Fórum témák
» Több friss téma |
Pali Szerbiában lakik, ha a németek szállítanak oda, akkor örvendhet.
Ha nem, akkor más forrást kell keresnie.
Hm, akkor úgy veszem, hogy válaszotok az R1-es ellenállással kapcsolatban: igen, megfelel a teljesítménye.
Ja, igen, megfelel a teljesítménye bőven, az csak a frekvencia meghatározásában játszik szerepet.
A Condrad-tól be tudják nekem szerezni az itteni boltban.
Mielőtt a Conrad-os piezot megveszed, olvass vissza jó pár oldalt!!!
Végigolvastam már az egészet nemrég. Vita volt arról, hogy akkor jó-e a Conrados piezo csipogó, vagy nem.. nem emlékszem.. ezért olvassak vissza? Légy szíves, add meg a linket, honnan olvassak vissza? Jó pár oldalt már nincs kedvem visszalapozni.
Sokaknál, köztük nálam is, nem működik a Conrad-os piezo. Maga a kapcsolás/ok működnek, de a hatásuk csak annyi, hogy merítik az elemet, a szúnyogok meg vigyorogva csípnek. Igaz sokaknak a másik piezoval sem működik egyik kapcsolás sem...
De időtöltésnek jó az építés.
Köszönöm. Na, ha már egyik féle sem biztos, akkor itt van egy harmadik: Bővebben: Link
Vagyis, a Motorola 3.25 inch piezo. Van ilyen a környéken?
Tavaly egyik fórumtársunk csoportosan szerzett be onnan. Ha elég sokan lennének a megrendelők, újra szervezhető egy beszerzés.
Sziasztok,lehet szunyogriasztot kesziteni a fiok aljan levo alkatreszekbol?(Vonalas telefon kagylojanak a hangszoroja)?
A valaszt elore is koszonom!
Hello! Lehet! Ha a szúnyog fejére ejted, akkor hatásos is lesz.. (Telefon átvitele kb. 3kHz..)
Koszi a szakmai valaszt,de azt hallottam,hogy lehet abbol is.
Akkor miért kérdezed?
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2014
Ebben a topikban van pár, mikrovezérlős is. Lapozgass, hátha találsz kedvedre valót. Vannak, akik esküdöznek rá, nekem egyik sem működött, pedig több típusú hangsugárzót is próbáltam.
Lehetni lehet, de az a hallgató csak akkor jó, ha piezós - modernebb készülékekben van ilyen.
De szerintem az is gyenge lesz ehhez.
Nekem vannak vadonat uj RDS-es telefonjaim:
Ezekbe lehet,hogy volna: Bővebben: Link Biztos,hogy van piezo-s hangszorom... Arduino-val meglehet csinalni? A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2014
Kb. a legbutább mikrokontroller is elég hozzá, ha van benne PWM.
Legbiztosabb, ha ohm-mérővel rámérsz a kiszerelt hangszóróra. Először kis érték lesz, majd gyorsan nő a mutatott ellenállásérték, ahogy töltődik a kondenzátornak is felfogható piezo.
Ha nem ilyen, akkor dinamikus és az ide gyengusz. De ha piezo is, nem biztos, hogy elég dinamikával és sávszélességgel bír. Ezeket nem ehhez tervezték, hanem emberi fülhöz, emberi hanghoz. Arduino? Biztos, de hogy ehhez minek egy ekkora tudású ketyere?
Az Arduino-ot szeretem hasznalni,mert konnyu a programzasa.
Ha kell,akkor PIC-et is tudok programozniosszesen 4 PIC programzom van,es valamelyikkel csak feltudom programozni....
Kiszámolható-e a kapcsolási rajz alapján, hogy mekkora értékek között változtatható a C1, R1, P1 elemekkel a hangfrekvencia?
Kapcsrajz alapján nem. De az alkatrészértékekkel igen.
De az IC adatlapja tartalmazza a méretezési információkat is. Mellékelem. Neked a két Q kimenetre vonatkoztatva t = 4,40 * R * C (R: ohm; C: Farad, t: mp). Ez a periódusidő. A frekvencia meg 1/t (Hz). Az adatlap szerint a kapcsrajzod nem is jó! Az első oldalon (második bekezdés) azt írja, hogy a C-tagot a C-láb és az RC láb (RC-common) közé, az R-tagot az R-láb és az RC közé kell tenni. De mellékelem a kiemelt idézetet. Az "In all modes..." kezdetű mondat. Nem tudom, ki csinálta a rajzodat, működött-e neki úgy... Az adatlap alapján nem.
A képlet szerint t = 4,40 * 5700 Ohm * 0,0000000047 Farad = 0.000117876 mp
aminek reciprok-értéke = 8483,49 Hz. Ez messze van az ultrahang frekvenciájától. Rosszul számoltam? A kapcsolási rajzot módosítottam. Jó így?
Hogy mit hallottál, azzal nem szállnék vitába. Minden estre a "vonalas telefon kagylója" elég tág fogalom lehet. Mert ki tudja miben mi van.
De egyszerű paraszti logikát követve, minden esetre az elég hihetetlen, hogy egy átviteli lánc elemeként, ahol a felső határfrekvencia valahol 3kHz környékén van, olyan hangszórót (hallgatót) tegyenek be, ami ennek a frekvenciának minimum a tízszeresén is működésképes. Ha csak nem a denevérek - delfinek vezetékes telefonjáról beszélünk..
Nem számoltál rosszul. Csökkenteni kéne a kapacitást, akkora értékre, hogy a max ellenállás mellett is 20 kHz fölött legyen a frekvencia.
A kapcsolási rajz így már jónak tűnik. Itt egy másik minta: Bővebben: Link Az előző, hibás megoldás honnan volt? A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
A forrásodban jó a rajz, akkor a te rajzod hogy lett hibás?
Közben rájöttem, hogy az első kapcsolási rajzom szinte jó volt, csak kimaradt belőle egyetlen vezeték ( szóval, mégsem volt jó ).
Most meg számolgatok, és rájöttem, hogy nem a kapacitást kell itt változtatnom, hanem a P1 potmétert kell "csavargatnom". Pl.: a következő értékeket kapom: P1 = 2000 Ohm, Frekv. = 16118.63 Hz P1 = 1500 Ohm, Frekv. = 19342.359 Hz P1 = 1200 Ohm, Frekv. = 21979.95 Hz P1 = 1100 Ohm, Frekv. = 23026.618 Hz P1 = 1000 Ohm, Frekv. = 24177.9497 Hz P1 = 800 Ohm, Frekv. = 26864.388 Hz P1 = 600 Ohm, Frekv. = 30222.437 Hz P1 = 300 Ohm, Frekv. = 37196.8457 Hz P1 = 0 Ohm, Frekv. = 48355.899 Hz Jól gondolom-e? |
Bejelentkezés
Hirdetés |