Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor 80W-os fojtó kell, használható a 4-65-ös (4-80 is)gyújtó (sőt az kell). Hogy miért van négy lyuk? Kisebb régieken azért volt, hogy ott lehetett beszúrni a vezeték kihúzáshoz (kikötéskor).
Dehogy lehet. A 80 W-os fojtó a másfél méteres 80 W-os T12-höz való (meg a 72 W-os T8-hoz), technikailag sem lene alkalmas két 36 W-oshoz, mert eltérő a csőáram (430 mA a 36 W-ra, 700 mA a 80 W-osra). A 36 W-os csövek üzemi feszültsége 85 V körül van, így a szükséges üzemi minimum 170 V körül lenne-új csövekkel, de ezt fojtótekerccsel már nem hajtják meg, viszont a gyújtók nem véletlenül vannak úgy elnevezve, hogy 4..22W series és 4..65 W single, utóbbinak ugyanis a gyújtási feszültsége akkora, hogy sorbakötve két csöves armatúrában nem képes megindulni, míg a 4..22 W-os meg a 36-os cső üzemi feszültsége alatt gyújt, azzal meg a gyújtás nem szűnne meg már üzemelő csőnél sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
Magyarán se a 4-22, se a 4-65 gyújtó nem megfelelő megoldás 36W-os fénycső sorbakötéséhez. Jó megoldás az lenne ezek szerint ha egy-egy fojtótekercset használnék külön mindkét fénycsőhöz.
Ez elég érdekes (régen fénycsöveztem már), én a 40W-os fojtó-2×20W-os csőre asszociáltam. Bár anno a Király utcai reklámtáblában működött (2 db. 80-as fojtó, 2×2db. 40-es cső).
Sziasztok!
Teljesen járatlan vagyok ilyen elektronikai dolgokban. Adott egy ilyen fénycső http://bolthely.hu/tungsram/id/00725_Sylvania_Grolux_fenycso_T8_F15...x438mm Ezt, hogy s mint kell működésre bírni? Mit kell vennem hozzá még a fénycsövön kívül? Annó volt ilyen előre össze rakott fénycső , lámpatesttel, amit csak kapcsolni kellett ki be. Ilyeneket nem tudjátok hol találok?
Ugyanott válassz hozzá előtétet is.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Érdeklődöm, a fénycsövet hogy kell kimérni? Mekkora ellenállásnak kell lennie az azonos végén levő érintkezők között? A gyújtóra van módszer, vagy cserélgetni kell? Trafónál ha pár ohm van a primer csatlakozói között és a szekunderen is? Más. Kérek linket, a gyújtó nélküli megoldásra! Más: a ledes fénycső csatlakozója más mint a neoné? Elég kiiktatni a trafót és a gyújtót? Kb mennyibe kerül a ledes fénycső, tényleg nagyon hossszú az élettartama? Más: lehet olyan ledet kapni, amit a régi fényvetőkbe a vonalizzó helyére lehet tenni (asszem r7s csatlakozós)? Előre is köszi! Üdv: m
Ha a fénycső azonos végén levő két érintkező nem szakadt, és az üveg végei sem feketék, akkor valószínűleg jó a fénycső. Legalábbis elektromosan. A töltőgázzal még lehetnek problémák. Ezt csak próba alapján lehet eldönteni.
Nem trafó van benne (bár sokan így hívják), hanem fojtó. Ennek nincs szekundere. A fénycsövet valamivel be kell gyújtani, mert a gyújtófeszültsége nagyobb, mint az égőfeszültsége. Lehet elektronikus gyújtót használni. Neont LED -el helyettesíteni nem lehet, az egész más technika. Fénycső formájú LED világító testet még nem láttam, de lehet, hogy van. A fénycsőnek is meglehetősen hosszú az élettartama. Ha van ilyen formájú világító test, akkor abban biztos megoldották az előtétet, mert teljesen más követelmények vannak a LED -el szemben, mint egy fénycsőnél. Van LED -es fényvető, de vonalizzó helyettesítésére alkalmasat még nem láttam, de lehet, hogy ilyen is van. Kutakodni kellene.
Ledes "fénycsövet" bármelyik Led szaküzletben kaphatsz(pl. www.villanyaruhaz.hu). A méretei és a csatlakozói hasonlóak mint a fénycsőé, de a bekötése nem! Ugyanott halogén vonalizzók helyettesítésére is találsz led fényforrást. Üzemórára, feszültségre is vannak adatok(Google a barátunk ). Bár ezt inkább mathiace hozzászólására válaszoltam.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Szia!
Kettővel feletted ott a link az elektronikus előtét beszerzésére (gyújtó nélküli megoldás).
Sziasztok! Nem tudna valaki feltenni ide egy kapcsolási rajzot?, két fénycső, 4 foglalat, két foglalaton van a gyújtó foglalata is, két gyújtó és egy trafó, 10 részes sorkapocs.
Apám bekötötte párhuzamosan. A fojtótekercs 1db 36 w-os, a fénycsövek ,18w-osak darabonként. A gyújtók 4-22 w-ősak. Csak az egyik fénycső világít, s csak úgy ha egyedül van rákapcsolva a másik nincs a foglalatban. Ha mind a kettő rá van kapcsolva, akkor csak villog egyszer az egyik, egyszer a másik. De akkor is, ha csak az egyik van bekötve, tekergetni kell jobbra balra mire véletlenül felgyullad. Ha kihúzom a konektorból a dugvillát, aztán újra vissza meg se nyikkan a fénycső, megint tekergetni kell, hogy nagy nehezen folyamatosan égjen. A gyújtók made in china. A fénycsövek darabonként 300 Ft, az se lehet valami nagy márka, a fojtótekercs made in finland, azzal lehet, hogy nem lenne gond, csak szerintem kevés a két csőhöz. Szerinted hogy kombináljam, hogy mindkét cső menjen. Vegyek egy nagyobb teljesítményű fojtót? meg ki kéne cserélni a 300 Ft-os fénycsöveket, a végük már kezd erőteljesen feketedni, jól bírták, 1 órát mentek max.
Még mielőtt írtad volna, már azelőtt be lett kötve párhuzamosan. Átkötötem utána sorosan, de már úgy látszik késő. Meg se nyikkannak így. Akkor ezek szerint ki is nyíródtak a csövek? De a többi nem hibásodott meg emiatt a párhuzamos kötés miatt?/ fojtótekercs, gyújtók / Tehát, ha veszek két új fénycsövet, és sorosan kötve működni kéne neki.
Idézet: „megint tekergetni kell, hogy nagy nehezen folyamatosan égjen.” Sorbakötve az érintkezési hibák is összadódnak...
Üdv!
Szerintem is ott valami érintkezési hiba van. Pár óra működés ( még dupla teljesítményű fojtóval sem) nyírja ki a csövet. Tegyél fel egy fotót a foglalataidról és lerajzoljuk a bekötést.
Az a rajz oké (nekem egyértelmű), de ha gyújtóval egybeépített a foglalat, akkor nem mindegy melyik vezeték melyik lyukba megy. A fotóra akartam rárajzolni a vezetékeket.
Köszi köbzoli, Gafly és Tomi111!
Vettem két új fénycsövet. Sorba lettek kötve és most prímán műkszik. Érintkezési hiba viszont van a foglalatoknál/ rugós odafeszítés/ nem tartom jó ötletnek, jobbszeretem a csavaros megoldást, az a tutti. Itt ha kicsit megmozgatjuk a vezetéket az egyik foglalatnál, lekapcs minden fénycső. De ez már nem nagy problem, fikszáljuk, odacsavarozom egy bilincses megoldással a vezetéket az aljdeszkához abban az állapotában, amikor jól érintkezik és így rendben. Most pöpecül viselkednek a fénycsövek/ pedig ezek is 300 Ft-.osak, amiket vettem megint.
Sziasztok!
Találtam egy kidobott elektronikus fénycsőelőtétet, viszont nincs hozzá semmilyen armatúrám, amibe belepróbálnám, hogy működik-e. Ránézésre semmi égés, semmi hiba nincs a panelon. A pufferelkót élettartam-növelés céljából kicserélem. Lehet, csak azért dobták ki, mert lámpacsere volt, egyszerűen megunták. Teljesítménye 2*58W. Meg lehet állapítani oszcilloszkóppal, hogy működőképes-e? 1 csővel el lehet indítani, vagy kizárólag 2-vel üzemel? A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Szia!
Csak fénycsővel lehet próbálni és az áramütés veszélye miatt valamint a szkóp érintésvédelme miatt nem érdemes oszcilloszkópozni, esetleg leválasztótrafóval, ha mindenképpen szükséges..
Rövid időre rátehetek két 40-es csövet?
Üdv!
Szerintem rövid időre rátehetsz két 40W-ost. Az, hogy megy-e egy csővel, nem tudom. Próbáld ki. Baja nem lehet.
Sziasztok!
Egy helység felújításán dolgozom és pont 5db 18W -os fénycső fért el egy sorba amiből 2-2 -őt be is kötöttem sorosan és 1-et szólóban. Sajna itthon csak 40W-os folytóim vannak úgyhogy a szóló cső folytója igencsak forrósodik min. 80 fok C Mindenképp kell mind az 5 cső és nincs már keret egy 18W-os folytó vásárlására mert a faanyag és az egyéb csavarok stb. már ígyis rengeteg pénzt felemésztett. Segítségeteket kérem! Üdv
Fogd egy 18 (15-20)W-os energiatakarékos égő elektronikáját, és kösd rá. Áruházak gyűjtőjéből kukázható; a legtöbbnek az áramkorlátozója (bemenő NTK, vagy 5-10 Ohm), vagy a csöve purcan ki. Elektronikája jó.
Ez nekem is megfordult a fejemben, csak a helyi teszkóban le van zárva a gyűjtő, nem fér be a kezem. Nekem és ismerőseimnek is csak 7-11 W-os kompaktok mentek tönkre/ezeket vettük anno..
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
Üdv!
Ha vannak 40W-os fojtóid, akkor köss sorba vele még egyet. Egy 40W-ossal úgyis hamarabb tönkre megy a cső, túlhajtja.
Sziasztok!
Szeretnék beüzemelni 2db armatúrát! Elvben működőképesek voltak bontáskor! Cseréltem bennük foglalatokat, fojtót de semmi eredmény! Ha a csöveket beteszem a foglalatba a nullán megjelenik a fázis! Illetve ha a kondikat bekötöm akkor is!Mellékelem a képeket, úgy sejtem valami el lehet kötve bennük?! A fojtó polus jelölései: 2db 2/250 2db 1-1,5 A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
A téma képei közt megtalálod az összes változatot a helyes bekötéshez. Az alapján ellenőrizd.
Köszi!
Pont ez az, hogy elvben kapcsolási rajzok alapján jónak kellene lennie! Ezért is kértem segítséget! Hátha tapasztalat alapján valaki.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |