapcsolás +-42 voltról üzemelne. Abban kérném még a segítségeteket, hogy kell-e módosítani az alkatrészeken? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Hello!
R19 nincs a rajzon, az R12 pedig 47 kOhm. Ha az R12 nagyon melegedett, akkor nem jó értékű ellenállást tettél be oda.
Légy olyan jó és használd az Ohm törvényt!
Kivezérlés nélkül, hibátlan D6 dióda esetén az R12+R15 ellenállásokon kb. 40V esik. Az áramuk 0,5mA. A 47k-ra 25V, a 22k-ra 15V esik. Ezt ellenőrizd is méréssel. A melegnek tapasztalt R12 47k ellenállás disszipációja ( P=U2/R ) 13mW. Ez igazán semmiség. Vajon mi van nálad másképp megépítve?
Üdv mindenkinek!
Meg szeretném építeni ezt a Majki-Alkotó -féle hangsugárzóvédőt, csak az nem teljesen világos, hogy az R15 és R21 értéke hogyan befolyásolja a védelmet. Vagy azzal csak a CLIP LED-eket lehet beállítani? Egyébként most dobtam össze hozzá egy nyáktervet. Van olyan elvetemült aki egy pillantást vetne rá? Hátha talál valami hibát. Köszi előre is mindenkinek. A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
Az előző hozzászólásomban mellékeltem a paneltervet. Reggel átnéztem a nyákot, de nem találtam semmit. Este vagy holnap tudnék foglalkozni vele. Ha megkérlek megnéznéd a mellékletben szereplő rajzot? Hátha találsz valamit. Tulajdonképp Alkotó paneltervének a másolata. Mérni még nem volt időm, mert rohanok.
Köszi
Hello!
- AZ R15 és R21 a Clip áramkör része. - A tranyók C-E lábainak bekötése, általában fordítva van. De az összes Led is fordítva van jelölve..
Köszi a segítséget, javítottam a tervet, miközben raktam össze én is észrevettem, hogy a tranzisztorok lapos fele rossz oldalon van.. Plusz még volt egy hiba a negatív tápnál is. Holnap tesztelem. Még annyi, hogy BC182-kel építettem meg az áramkört, de elvileg el kell bírnia a feszültségeket.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
Nos, elkészültem vele, Tökéletesen működik, csak egy probléma van vele, mégpedig, hogy az erősítő kikapcsolásakor a relé oldhatna egy pár ms-al hamarabb.. Mert olykor behallatszik a kikapcsolási "pattogás". Megoldható ez valahogyan? A váltófesznél lévő 56k-ellenállást vegyem kisebbre, vagy esetleg a 2,2µF-os kondit cseréljem?
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a "mű" elkészült! Már csak rögzíteni kell a helyére.
Több remek védelem elképzelés között, számos alkalommal említést kap Skori hangszóróvédelme is. Ennek többek között oka lehet az eredeti elgondolás, és a részletes leírás is.
A kapcsoláshoz a szerző saját panelterve nem érhető el, de egy fórumozó jóvoltából van egy letölthető lehetőség a hivatkozott linken is. Ezt Én most szeretném kiegészíteni egy másikkal, ami valójában 3 kombináció egy alapgondolatra. Az eredeti rajzhoz képest csak annyi változás van, hogy állapotjelző LED-eket is kapott a terv (ezt Reloop-nak köszönjük). A v1.1 és a v2.1 változat kétpaneles, ami azért lehet jó, mert változatos elhelyezést tesz lehetővé, illetve nagyon változatos lehet a reléválasztásunk, mert ehhez csak az egyik panelt kell módosítani. A két változatból az első huzalozott hangszóró csatlakozást tesz lehetővé, a második pedig közvetlenül a kimeneti csatlakozóra illeszkedik, ami az elektromos kötést és a mechanikai tartást is megoldja. A v3.1 változat szintén ugyanarra az alapgondolatra épül, de egypaneles megoldást kínál. Minden változat a nekem szimpatikus SZL RY relésorozat, két érintkezős típusára van optimalizálva. A terveket próbáltam térben is ábrázolni, amivel igyekszem ötleteket adni a kivitelezés szerintem követendő példáira. Egyik tervet sem próbáltam ki. Azokban lehet elírás, elkötés, ezért mindenképpen célszerű az építés előtt átnézni őket.
v1.1 verzió
v2.1 verzió
v3.1 változat
A hiba ezzel nem függ össze. Mekkora a T1 kollektor-emitter feszültsége üzemi állapotban?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |