Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   501 / 728
(#) ptesza válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Inkább a paramétereket érdemes nézni . Qts 0.3-0.4 és az érzékenység 89~91dB akkor már majdnem ok. Az hogy autóba szánták nem jelenti azt ,hogy szobában rossz lesz majd.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
(#) Doncso hozzászólása Aug 21, 2014 /
 
Sziasztok. Adott egy még gyári álllapotú Preludium B31-es. Mit gondoltok ennek a hangdoboznak a tuningolásáról?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
(#) Buvarruha válasza ptesza hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Csak azt jelenti, hogy tipikus polipropi membrános amin minden zene ugyanúgy szól. Ezek huppogtatni jók autóba, de én is használtam autóst itthon, és belefáradtam a hangjába. Viszont átlagos felhasználásra, ha nincs nagy igény és valóban mélyláda lesz belőle, jó, de még az sem derült ki, hogy mi is készülne, vagy miben helyettesíti őket.

Doncso

Én a hangváltóját tervezném újra, vagy, ha az jó, akkor legfeljebb minőségi darabokra cserélném a kondikat benne, küönösen a magasnál.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
(#) Primary válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Mélyláda lenne belőle elsősorban, bár ha lesz nagyobb hely, akkor valami 2-3 utas megoldásban használnám, emiatt annyira nem lenne jó az autós, de mást nem találtam.

ptesza: Hogy érted, hogy nem azt kapom amit vártam?
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Ma belekuksiztam. El is kapott az ideg egyből. Szedem ki a csillapitó anyagot, majd elkezdtem viszketni mint a barom....... naneeeeeee.......DE! Üveggyapottal volt kitömve. Ez igen. Gondoltam. Egyébiránt remix ellenállásokat, két induktivitást, illetve egy nagyobb RIFA kék szinű kondit találtam benne. Ilyenek járnak a fejembe, hogy doboz merevités, esetleg mély sugárzó kitámasztás, vagy más fajta csillapitó anyag, de milyen? Mit gondolsz?
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Én is találkoztam üveggyapotos gyári ládával, akkor azt hittem házi megoldás, de ezekszerint nem.
Ha így rendben van, akkor én nem piszkálnám. Dobozt merevítgetni nem hiszem, hogy túl sok értelme lenne, inkább másik dobozba átépíteni, vastagabb anyagból. De igazából hagyd békén szerintem.
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Hagyjam békén? Ennyi erővel mondhatnád, hogy nincs semmi ötleted. Minden doboz tuningolható, és nagyságrendekkel jobb hang hozható ki belőle, csakhát a mikéntje az ugye tudomány, mindenhez meg nem érthet az ember. Doboz merevitésének azért van értelme, mert a doboz rezonanciáit (saját torz hangját) csökkenti, vagy esetenként megszünteti, de a "hova miből mennyit" érdekelne. Gondolkozom bitumenlapos rezgéscsillapitáson vatelines béleléssel, de itt is a "milyen vastagon és hova" az amit nem tudok. Igazán audiofil hangokban gondolkozom, nem otthoni diszkó rotyogtatásban, ha érted....
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Saját tapasztalatból beszélek.
(#) ptesza válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Ebben tudnék segíteni ha pontosan leméred a belvilágát. Csinálok neked egy táblázatot mire számíts ha bitumen lapokat teszel bele. (Természetessen csak az állóhullámok nézőpontjábol.)

A merevítés mindenképpen ajánlott föleg ha a hanszóró mágnesét is alátámasztja egyúttal.

Az üvegggyapot az gáz lenne mert az fehér és tényleg üveg szálakból áll már régóta nem használják. Van viszont a sárga szinű kőzetgyapot ami nagyon hasonlít az üvegggyapotra. Ugyanúgy bök és ugyanúgy nem való ilyen helyre , főleg ha reflex doboz, mert az kilélegzi a refelxcsövön keresztűl a szobádba...

A hangváltó terén meg érdemes lehet öszehasonlítani a Heybrok HB1-el. Hátha lehet belőle tanulni mit is hagytak el a Vidi-ben a B31 esetén.
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Ha azt sem tudod, hogy mit kezdje vele, hagyd békén. Nem lesz belőle audiofil csak azért mert kimerevíted, miközben a harmadára csökken a térfogata ugyebár. Hagyd azt békén, inkább építs másmilyet azt próbáld meg jól megépíteni (Ha még nem tetted, pár évig gyakorold csak) és, ha sikerül nem elrontani, hanem tényleg jót építeni, akkor visszatérühetünk. De, ha ennyire ragaszkodsz hozzá, akkor mérd meg a frekvenciamenetét és próbáld áttervezni a váltót, mert a gyári váltók ritkán sikerülnek jól.
(#) Doncso válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Az üveggyapot jelenleg található benne, nekem sem tetszik, de igy kerültek hozzám. Ez le fogom cserélni vatelinre. Vagy más tipusú ide való anyagra. A méretei belül 23.5cm széles, 18.5cm mély és 46.5cm magasságú. EZEN az oldalon a képek között látható mire gondolok. Bitumen lap és vatelines kibélelés. Érdemes e ilyet? Merevitésre is ilyenre gondoltam, tehát a két oldallap közé ami egyben a mélysugárzó mágnesét is támasztaná. HB1 hangváltó érdekes lehet, állitólag nagyságrendekkel jobb hangzást produkál, de azt hiszem a doboz méret és kialakitás teljesen más, bár a hangszóró készlet ugyanaz, de a doboz méret változtatása esetén alkalmazhatnám ugyanazt a keresztváltót?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) dB_Thunder válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Te már úgy eldöntötted hogy ezt megcsinálod, valahol a tudatalattidban!
A bitumenlappal meg a vattázással nagyon nem fogod tudni elrontani, merevítéssel óvatosan, ne vegyen ki sokat a térfogatból. Az biztos hogy több litert is veszteni fogsz(már a bitu lappal is), kérdés hogy a láda hangolásába belefér e.
Hangváltónak csak akkor van értelme ha az adott dobozhoz, és adott hsz-hoz építik.
(#) Doncso válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Igazából informálódom, kérdezősködöm, de ez is hasznos információ köszönöm. A hangváltóhoz egyenlőre nem nyúlnék, tulajdonképpen hegyezgetni szeretném, ezért kérdezek, hogy minek van és minek nincs értelme.
(#) ptesza válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2014 / 1
 
Ahogy nézem akkoriban nem nagyon foglalkoztak az állóhullámokkal... Szóval tragikussan néz ki a helyzet ezekkel a belső méretekkel. Első kép. A piros vonal alá nyúló értékek nem jók. Szinte az egész középtartományt tönkrevágja.

Ha olyan lemezt használsz mint a linken mutattál akkor az kb 6 mm-et vesz el és kb 1,4 litert. Ez tényleg csak ront a helyzeten.

A végső javaslatom az lenne , hogy az ajába kell tenni 30mm feltöltést plusz körben beburkolni bitumenes lemezzel.Ez már csak kb 1 liter plusz veszteség ,de a belső arányok nagyon jók lesznek. A kérdés csak az ,hogy megéri-e a 2,6 liter veszteséget. Ha az audiofil hangzás a cél akkor ezek a hibák nem megengedhetőek. Sokszor ezért készülnek olyan extrém és belül gömbölyített szögben döntött oldalakkal a drágább hangsugárzók. És ezt lehet hallani a hangján is.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) Doncso válasza ptesza hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Köszönöm a válaszod. Igen ilyesmi a problémám vele, hogy egy nagyon picit hiányolom azt a melegséget sugárzó közép tartományt. Akkor ez lehet az oka. Talán ez a különbség a heybrook hb1 és a B31 között. Ott ugye a doboz méret más, ha jól emlékszem nagyobb. Talán tényleg nem érdemes bántani. Esetleg megpróbálom egy csöves erősitővel meghallgatni, hátha az pótolja a részletező közepet. Megjegyzem egyáltalán nincs rossz hangja, sőt. Semmi köze a többi videotonhoz. Klasszissal jobb a hangja. De hallottam jobbat, jobb térrel rendelkező sugárzót. Afelé orientálódom.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
(#) ptesza válasza Doncso hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Itt a miliméterek számítanak, és ha lérejön az utált állóhullám akkor komoly kioltásokat vagy kiemeléseket okoz az átvitelben. Amikor a lefelé lógó csúcsok elérik a grafikon alját akkor létrejön az állóhullám. Ajánlott ha ez a lehetőség legalább 35 Hz távolságra van, itt 50 Hz nél van beállítva a limit. Ebből is lehetne egy jó kis iromány , főleg azokat érdekelné akik már módosították a dobozaikat.
(#) gyök2 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Szia!
A képeken lévő számítási eredményeket milyen programmal csináltad?
(#) Primary válasza gyök2 hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
A sajátjával.
Blog
(#) gyök2 válasza Primary hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Köszönöm
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Ne csöves erősítővel hallgasd, hanem jó DAC-al és a lehető kegrövidebb úton jusson a jel a hangszórókig. Vagyis gyári erősítő nem játszik, mert tele vannak szemetelve bemenetválasztó, meg hangszínszabályzó áramkörökkel. Ennyi már elég ahhoz, megmutassa a doboz, hogy mire képes.
(#) Doncso válasza ptesza hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Azt nem értem, hogy erre korábban a vidinél vajom miért nem figyeltek oda? Gondolom a jelenség ismert volt.
(#) ptesza válasza Doncso hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Máshoz értettek inkább . Erre csupán asztalos munkaként tekintettek.
(#) Buvarruha válasza ptesza hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Vagy rájöttek, hogy megfelelően csillapítva, nem igazán kell foglalkozni vele.
(#) Doncso válasza ptesza hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Egy kicsit ülepitem a hallottakat és a gondolatokat aztán meglátom mi lesz a dologból. Köszönöm a segitséget.
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Szerintem építs egy egyszerű dobozt, amivel tudsz kísérletezni!
(#) plaschil hozzászólása Aug 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Adott egy Cambridge Soundworks által gyártott (Creative Gigaworks G500 5.1 rendszer, center) hangszóró. Problémám, hogy egész halkan működtetve is már recseg. Érdemes megcsináltatni 1-2-3-4 ezer Ft-ért (vagy egyáltalán kb. mennyiért?) vagy ennyiért már újat kapok? Mi lehet a baja? Mekkora kellene? Lemérve így 77 mm, így pedig 95 mm.
36W, 8 Ω.
Én akárhogy keresek, egyet sem találok, ami megfelelne méretekben.
(#) andras99 hozzászólása Aug 23, 2014 /
 
Nekem valamiért nem működik Ptesza számolóprogramja. Letöltöm, rákattintok és ez az hibaüzenet fogad... Mi lehet a probléma? Oprendszer Win 7 Ultimate x64.

hiba.jpg
    
(#) gyök2 válasza andras99 hozzászólására (») Aug 24, 2014 /
 
Mert hiányzik a gépedről az mschrt20.ocx fájl.
Nekem sem volt rajta, külön kellett beraknom. A linken mindent megtalálsz.
(#) atari hozzászólása Aug 24, 2014 /
 
Üdvözlet
mschrt20.ocx file berakva.
Új hibaüzenet. MSSTDFMT.DLL a helyére berakva. A hibaüzenet maradt.
(#) ptesza válasza atari hozzászólására (») Aug 24, 2014 / 1
 
Win8 esetében:
Másoljad be a fájlt a C:\Windows\SysWOW64 címre
A továbbiakat a második képen láthatod.
Így mennie kell.

1.png

2.PNG
   
Következő: »»   501 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem