Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Szia !
Kép alapján biztos hogy nincs vízszintes eltérítés, a fűrészgenerátor nem működik. Valószínű az alagútdióda hibája.
Sziasztok!
Van egy EMG TR-4655/A típusú oszcilloszkópom. Olyan problémám adódott vele, hogy nem lehet állítani a sugár intenzitását. Ehelyett elkezd magától villogni néha kisebb, néha maximális intenzitással, teljesen szabálytalanul. Valaki megtudná mondani, hogy hol keressem a problémát? Előre is köszönöm: Pioneer
Nézd meg az "intensity" potit, lehet, hogy KH-s, esetleg az "astigm.", és "focus" potik ludasak, mindegyik cserélhető. Megnézném a tápegységet is, egy 4655/2 (testvér) tápjában pl. volt hibás 723 IC, valamint KH-s trimmerpoti, ezek cseréjével jó lett.
A 100V -os táp puffer elektorlit kondenzátora a katódsugárcső közvetlen közelében van. A hő valószínűleg már kiszárította.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
Ezt akkor is csinálja, ha rendes, szinkronozott jelet kap?
Igen akkor is csinálja és függetlenül attól, hogy hova tekerem az intenzitás potit. Az "astigm.", és "focus" potik jól működnek.
Megpróbálok feltenni egy videót róla.
Ilyen nincs! Fogtam a fényképezőt, hogy majd csinálok videót a hibajelenségről, erre a szkóp tökéletesen működik. Vártam kb egy órát, gondolván akkor jön elő a hiba, ha bemelegszik, de nem.
Mi a túró lehetett vele tegnap? Vártam is vele, hogy lehűljön, de akkor is produkálta a hibát. Az a sanda gyanúm, hogy találkozni fogok még vele A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
Nekem csak ugrált a kép a bemelegedés után, véletlen időzítéssel. A TR4655/2 -ban a 110V puffer C1 kondenzátora ütött át. Ha a pufferen a feszültség alacsonyabb lesz, mint a kimenet, akkor a 723 nem tud már többé szabályozni, a kimeneten a nyers feszültség jelenik meg a letörésekkel. Ebből az állapotból nem tud kijönni, hiszen nincs tápfeszültsége. Ezt a tápot is felhasználja a nagyfeszültségű tápegység. C1 pont a katódsugárcső nyaka mellett van. Az enyémben egy 1978 -ban gyártott példány volt.
Köszönöm szépen! Amint lehet kicserélem az elkót.
Megijedt. Enyém is szokta, de az egyértelműen szinkronozási gond, ha nem kap jelet.
Bizony, lehet az is hibás, nekem (egyelőre) az még jó.
Sziasztok!
Nem rég szereztem egy véres nyakú EMG 1567-est. Első hibája az 1-es csatorna bemenő osztójának Jackley kapcsolójának tengelye el volt törve, ezt egy kevéske pillanatragasztó szerencsére orvosolta, valamint valaki már az alkatrészeket is elkezdte leforrasztgatni róla, azokat is vissza kötögettem, így a bemeneti osztó már jó. A másik hibajelenség, hogy a függőleges erősítő környékén valami haldokolhat, mert valami fura zavarjel ül rá a nullvonalra még akkor is, ha a bemenetet földelésre kapcsolom. Ti mire gondoltok, száraz puffer, vagy valami miatt gerjed a függőleges erősítőm? Mind a két csatornánál jelentkezik. Csinál olyat is, mikor a függőleges pozíciót fölfelé tolom el úgy, hogy rajta van a saját kalibráló jele, akkor a négyszög betorzul, átmegy alsó és felső periódusban is tetőesésbe, illetve volt olyan, hogy nagyobb méréshatárban szimplán elkezdett a jel "rezegni", de csak ott, a képernyő tetejénél. Egyébként a nullvonal se stabil, ugrál, pillanatokra eltűnik. Kétcsatornás üzemmódban ha az egyik sugár pozícióját állítom, valamilyen szinten megy vele a másik sugár is. Illetve hasonló dolgokat csinál a fókusz és az asztigmatizmus potméterek tekergetésével. A szinkronizáció működik, időlap úgy néz ki, hogy teljesen rendben van. +/- 15V, -45V, 100V feszültségek megvannak, ezekhez szolgálnak a stabilizátorok a készülék hátulján. Csináltam pár videót a hibajelenségről. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Ha eddig nem volt ősz hajszálad, akkor ezután majd lesz. A 1567-esek már abban a korban vannak, illetve annyi üzemóra van bennük, hogy nekem már akkor sem kellene ha ingyen odaadnák (kettő is volt).
Más típusnál találkoztam zavarral a jelen, ott a kiszáradt táppuffer cseréje megoldotta a problémát. A többire nincs ötletem, de a kontakthiba kontakthiba hátán is erősen belejátszhat.
Szia!
Ősz hajszálaim speciel már akadnak, aki velem szembe kerül, elő kérdése:Te őszülsz? Legalább lesz mire fogni ezentúl. A friss puffereket megrendeltem. Meglátjuk helyre jön-e.
Hát... Felírhatjuk a palettára ismételten a kontakthibát... Úgy sejtem, hogy azzal sikerült helyrehoznom a dolgot, hogy a szkópcső eltérítő lemezeiről lehuzigáltam a kis sarukat, majd az érintkezőket megpucolgattam, a sarukat meg összébb nyomtam hogy jobban rászoruljon mert némelyikről csak lecsúszott a saru, meg lötyögött rajta. Láss csodát, működik. Egészen stabil, a 1555-ös szkópomnál legalább is stabilabbnak tűnik, jelgenerátorral nézegetve, hitelesnek is mondható talán? Na nem is lényeges, arra amire én akarom használni arra több mint tökéletes. Ha hitelesíteni kell, akkor meg majd beviszem a suliba.
Szervusztok!
Vásároltam egy Kikusui COS6100 oszcilloszkópot. Sajnos nem működik, de az előző tulajnál jól működött minden, mert a fényképekről minden kiderült. Futárral küldték el nekem. Azonnal nem próbáltam ki, hanem csak ma vettem rá magamat, hogy bekapcsoljam. Én nem akartam mást csinálni, mint hogy a kalibráló jelet megjelenítsem a képernyőjén. Bekapcsolás után, néhány kisebb "csattanást" hallottam, majd kikapcsoltam. Újra bekapcsoltam, majd egy kis idő után megint, aztán elmúlt. Nos, nekem ez furcsa volt. Ilyet nem szokott csinálni egy ilyen gép. Utána elkezdtem szórakozni a kalibráló jellel, ami 2V p-p négyszög jel. A CH1-re csatlakoztattam a mérőkábelt és a jel csak egy függőleges vonal volt. Nem tudtam széthúzni egyáltalán vízszintes irányba egyáltalán. Aztán felhoztam a szobámba, de már semmi értékelhető nem jelent meg a képernyőn. Csak ki/be kapcsoláskor lehet látni a zöld szkóp jelet. Ekkor azt vettem észre, hogy vagy balra, vagy jobbra hirtelen eltűnik a jel. Ez persze attól függ, hogy a pozicionáló potikat merre tekertem el jobban. Csattanás már nem hallatszik egyáltalán. Egyébként egy kicsit kitakarítottam a gépet, mert elég poros volt. Több hajszál is volt benne. Sikerült a netről a letölteni a szervizkönyvét. A tápját átmértem, az jó. A megfelelő feszültségek vannak a leírás szerint is. Szerintetek mi lehet a baja? Én innét már nem tudok továbbmenni. Ez életem első szkópja és az is tönkremehet egy szállítástól? Ez nagy csalódás lenne számomra. Jelenleg az íróasztalon van az oldalára állítva. A segítségeteket előre is köszönöm.
Csattanás a nagyfeszültségű áramköröknél szokott lenni, ha áthúz valahol a nagyfesz. Ez sötétben látható szikrákat ad, de csak amíg áthúzás van. Nagyfesz a ks. cső áramköreinél van. Én először itt keresgélnék, hogy rendben vannak-e. De vigyázat, mert kb. 10-15kilovolt is van itt. És nagy bemenő ellenállású nagyfesz szondával mérhető, mert nemcsak agyonvágja a multimétert, hanem nagyon leterheli a mérendő áramkört a multiméter 10Mohm bemenő ellenállása.
Szia nagym6!
A műszer csak a legelején csattogott. Azóta semmi. Hogy lehet felismerni a képcsőről, hogy tönkrement? Csak mert jelet ki/bekapcsolgatva előtudok csalogatni. Lényeg, hogy kapcsolgassam és akkor előjön és valamelyik irányba eltűnik a képernyőről. Egyébként lehet állítgatni az előugró jel pozícióját, méghozzá úgy, hogy eltekerem valamelyik potit és közbe ki/be kapcsolgatva lehet látni, hogy elmozdult. Lényeg, hogy legyen ki/be kapcsolgatva. Egyelőre ennyi. Azért megnézem azt a nagyfesz. részt. Köszi.
A képcső nagyon ritkán megy tönkre. Először a képcső áramköreit kell átmérni, rajz alapján működést értelmezve, több helyen mérve. Figyelve a fényerő, fókusz, stb. forgatógombok hatását. Én ezt a típust nem ismerem, ez csak egy általánosságban mondható.
Ki-be kapcsolgatás alatt azért van pillanatnyi jel, mert a különböző feszültségszintek még nem álltak be, kikapcsoláskor is másképp szűnnek meg a feszültségek az áramkör különböző pontjain, és a ks. csőre megy teljes sugár. Ez az áramköri rész sok szívással is járhat, ha nem vagy gyakorlott ezen a téren, jobban jársz simpi előbbi ajánlatával. Még annyit utólag, hogy az ellenállások szoktak gyakran megszakadni nagyfesz.-nél. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
Hát lehet, hogy igazatok van. Akkor keresek egy hozzáértőt. Bár azért a dokumentum alapján a tápfeszültséget jól ki tudtam mérni. Azok teljesen jók. Tehát a táp jó. Hurrá!!!!!!!!!! Azért köszönöm a segítséget. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar rendelkezésre álltok. Köszönöm.
Szia! Azért ez érdekes tünet.
Idézet: Az direkt jó, hogy nem kapcsoltad be azonnal, hanem vártál vele. Úgy tudom elég viharos idő volt odahaza, és a pára nagyon sok kárt tud tenni, főleg ilyen nagy feszültségek mellett. A ki-be kapcsolgatásokkal, csk arontasz a helyzeten. Én azért beszélnék az eladóval, hányadán is állunk!? Egyébként, kisértetiesen hasonlít az én 9Mhz-es Siemensemre, /M07190/ aminek eltünt a gyári SM-je, és sehol sem tudom megtalálni, pedig már a gyárnak is írtam, hátha megvan az arhívumban.„Vásároltam egy Kikusui COS6100 oszcilloszkópot. Sajnos nem működik, de az előző tulajnál jól működött minden, mert a fényképekről minden kiderült. Futárral küldték el nekem. Azonnal nem próbáltam ki, hanem csak ma vettem rá magamat, hogy bekapcsolja” Ha lennél olyan kedves és elküldenéd, vagy csak a linket, ahol találtad, hogy össze tudjam hasonlítani előre is megköszönöm! Én is azt javaslom, hogy ne ezen kisérletezz, én szétkaptam szinkron hiba miatt, de a SM nélkül kifogott rajtam.... Üdv: Mike
Szia Chipmunk1960!
Az én szkópom japán. A tied meg elvileg német. Sztem a kettő között nagy a különbség szvsz. De azért a szervizdoksi linkjét megadom. Egyébként tüzetesebben megvizsgálva a doksi és a szkópot, azért van különbség. Nem teljesen ugyanaz a kettő, pedig a típusszám megegyezik. Bővebben: Link Most kerestem egy szervizt és oda elküldöm, hogy átnézzék. Bízom benne, hogy megjavítják, mert 52e Ft-om bánná.
Szervusztok!
Vettem egy C1-94 (Sz1-94) kis orosz szkópot, csili-vili, de a triggerelése nem működik jól. Mi lehet a hiba? Aki tud segítsen kérem. Más hibát nem észleltünk. Köszönöm: Kálmán
Szia!
Cseréld ki a trigger-szinkronáramkör elkóit, mert kapacitásvesztettek szoktak lenni. Persze a többit is érdemes.
Ez az a 94-es ami itt volt az apróhirdetésben?
Szia Donát!
Melyikben, mikor, hol? Én kézből vettem. A műszerek közt nem írtam.
Nemrég volt itt az oldalon az apróhirdetések között egy ilyen kis szkóp, 5000-ért talán, mindössze afelől érdeklődtem, hogy ez az e esetleg.
Biztos nem ez volt, és nem itt, mert nem találkoztam vele. ~ annyiért vettem amúgy Van egy Sz1-118-as is, nem tudsz róla valamit. Az egyik sugár néha lecsúszik, meg kontaktos némely kezelője.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
Köszönöm, nekidurálom magam. Kapcsirajz van szerencsére.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |