Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok.
Annyi lenne a kérdésem, hogy mekkora lehet az a maximális feszültség, amit még torzítás vagy károsodás nélkül elbír például egy ECL86-os? A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
Bővebben: Link
550V
Ne má .. Uao=550 V, azaz lezárt csőnél, 0 áramnál visel el ennyit. Ami egy erősítőnél ugyebár igencsak életszerűtlen üzemállapot. 300 V a megengedett üzemi feszültség, de ez sem szereti annyira, 250V-os max-ot javasolok, ezzel az élettartama többszöröse lesz, mintha 300 V-on izzasztanád.
300V-ot sem bír A osztályban. 250V-ot tartósan bírja.
550V-ot még PL500-nak sem igen adnék, pedig az a cső azért bírja.. De ott is max. 400-450V a reális maximum HF célokra. A PCL86 bizony már 300V körüli feszültséget is anódizzással honorál. Reális maximum ahogyan kristikoma mondja A osztályban olyan 250-270V.
És ha ECL86 PP ott mi lehet a max anód fesz?
Ott sem lehet több. Talán egy-két példány bírja a 300V-ot, de nem kockáztatnék.
Igen.. PP esetében sem nagyon mennék 280-90V fölé.
Csak azt nem értem, ha nagyteljesítményű erősítő kell, akkor miért ezeket a csöveket kell egyeseknek "kínozni"? 2db PL509 vagy 6P45SZ már 100W-ot tud helyből(lásd BEAG APX 100). Mindez egy jó érzékenységű hangdobozzal, ami bírja is a terhelést, hatalmasat szól. Az érzékenység legalább 90dB/W/m legyen. Ez most nem neked szól, hanem erről ez jutott eszembe.
Jó az a "kis" PCL/ECL PP is. 8W simán kijön belőle, ami azért érzékeny hangfalakon már komoly kis teljesítmény, és nagyon szépen is szól. Szerintem itt a kérdező csak kíváncsi volt. Esetleg még abban a fázisban van amikor nem "fedezett" fel más csövet és a meglévő tuningolásán ügyeskedne, illetve feszegetné az adott cső tűrőképességét. Amúgy igen.. én is végigléptem ezeket a fokozatokat és hihetetlenül gyorsan ki lehet nőni a 2-3-4W-okat. Mostanra már nálam is egy PL500PP szól. Olyannyira hogy már meg sincs a többi.. csak egy 6P1PSE van még üzemkész állapotban a polcon, de már igen régen muzsikát ő is.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
Jogos, amit írsz. Van aki azt sem tudja, hogy kimeneti teljesítmény duplázás esetén nem duplázódik a hangnyomás, hanem kb. 3dB-lel nő, amit éppen észre lehet venni. Ezért írom/mondom bárkinek azt, hogy érzékeny, jóminőségű hangdobozok kellenek. Utána lehet gondolkodni az erősítőn.
Még csak annyit, hogy a 250 V helyett 300 V -al járatva talán fél wattot lehet nyerni, amit észre se lehet venni, viszont a cső koppra ki van hajtva. Az inkább csak biztonsági tartaléknak jó.
Valahogy úgy. Már rég mértem ilyesmit, de nem éri meg, főleg a cső élettartama miatt sem.
Egy PCL86PP-n töröm az agyam, hogy kellene építeni. De
Lenne valakinek egy jó, s működő rajza? A másik, felépítés, tervezés szempontjából mire figyeljek oda? Olvastam hogy kábelezésre nagyon kénye a csöves. Elég a minél rövidebb, s csavart vezetékek használata? Hang jelre pedig az árnyékolt?
Üdv: Egy a sok lehetséges változatok közül .
PCL86pp
Köszönöm!
Nagyon szép kivitelezés. Akkor már a bevált kapcsolás meg van. A dobozolás pedig ilyen szépre nem fog menni, de próbálkozok majd. A vezetékelés látom nem kritikus, csak a NYÁK-tól távol, s csavarva kell vinni. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
Igen ez egy bevált kapcsolás már rajtam kivül sokan meg épitették és mondhatni ez egy kis csoda !
A kapcsolás azt a CHZ /Zoli / tervei és a dicséret neki szól , a nyák terv is van fent /megkeresem és megmutatom / Bővebben: Link Itt egy kis fényezés róla a cikkben . A vezeték csavarásának több oka is van , nálam special csak annyi lenne hogy nem kell külön összekötegelni ha csavarva van akkor nem esik szét . A fűtés vezetéket meg eleve csavartan vezetjük a nyákig , a cső foglalatig . A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
Ez egy teszt győztes csöves erősitő. Kettő is készült nálam, mind kettő gyönyörű hanggal rendelkezik. CHZ zolinak még egy köszi a sokmindenért amit tett ezért az erősitőért.
Ez csak egy kérdés volt részemről. és csupán a ti tapasztalatotokra voltam kíváncsi. Ebből a csőből több darab (kb. 30db) is van, és ezért építettem meg egy sztereó rendszert. 250V-ról működik a szerkezet. Mérések amint lesz időm, és energiám rakok fel ide. A GU50 PP CIROKL féle 2X50W már teljesen kész, a dobozolás 95%-os, mérések, képek itt is később.....
Sziasztok!
GU-50PP építésén fáradozok. A következőben kérném a tanácsot. 290V-os AC-ból állítanák elő 400V-ot a csöveknek. De jelenleg 223V-os hálózati fesz. mellett 275V jön ki a trafóból. Egyenirányítva pufferelve 375V-ot mérek. Majd ha megterhelem kb 100mA-el az leesik 365V-ra. Mi lesz ha a GU-k mennek teljes üzemmel? (úgy a terhelés mindennel együtt kb 2*120mA GU, előfok 40mA, Varázsszemek, rács 20mA, azaz 300mA lesz kb a max)
Szerintem nem oszt, nem szoroz... az általad felvázolt példával élve,
Idézet: nem valószínű, hogy néhány wattnál több lenne a veszteség, ha kb. 345V-355V-ra esne le a feszültség... A segédrács feszültség stabilizált, és mennyi az értéke? Pentóda, Trióda, vagy UL kapcsolás? Érdemes ilyenkor ( ha nagyon ingadozik a hálózat ) több leágazást készít(tet)ni a hálózati trafón pl. 220V, 230V, 240V.... „Egyenirányítva pufferelve 375V-ot mérek. Majd ha megterhelem kb 100mA-el az leesik 365V-ra. Mi lesz ha a GU-k mennek teljes üzemmel? (úgy a terhelés mindennel együtt kb 2*120mA GU, előfok 40mA, Varázsszemek, rács 20mA, azaz 300mA lesz kb a max)”
Mellékelve a kapcsolás, benne van a tápegység is. A segédrács 250V.
A trafó már kész van, úgyhogy nem tudok vele variálni. (Fleta tekerte toroid)
Nekem is ő tekerte. Viszont én kértem a több leágazást... Az én kapcsolásom CIROKL gondolata alapján utánépített, mindenben követve az ő tanácsait (csak a dobozolás nem 2X50W és ezt tudja is.. Nálam a tápfesz 450V, G2: 250V stabilizált, nyugalmi áram 2X25mA, max kivezérlésen vágás előtt, 2X120mA/ csatorna. A trafó ennek megfelelően eléggé nagy, és puffer elkókkal igencsak meg van pakolva (940µF 450V) A meghajtás dc csatolt (érdekes, de egyben nagyon bevált, de egy kicsit nehéz beállítani), 6N6P, E88CC meghajtása van.
SziasztoK!
Ma piacon szereztem magamnak 2 egyforma elvileg ECL86-hoz való kimenő trafó párt. Az egyik trafó papír szigetelése jóval sötétebb. Itthon kimértem őket: Világosabb színű: Primer: 10H 530 Ohm Szekunder: 32,66uH 0,3 Ohm Sötétebb: Primer: 11,8H 554 Ohm Szekunder: 29,06uH 0,3 Ohm Szerintetek jók ezek az értékek ? A két trafó közti eltérés hangban fog valami észrevehető eltérést okozni ?
Idézet: 100%, hogy fog okozni. Kérdés, hogy emberi érzékszervek tudnak-e különbséget detektálni, vagy csak a játszi képzelet...Természetesen ehhez feltételezzük, hogy a táp, csövek, alkatrészek 1% belül együttfutnak egyébként és az illető mindkét fülére egyformán abszolút hallással rendelkezik. Legalább is előnyös... „A két trafó közti eltérés hangban fog valami észrevehető eltérést okozni ?”
Fogadnék, hogy ilyen kimenő van a ZK 140 magnóban, ott is ECL 86 a végcső. Próbáld ki, de nem lesz lényeges eltérés.
Úgy értettem, hogy észrevehető vagy zavaró eltérést fog e okozni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |